........... Orang Melayu Dengan Nombor Plet Kereta Mahal | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Orang Melayu Dengan Nombor Plet Kereta Mahal

Friday, February 14, 201412comments




Nampaknya kalau tak kena gaya menjawab, isu plet nombor kereta mahal yang di'beli' oleh KM Melaka Idris Haron dan pegawai2 nya akan jadi panas.

Perkara ini didedahkan oleh MyWatch @ themalaymailonline dan turut di komen oleh blogger Justread.

KUALA LUMPUR, Feb 14 — Malacca Chief Minister Datuk Idris Haron denied today his office had dipped into public funds to buy seven vanity car plates recently, including for his wife.
Idris flayed crime watchdog group MyWatch for making the allegation, saying it should have verified the matter with the Road Transport Department (JPJ) before pointing its finger at him. 
“I ask them to check first… The government is not as stupid as they think, to use public money to buy plate numbers,” Idris told The Malay Mail Online when contacted. 
However, he did not confirm nor deny the purchase, or whether the plates were personally bought by him, his wife, or other staff members of the Malacca Chief Minister’s Office. 
MyWatch chief, R. Sanjeevan, had earlier today claimed to have received a document from an anonymous whistleblower that purportedly showed Idris’ office had bought a series of single- and double-digit vehicle registration plates with the letters “MCM”, believed to stand for “Malacca Chief Minister”. 
When contacted, a senior official from the Malacca Road Transport Department (RTD)  who wished to remain anonymous, said that only the car plate number MCM1 was reserved for the use of Idris’ office. 
A picture of a document, listing the results of a booking for the MCM registration plates that was included in Sanjeevan’s media statement, showed one “Idris bin Haron” as the buyer of the MCM 11 plate, worth RM20,000. 
Another name that popped up on the list showed one “Fadilah binti Abdullah” as the buyer of the car plate, MCM10, worth RM15,510. Coincidentally, the name is also shared by Idris’ wife of 20 years. 
Sanjeevan further alleged that the car plates MCM2, MCM3, MCM4,MCM5 and MCM7 had been bought by Idris’ private secretary and political secretary.
The name “Rosli bin Hasan” — which is also shared by Idris’ private secretary — was listed as the buyer of the car plate MCM3, worth RM55,100. 
The document dated January 29 was signed by Mohd Fadhil Hassan, the former director of Malacca RTD.

Saya cuma nak komen secara UMUM tentang sikap segelintir orang2 Melayu yang suka MENUNJUK2 dan BERMEGAH2 kepada dunia akan kuasa, pengaruh dan kekayaan yang mereka miliki. Tidakkah RIAK namanya itu ?

Untuk apa lagi tujuan memiliki nombor plet kereta eksklusif yang semua orang tahu bernilai tinggi apabila dibida melalui JPJ ? Hobi mengumpul nombor plet idaman ? Hingga sanggup mengeluarkan belanja puluhan ribu RM ?

Memanglah duit mereka sendiri jadi ikut pandai merekalah nak beli nombor plet mahal pun ! 

Jika itulah alasan yang diberikan baik oleh mereka dan yang menyokong tindakan mereka, saya malas nak layan hujah..... saya hanya mampu menggeleng2kan kepala memikirkan nasib bangsa kerana mempunyai orang2 sebegini untuk memikul amanah menjaga maruah dan survival bangsa.

Nanti kalau berdebat, mulalah akan keluar hujah2 yang hanya memperbodohkan diri di mata rakyat ....

Memang ada benarnya perumpamaan yang diberikan oleh rakan blogger dalam artikel sebelum ini (KLiK) yang menyamakan pemimpin2 Melayu ( bukan Umno saja dalam kes nombor plet ini ) sebagai Lemang yang dijual ditepi2 jalan.

Rupa memang sama macam lemang ori cuma bila dirasa ..... HAMPEH !
A picture of a document, listing the results of a booking for the MCM registration plates that was included in Sanjeevan’s media statement, showed one “Idris bin Haron” as the buyer of the MCM 11 plate, worth RM20,000. - See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/mywatch-did-malacca-cm-use-rm200000-from-taxpayers-for-fancy-car-plates#sthash.2uYt9HLM.dpuf

Share this article :

+ comments + 12 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 14, 2014 at 5:56 PM

Orang melayu buat apa pun salah kan..kesian kat orang melayu..
Baik orang melayu duk rumah saja goyang teloq..mengendap jiran sebelah..main internet..baca posting din turtle..makan ikan pekasam..pikat burung..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 14, 2014 at 8:07 PM

Sori, off topic jap ....

Din, mintak komen pasal peruntukan RM 1 billion yang diumumkan oleh tpm untuk baiki sekolah kebangsaan yang dhaif.

....................
Reply To This Comment ...................
February 14, 2014 at 8:43 PM

Aku ada kawan cina punya bisnes kereta terpakai dan ada lesen kewangan kredit untuk pinjaman kereta-kereta yang di jual nya. Bergelar Dato dan punya 'line up kereta mewah' dengan no satu angka tapi plat lama sebelum ini. Beliau juga miliki kilang besar di Melaka. Money matter, din. Empayar Niaga dan hubungan politik sebelum nya. Very humble indeed... Orang kita tak kata pun...

Jadi dulu-dulu no plat 1-10 di simpan untuk siapa ? Maka sekarang terbuka dah... sesiapa mampu pun boleh tender no. tersebut. Cuma beza nya, kuasa memiliki. MCM ( Melaka Chief Minister- yg diertikan) juga MCA ( di ertikan parti MCA ) dan nombor-nombor satu angka konon nya hebat dengan kenderaan hitam metalik - macam Amerika dengan kuasa yang berkuasa... he..he.. satu simbol VVIP yang eksklusif. Siapa bayar, belakang kira...

Cuma aku tak setuju cara tadbir sebahagian negeri-negeri Semenanjung. Ada kala nya mereka melebihi kemewahan Kerajaan Pusat !

Hilang KPI nya. Mohon KS selaraskan sekarang. Betul tak, din ?

( Pasal PBS itu aku tak sokong sangat. Murid jadi malas malah tak berfikir pun. Semua ada di internet, Guru juga terbeban. Macam mana tak carca marba? Perlu balik semula dengan sistem nilai peperiksaan. Kita tahu dan boleh nilai tahap semua nya - termasuk keberkesanan Kementerian Pendidikan - Ini arwah abang aku kata yang terlibat puluhan tahun dalam pendidikan, berbagai jawatan)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 14, 2014 at 9:00 PM

Diorg beli pun duit td masuk balik ke kerajaan yg mne duit td boleh digunakn utk bayar gaji kakitangan awam sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
February 14, 2014 at 9:08 PM

@AnonymousNi lah contoh komen yang memperbodohkan diri sendiri .... ada 2-3 lagi saya padamkan.

....................
Reply To This Comment ...................
February 14, 2014 at 9:09 PM

@AnonymousSaya offline tadi, terimakasih sebut. Ya, nanti saya tulis. Memang menarik !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 14, 2014 at 9:35 PM

Saudara Din...Apa kaitannya nombor plet kereta dengan memikul amanah menjaga maruah dan survival bangsa Melayu..? Janganlah kita cuma pakai dengar saja cakap2 mereka tanpa usul periksa. Kenalilah Datuk Idris Harun lebih dekat lagi insya Allah bahawa beliau BUKANLAH diantara segelintir orang2 Melayu yang suka menunjuk2 dan bermegah2, dan tidaklah juga sepertimana yang saudara andaikan. Salam.

....................
Reply To This Comment ...................
February 14, 2014 at 9:39 PM

@AnonymousSaya merujuk kepada mentaliti disebalik perbuatan itu.

Saya bercakap secara umum merujuk kepada pemimpin2 Melayu yang suka menunjuk2 kuasa mereka.

....................
Reply To This Comment ...................
February 15, 2014 at 10:33 AM

Nasib bukan aku,kalau aku jadi king kobra,kih kih kih

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
February 15, 2014 at 3:09 PM

satu...ianya bukan RIAK tetapi UJUB dan TAKBUR. hanya perasaan ujub dan takbur saja yang membuatkan manusia rela hanguskan wang sendiri untuk benda2 tak berfaedah spt itu.

dua..PEMBAZIRAN yang nyata. wang tersebut jika disalurkan kepada mereka yang memerlukan..sudah tentu lagi banyak berkatnya.

tiga..mereka itu MUNAFIK. jika mereka bukan pemimpin, terserah. tapi sbg pemimpin yang menyuruh rakyat berjimat cermat sedangkan mereka sendiri membazir..bukankah itu kemunafikan yang amat nyata?

empat..mereka itu BOD*H. LHDN takkan nak tutup mata je. hanya mereka2 yang kayaraya je sanggup beli nombor plat mahal2. cubalah siasat berapa pendapatan yang mereka declare setiap tahun..jangan jadi LHDN yang takde telur!!

....................
Reply To This Comment ...................
February 15, 2014 at 3:26 PM

@dontortoiseSelalunya saya mengharapkan pengomen yang akan berikan ayat2 yang lebih tepat dan lebih tajam bagi sasaran artikel :)

TerimaKasih !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 16, 2014 at 8:34 AM

Satu dua ok la. Mcm kelulusan kerajaan dikhaskan kepada vip adalah sorang satu. Tapi kalau beli melambak macam ni memang tak sesuai dan penyalahgunaan kuasa dan pembaziran. Patut siasat. Islam tak suka umatnya membazir. Dan pemimpin islam wajib menjadi contoh. You got a point din.. Bukan menunjuk2 kerana ia menjatuhkan maruah pemimpin melayu islam..

Post a Comment