........... MH370 Side Story - Di Mana Wakil Kaum Cina Untuk Berurusan Dengan Warga China ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

MH370 Side Story - Di Mana Wakil Kaum Cina Untuk Berurusan Dengan Warga China ?

Wednesday, March 26, 201413comments


Dah lama perkara ini bermain dalam kepala, cuma saya tidak mahu kaitkan isu MH370 dengan isu2 politik atau perkauman negara. Sejak kekecohan yang berlaku melibatkan anggota keluarga penumpang MH370 warga China, mula2 di KL, disusuli oleh kerabat mereka di Hotel Lido Beijing ketika menyambut pasukan MAS yang ditugaskan memberi taklimat kepada mereka.... dan terkini demo didepan kedutaan Malaysia Beijing hari ini.... rasanya terpanggil juga nak luahkan pertanyaan ini -

astroawani

Di mana pemimpin2 Malaysia kaum cina yang sepatutnya memainkan peranan aktif dalam kemelut yang membabitkan warga negara China ?

Bukankah mereka merupakan 'wakil' yang lebih layak untuk berinteraksi dan berkomunikasi dengan ahli keluarga penumpang warga China ?

Mereka faham dan arif dengan bahasa dan budaya warga China dan ini pastinya merupakan satu aset penting dalam soal komunikasi.

Bukan sengaja nak memainkan isu perkauman, tapi kita kena akui jika wakil negara berbangsa cina bertemu dengan warga serumpun mereka dari negara China, sekurang2nya akan wujud satu pertalian 'kepercayaan/trust' .... bayangkan kita kalau berurusan dengan warga Afrika Selatan kaum Melayu ... tidakkah wujud sedikit kelembutan dalam hati bila berurusan dengan kaum serumpun walaupun terdapat kekangan bahasa ?

Apatah lagi jika bahasa dan juga budaya yang sama diamalkan !

Ramai yang setuju masalah dengan warga China ini kemungkinan besar melibatkan isu tidak mendapat maklumat yang lengkap dan tidak memahami situasi sebenar.

Nah, kalau dari awal kita diwakili oleh kaum cina ..... kemungkinan besar misinformation ini tidak akan berlaku, paling tidak pun, tidaklah sampai berlaku seperti sekarang.


Di mana wakil rakyat Malaysia kaum Cina ? Di mana wakil dari parti Mca dan Gerakan ? Di mana wakil dari sekolah2 cina contohnya wakil DongZhong ?

Bukankah antara alasan utama pihak DongZhong mempertahankan pembelajaran bahasa cina adalah negara China yang muncul sebagai kuasa baru dunia, supaya mudah rakyat kita berkomunikasi dengan orang China ? Sekaranglah masanya anda buktikan betapa berfaedahnya anda agungkan bahasa Tanah Besar China itu ....

Share this article :

+ comments + 13 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 11:36 PM

biasalah sibuk main taichi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2014 at 11:54 PM

Din, akhbar-akhbar cina pun tak banyak membantu. Din, ko cakap pasal MCA & Gerakan ? Kaum mereka sendiri pun dah berpatah arang takkan percaya kedua-dua parti tu. Diaorang cuma percaya pada DAP sahaja. Tapi malangnya pemimpin DAP ibarat mencurahkan petrol ke dalam api. Mereka cuma menambahkan lagi kemarahan rakyat China dengan tuduhan-tuduhan yang tidak berasas. Sekarang dah timbul pulak isu saman-menyaman yang makin memburukkan keadaan.

Din, untuk menangani puak kiasu dalam negara pun amat-amat sukar. Inikan pulak nak handle puak kiasu yang pior dari negara China. Makin bertambah kusutlah Ahmad Jauhari nampaknya.

Malaysia dan China adalah negara sahabat. Ini dibuktikan dengan perhatian dan layanan khas Najib terhadap negara komunis tu. Hakikatnya tiada sebab untuk Malaysia-China bermusuhan kedua-duanya saling memerlukan. Kita perlukan barang tiruan Made In China dan mereka pulak memerlukan pelanggan tetap seperti kita.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 12:14 AM

buat apa cinabeng nak tolong...sebab tak mendatangkan untung kepada sekolah cina dan toke cina....

perancangan untuk mengambil alih pentadbiran daripada kerajaan melayu diutamakan.....

kata keramat berapi seperti tiu lia maka cau hai merujuk kaum cinabeng.....

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
March 27, 2014 at 12:18 AM

Ong Ka Ting adalah wakil rasmi kerajaan Malaysia. Dari segi counselor, aku rasa itu tugas Southern China Airlines. Hebat dia orang punya taichi. Sampai sekarang mereka bergerak di bawah radar tanpa dapat dikesan dan turut sama dipersalahkan (dari segi pemberian maklumat kepada keluarga di China). Tok moh VIP pon aku rasa tak cukup power nak kesan mereka ni.

....................
Reply To This Comment ...................
March 27, 2014 at 12:54 AM

@Melayu KampungSejauhmana peranan OKT dalam isu ini ? Dia sorang saja ?

Kenapa yang lain2 tak tampil sama ?

Melihat kepada cara pasukan MAS diserang tempohari, ternyata OKT telah gagal.

Malah sekarang ini pun, kenapa rakan2 Umno dari kaum cina tidak tampil membantu ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 1:26 AM

MAS tak payah pergi ka China lagi. Banyak problem lagi. China2 di Taiwan, Hong Kong mungkin S'pura sudah tentu akan memenangkan kaum mereka. Kesian Shila Amzah, dia pun di kutuk.

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
March 27, 2014 at 1:40 AM

@dinturtle Memang tidak berkesansebab kalau cakap apa sekalipon mereka tak mahu terima. Tapi kalau kita lihat, waktu pengumuman Najib adalah pukul 10.00 malam. Keesokan harinya mereka berdemontrasi. Cuba perhati betul-betul t-shirt yang mereka pakai - semuanya seragam dan bercetak dengan cantik sekali. Placard yang mereka bawa bukan ditulis tangan. Semuanya dicetak. Ada dalang disebalik perkara yang berlaku.

Ada akhbar kata dirancang oleh pihak berkuasa China. Tujuannya supaya keluarga tersebut tidak menunding jari kepada kerajaan China sendiri sebab mereka juga masih gagal mencari pesawat yang hilang. Tapi pada aku, kerajaan China tak mahu didesak sehingga perlu menunjukkan keupayaan mereka mengintip melalui satelit seperti juga Amerika yang senyap tanpa bukti dari satelit mereka.

Tapi dari segi menawarkan diri untuk membantu terutama untuk jadi jurubahasa aku tak nampak sesiapa pon lagi yang tawarkan diri. Ada tukang komen di guardian.com cerita telah ada counselor cina dihantar MAS kesana (aku yakin dia rakyat Malaysia melalui cara dia menulis). Nak sahkan aku tak boleh sebab tak ada rujukan berita aku jumpa lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
March 27, 2014 at 2:23 AM

@Melayu Kampungsaya bukan maksudkan penglibatan semata2 dari sudut resmi/official/arahan/lantikan tapi secara sukarela.

Sekarang inipun, dimanakah pemimpin2 kaum cina kita ? Ada tak yang bersuara ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 4:44 AM

Itulah, mana si MCA tu?! MCA ni memang DALANG-DUA-MUKA; kurang ajaq kat YB Datuk Bung Mokhtar hari ni; sedgkan si Cina RASIS DAJAL (termasuk dr. China), yg. MENGAMOK dan asyik menghina Islam/umatnya, terutamanya YAB PM dan Ibunda Negara (First Lady) Islam/Melayu kita, tak pula ditegur si MCA ni!

Sebab itulah, pemimpin UMNO harus sedaq agar JANGAN lagi BODEK pengundi Cina (lihat juga PENKHIANATAN berterusan MCA, termasuk psl. insiden MAS ini – di http://helenang.wordpress.com/2014/03/26/mh370-crisis-putrajaya-must-urgently-rethink-its-relationship-with-mca/ , MH370 crisis: Putrajaya must urgently rethink its relationship with MCA, Mac 26, 2014) ! Kalau tidak, bakal hancoq Tanah Melayu ISLAM, pusaka nenek moyang berzaman kita ini dikuasai PENDATANG KAPIR! Tak guna kita, BUMIPUTERA ISLAM/Melayu terus TUNDUK-mcm-KULI pd. bangsa PENDATANG-yg- tak-sedaq diri! Umat Islam/Melayu yg. BUKAN elit., dh puas merana dgn. PENGKHIANATAN Melayu ELIT liberal, samada dlm. UMNO/PAS/PKR – hentikan MENGGADAI hak dan TANAH PUSAKA nenek moyang kami, dr. sebelum diJAJAH si KAPIR laknat British-ZIONIS lagi!

Dan lihatlah sikap rakyat China ini – mcmlah rakyat China saja mangsa dan kita rakyat Malaysia tak bersedih lansung dgn. kehilangan MAS kita serta penumpangnya termasuk rakyat Malaysia - dan sekrg. si rakyat China dah saman MAS berbillion ringgit di US (lihat begitu galak dilapurkan di EvangeliSStar di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/03/26/mh370-lawsuit-to-be-filed/ )! GERAMnya aku! Lihat di http://www.dailymail.co.uk/news/article-2588678/Protests-break-families-missing-MH370-passengers.html (inilah yg. disukai si media besar si Kapir Barat-Zionis yg. dikuasai Mossad/ZIONIS/CIA-MI6):

The Malaysian government are murderers': Protests break out as heartbroken families of missing MH370 passengers react to their treatment at the hands of the authorities.

Relatives of the crash victims gather outside Malaysian embassy in Beijing
They claim they have been let down by the investigation into flight MH370
Protesters shout 'The Malaysian government are murderers' as they try to break in to the embassy…..

By Hugo Gye and James Rush
25 March 2014

Dan baik tamatkan saja penerbangan berdasarkan "code-sharing" dgn. negara luar di mana majoriti penumpang, rakyat negara itu! Tengoklah apa yg. berlaku dgn. rakyat China ni! Dahlah P. Pinang dibanjiri berpuluh ribu PATI China (di Sabah-S'wak & Johor, pun mungkin ramai!) - takut nanti dipaksa pula KDN agar JANGAN ambil tindakan terhadap PATI ini akibat insiden MAS ini! K’jaan China ni pun mcm. dah jadi Dalang-Dua-Muka pro-US!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
March 27, 2014 at 5:03 AM

@dinturtle Maaf sebab salah faham.

Kalau dari ahli politik, memang tak ada bro. Ada dua sebab yang aku nampak

1. Khas buat pembangkang. Masyarakat antarabangsa bukan hanya mengutuk kerajaan tapi termasuk bangsa Melayu dan agama Islam. Cina Malaysia cuba sorokkan diri dari kutukan ini. Macam aku kata dalam komen aku sebelum ini - Red Bean Army dah beroperasi dengan hebat di forum antarabangsa. Bila ada saja orang salahkan negara kita, sudah pasti akan ada RBA yang cerita tentang bangsa Melayu mengusai kerajaan dan bangsa cina kena tindas. Artikel New York Times pon dah keluar isu bangsa Melayu adalah punca kerajaan lemah nak tangani isu MH370. Ambiga jadi batu api. Jadi setiap perkara yang dianggap sebagai kelemahan kerajaan, ianya disebabkan oleh bangsa Melayu dan Agama Islam. Bangsa cina terlepas dari sebarang kesilapan.

2. Khas untuk geng-geng UMNO (MCA dan Gerakan). Sila rujuk perkara 1.

P/S : Persatuan cina, budha dan gereja biasanya akan hantar sukarelawan bila ada bencana pada bangsa mereka. Cuba tengok kalau ada kebakaran pada rumah orang cina. Bomba belum habis padamkan api mereka dah muncul. Bukan nak mempertahankan mereka ni tapi biasanya perkara itulah yang akan berlaku. Yang tak muncul adalah Jabatan Agama Islam walaupon waktu umat Islam berada dalam kesusahan. Kena isi borang dulu dan mintak Ketua kampong tandatangan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 5:17 AM

Hannahyeoh mana? Tuan speaker selangor yg sangat hebat boleh tolong sikit tak..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 8:32 AM

Hai abg din. Saya faham maksud abg . Saya pun naik heran, mana perginya rakyat MALAYSIA yang berbangsa CINA ,yang petah bercakap di pentas pembangkang?? Takkan lah anda di opposition side, anda sanggup butakan mata dan bisukan mulut anda ? Sebab korang ingat ini bukan urusan korang? Dimana korang waktu kerajaan memerlukan mereka yang mahir berbahasa mandarin untuk membantu dalam menyampaikan maklumat kpd warga China? Adakah korang mengamalkan prinsip ' itu bukan hal kami' or non of our business? That's very very selfish attitude... Korang duk kat MALAYSIA , panas kat sini, berpeluh jugak korang . Hujan kat sini, basah jugak korang. Means that masalah ni pun masalah korang jugak as long as korang punya ic masih lagi tertulis warganegara Malaysia.. Silalah tampil secara sukarela membantu kerajaan sekarang..kerajaan tak minta duit korang. Cuma memerlukan kepakaran anda untuk menyampaikan msg yang tepat kpd warga China. Apa guna jadi pemimpin, kalau tak pandai memimpin? Ye tak? Kalau korang masih mengamalkan sikap selfish tu, abis lah kami org melayu ni bila opposition jadi leader nanti. Baik jangan undi puak selfish ni..
P/s, kesian CEO MAS ni. Tak pernah senyum sejak tragedi MH370 hilang..pagi petang siang malam sibuk ngan PC. Ingat jadi CEO ni best..rupanya tak semudah yang disangkakan..Sabar je lah ye..Ujian Allah.*!*
PCP84

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2014 at 8:56 AM

Lagi sekali saya katakan..dorang semua tu memang terbukti amat TIDAK PATRIOTIK. hanya Melayu bodoh je masih tidak sedar dengan sifat sebenar mereka itu.

Post a Comment