Ibrahim Ali Balun MPPN - TERBAIK la !

Tuesday, February 18, 201413comments


Terbaiklah dari Ibrahim Ali -

“Agenda pertamanya sepatutnya program promosi sekolah satu aliran. Jika MPPN tidak mahu bercakap mengenainya, eloklah tak payah bercakap langsung hal perpaduan,” - Mkini.


Kebetulan point pertama saya ketika komen waktu penubuhan MPPN 26 Nov lalu ( KLiK ) adalah berkaitan isu Sekolah Vernakular -


Yang paling saya tidak setuju adalah kewujudan satu syarat tersirat yang begitu jelas kelihatan walaupun tidak dinyatakan secara spesifik oleh Najib iaitu -
Jangan sentuh kewujudan sekolah vernakular !
Kalau punca utama kepada masalah polarisasi kaum tidak dibenarkan disentuh bagaimana mungkin masalah perpaduan antara kaum mahu ditangani ? !

Lagi Tok Him berkata -

“Jika MPPN berminat untuk bercakap mengenai perpaduan, komposisi ahli-ahli MPPN kena berubah dan ditukar dahulu,”


Hahahaha ... SETUJU !

MPPN dilihat menjadi lebih kepada Rubber Stamp 1Malaysia.

Mesej saya kepada Tok Him dan Perkasa, sia-sia jer bercakap tentang Satu Sekolah bila Najib telah bersumpah atas nama bulan dan bintang akan mempertahankan kewujudannya. Jadi ada baiknya jika JOIN Najib dan tuntut pula Sekolah Vernakular Melayu. ( KLiK )


Kita nak dengar apa alasan Najib jika menolak tuntutan ini.

Share this article :

+ comments + 13 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 18, 2014 at 7:28 PM

setuju!
ngo2 melayu jgn melalak sj. buat proposal.kertas cadangn dan hantar secara rasmin pmohoban tubuhkn sekolah venurkular melayu. bg salinan kpd media dn bloger,agar rakyat khususnya melayu apa respon najib thd pmohonan org melayu.
Ingat, jgn melalak kosong sj!!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 18, 2014 at 9:49 PM

BAGI SAYA SEKOLAH KEBANGSAAN DH MEMANG SEKOLAH VERNAKULAR MELAYU, X NAMPAK MACAM MANA NAK JADI LEBIH MELAYU LAGI

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 18, 2014 at 10:00 PM

hari tu dah cakap , perkasa pergi lah rumah atau pejabat najib , anta memo , bawak 20, ke 30 ribu orang dengar apa najib cakap, kalau melalak kat luar , dia bukan dengar pun , mata telinga dia pemandu yang control , dia ni dah macam robot , remote orang pegang

....................
Reply To This Comment ...................
February 18, 2014 at 10:37 PM

Satu lg jenis pmbaziran . Dh tentu2 sekolah kbgsaan byk budak melayu. Nk skolah melayu apa lg??buat je skolah melayu tp bljrbahasa cina dr tadika... Masa nk drjh satu sumbat budak2 ni dlm skolah cina yg sedia ada. Biasa 50-50, biar dorg senak perot

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 18, 2014 at 11:05 PM

Saya pasti bahawa sekolah vernakular melayu pasti akan memperkukuhkan lagi agenda perpaduan negara. Jika ada sekolah vernakular melayu, kita boleh mempertingkatkan penulisan bahasa jawi serta memperkasakan budaya dan adat resam melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 18, 2014 at 11:17 PM

Tiada pembaziran pon. Kita sekadar tukar nama jer dari sekolah kebangsaan kepada sekolah jenis kebangsaan melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
February 18, 2014 at 11:19 PM

Ramai yang tidak dapat tangkap maksud disebalik usul Sekolah Vernakular Melayu itu ....

....................
Reply To This Comment ...................
February 18, 2014 at 11:57 PM

@dinturtleNanti Sek. Vvernacular Melayu ni jadi Sekolah Arab pula. Lebih baik adakan SRJK(E), E = English macam aliran Inggeriss tahun 70an.

....................
Reply To This Comment ...................
February 19, 2014 at 12:28 AM

@RD.Yep, no problem .... boleh tuntut juga Sekolah Vernakular Omputeh !

Ramai juga rakyat 'baru' yang bahasa ibundanya Indon dan Siam ..... boleh juga minta Sek Vernakular Indonesia dan Siam. Sapa lagi .... ?

Bukankah itu cara 1 Malaysia ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 19, 2014 at 12:38 AM

najib, sekolah vernakular mandailing satu...

....................
Reply To This Comment ...................
Areyougonnagomyway
February 19, 2014 at 2:29 AM

Aku dari dulu lagi cakap...concentrate kat sekolah melayu kasi canggih...biar dia org jeles....buat sekolah melayu aliran inggeris. Hybrid school. Biar dia org merayu nak masuk. Aku contoh itm dulu....org kutuk..skrg pelbagai fakulti ada...semua nak masuk pulak. Pigidah..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 19, 2014 at 9:57 AM

Pemilihan ahli2 MPPN pun menyakitkan hati, rata-rata yang terpilih adalah barang reject oleh rakyat. Satu sikap Najib ialah tidak memperduli apa saja keluhan, komen atau aduan penyokong umno... kalau pendapat, jerkahan dan komen puak2 cina, belum apa2 dah dipanggil mesyuarat untuk dibuat kajian dsb. Apa nak jadi ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 19, 2014 at 1:08 PM

najib tu nampak je macam budak down sindrom , tapi kepal dia ligat, dia tau orang melayu ni kuat melalak kat blog je, tindakan hampeh , itu yang dia buat pekak , buta dan bisu je tu

Post a Comment