........... Penculikan Singamata Untuk Keruhkan Hubungan Malaysia - China ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Penculikan Singamata Untuk Keruhkan Hubungan Malaysia - China ?

Friday, April 4, 20147comments



Saya mulanya malas nak tulis tentang kes penculikan Singamata Reef Resort dimana seorang pelancong warga China Gao Hua Yun, 20an dan seorang pekerja warga Filipina Marcy Dayawan@Mimi, 40 tahun telah diculik oleh sekumpulan penjenayah bersenjata setelah menceroboh masuk ke Resort berkenaan sekitar jam 10:30 malam semalam. Tapi memandangkan kes ini menarik, kena jugalah layan ....

Dari Mkini, Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Wira Hamza Taib berkata -

- Di sekeliling pusat peranginan tersebut mempunyai suatu sistem halangan di mana tali rentangan dan sebagainya diletakkan agar bot-bot tidak mudah masuk.Tetapi hanya orang yang benar-benar mahir sahaja yang tahu, yang boleh masuk dengan mengikuti alur-alur tersebut. Dan enjin bot tersebut tidak akan tersangkut pada tali-tali tersebut,”

- .... kejadian ini dilakukan oleh orang dalam. Mereka tahu bila masanya rondaan dibuat. Sebelum kejadian tersebut, pihak keselamatan ada melakukan rondaan. Penculikan hanya berlaku selepas mereka beredar dari situ,”

- “Kebiasaannya mangsa culik akan diserahkan kepada kumpulan pecahan Abu Sayaff. Tetapi kita yakin kita telah mengenal pasti kumpulan penculik ini. Tetapi bukan satu kumpulan, mungkin ada dua, tiga kumpulan. Tetapi tak lari daripada yang disyaki,” 

- “Penculik ternampak wanita China itu lalu turut menangkapnya. Kami percaya dia adalah mangsa penculikan rambang dan dijadikan ‘shield’,” 

- Ketika kejadian, terdapat kira-kira 61 pelancong di pusat peranginan tersebut dan 59 daripadanya warganegara China, seorang warganegara Malaysia dan seorang warganegara Iran.




PM Najib pula tidak menolak kes itu perbuatan pihak tertentu untuk keruhkan hubungan Malaysia-China kerana ia melibatkan seorang pelancong warga China.


Segala kemungkinan akan disiasat.

Dari youtube Astroawani -

Share this article :

+ comments + 7 comments

....................
Reply To This Comment ...................
April 4, 2014 at 8:20 AM

Ahjib fobia bila warga china yg kena pasal kerenah rakyat china dalam kes mh370 pun dia dah cukup pening dah.Itu yg tersasul-sasul tu buat spekulasi sendiri.

Kes ni lebih kepada lanun2 filipina yg bertopengkan gerakan Islam macam abu sayaf yg memang suka menculik aje kerjanya.Lepas tu diorang buatlah alasan tak puas hati grup diorang tak dilibatkan dlm rundingan milf-filipina.Diorang nak juga kuasa dan jawatan dalam kerajaan katanya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 4, 2014 at 8:35 AM

Salah siapa?

Majoriti penduduk sekitar pantai timur Sabah ialah pendatang asing SULUK dan BUGIS. Walau menetap hanya sementara, mereka mudah memperolehi KP semata-mata untuk undi kerajaan. Spekulasi? Sila datang ke Sabah dan anda akan dapat buktinya, lebih daripada 7 kotak!

Dalam kes ini, ada antara mereka yang diterima masuk bekerja di sektor-sektor kerajaan termasuk unit pertahanan! masih lagi ingat kes Tandou yang mana melibatkan seorang pembelot daripada unit kepolisian?

Penduduk Sabah secara dasarnya faham tentang situasi ini, tapi apakan daya. Hakikatnya, bila ada kesalahan di pihak rakyat biasa, undang-undang seolah-olah mempunyai kuasa yang amat besar. Sebaliknya, bila melibatkan orang-orang tertentu, spt Anwar, walau didapati bersalah, masih bebas ke sini dan ke sana.

Soalan terakhir saya, MANA DIA DALANG PERISTIWA TANDUO? KDN umum hari tu sudah dikenalpasti... atau mungking dikenalbasi!

Orang Sabah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 4, 2014 at 9:49 AM

melibatkan orang Iran lagi... MH370 pun melibatkan 2 orang Iran...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 4, 2014 at 10:19 AM

Ini plan tian chua nk make sure momentum sentimen bencikan kerajaan maintain laa.. Kalo tak nnt dh sejuk susah lak depa takde modal nk burukkan kerajaan... Bukan nk tuduh, tp dia sendiri yg keluarkan statement nk jatuhkan najib dlm tempoh 5 bulan... Think ur self la...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 4, 2014 at 11:32 AM

I thought after Lahat Datu punya incident with the formation of ESSCOM this kind of incident should not happen again. Seems banyak bloggers BN yang pro Ahjibgor is trying to link this issue dengan Anwar. I for one think if anyone should be blame is the person in charge of the country which is Ahjibgor. Dah fed up duk dengar setiap lalu ada problem adalah orang yang kata ini angkara Anwar. Saya nak Ahjibgor siapa yang 'running' this country ni! Bukan kah Ahjibgor is the PM?. Bukan kah lepas insident Lahat Datu Ahjibgor dah announce security will be beef up,berjuta wang di belanja untuk patrol pantai/coastline di situ!! Saya tak pernah bising pasal isu 2 kapalselam kita,since we cannot use for search and rescue MH370, saya expect that it is used to patrol kita punya waterfront!!!

Something must be WRONG juga dengan Ahjibgor punya cousin si H2O atau better known now as Din Sotong that why is it our airspace and now our waterfront is being violated and nobody has done anytime!!!! Tentera Udara tidor,tentera Laut tidor,pegawai tertinggi mereka semua perut boroi,menteri tidur,Perdana Menteri tidur,consultant dia tak tidur sebab sibuk duk kira fee consultant mereka yang duk masuk.

Kesimpulan nya si Ahjibgor is "TRULY an incompetent Prime Minister" of course conscience dia 'clear' sebab kalau dia gagal dia tahu bukan dia yang gagal tapi consultant nya yang gagal!

Apa lah yang jadi kepada nasib negeri Malaysia ni!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 4, 2014 at 2:51 PM

Nila Isa di hapuskan....

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
April 9, 2014 at 11:28 PM

ESSCOM ni menatang apa ? Kali ni memang aku benar2 berharap agar Yong Teck Lee ambil RM501 yang ditawarkan tu....serius!

Kerajaan kena buat sesuatulah dengan rakyat "asing" yang terlalu ramai di Sabah tu. Harap kerajaan dapat semak semula taraf kerakyatan orang2 di Sabah yang tiba2 senang2 boleh dapat KP biru walaupun buat Sabah macam "hotel" saja.

Post a Comment