........... Tun Mahathir - Kegagalan Memahami Sentimen Rakyat Bawa Bencana | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tun Mahathir - Kegagalan Memahami Sentimen Rakyat Bawa Bencana

Sunday, March 2, 201410comments


Benarkah penolakan 17 ribu yang sepatutnya menerima BR1M menandakan kematangan berfikir ? 

Menurut Tun Mahathir, kematangan berfikir hanya boleh dinilai melalui undi waktu pilihanraya. 

Pujian atau bodekan ( termasuk melalui tayangan banner atau placards ketika pemimpin melintas ) tidak menunjukkan sentimen sokongan yang sebenar. 

Hahahaha ...... baik punya sindiran dari Tun Mahathir ! Memang betul pun ... kalau dilihat kepada banner atau placards I Love PM sebelum PRU13, ramai tidak akan menyangka BN cuma mampu meraih 48% undi saja.

Kegagalan memahami sentimen rakyat bakal membawa bencana kepada ahli politik. Lebih teruk lagi adalah PERASAN BAGUS atau SYOK SENDIRI.


Walaupun tanpa BR1M dulu, rakyat masih berikan sokongan kepada BN. Jadi bila rakyat tidak sokong, ia menunjukkan mereka tidak suka dengan sesuatu.... mungkin saja dengan BR1M. Cari jawapannya apa yang rakyat tidak suka itu dan anda akan tahu apa yang perlu dilakukan.

Itu kata Tun yang saya terjemahkan lebihkurang dari artikel terbaru chedet - BR1M.

Suka saya tambah sedikit komen ... Mungkin jawapan kepada apa yang menjadi masalah kepada rakyat itu sudah dijumpai ( contohnya masalah kos kehidupan ) TAPI itu baru sebahagian usaha, sebahagian lagi adalah langkah yang diambil bagi mengatasinya juga perlu tepat.

Respon dari rakyat perlu diambil dari semua pihak, bukan saja dari mereka yang sememangnya akan memuji APASAJA tindakan kerajaan. 

Pembodek juga suka dibodek.Yang suka dibodek juga merupakan pembodek ! Itu lumrah manusia ... 

PS - Oya, dah dekat setahun ni ..... BN dah keluarkan laporan post mortem PRU13 ?


1. I am amused by the remarks of a Minister that the refusal by 17,000 people in Ipoh to accept the BRIM handout is a mark of their maturity.

2. Actually quite a few people said to me that BRIM is bribe especially when given just before elections. It is the same as giving people placards to raise when you pass. It does not really reflect their feelings or sentiments. Those feelings are better expressed through the votes they cast. Their voting is what reflects their maturity. Of course their feelings may be expressed more crudely.

3. Failure to understand public sentiments would be disastrous for politicians. Self-delusion is even worse.

4. BRIM is costly for a Government facing deficits and shouldering huge debts. At RM500/- per person for 7 million people it would cost the Government 3.5 billion Ringgit. Increase that to RM1,200/- the cost would be 8.4 billion Ringgit. That is a lot of money. Yet there is still a lot of very poor people in the country. Do we really need BRIM. Even without BRIM there was good support by the people. If they do not support it must be because they are not happy with something, maybe even with BRIM. Find out what they are not happy with and you will know what you should do.

5. I am a supporter of the Government. I worked hard to help the party in the last election. But I must admit that I disagree with quite a few things the government is doing.

6. I will not say more.
 

Share this article :

+ comments + 10 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 7:12 PM

Kalo nak mendengar denyut nadi rakyat bukan sekadar hanya mendengar report dari punahsihat. Sudah tentu punasihat akan memberikan berita yang baik-baik ajer.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 7:19 PM

Ini satu PM yang tak baca blog di internet. Semua yg punaisihat atau punahsihat akan report yang baik2 belake,yang mana rakyat tengah angin semua di sapu simpan bawah karpet. Aku sendiri pun dah tak paham dengan PM Najib. Tapi semenjak dua menjak ni nampok cam clueless je...ke dah kena nasi kangkang kak mah kot? Nauzubillah!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 8:44 PM

Najib kena lebih banyak baca blog...tapi bukan blog2 yg kuat bodek...Najib kena baca blog2 mcm dinturtle,cahaya al majid, kalau najib rajin dia download apps sstdm senang nak baca dekat fon....banyak lagi blog2 yg neutral...banyak aku perasan...yang ramai dapat br1m bukan ny nk berterima kasih...kutuk lagi ada...jadi bagi tak bagi ke sama ja...daripada bagi berbilion ringgit macam tu saja baik buat industri telefon sendiri ke...laptop sendiri ke...ada jugak faedah ny...rakyat dapat kerja...lepas tu dapat pulak cipta barang sendiri...cuma nak tak nak ja...kalau kereta proton kita boleh buat...apa lah sangat nak cipta laptop atau telefon jenama Malaysia sendiri...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 9:03 PM

Salam
Teringat ucapan tdm, kritikan baik utk kita berubah. Pujian akn melekakan dan membuai pemimpin sehingga lena.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 9:18 PM

Bila saya angkat placard I Love PM masatu saya ingat PM bermaksud putu mayam!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 9:36 PM

seperti selalu dan akan sentiasa najib buat tak tahu.....

....................
Reply To This Comment ...................
March 2, 2014 at 9:39 PM

@AnonymousHahaha .... i like !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 9:58 PM

dah mmg bijan tu clueless..nak buat camne?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 2, 2014 at 11:53 PM

Saya sempat mendengar ucapan Ahjibgor semasa dia memberi BR1M di TV3 baru baru ni,kata nya kerana contoh subsidi minyak di kurang kan maka BR1M di beri kepada rakyat untuk menolong mereka. Nampak sangat Ahjibgor membaca skrip yang di tulis oleh consultantnya. Dia kata orang kaya yang pakai kereta besar macam 5000cc dapat subsidi minyak sebanyak $2400 setahun dan orang miskin yang pakai kereta 1000 cc hanya dapat subsidi $600 setahun.

Nampak sangat kebodohan nya kerana orang yang pakai kereta 5000cc akan membayar lebih $15000 setahun roadtax di bandingkan dengan yang pakai kereta 1000cc hanya bayar $40. Orang kaya yang berkereta besar telah memulangkan balik susidi tu banyak kali.
Dan juga kereta besar orang kaya di kena kan cukai 3 kali ganda dari harga asal mereka dan secara tak lansung juga memberi subsidi kepada kerajaan untuk menolong Proton.

Nampak sangat Ahjibgor ini PM tukang baca skrip yang di tulis oleh Idris Jala and tak dak 'grey matter'.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 3, 2014 at 11:46 AM

Aku ni cyber-surfer. Aku perhatikan dah ramai sangat yang hilang kepercayaan dengan Najib ni. Dia ni bagai delusional!

Heran nya, Pak Lah boleh disingkirkan atau berundur secara terhormat, tapi Najib ni macam ada perisai eh? Ni pulak agenda si penipu dengan kerajaan di 'mesyuarat' tertutup di London yang masih kabur....Kadir Jasin (kalau tak salah) pulak gosok crystal ball dia nampak AI diserapkan kedalam cabinet....aku harap kabinet dapur ok lah.

People are anxious (malay-muslim) so jangan sampai jadi rage pulak!

Message from Tun M is subtle but the content is LOUD. Would someone in UMNO have that courage to sound the guy ie NR?

If AI was bold and blunt in bringing down Tun Ghaffar Baba for his own end, then someone in UMNO must have the GUTS for the sake of melayu-muslim-bumiputera!

PRU14 starts from now or else....the wrath of the people (melayu-muslim-bumiputera) will see the light of the day. These same people will curse on the upper echelon of UMNO's hierarchy for the demise of UMNO.

Kalau tulisan WanMotor.net dijadikan sandaran, anak-anak UMNO sendiri boleh di tonggengkan semangat UMNO di luar negara (Mesir saja), maka apa yang aku nampak di benua Australia dan Amerika Utara, maka Kerajaan Melayu Malaysia ni sudah hilang ARAH!

Time tu kalau cinabeng naik kepala dah tak boleh buat apa, sumpah 7 keturunan je dengan pemimpin yang lemah dan gagal! KPI-KPI ke bakul sampah lah!

Namun aku berdoa Allah selisih kan kejatuhan Kerajaan Melayu ke tangan cinabeng!

Post a Comment