........... Demi Perpaduan 1Malaysia - Setiap Jabatan Perlu Ada Cabang Perkauman ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Demi Perpaduan 1Malaysia - Setiap Jabatan Perlu Ada Cabang Perkauman !

Saturday, March 29, 201414comments

Datuk Wee Ka Song berkata banyak isu yang melibatkan soal pendidikan dapat diselesaikan jika komposisi mengikut kaum lebih seimbang ..... bunyinya menarik kan. Tapi ahWee bukan merujuk kepada komposisi murid2 dalam satu2 sekolah. Beliau merujuk kepada komposisi pegawai2 di Kementerian Pendidikan.

ahWee tidak sebut secara direct yang pegawai bangsa Cina saja yang lebih memahami masalah yang dihadapi oleh sekolah Cina tapi kita boleh agak maksud beliau yang tak berapa tersirat itu.

JOHOR BARU: MCA deputy president Datuk Dr Wee Ka Siong has suggested that greater racial balance in the Education Ministry will enable easier problem solving for issues regarding education.

He said that this was because some of the personnel may not understand the issues faced by vernacular schools in the country.


"I believe that problems can be solved more effectively by having more multi-racial personnel at all levels of the ministry so that they will respectively understand better what the problems faced by the Tamil, Chinese and national schools," he said.- The Star.


Memanglah logik apa yang beliau sebut itu. Sekolah PERKAUMAN memanglah hanya kaum terlibat saja yang lebih memahami kehendaknya.

Begitu juga bila Ketua Polis memberi syarat kelonggaran khas kepada kaum cina untuk masuk jadi anggota PDRM supaya lebih anggota polis berbangsa cina.

Begitu juga bila ada pemimpin mencadangkan frontliners pejabat2 kerajaan belajar lebih dari satu bahasa supaya lebih senang untuk berinteraksi dengan kaum2 lain semasa bertugas. Memang logik.

Juga amat logik sekali, bila ada segolongan rakyat berdegil tidak mahu menghormati taraf bahasa Kebangsaan dan lebih mengutamakan bahasa negara luar, maka kerajaan perlu mengalah dan mengubah cara pentadbiran supaya dapat disesuaikan dengan kehendak golongan itu. 

Senang cerita - SETIAP JABATAN KENA ADA CABANG KHAS BUAT KAUM2 TERTENTU BERURUSAN.

Pegawai Melayu untuk rakyat bangsa Melayu, Pegawai Cina untuk rakyat bangsa Cina, Pegawai India untuk rakyat bangsa India dan seterusnya .... bergantung kepada kaum itu samada mereka mahu menuntut hak perkauman masing2.


Barulah 1Malaysia kan ? kan ? Amacam AhJibGor ?



Share this article :

+ comments + 14 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 29, 2014 at 6:34 PM

Haha..racun yg bersalut madu dari ah wee.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 29, 2014 at 6:38 PM

orang tengah sibuk pasal mh370 dia sibuk mintak macam macam.....

cinabeng gemuk ni salah seorang pembangkang dalam bn.....

nak pelbagai kelebihan balik china....sana nak jadi presiden ke nak jadi jet li ke itu lu punya pasal....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 29, 2014 at 6:54 PM

Tiada masalah dalam sistem pendidikan melainkan sistem vernakular yang memecahbelahkan masyarakat.

....................
Reply To This Comment ...................
March 29, 2014 at 7:23 PM

MCA dah tak relevan dalam BN,halau aje MCA keluar.Ahli mca pun undi dap.Ada tak menambah,tak ada pun tak berkurang.
Dia dahlah tak menyumbang apa2,lagi mahu minta macam2.Dasar muka tak tahu malu.Cukup2lah ahjib jadi barua cina...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 29, 2014 at 7:53 PM

Kalau dah kaum dia tak mahu nak join public service macamana nak ada pegawai? Atau apa dia nak suruh kerajaan offer cina mana jadi pegawai dan lompat masuk ke jawatan berpangkat atau jdi pegawai konsultan? Pening dan letih dan meluat lah tengok perangai dia orang ni. Tak boleh ke sorang pun dalam kabinet yang bangun dan cakap ENOUGH IS ENOUGH.

....................
Reply To This Comment ...................
March 29, 2014 at 8:01 PM

@AnonymousSoalan yang baik ..... mungkin SIGNAL yang ditunggu belum tiba dari atas. Mungkin saja SIGNAL itu tidak akan tiba langsung ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 29, 2014 at 8:13 PM

Lepas tu cina2 MCA nie akan mintak ada dikalangan diorang utk jadi emperor kt msia supaya kaum cina malaysia ada "sultan" sendiri...kira lebih melayu ada raja...cina kena la ada emperor sendiri...baru la bleh balance skit...lepas tu india pon mau maharajah diaorang...apa raaa...tak ada sorang menteri pon yg berani ckp ini MALAYSIA asal melayu
punya...MAU DUDUK KASI DUDUK DIAM2...MAU BLAH BLEH BLAH! Cina2 generasi ke 3 dan seterusnya lepas merdeka nie ingat Malaysia nie mcm tanah Amerika kaa? Baru 26% jumlah diorang berlagak mcm 50%-50% pulak...kalau la ada seorang pemimpin UMNO yg berani bangun dan bagi kata dua pada puak2 nie dan ada pemimpin PAS yg sudi mengikat tali persaudaraan sesama Islam dgn UMNO, aku rasa puak2 komunis nie akan automatik akan pikir dua kali nak mintak apa2....

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
March 30, 2014 at 12:11 AM

mintak je jawatan Timbalan PM utk setiap kaum, kan senang....rasa2nya DS Ah Jib Gor akan terima cadangan TPM 1Mas tu, lg2 bila yg meminta dtg dr CinaBENG...cetry....cetry.

Ka Siong ni menangpun atas UNDI MELAYU, nak harap cinaBENG undi dia, mmg takda muka la keluar kat mana2 paper, berbunyipun tidak agaknya kalau bukan undi MELAYU.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 30, 2014 at 12:48 AM

Dah takde ape2 tp nak mintak mcm2..

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
March 30, 2014 at 6:40 AM

boleh.. tapi kena isi semua jawatan juga..dari atendan, cleaner, driver, office boy, kerani, PA dan seterusnya..takkan nak jawatan P&P ke atas je..so amacam ka siong? lu rasa lu punya kaum mau ka? i yakin memang tak ada mau lor..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 30, 2014 at 8:17 AM

Prinsip penyelesaian masalah ada mengenalpasti punca sebenar sesuatu masaalah dan menangani melalui hirarki kawalan.

Mengenai isu yang dibincangkan...apakah masalah sebenar dan implikasinya kepada perpaduan nasional.

Adakah mengekalkan sekolah berasingan dan pertambahan pegawai seperti wee cadangkan dapat menyumbang kepada perpaduan?

Yang ketara sekarang semangat kesetian kepada negara di kalangan pihak berkenaan mmg boleh diragui seperti dibincang dan dikupas Annie.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 30, 2014 at 8:25 AM

Tuntutan yang agak 'lembut' kerana kekalahan MCA di Kajang, itu nada kalah, ... boleh tak dibayangkan jika mca menang di Kajang bagaimana dan apa yang akan dituntut? Mereka boleh dan berani bersuara kerana malaysia terdiri dari kabinet yang boleh diperolokkan...

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
March 30, 2014 at 8:36 PM

MCA adalah wakil DAP dalam kerajaan. Noktah!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 31, 2014 at 1:54 AM

The same we should ask the private sector ALL CHINESE OWN companies MUST HAVE the majority MALAYS holding dominant position/s whether you like it or not on racial composition! Can almost guarantee there would be enough malays-bumiputeras to fill ANY VACANCIES!

If you game then it should be fair enough even for the malay-bumiputeras to share the pie more equally.

Kan Ciong, don't just think the UNFAIRNESS you believe, but your FAIRNESS is cinabeng gets all the cakes and icings yet were/are very very UNFAIR to the rest of RACIAL COMPOSITION especially the Malays whom has only a little portion of share in the economic pie, yet the cinabeng are crying wolf already?

Not happy Kan Ciong? There's always China, Australia, Canada, NZ, Taiwan, HK, Sinciapo, UK, Holland, France....the list is long but practically you can find these maggots-cinabeng multiplying by the millions! Its a FACT many of these cinabengs already set a footings in these countries only to keep the link to Malaysia JUST IN CASE.....seen a lot of these hypocrites! The supply is endless!

One or the other with these cinabengs,

Either you're INGRATE!
OR
Your GREED is INSATIABLE!
OR
BOTH....as in your DNA, I suppose.

OM

Post a Comment