........... Era Pak Lah Dan Najib - PM Berubah Tapi Isinya SAMA Saja ... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Era Pak Lah Dan Najib - PM Berubah Tapi Isinya SAMA Saja ...

Tuesday, April 15, 201411comments

LEWAT tahun 1960-an dan 1990-an negara, mengikut Speaking, “was in the grip of racial trouble, and then there were upheavals in Malay politics”- peristiwa 13 Mei 1969 kemudian agitasi politik oleh kumpulan yang menggelarkan diri mereka sendiri sebagai puak reformasi.

Selepas persaraan Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim dibebaskan dari penjara Sungai Buloh oleh rejim “budak tingkat empat” di Jabatan Perdana Menteri dan konco mereka di Balai Berita di Bangsar, situasi politik baharu muncul. Mujurlah usia pemerintahan budak ini tidak lama  kalau tidak negara dan Peribumi sudah tentu jadi cagaran jika tidak pun tenggelam. Semenjak pemerintahan 1Malaysia, episod lewat 2003-2008 yang menyedihkan itu tidak disebut langsung kerana episod period itu agak jelik akibat politik egocentric- mementingkan diri sendiri - dan naif amat dominan. Rakyat, pegawai kerajaan, orang bisnes dan orang media di bawah telunjuk Ketua Budak dan kroninya.

Suka duka, Umno-BN terus memerintah. Yang berubah hanya perdana menteri sahaja dan pada Speaking the form remains, the content varies a bit, that’s all. Kerana bentuk rupa sama, hanya ada sedikit pembaharuan dan perubahan dalam kandungan dan gaya pemerintah maka pengundi, bilangannya meningkat dalam PRU13, nampaknya akan terus meninggalkan parti pemerintah dengan niat tidak akan kembali lagi kepada parti itu. Inilah masalah mesti dihadapi dan diatasi segera oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak.  Kini ramai rakyat sudah pun mulai bercakap dalam nada positif betapa bagusnya Dr Mahathir, berapa lebih selesa lagi bangsa majoriti ketika Tun Razak Perdana Menteri. Justeru bak kata mat salih, "many hanker for a return to either Mahathir or Tun Razak’s era.”

Maksudnya ramai kepingin kembali kepada era Dr Mahathir atau Tun Razak, di mana tidak ada pengecut politik! Saya tidak mahu memusing jam ke belakang- turning the clock back. Sebab ramai tidak puas hati situasi sekarang - satu kenyataan walaupun pahit- mereka mencari alternatif. Ada benar-benar berasa terpinggir, terasing daripada masyarakat materialisme yang amat ketara dan kian berkembang maka mereka makin marah pada clique yang menyalah gunakan kuasa politik untuk terus mengaut kekayaan.

Rakyat menunggu kedatangan pemimpin yang juga pencinta negara, pencinta rakyat biasa. Mereka menanti,  seorang murah hati dan mencuba dengan jujur, telus dan tulus memenuhi aspirasi dan aspektasi rakyat miskin. Seorang pemimpin mempunyai keperibadian mulia, tidak ada sifat mementingkan diri, keluarga dan kroni. Seorang benar-benar ingin memodenasikan bangsa dan watan.

Nostalgia masa dahulu
Tan Sri Abdullah Ahmad

                                  *********************

Rakyat menunggu kedatangan ..... ? Apakah Najib tidak memenuhi kriteria itu ? 

Artikel yang pastinya menimbulkan kegusaran dikalangan orang Najib. Apakah Tan Sri Abdullah juga punya kepentingan sendiri bila beliau mengkritik kepimpinan sekarang ? Apakah beliau juga dibayar oleh Daim ?

Share this article :

+ comments + 11 comments

....................
Reply To This Comment ...................
April 15, 2014 at 11:01 AM

Najib dan pemimpin sekarang lebih berani - mereka berani mengubah Melayu tidak menjadi istimewa seperti termakstub dalam perlembagaan dan akan melarat di bumi sendiri.

Mereka berani membiarkan kaum lain panjat kepala dan mereka lebih berani untuk berhadapan dengan kritikan .

Hudud - cabaran terbaru, dulu PAS tidak laksanakan kerana nik aziz takut Mahathir dari takut kepada Allah.
Sekarang - jika mereka berani untuk tidak laksanakan ertinya ameno dan pas pus pis takut siapa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2014 at 11:09 AM

zaman Tun m, pembangkang sangat lesu, DAP tak naik lagi, Anwar dalam penjara
zaman Tun Abdullah & Najib ... pembangkang everywhere.

mmg banyak yg berubah, soalnya pemikir2 lama masih dibuai kemanisan dulu ...
stay there as you wish ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2014 at 11:17 AM

Salam,
Tan sri abdullah cari pasal dgn ah jib gor. Ramai la nanti nak jd hang tuah menentang hang jebat. Cuba tonjolkan kelebihan dan kritikan terhadap yg tak setuju. Hanya ah jib gor sahaja pemimpin yg malaysia ada. Tanpa ah jib gor malaysia akn punah krn pemimpin yg lain tahap bwh kaki ah jib gor ajer

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 15, 2014 at 11:41 AM

Our Prime Minister's name is DS Hj Ah Jib Gor NOT DS Najib Tun Abdul Razak.
Daripada nama kita dah boleh agak ke mana hala tuju PM ini, ke mana pemberatnya, ke mana perhatiannya, di mana kesukaannya, di mana kesayangannya.

bila ditanya adakaah Malaysia, perlukan seorang pemimpin yg SEDAR DIRI, ASAL USULnya, JATI DIRI BANGSAnya, keMULIAAN agamnya dan keINDAHan nama MELAYU/ISLAMnya, jawapannya YES dan YA sbb jika keadaan spt skrg berterusan, manusia pelbagai TOPENG akan menguasai Malaysia dgn dibantu Cinabeng n Pariah extremist evangelista dan, puak2 so-called ISLAMIC SCHOLARS yg TIDAK BERBANGSA malah menolak KUASA ALLAH yg menciptakan pelbagai bangsa.

Samada DS Ah Jib Gor berundur ATAU berUBAH. Dia yg sepatutnya menTRANSFORMASIkan diri sendiri sebelum berangan2 dan bangga menTRANSFORMASIkan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2014 at 1:24 PM

Zaman pak lah, nak isi diesel kena beratur, lori boleh jln satu hala saja sehari, nak balik isi diesel tunggu kouta esok, kuih kuih manis jadi tawar, air yg biasa manis pun jadi tawar warung warung kedai makan problem, pengusaha kuih pun prolem, nak jln jln, nak balik kampung kena bajet bajet, minyak 2 hinggit 7 posen seliter. Baik la dia turun, klu tak, tah apa lg, dan aku rasa klu dia, pru13 bn dah bungkus dah.
Klu PR pulak, tengok kat S'gor skrg lg teruk, nak buang air pun kena tahan dua hari sekali je.
DSN pd aku OK jugak la, walau tak mcm Tun M. Actually Tun M set too high mark for his successor to catch. Situasi skrg pun semakin mencabar apatah lg dgn kerenah pengkhianat negara yg sorg tu.

....................
Reply To This Comment ...................
April 15, 2014 at 4:09 PM

@AnonymousPembangkang makin kuat ? Atau Umno yang makin lemah ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2014 at 5:27 PM

Teraju yang di Terajang .... Pemandu yang di Pemadam ..... habis sudah makmal tikusan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2014 at 5:47 PM

@dinturtle

pembangkang makin kuat, rakyat makin bijak, ahli UMNO yg skeptikal mcm ko ttp di takuk lama.. you kno better

....................
Reply To This Comment ...................
April 15, 2014 at 5:51 PM

@Anonymousya... LIBERAL - the way forward ! hahahaha...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 16, 2014 at 10:37 AM

Cara yg baru seperti mana? Lgbt everywhere. Anak kamu nanti nak berhenjut dlm rmh kau pon semua alright. Your rights everybody rights and God has lost His rights. Itu maksud kamu. Of course you know better laaa ....pathethic...over my dead body...and I am not karpal sinki.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 16, 2014 at 1:50 PM

Era dr m gaji rm 450 harga barang tetp naik , era datuk najib gji naik harga brng jg naik . Mana yg kt mahu ?

Post a Comment