........... Special For Not Happy Chinese - If UK Dont Want, Many Other Country Still Want ! Dont Worry ... Just GO ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Special For Not Happy Chinese - If UK Dont Want, Many Other Country Still Want ! Dont Worry ... Just GO !

Sunday, April 13, 201435comments

Today is Sunday, so off day. Can relax and maybe read more and watch youtube more, right ? This article i write special to chinese who always complaint so much about living conditions in Malaysia, and who hate so much about anything Malay.

Ya, especially to the 1000 stateless ex-Malaysians in UK who try to come back because UK people decided they don't want you. Come on la, logic what .... if you got what they want you think they will reject you ?

And not forget all you chinese here who also got plans to leave Malaysia but suddenly got scared because of this story.

What i want to say is - Don't Worry la ! If UK don't want you, there other country who want you one.... right ?  So, don't give-up. Like what my uncle Nik always say - Just Do It !

You see..... the grass is always greener outside. Our grass also green colour but outside grass more green ! Why ? Because no Malay plant the grass ma hahahahaha .... And the land also not so nice for much green grass, they got limit to how green the grass can grow. Stupid land ...

You hear what the Malay always say - Even if gold rain in other country, and stone rain in Malaysia.... better still stone rain ! 

You want stone rain meh ? Crazy people ....

So... if UK so action, look other country la. Why worry .... so many other greener grass and gold rain country in the world mah...

For example -


You see ....how green colour the grass ?

And guess why they smile so long ? Because their heads got wallop with gold rain ! Pain also still can smile meh.. You don't want, ah ?

Go lah .... I pity you people only. You got the money, you got the skill, you got everything what other country want ( except UK ). 

What, no chinese school ? 

Come on la, here only you want chinese school. But when you wanted to leave for UK before, did you check UK got chinese school or not ?

But don't worry la .... if many of you leave and stay in one place, sure you can ask for chinese school.

Life is Happy, so GO la .... sure Happy one !

Share this article :

+ comments + 35 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 11:49 AM

kalau semua sekali berambus lagi bagus kan encik din

....................
Reply To This Comment ...................
April 13, 2014 at 12:05 PM

Cina yang nang bo ti nang koi bo tikoi...kasi sunat je din... he..he...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 12:14 PM

Go go, go Ah Beng, go, go,, Ah Beng be goode

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 12:22 PM

Dah stateless (aka pelarian) tentu banyak negara nak terima.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 12:57 PM

Salam,
Ye la, just do it . Bila dah dpt kerakyatan, tuntutla nak buat sekolah utk bangsa sendiri utk kekalkan tradisi tok moyang. Dulu omputih bg bila kat tanah melayu. Ni mesti mrk bagi utk kekalkan tradisi bahasa dan amalan. Bwk berjalan ramai2 atas jln usung tuhan, pecah kelapa atas jln, buat upacara keagamaan di kawasan perumahan. Mesti omputih suka pasal merekakan amalkan kebebasan. Dah bebas, mesti bebas buat ikut suka parking merata, panggang babi dpn umah, biarkan anjing bebas tak berikat. Pi la tukar kerakyatan. Malaysia tak layan awak dgn baik, org melayu suka sangat minta rasuah kat geng awak. Go, just do it. I like

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 12:57 PM

Ni satu lagi perosak negara iaitu Talentcorp. Pasal apa kita beriya-iya benor nakkan bakat dari luar. Apakah kira kekurangan pakar sehingga terpaksa import professional dari luar ? Ramai lagi rakyat tempatan yang masih belum diberi ruang dan peluang lantaran kadar pengangguran yang masih tinggi.

....................
Reply To This Comment ...................
April 13, 2014 at 1:28 PM

Din
Terbaik dari mu hari ni. Make me very happy.

....................
Reply To This Comment ...................
mae
April 13, 2014 at 1:30 PM

kenapa mereka tak nak pindah je ke hong kong, taiwan, republik china, dimana disana tak ada melayu, bersepah sekolah cina, boleh makan babi sampai muntah. tentu ada motif iaitu menjajah orang melayu. bila orang melayu defensif kuat, mereka jadi marah lalu kutuk melayu kerana motif mereka tak semudah itu tercapai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 1:52 PM

Aiyaah! You all nih! Don't you know why this thing happen kah? If our Malay top leader (say Malay lah kan, even got Chinese name...) not implementing the Look Chinese Policy (opposite with Dasar Pandang Ke Timur by TDM), this issue will not rise maa! The Chinese start felt they are very much bumitera than Malay when Tun Dol, Ahjub, Nik Ajis, Sabu, Nazri, Hadi, Ahjib (our PM nih) ... or simply, all the Malay leaders start love that race.

Aiiyahh! Our own Malay boss make the mess, we all need to face the sh*t kah?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 2:00 PM

Hahahahaha. ...
Tempelak baikkkkkk ni En.Din.
Dishonesty to oneself they are.
Who is to wake now. ..the Melayus ka ?
Kita tak mintak dia orang ni jadi Melayu pon .. jangan jadi BANGSAT aje. .dah cukup dah.
Tak besar mana pon permintaan orang Melayu ni. Tak mintak harta orang cina pon. Kita tak nak cari gaduh. Apasal le payah betul nak faham ?


....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 2:37 PM

But don't worry la .... if many of you leave and stay in one place, sure you can ask for chinese school ALSO CAN ASK CHINESE PM AND CHINESE STATE. OK MA!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 2:41 PM

Abg Din,

I like you manglish lah and makes the vernacular cinabeng easy to understand. Wow you really make the red bean army and the cinabeng evangelistas very shameful lah.

I would propose the government provide a scheme like BMM1M acronym for Bantuan Meninggalkan Malaysia 1Malaysia for those who wants to leave Malaysia for good. No restriction to the wealth they want to take with them for good.

How about that you all. Ada berani kah go all migrate to Taiwan edpecially. Everyday can karaoke, prostitute, drink liqour and gsmble untill your death. How about that?.

....................
Reply To This Comment ...................
April 13, 2014 at 2:58 PM

Not all the chineese like that. Yes, we did compalining but we want the best for this country. Just said about the quota in university, every year, non bumi student cant even get the favourite course even with a good result. May be u all said non bumi is richer, but the fact is aoni few are rich. We non bumi have to pay a lot of effort on study but y we only can get the choices that we dislike. U said us like to study in private but actually is we have no choices. Do u noe many youngster are suffering becaus they carrying so many debts just becoz eduaction fees.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 3:50 PM

BANYAK-BANYAK NEGARA DI DUNIA INI.
NEGARA YANG KONONNYA MAJORITI 'MELAYU RASIS' JUGA DORANG NAK PILIH UNTUK KEMBALI.
KESIMPULANNYA, DORANG SEMUA DAH KANTOI. MATA SEPET YANG BEGITU ANGKUH MENGHINA NEGARA KINI TELAH TERTELAN KAHAK BASI DORANG SENDIRI. AMEKAW!!!

....................
Reply To This Comment ...................
April 13, 2014 at 4:36 PM

Macam siot Din punya artikel..ha ha ha.Terbaik bro..
Let's teach these chinese when they are "less teach" (kurang ajar)
Ha ha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 4:43 PM

I disagree even they arrive here on residential pass...i know...u know & everybody knows it well when they stay here they will married,breed some local amoi so that they can apply 4 citizenship...
Is zahid hamidi try to fool us?
We know it very well how he recognised mkini as a good in reporting news whilst it's the other way around..
Even the indon pati says 'undang2 malaysia ni kacang putih'
There is no hope under the leadership of zahid hamidi...f*ck off wth patriotism...political gred 1st...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 5:19 PM

Singapork also welcome you la- as their slave. All the job their people don't want, they will happily give to you. You see so many factory operators are Malaysia-Chinese of course la. Kuan Yew also import thousands of pure chinese from big land to fulfill their chinese quota but nobody know where they gone when reach Singapork. Some resource said, they accross tambak johor and vanished?!! Perhaps that's the reason why so many Chinese cannot speak Malay even they claim to live in Malaysia for more than 40 years!!

That's how gelang patah got so many communist laa..nowadays.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 5:20 PM

cinabeng get lost to your motherland....anti pendatang komunis!

....................
Reply To This Comment ...................
.
April 13, 2014 at 6:32 PM

tak ada muka kaa
mau masuk balek??
muka apa taruk..
sudah muntah kasi jilat balek..sama tinja sekali kasi jilat.
sudah lebey makan babey..hari2 makan babey..ada tau malu kaa???
cinna..cinna..tanah besar pon tak mau kutip.
banyak kasihan sama itu bangsa sepet.
haha...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 6:52 PM

kerajaan patut menawarkan program selamat pulang ke tanah besar cina kepada semua bangsa cina yang tinggal di tanah melayu ini. manakala harta mereka hanya boleh dibawa keluar sebanyak 1/3 dari jumlah yang mereka miliki. dalan program itu juga mereka boleh membuat pilihan samada mahu kembalu ke republik rakyat cina hong kong taiwan korea utara korea selatan mangolia atau mana2 negara dominisi cina. program tersebut adalah percuma. er melayu yang bangga dengan nama cina pun dialu2kan. ah jib gong umpamanya.

....................
Reply To This Comment ...................
April 13, 2014 at 7:05 PM

Zahid tak citer yer yang tiga ekor lulus Residen Pass tu dah balik malaysia ke belum? sebab kami nak sambut diairport!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 7:20 PM

Serupa juga melayu. Bkn semua yg kita minta dpt ikut yg kita mau. Apa org melayu teruk ke dan tak layak. Kita pun pi private sektor. La ni cina lagi untung. Bahasa kebangsaan tak lulus dan tak score pun dpt kerja dgn kerajaan. Org melayu tak dpt. Pangkat pun depa nak bg kat cina. Ada 10 jawatan dan nak berbahagi. Sapa yg ramai, byk persaingan, cina tak ramai lg mudah naik. Tu pun bising dan tak boleh nak fikir dgn baik.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 8:01 PM

Ini bagsa aa mana ada malu. .Itu p. .ki pon dia boleh bisnes mau untung wang.itu pasat la lia punya bangsa memang senang mau kaya,kalau dia talak kaya ,itu wang takde dia hati manyak susah takut dia punya tuhan marah ta kasi masok suluga sebab ta kasi di punya tuhan makan buah selap 2 sama kasi asap colok sama tuhan wang supaya mata tala ngatok le..kalu lu punya bangsa ada telor la wa recomend lu luluk nippon la(jepun). .ada berani ta? Tapi wa ingat jepun ada tulis aa dog & .hinese not allowed . .Apa macam panggil tanah busat tolong la pelang sama jepun...Belani ta? ??

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
April 13, 2014 at 8:25 PM

the same excuse again..

i am not going to repeat whatever have been said all the while but please consider to be loyal citizen when it comes to protecting the country..

like it or not..this is MALAYsia..we have our own RULES AND REGULATIONS..we have our own HISTORY..we have FEDERAL CONSTITUTION..we have the so called SOCIAL CONTRACT..

now..i am asking you politely..why not apply citizenship in singapore for instance because singapore has chinese vernacular school right? eh..no meh? i thought there are lot of chinese schools there..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 10:11 PM

Aaron,
you are so misinformed.
I supposed you are talking about enrolment in public univ. Produce your statistics. You are saying bumis students get emrolment in their prefererred field of study ?
I know for fact that there as many bumi students as Chinese who don't get their choices if not more.
Do you hear them complaining?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 11:27 PM

@Aaron Tham
bro. bukan cina je tak dapat kursus pilihan. melayu lagi ramai berlambak tak dapat kursus pilihan. dah tempat terhad. tengok few years back. sebab cina bising konon kena diskriminasi, universiti terpaksa tambah bilangan pelajar medic. lecturer - student ratio jatuh. kalau amal selalu, degree medic malaysia tak laku. kau tahu tak? ada student dapat medic USM, komplen, tak nak pergi kelantan. melobi lagi nak medic UM. lepas tu korang tanya kena kami meluat dengan perangai puaka korang tu. kau cari la artikel tu semua kalau kau tak percaya kat aku.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 11:33 PM

@Anonymous
bro. kalau nak cerita pasal perangai puaka cina kalau company diorang control, memang 300 mukasurat tak habis bro. kena pulak kat penang. lagi lancau perangai compare dengan kl. dua cerita yang dekat dengan aku. kawan aku kerja dell, komplen, dia ada degree computer, ada mcse. takde nya naik pangkat. datang cina fresh grad, dapat gaji lagi besar dari dia. tak sampai 2 tahun, dah jadi senior dia. tapi semua masalah, rujuk kat dia. last last, kawan aku cabut. aku pulak, saja je test interview dengan company cina, inkubator kat usm. aku pegawai usm pun masa tu. ada ke soalan dia, you sembahyang ke? berapa kali sehari? kimak tak soalan?

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 14, 2014 at 12:13 AM

@Aaron Tham
To Aaron Tham:
"non bumi wan the best for Malaysia?"...r u kidding me or u thought all Malays are stupid? did non bumis specifically Chinese ching chong2 in the FB, u all bashing the Malays, our religion even our God's name is what u said an effort for better Malaysia? U people just wan MALAYSIA, the economy, religion, rights, political power, etc....better Malaysia? or better for ur own desire?...hahaha

what courses the non bumi or Chinese wan? please state clearly. So, all the Malays and bumis got what they wan?. wake up bro/sis, open ur eyes, free ur mind from ur narrow minded.

"only few non bumis are rich?" so, ALL bumis are rich? tell me the percentage of Chinese economic power in malaysia n which ethnicity of billionaires in Malaysia are coming from? then u will know how poor ur people are.

"non bumi pay a lot of money to study. bumi said non bumi are prone to study in private uni, non bumi youngsters are suffering because of debts."

My answer. First, MAJORITY of non bumi or Chinese people are rich, so study in private uni is affordable for u guys. Don't talk rubbish like MAJORITY of Chinese is poorer than the bumis and Malays. Malay's n bumi's youngster also incurring debt, not only the Chinese or non bumi

Second, if not because of JUS SOLI, none of non bumis or Chinese have the right to live happily ever after in Malaysia. U should thankful to Malays n bumis ancestor because they were the one who tolerate with ur ancestor to stay in TANAH MELAYU after ur ancestor were abandoned by the British.

Think again what will happen to u and other non bumi if the MALAYS REJECT the Jus Soli. 1000++ stateless people in UK....and among them is U, ur FATHER, MOTHER, n ur ANCESTOR.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2014 at 1:45 AM

Di sebuah pusat matrikulasi d utara , semua pelajar Cina yg dpt 4.0 d terima masuk buat medic d UM... seorang Melayu pun tak dpt masuk...tak pulak komplen... memang Cina tamak... siapa yg untung .... melalui STPM pun bangsa mereka boleh masuk... matrikulasi yg asalnya tempat hak student Melayu pun mereka boleh masuk.... nak tahu perangai bangsa ni di matrik...? Mereka berada dlm kelompok mereka sendiri...pandang rendah tenaga pengajar Melayu ..... harap kerajaan sedar... yang rugi adalah pelajar Melayu sendiri.... cukup-cukuplah sudah jaga hati bangsa Cina ni....

....................
Reply To This Comment ...................
April 14, 2014 at 3:18 AM

kerajaan dah undang mereka (ahli2 professional ini) balik dulu, tapi bongkaknya malaun2 ni kata, kelulusan mereka tak setimpal ngan gaji2 yg mereka nak dapat walhal semua dah sain kontrak utk berkhidmat dgn kerajaan.... its fair. kalo pinjam duit drpd kongsi2 gelap, mak-bapak, adik2, sedara2 pompuan meka akan dijadikan mangsa utk tagih duit tu balik( its a fact, nengoklah apa yg along2 meka buat....) kalo kerajaan lemah sebab nak undi mereka jugak, hasil pru lepas tak cukup lagi ker....? bukan nak hasut sesiapa tapi ini FAKTA pahit yg kita perlu telan bulat2....

masa duit ringgit merudum tak pasal2 (leka dan serakah org jaga duit dlm kerajaan jugak ketika itu...), sape yg sanggup berikan emas/simpanan PERCUMA kpd kerajaan...? kena INGAT tu....!!!!!

data2/rekod2 memang ada utk generasi kita akan pengorbanan anak2 bangsa selama nih.... MOLEK jadikan ikhtibar utk masa hadapan drpd manusia2 yg CURANG dan KHIANAT kpd kerajaan kita yg kita2 semua cintai.

Kalo 1000 stateless, ada lagi 5-10 juta LAGI-lah stateless dlm hati mereka, tapi dah dasarnya muka tak tahu malu.... pd sy api dalam sekam tu lg bahaya.........

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2014 at 11:15 AM

@Aaron Tham

do not blame us for our comment.

u had this coming.

do you really think we would not be mad when u claim us racist when u r the want whos questioning everything which we all hold dear to -> the perlembagaan. -> the sacred promise each of us made.

we promise not to do u guys harm let u practice ur religion and wht not. and so we hold our end.

wht about u guys. u guys promise never to question our rights.

don't pretend like all this happening for no reason.

u should study history and understand why things are like this.

if u say u paid taxes too, well man the malays and bumi pay taxes and added to tht all the effort to establish the foundation of our country all the way back dated since 100 before century at least with empire sriwijaya, sailendra and perhaps even more.

our ancestor died to ensure our rights will be preserve in our own land for the future generations. where were u when the british colonized the Tanah melayu?

did u died for the malay or Tanah melayu?

wht about now? would u die for Malaysia? I don't think so.

do u know why the indos are so mad at u guys when the attach of currency in 1997 occurred?

frankly we don't trust u guys no more.

before u say smething smart please remember tht u guys did this to yourself.

we could have live in peace and harmony but u guys decided to be greedy for urself.

the 1000 immigrant issue should really open ur eyes.


melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2014 at 8:43 PM

Diaorang nak balik sini sebab kerajaan dan pembangkang mengamalkan sikap yang begitu mesra terhadap mereka. Geramnya baca diorang je yg dapat buat medic. Saya sebagai orang Melayu prefer doctor Melayu. Kerajaan please don't sabotage the majority in this country. Emak saya pun kata baru-baruni dia gi hospital kerajaan, ramai doctor muda-muda and boleh kata semua Cina. Sakit hati betul bila dengar. Apalah nasib pelajar Melayu yang brilliant tapi dikalahkan oleh pelajar Cina yang pakar dalam menghafal? Meritokrasi is a dirty word. Satu perkataan yang menghalalkan diskriminasi terhadap pelajar Melayu. Kerajaan jangan lupa, kami orang Melayu nak juga dirawat oleh doctor Melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2014 at 8:46 PM

Ahjib melakukan apa yang dia lakukan sekarang kerana terpedaya dengan orang macam Aaron Tham ni. Dia tidak berada dibawah macam kita yang tahu situasi sebenar permasalahan pelajar melayu. Ahjib hanya mendengar pandangan sebelah pihak.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 15, 2014 at 12:38 AM

@Anonymous
PAKAR MENGHAFAL....TERSANGATLAH BETUL....bila nak apply dlm situasi sebenar, terhegeh2, bila berhujah, merekalah yg plg hebat, plg tahu semua benda....mereka yg PAKAR HAFAL ni MAJORITI sebenarnya hampeh n SGT PEMALAS utk menggerakkan otot badan....mereka cuma RAJIN bg ARAHAN n KOMPLEN...itulah CinaBENG2 yg aku kenal....tp ada yg memang ok, cuma MAJORITI yg aku pernah JUMPA adalah PEMALAS tapi LICIK utk menonjolkan diri sebagai RAJIN.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 16, 2014 at 4:38 AM

Marilah kita pegi "menyambut" ramai2 kat airport 3 pendatang or pembelot pada tanah melayu. Kita bagi sambutan "baekkk" punya... Biar yg lain 997 org lg tak berani nk balik mai tanah melayu.. Biaq merempat..

Post a Comment