........... Zamkata Bukan Undang2 Yang DiPerlukan Tapi Ketua Yang Lemah ! ? Betul ke ni ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Zamkata Bukan Undang2 Yang DiPerlukan Tapi Ketua Yang Lemah ! ? Betul ke ni ?

Sunday, January 12, 201426comments


Anda dah baca entri terbaru Tan Sri Zainuddin Maidin yang dipetik oleh Sinar hari ini ? Saya prinskrinkan di bawah atau anda boleh klik link untuk ke sana.

Apakah anda rasa ada mesej tersirat disebalik penulisan Zamkata ? Kalau saya komen dulu, orang akan kata bias sebab memang dah tersohor pandangan saya terhadap kepimpinan Najib. 

Mulalah tuduh saya sebagai putting words in Zam's mouth ... Contohnya - dia tulis straightforward, ko je yang memandai2 buat tafsiran sendiri.

Jadi lebih baik saya baca dan kaji dulu pandangan anda terlebih dahulu ...



Artikel asal ZAMKATA -


Share this article :

+ comments + 26 comments

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 3:38 PM

Bro

Ini pernah berlaku kepada Tun Dr Ismail.
Beliau mengambil tanggungjawab memulihkan keyakinan rakyat terhadap keselamatan negara.
Mungkin tindakan begini tak popular dalam s├Čtuasi politik sekarang.
Tspi penyelesaian masaalah negara sekarsng memerlukan tindakan yg sangat luar biasa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 3:48 PM

Amboi Din, ko ingat kitaorang semua ni makmal ke nak kaji cadangan Zam tu. Takpelah Din, lepas ni kitaorang wat ujikaji dulu ye. Keputusan akhir ujikaji tu, bolehlah engko buat solution nanti. Eh, lupa pulak aku, Din kan dah lantik para pengkomen sebagai penasihat beliau. Ingat tu Din, kitaorang ni PEMANDU engko taw :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 4:13 PM

salam,

TDM dah turun. turun pun sendiri. turun masa di puncak, bukannya turun masa sedang menurun kuasa.idea TDM diperlukan, sikap seperti TDM diutamakan. tetapi batang tubuh TDM, kena kesian kat dia. pemimpin yang ada perlu bekerja dan bukannya mencari populariti. mereka perlu banyak membaca, memikir, analisa, kritis dan sebagainya. bukannya nak orang sayang. memuji, mengampu dan lain-lain populariti.

rasanya masa TDM mula berkuasa, tak ada pulak akhbar ambil kata-katanya untuk dijadikan slogan. apa yg dibuat, menjadikan orang marah kepadanya. cepatkan masa semenanjung, orang kata solat subuh dah tak betul, dan kakitangan awam kena bangun lebih awal, kesian kat anak sekolah bangun awal pagi. kakitangan awam lagi la marah pasal kena punch kad dan pakai tag nama. dah tak boleh ponteng kerja. kurangkan dan hapuskan majlis sosial kakitangan awam pada waktu malam beserta minuman keras. tu yang buat orang tak suka pasal dah tak boleh bersuka ria pada waktu malam. banyak lagi yang TDM buat yang buat rakyat tak suka pada mulanya tetapi diterima bila dah faham.

tapi pemimpin sekarang nak lifestyle, nak popular, nak glamer, nak orang sayang, nak orang suka. ini bukan negara artis dan peminat. nak kata pemimpin membaca, tak tahu la. tak pernah dengar cerita pun pemimpin ni membaca dan buku dalam ketanya. samy vellu pun kita pernah baca cara dia bekerja dan bagaimana orang disekelilingnya menjaga pemimpin itu. tapi pemimpin sekarang cakap macam pandai jer, macam cerdik jer, akibatnya ramai pulak yang lebih pandai yang mengecam tindakan mereka.

semasa membaca buku tdm, ada diceritakan bagaimana tdm marah apabila ada seorang menteri telah menaikan elaun guru tanpa berbincang dengannya dan kabinet. akibatnya kerajaan terpaksa mengeluarkan wang sebanyak 90 juta setahun. siapakah menteri tersebut? bagaimana tdm mengawal perbelanjaan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 4:31 PM

@AnonymousHai, sapalah nak isi jawatan awek glamer ....

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 4:33 PM

@AnonymousYa, zaman TDM baru boleh dikatakan PM yang suka ambil langkah tidak populis.

Najib adalah pemimpin POPULIS ! Hanya bila nak cekau duit sebab nak cover kantung kerajaan yang dah nak habis, barulah nak sebut langkah tak populis ...

Sebelum PRU13 ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 7:04 PM

Tun Mahathir dikenali sebagai diktator.Rakyat nak sokong ke?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 7:10 PM

Buat masa skrg ni rasanya tak perlu sampai ketahap untuk menarik tun kembali kedalam kerajaan secara fizikal utk pulihkan keadaan negara. Sebenarnya apa yg jauh lebih penting adalah sejauh mana pentadbiran najib benar-benar bersungguh-sungguh untuk menerima teguran,nasihat,panduan serta melaksanakan idea fikiran tun. Dengan keadaan kesihatan tun kini yg pastinya perlukan lebih rehat adalah tidak adil untuk 'memaksa' tun kembali kedalam pentadbiran kerajaan. Walaupun fizikal tun tidak bersama jemaah menteri, namun segala perkembangan negara masih didalam pengetahuan tun yg sememangnya memantau perkembangan semasa dgn teliti.
Semua yg sayangkan masa dpn negara dan ketokohan tun pasti mahu kerajaan dibawah pentadbiran najib mengambil serius segala teguran tun M terhadap pentadbiran najib. Sy pasti, Tun M akan dengan senang hati bersedia untuk memberi segala nasihat dan khidmat consultation kpd jemaah menteri tanpa sebarang kos kerana tun pasti mahu melihat Malaysia kembali makmur dan stabil serta rakyatnya kembali aman.
Cuma satu perkara yg membuatkan saya sgt sedih dgn sikap setiap PM selepas tun iaitu mereka tidak mahu meneruskan segala perancangan tun atau perkara baik yg telah dipersetujui bersama sblm tun bersara. Jambatan bengkok, PPSMI, ISA, Sekolah Wawasan dsb.. Kenapa bersusah payah mahu membina benda baru sedangkan meneruskan apa yg ada depan mata lebih mudah kerana asasnya telah pun kukuh serta difahami rakyat. Merek ni sebaliknya lebih sibuk untuk mencipta legasi yg entah apa2 untuk nama sendiri berbanding meneruskan dasar yg bermanfaat dan mengukuhkan halatuju negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 7:31 PM

Ha..ha..ha... Nak ubah Ahjib? Ingat senang ker nak ubah sikap seseorang tuh? Contohnya Ah Jubs, dah banyak kantoi pon tak insaf2 lagi! Buatlah apa pun, termasuk kembalikan ISA, kalu dah memang tak pernah lulus pengajian (kira bodoh fdan lembab lah ni), mcmana nak tadbir negara?

Paling senang, kembalikan kuasa pada TUN, biar sibangsat2 yang menjahanamkan melayu nih dikuburkan terus!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 7:33 PM

Ah Jib Gong adalah seorang perdana menteri yang dipimpin oleh pemandu. Dia bukan seorang peminpin tetapi seorang yang dipimpin. Dia adalah seorang yang lemah akal fikirnya. Dia gagal melihat akibat yang bakal timbul dalam tindakannya mendapatkan populariti. TDM pernah menegur tindakannya memberi BRIM tetapi dengan sombong dia menempelal tdm. Akibat tindakan singkat akalnya maka kewangan negara menjadi gawat walaupun ekonomi dunia tidak gawat. Dia tidur dalam mata celik. Contohnya apabila mahkamah menjatuhkan hukuman yang tinggi kepada penjenayah yang melakukan kesalahan yang kecil tidak ditegurnya hakim yang khilaf tersebut. Dia mendiamkan diri saja. Konomnya mahukan sistem keadilan berjalan tanpa campurtangan kerajaan. Dia tidak sedar akibat dari perkara itu kerajaan dilihat sebagai zalim dan menindas. Hakim yang menjatuhkan hukuman secara khilaf tidak terkena bau busuk dituduh zalim tetapi kerajaan yang memerentah akan dilihat zalim. Dia sangkakan dengan membiarkan hakim menghukum secara khilaf rakyat tidak akan menyalahkan kerajaan ketana kerajaan tidak campur tangan dalam sistem kehakiman. sebenarnya kerajaan perlu juga menegur hakim yang menjatuhkan hukuman secara khilaf kerana hakim adalah cerminan keadilan kerajaan.

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 7:45 PM

@AnonymousSaya juga percaya Zamkata tidak serius mahu mengheret Tun kembali dalam kerajaan. Itu maksud saya, apa mesej yang cuba disampaikan ?

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 7:46 PM

@Anonymouspart menegur hakim yang khilaf itu good point

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 7:49 PM

Ya, kerana diktator itulah ketika zaman beliau tiada pembangkang yang berani angkat muka. Tiada yang berani mengusik kalimah Allah. Tiada yang berani mempersoalkan hak melayu. Malah, tiada seorang menteri pun yang berani buat kerja sambil lewa atau mengeluarkan kenyataan yang kurang cerdik.

Bagi aku, aku suka sangat jika diktator ni menggantikan Najib. Lagi bagus pecat sekali menteri-menteri yang banyak menyusahkan rakyat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 8:02 PM

Masuk akal apa kata tu Zam sekarang kita perlu pengalaman seorang STATESMAN yang veteran untuk 'repair' balik berpandu bangsa yang telah RETAK.sejak FORMER PRIME MINISTER Ah Jib Gor ambil alih kerajaan.
Segala hormat bangsa melayu telah terhakis bila waktu Ah Jib Gor melutut kepada bangsa CINA dengan cuba membeli mereka dengan wang,derma kpd sekolah cina,memukul gendang cina,berpakaian cina. Bila cina nampak dan sedar Ah Jib Gor sudah LEMAH dan di anggap cuba 'KAW-TAU' kepada mereka,mereka SEDAR MELAYU sudah LEMAH,time to go for the KILL,hapuskan melayu sebab peminpin melayu sudah lemah.

Alfie

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 8:10 PM

Sadam Hussien pun digelar diktator semasa pemerintahannya tapi sekarang Iraq dah aman ka selepas Amerika menghapuskan Sadam Hussien ? Pikir sendirlah...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 9:05 PM

Maksud zam senang.. Dia mahu kepimpinan lemah najib sekarang segera ditukar dgn pemimpin lain yg ada telor mcm Tun M sblm keadaan makin parah! Full stop! Zam gunakan nama Tun M sebagai 'lapik' je supaya ayat dia tak nampak kurang ajar sgt.. Betul tak Zam? hehe..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 10:38 PM

Satu-satunya cara untuk menjatuhkan Najib ialah cari kelemahan. Setiap superhero ada kelemahan masing-masing. Kalau Superman kelemahannya ialah kripton hijau. Ah Jib Gor pulak kelemahan dan kekuatannya terletak pada PEMANDU. Untuk singkirkan Ah Jib Gor, tiada cara lain, PEMANDU mesti dibubarkan. PEMANDU merupakan server utama yang berfungsi untuk memberi arahan kepada Ah Jib Gor apa yang perlu dibuat. PEMANDU juga berfungsi sebagai pusat pangkalan data yang menjadi rujukan utama kepada Ah Jib Gor. Kesimpulannya, jika PEMANDU offline, Ah Jib Gor secara automatik akan shutdown.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 10:49 PM

Najib dah terbukti lemah sebagai seorang pemimpin. Untuk apa ISA dan EO di hapuskan? Najib mencari populis. Tengoklah sekarang ni terang terangan agama islam di permainkan,kalimah Allah,melayu di hina,melayu jadi penakut,melayu di katakan anjing kerajaan,melayu di katakan kucing kurap....tapi apa tindakan Najib? Diam seribu bahasa. Menteri2 kabinet pun haw haw jugak. Ops sana Ops sini....hujung2 jadi cam menteri amaran jugak....ini menteri2 dari tingkat 4,mana ada class punya. Tun M kena dan harus masuk balik sebagai Penasihat. Najib jangan sombong,dia dah gagal,dia lagi teruk dari Pak Lah. Takde siapa yg ada kepandaian macam Tun M. Yang lain2 punya PM lepasTun M semua CAP AYAM.

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 11:12 PM

@Anonymoushehehe ... i like !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 11:13 PM

Pada pendapat saya, zam telahpun secara berani meniup wistle supaya kalangan orang umno yang ada pengaruh supaya berani menegur Najib. Ternyata Zam juga merupakan salah seorang pemimpin dalaman umno yang berani menongkah arus didalam ramai2 pemimpin umno yang sekarang ini sedang menekup telor masing2 ... Takuuuuutttt!!! Hilang kuasa, hilang pendapatan, hilang pengaruh, hilang sokongan dsb. Ni lah nak kenal melayu umno... Yang kata berani sangat tu tang mana????

....................
Reply To This Comment ...................
January 12, 2014 at 11:13 PM

@AnonymousHmmm dia bubar Pemandu dan tubuhkan Driver pulak, macamana ?

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
January 13, 2014 at 12:28 AM

Saranan Zam tu hanyalah sindiran secara sinis terhadap kelemahan Najib. Kalau dia benar-benar serious, tentu dia minta PEMANDU (c.c kepada Rosmah) memberikan "green light" supaya TDM diterima kembali ke dalam kerajaan. Selagi PEMANDU dan Rosmah menguasai kerajaan, TDM tidak akan dapat diserapkan semula.

KALAU TDM kembali kedalam kerajaan, antara perkara yang paling utama akan berlaku adalah:

a. PEMANDU ditukar jadi KELINDAN
b. Rosmah dah tak naik jet. Cuma bas persiaran yang ditempel sticker VIP.
c. Najib kena pecat
d. Anuar pindah ke Sungai Buloh sekali lagi
e. Menteri cap ayam buat part-time jual ayam kat pasar chow kit
f. Lim Guan Eng dihantar bertapa 2 tahun kat Kamunting
g. Nik Aziz tarik balik keputusan bersara. Tabung highway rakyat diaktifkan semula

....................
Reply To This Comment ...................
January 13, 2014 at 1:05 AM

@Melayu KampungHanya Melayu atas pagar saja yang boleh tulis komen sebegitu :))

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 13, 2014 at 2:52 AM

tak payah nak fikir apa yg tersirat apa yg zam kata. straight forward je. BUBAR PEMANDU. dan lantik Tun M sebagai penasihat kerajaan atau menteri kanan mcm lee ka yu kat singapig. Kalau Tun M jadi Penasihat kerajaan aku rasa kerajaan tak perlu keluar duit juta2 pun. Tun M bg nasihat free je kat Najib bengong....PM yg paling gendeng kat msia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 13, 2014 at 6:09 AM

Melayu Kampung January 13, 2014 at 12:28 AM

Haa haa Haa saya suka komen saudara

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 13, 2014 at 9:07 AM

Pada saya, TDM tak layak diberikan status penasihat... TDM layak terus menggantikan Najib. Kalau sekadar penasihat 25%, Najib ada banyak pilihan untuk tak nak ikut... almaklumlah, bila keluar sikit dari zon tersepit, mulalah datang balik sifat perasan bagus tu (sifat wajib bagi barisan menteri kabinet di malaysia).

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 10, 2015 at 11:36 PM

Memang Najib lemah..Najib berlakon pun tak pandai..Tenguklah cara Najib berucap, ucapannya seperti sedang berlakon, tak natural langsung..aksinya hanyalah lakonan..Melawat mangsa banjir pun berlakun..Namun lakunannya kalau masuk Anugerah Filem atau Drama takkan mampu menang, sebab tak natural, nampak sangat ianya kaku. Najib ni hanyalah seorang anak bangsawan yang sudah spoil dengan kemewahan. Akalnya tidak mampu untuk menjadi pemimpin Negara. Amatlah malang sekali kerana dulunya kita semua ingat Najib ni seorang yang bijak pandai seperti ayahnya yang memang pandai dan berotak geliga. Agaknya jika arwah Tun Razak masih hidup, beliau sendiri pun tak akan beri sebarang jawatan kepada Najib. Sebab itulah Rosmah terpaksa memainkan peranan. Sebenarnya banyak tindakan dan keputusan Najib adalah idea Rosmah. Rosmah tahu Najib mana boleh menjadi pemimpin. Rosmahlah yang banyak tolong Najib. Rosmah sendiri tak percaya Najib akhirnya akan menjadi Perdana Menteri. Najib ni sejak di London lagi, hanya perempuan saja yang dia fikir. Bila Najib menjadi PM, maka Rosmah terpaksa bekerja kuat menjadi Pak Dalang. Sebab itulah Rosmah lain macam saja tingkah lakunya kerana Rosmah pun ingin merasa hasil kerjanya. Tak percaya ? ..kalau tak percaya, cuba anda bercakap dengan Najib, tanyalah Najib apa-apa soalan, dengarlah jawapannya..anda pasti keliru dan bangang sekejap, kerana ada hanya akan kagum dengan jawapannya didalam Bahasa Inggeris. Bahasa itu adalah bahasa yang diajar sejak Najib didalam kandungan lagi. Apa nak kisah sangat. Takkanlah kerana boleh berbahasa Inggeris dengan baik tanda orang itu bijak pandai. Dah diasuh dari kecil, siapa pun boleh. Tu lah..sebenarnya Najib ni kelentong jer lebih..haha..sunggung malang Malaysiaku...

Post a Comment