........... Kenapa Pemegang BOC DiLayan Istimewa ? ( setelah mereka ludah kita ) Say NO To Pas Residen ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kenapa Pemegang BOC DiLayan Istimewa ? ( setelah mereka ludah kita ) Say NO To Pas Residen !

Saturday, April 12, 201434comments

Nampak gayanya KDN dah buat keputusan akan beri Pas Residen kepada pengkhianat2 negara yang memegang BOC ( British Oversea Citizens ) sebaik saja mereka tiba di KLIA nanti.

Bunyi kenyataan KDN ( KLiK ) macam segalanya dah selesai. Walaupun diberi Pas Residen, KDN menegaskan yang ia bukanlah mudah bagi mereka untuk mendapatkan semula kerakyatan negara ini. Banyak syarat2nya bla bla bla .....

Yang kita nak tanya ni ...... kenapa perlu layan ? Kalau tak layan dan buat tak tahu jer, tak boleh ?

Walaupun kerajaan Britian berpendirian yang pengkhianat2 itu tidak kehilangan kerakyatan Malaysia hanya kerana mereka telah mengisytiharkan sebagai bukan lagi rakyat Malaysia -

It also decided that a Malaysian BOCs did not forfeit their Malaysian citizenship simply by renouncing it, though the Malaysian government disputes this. ( KLiK )

tapi bukankah itu merupakan keputusan kerajaan Malaysia samada masih menganggap mereka itu sebagai rakyat atau tidak ?

Apa hak Britain nak menentukan siapa yang layak dan siapa yang tidak layak menjadi rakyat negara lain ?

Namanya pun BOC - British Oversea Citizens atau Rakyat BRITISH Luarnegara. - RAKYAT BRITISH !

Apa yang kita tahu, mereka itu semua BUKAN lagi rakyat Malaysia, mereka sudah melupuskan hak kerakyatan mereka dengan SUKA dan RELA, mereka sudah tidak ada kena mengena lagi dengan negara Malaysia !

Mereka tidak ubah seperti rakyat negara lain, tak penting negara mana. Hubungkait mereka dengan Malaysia cuma mereka dilahirkan di sini .... itu saja. 

Jika mereka masih punya kaum keluarga atau sebarang nostalgia peninggalan di sini, mereka masih boleh datang sebagai PELANCONG dan sebagai PELANCONG, mereka kenalah ada pasport bagai ........ macam pelancong2 luarnegara lain atau pekerja2 luar yang datang dengan permit. 

KENAPA PEMEGANG BOC DILAYAN DENGAN ISTIMEWA ?

Mengambilkira keputusan mereka dulu yang telah menolak hak sebagai rakyat Malaysia, sepatutnya taraf mereka lebih rendah dari pekerja2 asing yang datang bekerja di sini !

Taraf mereka lebih rendah dari pekerja2 yang datang dari Indonesia, Bangladesh, Nepal, India dan lain2..... kalau mereka berniat mahu jadi rakyat Malaysia semula. 

Jika mereka datang sebagai pelancong, OK, kita akan layan mereka sebagai pelancong. Tapi mereka kenalah ikut peraturan sebagaimana pelancong2 luar yang lain. Ada had masa dan kena cop pasport setiap kali tamat tempoh dan mahu dilanjutkan.


HAPUSKAN sebarang Peruntukan yang membenarkan Pas Residen diberi kepada BEKAS2 RAKYAT yang telah meludah tanahair kita !

Tidak timbul langsung persoalan samada mereka layak untuk diberi kerakyatan Malaysia semula. Itu belum cerita lagi soal2 lain yang berkait rapat seperti ketaatsetiaan dan sebagainya ....

Hanya Yang DiPertuang Agong saja berkuasa untuk mempertimbangkan sebarang permohonan kerakyatan dari orang2 sebegini.

PS -Orang Pas jangan terasa pulak dengan tajuk artikel, ek ..

Share this article :

+ comments + 34 comments

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2014 at 6:47 AM

Aku setuju. Ini baru 3 BOC masuk Malaysia jadi Pass Residen, apatah lagi nanti yang lain minta tahun depan, tiap-tiap tahun ada permintaan lagi. Padahlah....

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2014 at 7:18 AM

JIka masih nak bantu atas dasar kasihan dan mahu menunjukan kepadaa dunia Malaysia merupakan sebuah negara yang masih boleh bertolak ansur , maka berikan sahaja mereka taraf pelarian UNHCR seperti rakyat Myanmar keturuna Rohinga

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 7:30 AM

inilah masanya untuk kita bertibdak. lapuran polis .... bantahab berskala vesar ... demontrasi ... dan sebagaunya perlu dibuat bagi nenyatakan babtahan kuta kepada kerajaan. bekas wargabegara ini tidak layak diberi apa pun kemudahan yang membolehkan mereka kemvalu menjadi warganegara. tak perlu pas residen pun diberikan kepada nereka. tawarkan saja jepada mereja kerakyatab singspura ciba taiwan hong kong korea utara korea selatan mangolia atsu mana2 negara dominasi cona. mereka tidak alan kelaparab pun jika tidak kembali ke nalaysia. jerajaan tidak prlu verjiwaVESAR untuk menerima nereka kembali. dari segi politikak mialage pun kerajaan bn rugi jerana mereja ini tetap akan undi dap. renunhkanlah vetapa 1 ribu undi dap telah lenyasp dari bimi malaysia. kita nebdesar agar ambiga dinyah meluar. tetapu kenapa 1Ribu ambiga yang dah nenguahkan dirinua keluar kita perlu terima balik. kasihan tak bertrmpat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 7:36 AM

Kalau lah Mat Said yang jadi menteri KDN, aku pasti perkara ini tak akan berlaku.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 7:40 AM

Koyak passport sama lah menghina Malaysia.... buat ape nak layan pengkhianat mcm ni... lagi satu malang kita dapat menteri kdn mcm zahid...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 9:06 AM

Skali lalu mcm baca tajuk tu mmg nampak mcm cerita berkaitan dgn presiden pas la din...
Heh..heh..heh..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 9:20 AM

1. Ramai yg nk tahu kenapa zahid lambat bg respond tentang isu ini?
Biasanya berita yg panas mcm ni akn didedahkan oleh media/bloggers terlebih dahulu. Kemudian bila isu dn makin panas, br menteri nk bersuara dn terhegeh2 bgtau yg cerita tersebar dimedia/diblog sebenarnya tidak tepat.
Kenapa kementerian/menteri yg brtggjwb tidak ambil langkah proaktif memberi respond yg pantas. Jika kementerian yakin dgn keputusan yg diambil kenapa gaya mcm org nk sembunyikan sesuatu?

2. Kenapa zahid tak beritahu atas asas apa 3 org ini diterima masuk ke dlm negara wp menggunakan pas residen? Kenapa 3 org shj? Apa yg istimewa 3 jahanam ini? Kalau 3 jahanam ini boleh dapat, mesti yg lain2 pn akan cuba utk dptkan benda yg sama juga?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 9:20 AM

Dear Datuk seri KDN, cukuplah dengan masalah dalam negara ini, jangan ditambah lagi dengan hak satu ni...depa ni pandai merasionalkan benda tak rasional..last last kita jadi tertipu dek fakta yang auta. Demi allah, demi negara...nilailah semula keputusan datuk seri atau pegawai yang berkenan semasa rundingan. Sy sokong artikel di atas demi negara.
wann

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 10:04 AM

Jawatan menteri KDN ini mmg panas sbb banyak perkara2 sensatif dn sulit brada dibawah kendalian kementerian ini.
Sekarang br kita tahu bagaimana kuat dn sygnya Tun M menjaga negara ini.
Jawatan ini hanya diberikan kepada TPM shj dn sekiranya perlu PM sendiri yg akan menjawat jawatan ini semasa era pentadbiran Tun M.
Ramai yg anggap Tun M dulu gila kuasa sbb amik byk jawatan penting sbb nk sembunyikan salahguna kuasa. Tetapi sebenarnya Tun sgt faham jika jawatan penting initidak dapat diurus dgn baik, ia akan memberi imej yg buruk kpd kerajaan dn juga parti pemerintah.
Hari ini kita dapat lihat sendiri apa yg dirisaukan oleh Tun lama dulu sudah jd kenyataan...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 10:36 AM

SAY BIG NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO WAY TO EX-MALAYSIAN WITH BOC AND THOSE WHO "HAD BURN THEIR BRIDGE" BY TEARING OFF THEIR MALAYSIAN INT PASPORT TO COME BACK AND TO BE CONSIDERED "A FRESH" CITIZENSHIP......Biaq depa rasa sebagai "STATELESS PERSON". JADIKAN PENDIRIAN INI SEBAGAI SUMPAH RAKYAT MALAYSIA TERHADAP GOLONGAN TERSEBUT. BARANG SIAPA YANG MELANGGAR SUMPAH INI KITA MOHON KEPADA ALLAH SUPAYA MEREKA TIDAK AMAN DINEGARA INI DAN TIDAK DIKURNIIAKAN SEBARANG ZURIIAT KETURUNAN...AMIN YA RABBALAMIN. INSYA ALLAH.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 11:05 AM

zahid bukan faham bahasapun .....yg org tak suka itulah yg dia suka....negara kita bukan negara kebajikan,mereka nipun yg duduk kat britain bukan diseksa dan dizalimi seperti di malaysia....yg zahid duk risau kenape??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 11:20 AM

tiga petualang yg test market itu dari kalangan yg koyak pasport malaysia....sepatutnya diharamkan terus dari bumi malaysia ini...petualang-petualang koyak pasport yg lain akan menyusul kemudian...yg tiga petualang jahanam wajib dihalang daripada memijak bumi malaysia...

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
April 12, 2014 at 11:29 AM

bagus saudara2ku sekalian esp to bro din..

kena gunakan peluang ini sebaiknya. rasanya isu ini boleh menutup mulut penyokong2 dap dan membiarkan mereka berfikir banyak kali untuk tunjuk besar kepala lagi. nampak sangat mereka dah kelu lidah nak lawan benda ni. sampai ada yang komen (most likely red bean asshole) yang komen if u dislike, then dont give...will not get tax from them. bla bla bla.. apa dia fikir mereka sahaja bayar tax? aku baru je failkan income tax aku..cukai kena dibayar RM55k++..jumlah banyak tu boleh gajikan red bean asshole tu setahun..hehe

teruskan usaha anda semua..aku sokong 100%!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 12:39 PM

NAK TAHU LEBIH LANJUT RESIDENT PASS, KORANG CALL TALENT CORP. RAKYAT ASING PUN BOLEH DAPAT R.PASS 10 TAHUN. BEBAS KERJA MANA2 SYARIKAT.
TAK LAMA LAGI KELULUSAN IMIGRESEN SEMUA AKAN DI AMBIL ALIH OLEH TALENT CORP.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 1:04 PM

penat dah ngan mentri melayu...garang bila masa pemilihan jew...pastu hampeh...malu ada pemimpin cenggini..perlukan kita buat memo bantahan...selagi kita tak berkeras mentri melayu duk lembik cengitu lah...maaf lah kalau terasa....

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 12, 2014 at 1:50 PM

kepadaa semua pembaca blog DT, sila pergi ke blog DS Zahid Hamidi dan luahkan pendirian kita semua.

katakan TIDAK utk PAS RESIDEN kpd PENGKHIANAT2 NEGARA

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 2:04 PM

Tuan penyu,
Buat lah petisyen kepada menteri KDN. Saya pasti akan tandatangan. Dan saya akan war-warkan agar semua ahli keluarga saya pun tandatangan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 3:58 PM

nape masih nak bagi muke pada pengkhianat itu lagi...selembik hisham pon dia xbg pengkhianat tuh mai balik malaysia per lagi nak bg pass resident.... yg kite dok puji kegheh rupenye hampeh di dalam...terkulai lembik mcm agar2 bila kena jolok dgn DAP...at last dpt gak pengkhianat tuh jejak Malaysia wlpon di peringkat awal cume 3 ekor....

Puak neh mcm parasit..mula2 sikit ,,xlama lg akan mmbiak dgn alasan 3 ekor bole nape 997 lg xbole.. itu modus operandi puak vavi tuh.... tolongla mnteri ooiii...jgnla terlampau sayangkn wang hengget n sokongan smp nak gadai kehormatan ngr....

Bro Din...usahakan la ...buatla memo bantahan...ramai lagi yg setia dgn negara terasa begitu terluka dgn berita ini...wlpon dah di nafikan oleh menteri namun berita pelepasan 3 ekor pengkhianat ttp mnyakitkan hati kami....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 4:05 PM

NO NO NO. PUSH STOP. NOT A CHANCE.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 12, 2014 at 5:52 PM

@Anonymous
SEBENARnya rang undang2 yg digunakan DS Zahid sekarang ni adalah dibuat semasa DS Hisham memegang jawatan sebagai KDN.

Dlm hal ini DS Zahid TIDAK BERSALAH seratus peratus. NAJIS diTINGGALkan H20 dan of kos yg SOKONG GILA2 DS Ah Jib Gor....siaa lg kan.

so tak payah la skrg kita nak puji2 H20 ni sgt. kebolehan dia yg TENANG mengendalikan misi pencarian MH....YES kita kena puji....tp kena sentiasa ingat H20 ni mmg LEMBUT orgnya, maka, jawapannya akan sentiasa lembut n kelihatan TENANG....takkan nak buat mcm masa Lahad Datu dulu bertemakan "mereka bukan pengganas" dan gerakan JIJIK 1.0, 2.0 dgn tema "AMARAN".

DS Zahid ni dr kes Sulu lg dia yg kena handle, la ni kes Pas Residen pulak....semua NAJIS yg ditinggalkan sepupu DS Ah Jib Gor...cuma kita hara, DS Zahid jgn la menari ikut sgt rentak DS Ah Jib Gor n H2O ni...unah diri sendiri....tp kalau nak ikut jugak nasib la.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 6:10 PM

Gi mampius la sama pengkbianat ni. Diaorg jd tkg sapu kat UK pun apa aku kisah. Duk layan 3 ekor pasni 3000 lak yg mintak.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 12, 2014 at 6:11 PM

Jawapan terbaru dr DS Zahid:

Beliau berkata rakyat Malaysia yang mempunyai Pas Residen untuk bekerja atau belajar di luar negara dan berhasrat kembali ke tanah air untuk menjadi tenaga profesional, kepulangan mereka akan dipermudahkan.

"(Ini kerana) mereka (individu profesional) adalah bakat, tenaga cendekiawan, mereka mempunyai ilmu balik ke negara ini untuk membantu pembangunan ekonomi Malaysia," katanya.
------------------------------------------------------------------
Tp harap DS Zahid dpt BEZAkan penarafan PAS RESIDEN utk mereka yg TIDAK MENGHINA MELAYU/ISLAM/NEGARA dgn Pengkhianat yg menghina MELAYU/ISLAM/NEGARA

Tetapi adalah lebih baik sekiranya mereka2 yg sudah mengHAPUSkan kewarganegaraan Malaysia tidak diterima semula walau dgn Pas Residen.....kerana mana mungkin PENGKHIANAT mahu menyumbang kepada negara yg dia BENCI selain masuk negara ini dgn ccara baik hanya utk menyemai benih2 keBENCIan generasi baru pd Melayu/Islam/Negara.

satu persoalan: APA MALAYSIA NI MISKIN DGN PROFESIONAL2 YG LEBIH BAIK DARIPADA pemegang2 PAS RESIDEN tu ke sehinggakan Pengkhianat2 terpaksa di bawa balik utk mengajar rakyat Mas yg lain?

walau atas dasar TALENT atau KEMANUSIAAN sekalipun, pengkhianat jgn sesekali dibawa masuk, buruk padahnya.....seolah2 membawa masuk PEROGOL/PENCURI ke dlm rumah yg berlakon sebagai profesional.

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2014 at 7:32 PM

@Otak geliga

Zahid masih lagi nak mempertahankan ideanya nak bawak masuk profesional pulang ke Malaysia. Biar negera ni jadi papa kedana jgn sekali kali membawa masuk petualang ke bumi ini!

Elok umumkan dan siarkan nama 3 biawak hidup yang zahid dah bagi kelulusan tu. Takut nanti KDN/imigeresen diam-diam luluskan kemasukan lagi 500 biawak tu.

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2014 at 8:46 PM

nak tanya kat zahid nih..jika profesional melayu bumiputera yang buat begitu, adakah layanannya sama? saya yakin dia akan buat tatau jak..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 8:48 PM

Tok penyu, mano poginye? senyap sajo....

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
April 12, 2014 at 9:07 PM

Profesional ka cendiakawan ka ada bakat ka apa ka kalau dah mereka ini semuanya BENCI kepada negara ni kenapa nak suruh mereka balik dengan pas residen ? Nak bagi sangat bagi pada warga asing professional berbakat yang sayangkan negara ni.

Zahid Hamidi ni masa sebelum pemilihan agung UMNO hari tu garang macam rimau. Sekarang kelonggaran diberi pada cina untuk masuk polis, bertepuk tampar dengan geng malaysiakini masa bagi awrad dan bagi pas residen pada pengkhianat! Patutlah malaysiakini kata dia nombor 1.

http://justread-whatever.blogspot.com/2014/04/something-fishy-here.html

Kenyataan rasmi KDN oleh Zahid Hamidi tak kata pun pas residen tu tak akan diberi pada yang lagi berapa ribu babi pengkhianat tu, dia cuma kata sekarang baru bagi kat 3 ekor pengkhianat. Maknanya ada kemungkinana pengkhianat2 lain akan dapat pas residen jugalah....hancus!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2014 at 9:18 PM

Salam Sdr Din.

Rakyat tak pernah tahu apakah merit pemberian PR atau BOC atau apa saja oleh KDN. Eloknya nama pemohon kerakyatan PR atau BOC itu di siarkan didalam akhbar supaya rakyat boleh buat bantahan macam mana yang jabatan kastam buat untuk dapatkan lesen jual arak. Pemberian kerakyatan , PR atau BOC bukanlah hak menteri atau pegawai-pegawai KDN. Eloknya sebelum beri kerakyatan pegawai-pegawai ni kena siapkan 10 muka surat laporan dan sokongan, iklan diakhbar seterusnya diwartakan. Ini hal serius kerana ada pemegang PR yang kerjanya disini merompak, menyeludup, pemerdagangan orang bahkan dapat tender kerajaan selepas dapat PRnya

Ini bukan apa... sekadar untuk MENGELAK dari tuduhan menteri atau pegawai2 KDN rasuah!. Kalau satu BOC bayar 50K, kalau dah 500 orang, banyak angka kosong kat hujungnya tu..

Pak Mat TongTang

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
April 12, 2014 at 9:40 PM

@Otak geliga

Pada saya, tak kiralah rang undang2 tu dibuat semasa Hishammuddin ke zaman Tun Dr Mahathir ke tapi kita bercakap mengenai sekarang.

Bilakah 3 ekor pengkhianat tu terima pas residen dan siapa yang luluskan ? Itu yang menjadi persoalannya.

Jom ramai2 ke blog Zahid Hamidi...

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2014 at 9:50 PM

@Anonymous2-3 hari ni saya on the road :)

....................
Reply To This Comment ...................
April 13, 2014 at 12:28 AM

Nantilah saya akan komen dalam satu lagi artikel, tunggu kot2 ada pihak nak beri komen terutamanya dari dap

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 10:06 AM

@dinturtle

Masa-masa on the road tuh, baca-bacalah buku terbaru Anwar (biografi) bertajuk a evolution of muslim democrate.... Ha..ha...ha....

Hati-hati memandu semoga selamat sampai ke destinasi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 5:05 PM

Keinginan mereka nak pulang ke msia sbb last pru tsunamii cina. Ada can nak memerintah msia sbb dah nampak pp dan sgor dah pembgkg pegang. Balek nak buat onar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2014 at 8:02 PM

Berapa Banyak Pegawai, Kakitangan KDN dan Imigresen yang Menjadi Pengkhianat Tanahair hanya kerana Wang Ringgit...

Kemasukkan Warga Asing Melambak-lambak2..Tahan dibayar dan dilepaskan, Pusat Tahanan Penuh macam2 alasan..

Harap-harap Pok Din bolhe buat artikel khusus mengenai perkara ini.

Mereka ini sedap2 kumpul duit haram tapi rakyat yang mederita merana.. Peniaga Achech sewenang2nyer kontrol sesuatu Pasar.. Myammar dan Nepal pon sama?

Hari Cuti Kuala Lumpur Jadi Apa? Penuh Pendatang Asing???

Kalau Nak Buat Petisyen Buat Tolong lah buat sekali...isu ini supaya Hangat Hot.. Berterusan....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2014 at 1:04 AM

Bro semua.... nanti menteri kdn kata saya ada bukti gred A kenapa perlu bagi pas residen muahahahaha...... dia dengan orang omega tu sama je penipu heheheh

Post a Comment