........... MH370 - Masanya Kita Tumpukan Soalan Kepada Amerika ( Terbaik Dari Matthias Chang ) | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

MH370 - Masanya Kita Tumpukan Soalan Kepada Amerika ( Terbaik Dari Matthias Chang )

Sunday, March 30, 201430comments

Artikel MH 370 - The $Trillion Question to the US and Its Intelligence Services karya Matthias Chang ( KLiK ) semakin disebarkan melalui media group. Ia dalam bentuk pdf atau anda boleh baca di SINI

Saya cuma mahu tumpukan pada 15 persoalan yang menjadi point utama artikel itu.

Matthias menimbulkan satu persoalan yang saya percaya semakin ramai turut sama memikirkannya - Kenapa Amerika ( US ) tidak berapa semangat untuk ikut sama dalam misi SAR MH370 ? Peranan US dalam SAR sememangnya begitu hambar padahal US memiliki teknologi terkini yang mampu memberi sumbangan paling besar dalam usaha SAR dari awal lagi.

Matthias menggariskan 15 soalan yang perlu kita tanya US -

1) Was the plane ordered to turn back, if so who gave the order?

2) Was the plane turned back manually or by remote control?


3) If the latter, which country or countries have the technologies to execute such an operation?

4) Was MH 370 weaponised before its flight to Beijing?


5) If so, what are the likely methods for such a mission – Biological weapons, dirty bombs?


6) Was Beijing / China the target and if so why?


7) Qui Bono? ( siapa yang menerima laba / siapa yang untung )


8) The time sequence of countries identifying the alleged MH 370 debris in the Indian Ocean was first made by Australia followed by France, Thailand, Japan, and Britain via Immarsat. Why did US not offer any satellite intelligence till today?


9) Prior to the switch of focus to the Indian Ocean, was the SAR mission in the South China Sea, used as a cover for the deployment of undersea equipment to track and monitor naval capabilities of all the nations’ navies competing for ownership of disputed territorial waters? Reuters as quoted above seems to have suggested such an outcome.


10) Till to date why has there been no focus, especially by foreign mass media, on the intelligence and surveillance capabilities of Diego Garcia, the strategic naval and air base of the US?


11) Why no questions were asked whether the flight path of MH 370 (if as alleged crashed in the Indian Ocean), was within the geographical parameters of the Intelligence capabilities of Diego Garcia? Why no planes were deployed from Diego Garcia to intercept the “Unidentified” plane which obviously would pose a threat to the Diego Garcia military base?




12) The outdated capabilities of the Hexagon satellite system deployed by the US in the 1970s has a ground resolution of 0.6 meters, what more the present and latest technologies which boast of the ability to identify objects much smaller in size. Why have such satellites not provided any images of the alleged debris in the Indian Ocean? Were they deliberately withheld?

13) On April 6th, 2012, the US launched a mission dubbed “NROL-25” (consisting of a spy satellite) from the Vandenberg Air Force Base in California. The NROL-25 satellite was likely rigged with “synthetic aperture radar” a system capable of observing targets around the globe in daylight and darkness, able to penetrate clouds and identify underground structures such as military bunkers. Though the true capabilities of the satellites are not publicly known due to their top-secret classification, some analysts have claimed that the technology allows the authorities to zoom in on items as small as a human fist from hundreds of miles away. How is it that no imagery of MH370 debris was forwarded to Malaysia, as this capability is not classified though other technologies might well remain classified? (Source: Slate.com)

14) Could it be that the above capabilities were not as touted?


15) However, in December, 2013, the US Atlas V rocket was launched carrying the spy satellite NROL-39 for the National Reconnaissance Office, an intelligence agency which is often overshadowed by the notorious National Security Agency (NSA), only it scoops data via spy satellites in outer space. The "NROL-39 emblem” is represented by the Octopus – a versatile, adaptive, and highly intelligent creature. Emblematically, enemies of the United States can be reached no matter where they choose to hide. The emblem boldly states "Nothing is beyond our reach". This virtually means that the tentacles of America's World Octopus are spreading across the globe to coil around everything within their grasp, which is, well, everything (Source: Voice of Moscow). Yet, the US with such capabilities remained silent. Why?





                                                    **************************


Dari no 8 di atas  - Kenapa US yang mempunyai rangkaian satelit perisikan paling canggih di dunia langsung tidak mahu membantu ?

No 11 - Pangkalan tentera US di Diego Garcia pastinya mempunyai radar yang mampu mengesan pergerakan pesawat MH370, dan kenapa US tidak menghantar pesawat untuk memintas pesawat yang tidak dikenali ( pada pagi 8 Mac ) itu kerana ia merupakan satu ancaman kepada pangkalan DG.

No 15 ada sebut tentang pelancaran sebuah spy satellite pada Disember 2013 dibawah misi NROL-39 - ( Klik untuk besarkan )

KLiK

Kemampuan satelit ini dikatakan -

Specialist publication Spaceflight Now suggested that the NROL-25 satellite was likely rigged with “synthetic aperture radar,” a system capable of observing targets around the globe in daylight and darkness, able to penetrate clouds and identify underground structures such as military bunkers. Though the true capabilities of the satellites are not publicly known due to their top-secret classification, some analysts have claimed that the technology allows the authorities to zoom in on items as small as a human fist from hundreds of miles away.


Kalau satelit itu mampu untuk zoom in genggaman tangan dari ratusan batu jauhnya, apalah sangat objek sebesar Boeing 777 ! Tapi kenapa pihak US langsung tidak menawarkan bantuan imej satelit mereka ?


Matthias akhiri artikelnya dengan gesaan kepada media supaya mengajukan 15 soalan diatas kepada pihak US kerana mereka saja yang mampu berikan jawapan yang pasti.

 I therefore call upon Malaysian mass media to be courageous and initiate such queries as only the US and other intelligence agencies can give definitive answers to the above 15 questions.


Share this article :

+ comments + 30 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 12:09 AM

Apa jadi dgn satelit kita?dh jd tukun ke?brp juta dh dihabiskan unt satelit ni..siapa yg untung?..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 12:13 AM

betul din, inilah sepatutnya target yg utama. Nampak dah peranan dajal dlm hal ini, tapi bila us jaddi target ada pula bloger pembangkang menyalahkan najib sbg dalang atau pak turut US. Kalu gitu sapa yg pembangkag nak ganti najib pulak?? adakah PM dlm penantian atau pemmpin 52% tu bebas seratus peratus dr US?

mungkin din boleh wat tajuk baru antara PM 47% dgn Pemimpin 52%(undi), sapa yg lebih US nya. menarik utk diulas.

....................
Reply To This Comment ...................
March 31, 2014 at 12:35 AM

@Anonymoussatelit ada macam2 fungsi. Yang kita punya, kalau tak silap adalah satelit komunikasi bukannya satelit risikan atau yang boleh digunakan untuk ambil imej

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 12:45 AM

Sape yg berani nk tanya U.S? Kenapa wartawan x terpikir?ke..Takot nk tanya?Takot ke wartawan Malaysia??

....................
Reply To This Comment ...................
March 31, 2014 at 1:30 AM

Mmg benar apa yg mathias cakap, tapi responsibility besar yg ada pada gomen ialah memastikan after effect kejadian ini tidak menular. Gomen berada dalam kedaan lemah bila think tanknya semua di channel kesaluran mh370 ini, mencari jawapan lain selain dari apa yg mathias tunjukkan. Gomen mungkin tahu sedikit dari petunjuk yg ada, tetapi tidak berupaya mengubahnya selain dari yg ada. Namun, apa yg lebih besar ialah kita perlu fikirkan ialah samada sasaran sebenar tersebut adalah kita atau negara lain, china misalnya dan apakah ada contagious threat susulan tersebut. Apa yg kita perlu fikir lg adalah jika kita yg menjadi sasarannya, maka bahagian mana yg lain membuka ruang utk tumbukan rusuk kita, seperti pusat kewangan, pusat pentadbiran atau lain2 lg. Apa yg menakutkan ialah jika kita adalah sasaran sebenarnya maka lambat laun kita akan mengalami peristiwa yg tidak pernah dialami oleh mana2 generasi seblum kita. Kita akan menjadi pawn seperti mesir, syria, libya dll.

Anwar Ibrahim telah menepuk gendang perang di ceramah batu pahat, mereka tidak mahu menunggu pru14 utk kuasa, isyarat seterusnya akan dikeluarkan utk gelombang ke4 reformasi. Semuanya ini kerana negara ini sekutu kuat China sejak dulu...dan org ini akan mengubahnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 1:33 AM

Tak semua satelite serupa dari sudut fungsi kepengunaannya... Buat rujukan satelite Malaysia untuk kegunaan apa, then only make a genius... Simpan sikit bodoh tu untuk hari tua...

....................
Reply To This Comment ...................
March 31, 2014 at 1:40 AM

@Anonymous Camne kalau kita suruh babi2 yang baru sampai dari Beijing tu buat demo depat US Embassy pulak, mintak US pulak jawab 15 soalan tu?

Takkan nak biar dema datang sini makan angin free saja? Bagi le keje sikit. Aku ingat geng Guan Eng pun tentu seronok nak tolong.

....................
Reply To This Comment ...................
AntiBohong
March 31, 2014 at 1:44 AM

Sda Din, saya banyak fokus pd Najib sbb dia KETUA NEGARA. Kuasa ada padanya dan dia buat damage control yg bwk berganda damage- Dia bentuk team siasatan ikut selera punasehat- kiblat besar kpd Amerika dan Britain- blok barat tanpa ada imbangan. kemudian berbangga dan declare tak habis2 memuji2 bantuan yg diterima.

Kita tak mahu pertikai soal bantuan atau kesusahan mencari dilautan sepi dan ganas sama ada Lautan Hindi-Andaman atau China Selatan.

Najib suka ulas perkara merepek2 dan bukan isu sebenar. Kita pertikai CARA-METHODLOGI yang dipakai oleh kerajaan, isu2 keselamatan negara yang di perhelah kan oleh Panglima Tentera. Kemudia disambut BEBAL oleh H20. Elok Bomoh Sesat tu tampar H20 bukan tampar KJ. Sbb H20 dh mula rasa bongkak dgn hasil kerja 'team' nya. PErasan dgn english presentation nya.. dia dh mula lupa diri dan soal pokokj Mh370.

Berbalik pd isu skrg.. AMERIKA... sy hairan.. kenapa Krjn memperbodohkan rakyat dengan hanya menggali lautan Hindi- Lautan yg tk mungkin kita dapat kesan kotak hitam..jurang yg sangat dalam.. hayat kootak hitam yg semakin pendek. Kenapa tiada parallel investigation terhadap kronologi awal- turn back tu selain dikatakan menuju ke Lautan Hindi.. apakah kaitan2 lain terdekat lain tidak mahu langsung disiasat.. daratan terdekat ialah Diego Garcia!!

Skrg H20 terus menolak sbrg siasatan lain..jauh sekali bercakap pasal kaitan Diego Garcia.. bkn main sayang Najib dn H20 dgn Amerika.. Krjn hanya fokus Luatan Hindi shj.. Krjn buat pekak terhadap sumber lain..semua dikatakan spekulasi.. wpun sehingga skrh tiada sbrg bukti menyokong DRAMA Najib laki Rosmah pada 24/3. dlm lautan bermacam jenis sampah.. kerja satelit mencerap sampah..

Sekali lagi.. Menteri Zahid Hamidi yg suka buat drama gertak sana sini.. tangan suka tunjuk nuka org tu sila beri nasihat pd PM (itupun kalau dia reti).. bahawa Radar DCA boleh di'butakan' melalui teknologi 'PHASE CANCELLATION' yg ada dalam Pesawat US NAVY AWACS E-3, keluaran Boeing juga!!

beritahu Najib laki Rosmah US ada AWACS E-3 jet Air Borne yg atas bodynya ada cakera radar tu.. boleh pintas kawalan pesawat 'musuh', dan ada Radar jammer berkuasa tinggi.. cuba Kepala Penyiasat Malaysia kaji KENAPA semua radar di negara2 yg dilalui oleh MH370 'buta' tk dpt kesan?? apakah itu menandakan mmg tiada MH370 atau ia satu sabotaj melalui AWACS radar jammer? E-3 AWACS berupaya mengesan objek terbang dan kapal laut serta objek2 berkaitan ancaman seluas 3 JUTA BATU PERSEGI!!

Apakah Najib laki Rosmah tahu pengkalan Diego Garcia ada pesawat ini?? Apakah H20 thau krisis penduduk Diego garcia yg dihalau US, mana ada saksi lain yg boleh dipercayai di situ krn penduduk asal pulau itu telah dihalau!!!

....................
Reply To This Comment ...................
AntiBohong
March 31, 2014 at 1:47 AM

US Navy pakai AWACS E-3 Boeing 707 tu utk serangan 'elektronik' terhadap pesawat musuh.. ia dilengkapi sistem radar yg boleh mengesan musuh/ pesawat/ kapal air/ seluas kawasan 3 juta batu persegi..fengan resolusi tertinggi.. secara BERGERAK.. bayangkan tidak ada apa2 susahnya E-3 ini berada di luar udara Malaysia tp boleh mengesan di mana MH370...betapa luasnya dan powernya sistem komunikasi perosak yg ada pada AWACS. dan Jet ini adalah buatan siapa? BOEING tau tak.. platform BOEING 707- dgn peralatan electronics warfare nya dibekalkan oleh Grumman-Northrop- dan apakah Jurutera MAS dilibatkan dlm siasatan MAS 370 utk tahu di manakah weak point peralatan elektronik dlm pesawat MH370 tu setelah 10 tahun usianya?

Banyak perkara yg ditipu Menteri..sy cakap tipu kerana Menteri tkmau luaskan skop.. hari2 mengeluh susah nk kooridnasi lepas tu H20 masuk bakul puji diri.. hari2 kita hanya dihidangkan dgn ayat2 imej satelit.. retorik untuk divert dan alihkan tumpuan.. hari ckp bab'data satelit-radar-Inmarsat-PC-orion bla2..' mencari dan menyelamat..tp kita tak diceritakan teras utama siasatan punca menjurus kpd 'rampasan' MH370 ini.. akhirnya semua terlena dgn permainan ini..terima bulat2...

Sbg hamba Allah kita rehdo apa jua ketentuan Allah.tp selagi mana kes ini belum berakhir Kita sebagai negara pemimpin Islam.. sepatutnya kerah semua masjid teruskan Solat Hajat setiap malam, 2 rakaay jer pun.... terutama Masjid Putra..supaya dgn keajaiban Kekuasan Allah Ta'ala segala perancangan buruk ke atas MH370 di gagalkan.. dn diselamatkan mereka 239 org. Yakin dgn Allah selagi mana belum ditakdirkan kemaian yg sah buat mereka.

Najib the SPOILER telah atasi kerja Tuhan dgn membuat pengesahan- penuh muslihat dn GOPOH! mendorong moral dan psikologi rakyat serta yg terlibat dr pada meletak harapan tinggi dan terus berdoa.. skrg mana ada sibuk doa lg? sibuk takziah!! keliru.. terpinga2..

jika Najib pemimpin yg berwibawa beliau akan terus mencbuna pelbagai teori dan jgn bercakap lagi soal ending. Skrg stage mula menyiasat penglibatan Amerika berdasarkan amklumat2 luar. Bkn sdgn bangga menjilat2 tipu helah Amerika.

Najib memang TIDAK BERTANGUNGJAWAB!! Bygkn jika bukti Mh370 dijumpai di tempat lain.. Najib laki rosmah ini WAJIB letak jwtn sbg PM sbb dia telah berbohong pd dunia!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 1:53 AM

@Anonymous

WARTAWAN Malaysia tk mainkan peranan mengasak pertanyaan konspirasi Dieogo Garcia Amerika bg pihak Malaysia.. sama ada mereka tk berani atau telah di beri kata dua jgn buat spekulasi.. atau memang tahap knowledge endah sehingga tk berminat dan menjiwa misteri ini..

Gossip org politik parti dan cerita sensasi artis2 lebih dijiwai mereka rasanya...

....................
Reply To This Comment ...................
March 31, 2014 at 2:11 AM

@AntiBohongDiego Garcia begitu cepat dan mudah ditolak tepi oleh kerajaan.

nampak sangat tak mahu guris hati US...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 2:37 AM

1:47
Nak suruh Omega jadi PM?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 3:55 AM

Apalah Kau Orang Nie Tak Paham Paham Cakap Intelligent/Kias ke apa ker...drp Ah Jib Gor

Kapal Terbang MH370.. ikut pada Pandangan UK & Great Britain ..(Inmarsat) hanya boleh sampai ke Lautan Hindi....terakhir..

Deliberate actions..SESEORANG memesongkan pesawat ke arah itu:

Apa yang ada kat sana IALAH dua buah Pulau...

1. Deigo Garcia - (US Punya)

2, Cocos (Keeling) Island or West Island. (Aussie Punya).

Kedua-dua Pulau ini ada kelengkapan Ketenteraan Masing2...

Pihak US masih COOL dan Yang nampak sangat Gabrah dan Kelam Kabut Nak Cover line ialah Kerajaan Australia...

Mustahil Dua2 Kerajaan ini Tak Tahu pasai MH370 yang terbang ke arah sana....

asyik2 alasan cuaca tak elok, AMSA mengarahkan semua pulang balik..

Now antara Dua??? US ke Australia? Dua 2 pon sama...

Semua panggilan telepon kita di hantar & di proses ke Australia.. Jadi apa yang ada dalam MH370, sudah Pasti Aussie nie tahu jugak...Spekulasi berterusan...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 7:46 AM

Diego garsia tidak boleh disebut takut cina dgn amerika berperang, jika terdapat bukti baik disenyapkan saja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 7:46 AM

I agree 100% , keep the stupid

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 8:29 AM

Saya setuju Najib turun, dan paling saya SETUJU kalau ANWAR IBRAHIM jadi PM. kan??? dia kan serba serbi perfect!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 9:03 AM

takkan PEMANDU yang dilaporkan hebat sangat tu tak boleh terlibat tolong najib kali ni? hehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 9:19 AM

Kalau pun najib tau amerika buat semua ni, apa najib boleh buat? Ko nak suruh najib tuduh us buat? Nak mampus, tak pasal2 malaysia kena serang us macam afghanistan. China yg lebih kuat pun x berani tuduh us walaupun diorrg punya intel dah tau benda ni. Kalau cerita sebenar muncul boleh perang dunia amerika dan china.

....................
Reply To This Comment ...................
March 31, 2014 at 10:56 AM

Bukan tak mahu mengguris perasaan cik din. More than that tidak mahu menggadai masa depan negara ini. Kalau nak jolok sarang tebuan, pastikan kelengkapan kita cukup sebab kalau disengat, kita kalau tidak koma mungkin mati. Apa dosa iraq, afghanistan, mesir, libya, tunisia dll sehingga amerika menggerakkankan peranan hitamnya dalam negara tersebut. Adakah negara itu semua yg menyerang wtc 9/11? Kita semua tahu peranan black ops amerika dlm isu ini tapi apa yg boleh kita buat selain ini? Buat PC dan cerita sebab radar kita tak kesan pesawat kedua? Atau pergi ke UN dan resolusi supaya diego garcia di scrutinse kan? Atau ceritakan bhw pesawat mh370 ini menjadi target kerana isinya menjadi bahaya kepada negara2 besar? Atau siarkan keyakinan kita bhw US terbabit dalam tragedi ini?

Pokoknya, bersediakah kita jika negara2 besar ini menggatakan m'sia sedang mengkayakan uranium utk bom nuklear? Bersediakah kita jika m'sia dicop sebagai negara harbouring terrorism. M'sia sebagai negara money laundering di SEA? M'sia perlu regime change kerana tidak patuh kepada human rights? Byk alasan boleh diwujudkan utk kita. Kerana itu mathias bijak mengaturkan hanya utk media bertanyakan soalan2 tersebut kerana dia tahu kerajaan tidak akan mampu melakukannya tanpa risiko besar.

Kita patut paham, kita akan tidak jauh beza dengan negara2 islam malang lain jika kita gopoh dalam strategi. Mungkin kita perlukan perkara kedua dalam hal ini. My enemy's enemy is my friend. Hari ini peranan Russia amat besar dalam kestabilan kuasa kerana hagemoni amerika sudah terlalu besar merentasi lautan pasifik dan sehingga mengancam kestabilan rantau ini. Lahad datu hanya permulaan, mh370 hanya untuk tarik perhatian, tetapi yg ketiga (nauzubillah) cukup untuk menakutkan kamu, saya dan semua org. Semoga Allah aw melindungi diri kita dari rancangan jahat ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
March 31, 2014 at 12:26 PM

Artikel yang sangat menarik bro Din terutama laporan oleh Reuters. Tapi teori DG ni aku tetap tak berminat. Terlampau "hollywood" teorinya.

Media Malaysia memang perlu lebih agresif terutama di Australia. Jangan hanya tulis apa yang kerajaan sana beritahu. Kena juga mempersoalkan apa yang diberitahu dan yang tidak di beritahu. Hari ini ada laporan yang mengatakan PM Australia bersetuju dengan Najib bahawa dari maklumat dan data yang ada, memang MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi. Kenapa media kita tidak terus bertanyakan soalan lanjut tentang perkara ini agar ianya menjadi tajuk utama diseluruh dunia. Memang media luar ada juga laporkan tetapi bukan sebagai tajuk utama mereka. Ianya ditanam jauh didalam berita dengan tidak ada sebarang penekanan terhadap kenyataan itu. Kenyataan itu dapat menutup mulut tetamu kurang ajar yang baru tiba semalam. Maruah negara juga dapat dipertahankan dan dibersihkan dari berbagai kecaman.



....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 12:33 PM

Bukan ditolak din. Musibah lg besar kalu tuduh us. Pentadbiran us dikepalai yahudi zionis. Jiran kita pun sekutu kuat us utara dn selatan. Ibarat perompak pecah rumah.Niat nk mencuri brg berharga. Tuan rmh x sdr ok la. Kalu dh nmpk melawan plak dihabiskan penghuni rmh terbabit tutup bukti.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 1:58 PM

Why would US even bother to respond to a small country like Malaysia?

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
March 31, 2014 at 2:50 PM

@belang

Ya, rasanya pemimpin2 kita sudah sedia maklum. Cuma perkara ni perlu dilakukan secara diplomasi. Keupayaan kita terhad.

Nampak tak hari2 masa PC H2O dok canang ada 26 negara dok bantu. Bukan sebab beliau bangga kembang hidung ke apa. Tapi itu sebenarnya STRATEGI. Bukan kita saja yang cari tak jumpa malah 26 negara yang membantu pun tak jumpa dan ini termasuklah US yang dikatakan mempunyai satelit paling canggih di dunia!

Setuju dengan Matthias Chang. Wartawan kita kena berani bertanya soalan2 yang semua rakyat nak tahu bukan dok tanya soalan yang sama yang telah dijawab berkali2.

Dulu aku pun hentam Najib sebab beliau suka melebih2kan cinabeng yang tak patriotik. Dalam kes MH370 ni aku sokong Najib. Dr M pun senyap dan memberi sokongan kepada kerajaan dalam kes ni. Kenalah patriotik sikit dan fikir di luar kotak!


....................
Reply To This Comment ...................
AntiBohong
March 31, 2014 at 3:15 PM

@belang

Saya setuju pandangan tuan, betul. Tapi semua pemimpin dunia Islam yg gagal ini tumbang krn mereka takut pd Amerika dan tidak yakin dengan benaran dan bantuan Allah.

Najinb sedang masukkan Malaysia dlm list.. spt Iraq. Buat apa Solat Hajat besar2an tp Najib sndiri tidak yakin dgn Allah dan takut sehingg berbohong pd manusia2 yg xberdosa ini??

Anwar Ibrahim? makhluk laknatullah itu awal2 lg kena buang ke laut dan tolak sbelah lah.. dia tu xlayak lg di sebut sbg manusia yg layak jd pemimpin.. wpun ramai yg jd tentera balacinya bergolek atas jalan raya demi 'reformasi'..

Soal skrg apa kesudahan MH370 jka benar Najib tahu ini kerja jahat AMerika? dan dgn ikut telunjuk jahat mereka apakah kita akan selamat dan tiada ancaman lagi?

Atau Najib tunggu Rosmah bininya kena culik dengan CIA abru dia nk ckp benar??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 5:45 PM

ekceli...uncle sam sedang test power...yg berani question setakat ini cuma...pihak wak putin...itupon...uncle sam wat derk jer...najib n de cousin maner berani sentuh bab diego maradona... oops silap...diego garcia...ping ping ping

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 1, 2014 at 12:05 AM

Yup...saya setuju dgn pndgn saudara...jgn salahkan krjn seratus peratus...berat mata memandang berat lg bahu yang memikul

....................
Reply To This Comment ...................
April 1, 2014 at 4:35 AM

ini bukan filem..

....................
Reply To This Comment ...................
April 1, 2014 at 2:12 PM

@Jac AhbMemang bukan filem. Ini sinitron keluaran Malaysian Authority yang tak habis2 dengan saspen.

Bukan saja JALAN cerita berubah, DIALOG pun boleh berubah.

Nama Malaysia semakin buruk semakin busuk. Aku malu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2014 at 1:13 PM

kalau betul tragedi ini adalah satu konspirasi dari pihak amerika dan negara2 sekutunya hingga membuatkan malaysia tidak mampu berbuat apa2.. saya cadangankan kesemua mangsa rakyat malaysia dilayan sebagai wira negara yang sanggup berkorban diri untuk keselamatan jutaan rakyat malaysia...hanya china sahaja yang mampu menyaingi kuasa besar amerika jadi saya cadangan negara china di berikan peranan yang lebih besar dalam misi pencarian walaupun lautan hindi berdekatan dengan australia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 19, 2014 at 1:32 AM

Semoga Malaysia berjaya keluar dari masalah sebesar ini dgn baik dan semoga malaysia kekal aman dn tenteram selama lama nya..Amin

Namza Namej

Post a Comment