........... MH370 - Isyarat Ping DiKesan Kapal China ( Keraguan Dan Pengharapan ) | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

MH370 - Isyarat Ping DiKesan Kapal China ( Keraguan Dan Pengharapan )

Sunday, April 6, 20142comments




Semalam dilaporkan kapal peronda China, Haixun 01 telah mengesan isyarat detik yang dipercayai dari sebuah kotak hitam dalam misi pencarian MH370 di Austalia. Ia mengeluarkan getaran pada frekuensi 37.5 kHz,  isyarat yang standard daripada kotak hitam atau secara khusus perakam suara kokpit dan perakam data penerbangan.

"Tetapi belum dapat dipastikan sama ada ia berkaitan pesawat yang hilang,"

Laporan turut disertakan dengan pengesanan beberapa objek putih yang terapung.

Hari ini dilaporkan keraguan tentang isyarat itu oleh Anish Patel, presiden Dukane Seacom, yang menghasilkan bateri dalam dua kotak hitam pesawat Malaysia Airlines (MAS)  Boeing 777- 200ER - TMI.

"(Saya) juga ingin memahami mengapa bukan dua isyarat. Perlu ada beacon kedua daripada sama ada perakam data penerbangan atau perakam suara...jadi jika perakam berada bersebelahan atau berhampiran antara satu sama lain atau dalam jarak dekat yang berpatutan... satu (1.6km) atau dua batu (3.2km), mereka sepatutnya mengesan kemungkinan dua isyarat."

Walaubagaimanapun, beliau akui jumlah isyarat 37.5kHz adalah betul.


Laporan CNN menyatakan alat pengesan ping yang digunakan oleh kapal China itu adalah jenis hand-held yang hanya mampu mengesan sehngga kedalaman 600 kaki berbanding jenis 'Towed Pinger Locator' (TPL) yang dugunakan oleh pasukan mencari yang diketuai oleh Australia yang mampu mengesan sehingga 20 ribu kaki.

The hand-held, ping-locating technology used by the Chinese ship operates at a maximum depth of 600 feet, compared to the towed pinger locator on an Australian search vessel that goes up to 20,000 feet deep and away from surface noise, according to experts.

Ping itu dikesan 1640km dari Perth, bukan dalam kawasan mencari yang ditetapkan. 

The ship first detected a signal Friday but couldn't record it because the signal stopped abruptly, a Shanghai-based Communist Party newspaper said. The signal detected Saturday, the Jiefang Daily said, occurred at 3:57 p.m. Beijing time (3:57 a.m. ET) and lasted about a minute and a half. It was not clear whether the signal had anything to do with the missing plane.

Tambahan aset pencarian akan dikerahkan ke kawasan berkenaan bagi menyiasat lebih lanjut.

Objek putih yang dikesan pula adalah 1700km dari Perth.

                                *****************

ADA kemungkinan ia adalah isyarat dari kotak hitam MH370 dan ia memerlukan lebih bukti untuk pengesahan. Walaupun terdapat keraguan tapi ia satu2nya berita penemuan baru dalam masa lebih satu minggu dan pastinya begitu mengujakan.

Share this article :

+ comments + 2 comments

....................
Reply To This Comment ...................
AntiBohong
April 6, 2014 at 5:36 PM

Cuba lihat pihak negara China cukup berhati2 dalam buat statement dan 'berlapik' supaya tidak kelihatan mengesahkan suatu yg belum pasti. Berbeza dgn style Najib dan H20 yg tergopoh gapah membuat statement tidak disahkan sbg sah.. akhirnya tersebar banyak spekulasi..

Kita sepatutnya bertanggungjawab atas apa yg dihebahkan. Bukan menuding jari salahkan pihak lain.. sedangkan kita yg gagal pelihara krediabiliti siasatan..

skrg H20 dh xnk ckp pasal Inmarsat lagi?? apa jd dgn teori Doppler kebangaan Najib laki Rosmah?
nk jd PM mau bijak cerdik.. ada ilmu luas, terutama dlm bidang sains dn teknologi. barulah boleh jd leader yg berkesan.. tidak diperlekeh..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2014 at 3:47 AM

@AntiBohong statement sah kepala hotak hang!!!!.Kalau statement najib tak sah buat apa kapal china dll pi cari kat selatan lautan hindi. Aku rasa ko ni cina ataupun penjilat jubur cina. dan buat apa H2O nak ckp psl inmarsat lg??? bab inmarsat cuma nak tahu MH370 terbang ke arah mana saja. sekarang adalah misi mencari serpihan pesawat kalau betul ianya terhempas dan misi mencari black box. satelit dah tak boleh guna lebih2 lg inmarsat kerana ianya satelit komunikasi...so kita harus bertanggungjwb dgn apa yg kita komen, bukan mencari salah org je. dan jgn ingat ko tu pandai. kalau tak tahu kesan doppler tu apa baik duk diam je atau pun kalau nak tahu gak search je kat google. jgn jadi bodoh bertingket2.

Post a Comment