........... MH370 - TUDM SANGKA Blip Awal Itu Pesawat Yang DiArah Balik ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

MH370 - TUDM SANGKA Blip Awal Itu Pesawat Yang DiArah Balik !

Wednesday, March 26, 201422comments

Mkini

Kenapa bila saya baca artikel Mkini di atas, terasa seperti ia bakal menjadi satu lagi isu point besar dalam keghairahan orangramai mempertikaikan keberkesanan TUDM menangani pencerobohan udara oleh pesawat yang tidak dikenali ?

Dan dalam konteks MH370, orangramai berspekulasi - Apakah keadaan berubah sekiranya TUDM bertindak awal untuk bertindak mengenalpasti blip pesawat tidak dikenali pada pagi 8 Mac lalu ?


Pertama TUDM tidak kenal blip itu waktu ia dikesan, kedua TUDM mengesahkan pesawat itu tidak memberi sebarang ancaman dan sekarang Kementerian Pertahanan berkata mereka MENYANGKA pesawat itu di arah balik oleh menara kawalan !



Boleh main SANGKA-SANGKA juga, ek ?

Saya nak tanya -

1 - SANGKAan itu timbul masa blip itu mula dikesan atau kemudian bila data dikaji semula ?

2 - Individu2 yang menSANGKA itu siapa ? 

Seperti yang pernah saya tulis dulu, saya tidaklah kata TUDM perlu hantar jet pejuang bagi memintas setiap blip yang tidak dikenali yang dikenalpasti sebagai 'tidak beri ancaman', sebab mungkin banyak blip2 seumpama itu diruang angkasa Malaysia walaupun pada pukul 2:40 pagi.

TAPI kenapa tidak ada usaha mahu SAHkan SANGKAan itu ? Boleh talipon kan ?

Atau memang SOP TUDM membiarkan semua SANGKAan berlalu begitu saja ?

PS - Maaf kalau kasar tapi saya percaya persoalan ini bermain difikiran ramai orang ( kecuali mereka yang jenis terima buta bulat2 apasaja alasan yang diberikan tanpa soal walaupun ia berbunyi pelik )

Datuk Abdul Rahim ni sebelum keluarkan kenyataan sebegitu di Parlimen dah fikir ke akan reaksi orang terhadap SANGKAan TUDM  itu ?

Saya harap Mkini tersalah lapor kenyataan wakil Kementerian Pertahanan ini !

Share this article :

+ comments + 22 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 5:40 PM

disebabkan tudm terleka, malaysia kena saman 4.95billion. tudm bayarkah? rakyat juga yang kena.
Harap penyiasatan dilakukan dan Ketua TUDM mesti bertanggungjawab

....................
Reply To This Comment ...................
DingDong
March 26, 2014 at 5:56 PM

Semoga komen ini membantu jawab soalan zombie atau curious cat kenapa radar tentera 'tidak kesan' MH370

0107 hours - ACARS OK (Malaysian Airspace - Msia control)
0119 hours - ACARS OK (Vietnam Airspace - Vietnam control)
0122 hours - ACARS KO (Vietnam Airspace - Vietnam control)
0240 hours - ACARS KO (MAS was informed by the Vietnam control MH370 is missing)
*Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS)

-Between 0122 and 0240 MH370 appears as a blip on many ASEAN Air Force radar (Thailand, Malaysia, Indonesia, Singapore n others). Air Force/Defense radar coverage is very wide because jet fighters travel at supersonic speed. The MiG-29 can travel at speeds of up to 2,400km/h at high altitudes. TUDM's MiG-29 can jet from Perlis to Johor in less than 15 minutes.

-The officers in charge of military radar (RTAF, TNI–AU, TUDM, RSAF etc) determined the commercial plane MH370 as a non-threat.
"Most military radar isn't concerned with commercial air traffic on standard routes flying at 30,000+ feet. The skies are full of jetliners. Most just appear as a contact on a tracking scope, watched briefly as they trundle along in a straight line across the sky, and are then ignored. Military people are concerned with threats. Threats typically move in a ballistic trajectory, or a flat fast powered arc, or much closer to the surface. Military radar records might be helpful in figuring out what happened, but unless Flight 370 was behaving like a threat while passing through somebody’s radar envelope, it’s unlikely that anybody would notice or bother to identify it. Also military people charged with defending their airspace don’t like showing people from other countries their radar systems, and for damned GOOD reasons, so it’s going to take some time to get those records. It’s going to be a while before a complete search those recordings can be done" CWO US Navy (R) Jim Wright.

-Nobody informed the respective ASEAN Air Force/Defense to look out for a particular missing plane between 0122 and 0240 that's 1 hour and 18 minutes. Boeing 777 cruise speed is 905km/h

-MH370 turned back from IGARI waypoint to VAMPI waypoint through Segenting Kra in Thailand and never re-entered Malaysian airspace. MH370 needs less than 45 minutes to get from IGARI waypoint to VAMPI waypoint.

-The Gov of Malaysia took time before announcing MH370 turned back because analysing raw data from various ASEAN and other undisclosed country military radar is a tough and time consuming task. Almost 6 days after MH370 loss of contact, London-based satellite firm Inmarsat confirmed on March 14 that "routine, automated signals were registered on the Inmarsat network from Malaysia Airlines flight MH370. With corroborating evidence from Inmarsat the Government of Malaysia made the official announcement that MH370 turned back.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 5:56 PM

Apa pula menteri ni tambah tambah sendiri tak consult tudm ke sebelum menjawab

....................
Reply To This Comment ...................
March 26, 2014 at 6:02 PM

@DingDongYa, saya pasti ada jawapannya bagi pihak TUDM tapi sayangnya tidak ada jurucakap yang mampu menjawap dengan cara yang berkesan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 6:42 PM

tudm cuai..itu je.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 6:59 PM

Apa kata kau orang pi cari mana2 armed forces radar operator yang kau orang kenal, dan tanya pandangan depa. Walaupun aku rasa depa dah Terima arahan not to open their mouth. Kau orang will be surprised with our capability inspite of our limited resources and equipment . Ingat, TUDM yang kedepan dulu to 'hint' possibility of air turn back.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 7:10 PM

Kerja 8pg sampai 5ptg jer. Sabtu ahad tak kerja. Jgn nak paksa orgorg kerja lebih.

....................
Reply To This Comment ...................
March 26, 2014 at 7:20 PM

@dinturtle
Mungkin tulisan ini yang terbaik buat masa ini...
http://seademon.wordpress.com/2014/03/20/mh370-i-speak-out/

....................
Reply To This Comment ...................
March 26, 2014 at 7:56 PM

@AnonymousArtikel ini bukan mengenai TUDM tapi mengenai kenyataan Timbalan Menteri Pertahanan mengenai TUDM.

Yang dipertikaikan adalah kenyataan beliau dan saya membuat spekulasi hasil dari kenyataan beliau.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 8:15 PM

Hanya di Malaysia, bila ada kemalangan kapalterbang, akan ada usaha besar-besaran nak juga cuba kaitkan dengan agensi kerajaan yang sememangnya kita tahu diterajui oleh orang Melayu. Mereka akan cuba mempotraykan betapa tak effisien la, itulah, inilah. Yang ianya dah menjadi darah daging pembangkang nak menjatuhkan pemerintahan Melayu (baik di jabatan kerajaan atau dalam politik). Saya harap kita tidak terikut-ikut budaya Malaysiakini yang sememangnya kita tahu akan sentiasa menjadikan cerita benda yang bukan cerita.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 8:22 PM

Oh...Kalu macam tu, pecat timbalan menteri, ganti dgn orang lain.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 9:32 PM

Wahai Rakyat Malaysia Teruskan Berdoa...supaya Allah AzzaWajalla Mununjukkan kpd kita dan Dunia siapa Dalang Sebenar dan Tangan2 yang Terbabit dalam Kehilangan dan Tragedi MH370...

Puak-Puak Kafir, Fasik, dan Munafik akan kepanasan ....

Ahli Majlis Perbandaran MPSP dan Naib Ketua Pemuda DAP Satees Muniandy , Penolong Khas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang , menyeru orang ramai supaya berhenti berdoa dan mula cari pasal ??

http://mymassa.blogspot.com/2014/03/dap-dan-ahli-majlis-mpsp-suruh-berhenti.html

Doa memohon Keampunan, Keredhaan, Pertunjuk kepada Allah AzzaWajalla adalah senjata yang Teramat Kuat...

Oleh itu teruskan Berdoa & Bersolat Hajat...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 9:46 PM

Anonymous March 26, 2014 at 8:22 PM

Eeek Elleeh Pakatan Rakyat.. Salah sikit Pecah...

Bila Lagi Nak Pecat Anwar Al Juburi Ibrahim... Dah Confirm 4cm Air Mani Nuar Brahim dok ada dalam anu si Saiful Buhkari?

Bila lagi Nak Pecat Hadi Awang yang dah Confirm sebar Fitnah isu Pil Kuda... Boleh ke Ketua Ulamak Kaki Fitnah?

Pakai lah Akal yang dianugerahkan oleh Allah... Nasib baik Lembu tak menuntut Ya Allah Alangkah Baiknya Akal diberikan pada golongan lembu drp diberikan kepada Orang semacam kau nie...Anonymous March 26, 2014 at 8:22 PM

....................
Reply To This Comment ...................
March 26, 2014 at 10:05 PM

Bro
TUDM mana boleh main sangka2. Tak boleh ke ditanya 'identify yourself''. Dua perkataan aja. Tak jawab juga hantar jet fighter. Ini baru buat kerja betul.

Kita kalau tengah malam dengar org lalu sebelah rumah, kita cepat2 tengok siapa dia.

Anyway Panglima Tentera Udara kena bertanggungjawab.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 10:52 PM

Radar cross section for a military aircraft is much smaller than radar cross section for a commercial aircraft. SOP military radar operator, what is on the screen and and what frequecy it operates cannot be revealed to public. After the 2nd plane hits the 2nd tower, not even US miliary can detect which aircraft is a suspect because military radar have already screen out large radar signature, as they are thousands of blips on the screen at that time. At the end of the day, its the FAA that notify to all aircraft to land to nearest airport. Those that have not respond to the directive, are quickly identified. By that time, the last airliner, crash landed after passengers overcome the hijackers. TUDM bashing like this is not necessary because its the country's defence. Masa ni, semua nak jadi hero. Pandai bertanya, membuat komen tampa pengetahuan yang cukup. What should be the topic of discussion, is actually, why was the plane commandered south and at 12,000 feet. Why was the transponder shut off, why was the ACARS shut off. Why no voice communication at all from the cockpit crew. I am betting that even the cockpit voice recorder was shut off. This is if any serious discussion about why it flew south? But then again, we dont want to believe it went south because the suspecious is just too serious to bear. Thus we deviate out thoughts and conversation into, aircraft did not crash. Its in the Maldives or Diego Garcia etc. And it has something to do with the US and the zionist. We tend to read on the wrong things. And worst, the foreign media replicates out thoughts and put us on the map for the wrong reasons.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 11:12 PM

pukul berapa bagitau tudm kapal terbang dah hilang? Kalau tak kasi tau macam mana nak cari.. kalau dah bagi description senanglah nak buat keje.. langit tu penuh kapal terbang.. awam macam highw.. . Bagitau lambat tak yah citer le

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 11:14 PM

Ada sorang yg dijemput di tv utk beri pendapat. Beliau ialah bekas pilot veteran Mas, sekarang keje sbgai penyiasat kemalangan di Sapura Petroliam.

Best jawapan dia bagi orang yang tuduh radar operator tudm tidur on the job. Katanya mh370 turut memasuki ruang udara Thailand dan Indonesia, kenapa Thailand air force yg ada radar di Patani dan Indonesia air force juga tidak hantar jet fighter to intercept atau force the plane to land?

Semua dah tidur juga???

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
March 27, 2014 at 12:04 AM

@DingDong Terima kasih bro atas penerangan ini. Sepatutnya ini yang diperjelaskan oleh pak timb. menteri dalam parlimen dan bukan main sangka-sangka saja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 9:10 AM

pelik la pulak..

takkan sebuah organisasi besar dan penting seperti TUDM boleh main sangka2 macam tu..

paling tidak pun, pegawai bertugas mesti ada sifat curiosity dan alert dan arahkan pesawat berkenaan perkenalkan diri. atau tidak adakah SOP seperti itu dalam TUDM? jika tiada, patut pun sempadan selatan negara sewenang2nya dicerobohi...takkan tak tahu kot?

walaupun radar tentera negara lain tidak intercept, adakah sama SOP negara kita dengan negara mereka? bayangkan jika pesawat thai atau indon mahu melintasi sempadan negara, cukupkah sekadar main sangka2 seperti itu?

di sinilah bezanya tindakan yang profesional dengan tindakan yang sambil lewa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 10:49 AM

Pasti, lambat laun benda ni akan melencong ke 'Malay bashing'! Apa yang bukan Melayu buat adalah efisien dan apa yang Melayu buat adalah korup. Bila dah disebut Melayu, akan berkait juga dengan Islam.

Kesal dengan Melayu-Melayu yang senang dibodohkan. Walau apa pun spekulasi yang ada, kita hanya perlu kembali kepada yang Satu. Pilot veteran pun cakap macam tu. Allah adalah sebaik-baik perancanga dan kita belum nampak apa hikmahnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 11:59 AM

semuanya jadi bingong dan kelu,pak menteri pun gunalah ayat yg strong sket dlm nak jawab bab MH370 ni, jgn la guna sangka2, nampak sangat dia ni bukannya org menghayati konsep pertahanan.

kerja2 gila akan berterusan dlm menimbulkan kesangsian pd agensi kjaan dan pimpinan kjaan, ini kerja penjahat negara yg perlu dihapuskan.

apakah yg berlaku ini merupakan rantaian tindakbalas yg ingin memusnahkan negara ini? bagaimanapun ini mungkin satu perkara yg perlu dimuhasabahkan pada pemimpin2 kita termasuk najib, chekmate dlman boleh juga menybbkan kita jadi kelu dan tak berdaya lg, mungkin checkmate ini berpunca silap sendiri jugak, ibarat kata setiap yg salah yg kita lakukan akan berpusing balik kepada kita nanti. Muhasabah lah wahai pemimpin2 dan rakyat semuanya, semuga kita tetap berada di jalan yg benar.. amin

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 3:42 PM

korang aje yg pandai..pandai cakap ajer la...xkn smua nak cite kat public deyyyy....

Post a Comment