........... Tian Chua TIDAK ADA MINTA MAAF Pun, Tapi Umno Pula Yang Maafkan ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tian Chua TIDAK ADA MINTA MAAF Pun, Tapi Umno Pula Yang Maafkan ?

Wednesday, January 15, 201420comments

Lagi mengenai Umno yang menarik balik kes saman terhadap Tian Chua @ Fitnah Lahad Datu .....

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Razali Ibrahim di dalam Sinar berkata yang Tian Chua ada minta maaf kepada Umno.

Tapi saya tak perasan pulak perkataan 'maaf' itu ada disebut oleh Utusan dalam isu yang sama. Utusan kata Tian Chua 'kesal' jer ...


Sementara itu di luar mahkamah, Tian Chua sekali lagi mengulangi rasa kesalnya berhubung dakwaan itu.

"Artikel ini memberi implikasi terhadap UMNO namun bukan niat saya hendak mengaitkan UMNO dan bersetuju demi mengelakkan kekeliruan, KeadilanDaily.com akan menarik balik artikel ini,''- Utusan.


Bila saya buat semakan di akaun Tweeter Tian Chua, ini yang saya jumpa -Tidak ada permohonan maaf kepada sesiapa pun !

Jadi sekarang ni siapa yang bersandiwara ?

Kenapa Umno lembut sangat ( aaaauuuuwwwwww ) memaafkan Tian Chua ( melalui tindakan menarik balik saman ) walaupun apek itu langsung tidak ada minta maaf ?

Tidak timbul soal salah tafsir ke apa, apek itu terang2 tulis dalam tweeter THERE WAS NO APOLOGY TO ANYONE..

Kenapa pemimpin Umno pula yang bersikap APOLOGETIK ?

Share this article :

+ comments + 20 comments

....................
Reply To This Comment ...................
January 15, 2014 at 7:59 AM

Assalam Bro

Sebab tu cina rasis ni pijak kepala orang Melayu sebab pemimpin UMNO syok sendiri... salah baca dan salah tafsir tu namanya bangang... Maaf tak bertempat...tunduk dengan temberang cina komunis apa hal...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 8:19 AM

Salamu’alaikum w.b.h.

Saya terbangkit drp tidor kira2 jam 04.30 pagi, beristigfar dan teringat akan satu artikel di blog pro-kerajaan “Kerajaan Selangor-MB luluskan Projek Langat 2”… dan saya berpendapat bahawa hal ini ada berkaitan rapat kenapa secara tetiba UMNO memaafkan Tian Chua “Celupar” dan Mustapha Ali “Spender” secara sekali gus, walaupon Si Celupar ini secara terang2an mendakwa UMNO bersandiwara di dlm Kes Lahad Datu dan Si Spender ini melakukan sebenarnya melakukan Maksiat Zina dgn kekasih gelapnya.

Walaupon saya lupa akan tajuknya, ketika membrowse artikel berkenaan, saya terjumpa banyak artikel mengenainya yang disiarkan seperti berikut:-

http://www.agendadaily.com/berita-utama/nasional/10317-langat-2-selangor-lulus-faekah-dinamakan-pentadbir.html

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kerajaan-pusat-ambil-alih-air-selangor-beri-kebenaran-loji-langat-2-diterus

http://www.mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2014/1/9/mstar_berita/20140109000347&sec=mstar_berita

Antara lain kandungannya berbunyi:-
“Selepas lama ding dong... kerajaan Selangor pimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akhirnya memberikan lampu hijau untuk kerajaan pusat melaksanakan projek tersebut.
Tapi ada syaratnya, iaitu melantik pentadbir kerajaan negeri bagi melaksanakan projek yang tertanggung sejak 2010 itu, mereka adalah Ketua Pegawai Eksekutif Menteri Besar Incorporated (MBI) Faekah Husin dan Presiden Kumpulan Darul Ehsan, Suhaimi Kamaralzaman”.

…….., Abdul Khalid berkata beliau telah berbincang dengan Menteri KeTTHA Datuk Seri Dr Maximus Ongkili semalam dan bersetuju untuk memberi kerjasama penuh kepada kementerian dan Kerajaan Pusat mengguna pakai Seksyen 14 Akta berkenaan tertakluk dengan beberapa syarat.

Antara syarat itu ialah SPAN melantik dua pentadbir yang mewakili kerajaan negeri bagi menjalankan pengurusan air kerana Selangor memiliki kebanyakan daripada aset air di negeri ini dan Kuala Lumpur.

Langat 2 merupakan sebahagian daripada Projek Pemindahan Air Mentah yang akan merawat 1.89 bilion liter air mentah untuk disalurkan ke Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya sehingga 2025

Perbalahan dan tidak kesefahaman berkenaan isu air di Selangor bila pembinaan Loji Langat 2 dihentikan kerajaan PR selepas pakakatan pembangkang menang dalam Pilihan Raya 2008 dan menubuhkan kerajaan di Selangor.

Selepas itu, siri gangguan bekalan air berlaku dengan sekejap dua kejap, kedua-dua pihak, betelagah menyalahkan satu sama lain.

Bersambung…..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 8:21 AM

Sambungan….

Di sini, JELAS dan TERBUKTI bahawa UMNO sanggup untuk memaafkan kedua2 ORANG KENA TUDUH (Belum lagi Penjenayah) tersebut dengan menarik balik saman terhadap mereka, berkompromi, berbincang dgn Pakatan Rakyat demi untuk MENJAGA kepentingan PULUHAN JUTA Warga Bandar dan Luar Bandar di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Walhal PULUHAN JUTA ini adalah terdiri daripada Kaum CINA, Melayu BANDAR, Melayu PINGGIR dan LUAR BANDAR, Kaum INDIA, yang kebanyakkannya melebihi 65% adalah PENYOKONG TEGAR Pakatan Rakyat, akan TETAPI Mereka ini adalah Rakyat Malaysia.

Walaupon Dua Kes BESAR yang secara terang2an ini bakal memberikan kemenangan kpd UMNO, tetapi UMNO dilihat lebih MATANG, LEBIH BERWAWASAN, dan JAUH MELANGKAUI KEHADAPAN pemikiranNYA mengalahkan “Anugerah Tuhan”, Mursyid Am, Ulamak, Tuan Guru dan Para Ustaz dan juga para cendikiawan yang enak berada dalam Pakatan Rakyat.

UMNO MENGALAH dengan memaafkan mereka bukannya kalah berpanjangan, TEWAS SEBAGAI PEJUANG demi untuk menjaga kepentingan, kebajikan dan hal-ehwal rakyat di negara Malaysia tanpa mengira siapakah majoriti sesuatu kawasan tersebut.

Saya juga sebelum ini AMAT MARAHKAN UMNO, (tetapi tiadalah memaki-hamun atau berbahasa lucah) terhadap UMNO kerana Kecewa, tetapi bilamana berfikiran positif mencari apa sebenarnya yang berlaku, saya merasa tenang, aman dan berbangga kerana UMNO masih lagi mempunyai nilai2 murni, berwawasan dan berfikiran jauh kehadapan di dalam menangani isu kepentingan rakyat berbanding dengan Pakatan Rakyat.

Bersambung…….

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 8:22 AM

Biskut Apollo kalau banyak dimakan tak sedap kekeke

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 8:35 AM

Sambungan…

Wahai Orang2 Melayu Di dalam PAS dan PKR mahupon PERKASA, Sedarlah wahai saudara seAgama dan sebangaku, buangkanlah sikap Marah dan Kecewa dengan UMNO, UMNO tidak Bersalah, Yang Bersalah adalah segelintir PEMIMPIN Melayu UMNO.. yang Boddoh, Banggang, Dunggu, Sombong lagi Angkuh..

Tapi, Saya masih kekal berpendirian bahawa NAJIB RAZAK @ PM KANGKUNG, HASAN MALEK – MENTERI AYAM, KHAIRI JAMALUDDIN – MENTERI LALANG tidak layak dan tidak sepatutnya berada di dalam Barisan Kepimpinan Tertinggi UMNO, apatah lagi nak menjadi pemimpin.

Najib Razak haruslah Berundur Secara Terhormat atau DiUndurkan Secara Hormat..demi untuk menyelamatkan Negara Malaysia daripada keHancoran sperti seperti Mesir, Thailand, Indonesia (dulu) kiranya Najib Razak masih Kekal Menerajui Kepimpinan UMNO dan Negara.

Berundurnya Najib Razak ini maka akan berundur jugalah Para Punahsihat-Punahsihat spt Rosmah, Omar Ong, Alis Anor, Othman Razak, Jamaluddin Jarjis, Idris Jala, dan lain-lainnya yang hanya pandai merancang di belakang, menebalkan poket KRONI mereka tapi diam kelu bila negara dibebani masalah, yang hanya ada Blogger2 Pro-Kerajaan yang menjawab tuduhan liar Pencacai Pakatan Rakyat.

Begitu jugalah dgn Menteri Popular Khairi Jamaluddin, Hasan Malek, Jamil Khir.. semuanya ini tidak berpendirian, takut untuk menjalankan tanggungjawab sebagai pemimpin.

Bersambung…

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 8:36 AM

Tak hairan Bro Din,kita SUDAH tahu boss si Rauf ia itu Ah Jib Gor Kangkong MEMANG ada 'soft spot ' untuk orang2 Cina. Ingatnya saya sebelum PRU13 betapa MARAH nya saya kepada pembangkang kerana fitnah dan spin mereka,saya menunggu hari judgement mereka akan kena balasan tindakkan undang2,rupa rupa SEMUA ini pun SANDIWARA UMNO juga. Sial mereka ini SEMUA!!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
January 15, 2014 at 8:45 AM

liberalisasi bro !

Wassatiyah meletak keadilan pada hak nya. Tian Hua ada hak menghina kerajaan dan Melayu ? Untung nya jadi cina... yang melayu kepingin naik takhta, di tangkap bawah akta hasutan(ada pula akta ini? ).

Jika di banding kenyataan dua individu ini, kenyataan Tin Chua paling ekstrim boleh menjadi rusuhan kaum manakala "Sultan Melaka" hanya retorik perundangan dia sahaja.... alahhaaai....

Komen kit DT.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 8:52 AM

Sambungan….

Kepada Ahmad Maslan & Bijak Pandai UMNO, Sedarlah Ahli UMNO hanya 3 Juta Orang.. Mana mungkin UMNO dapat memegang Tampuk Pemerinthan Negara berdekad lamanya tanpa Sokongan dan Undian Orang Melayu, majority senyap yang tidak berparti. Berfikirlah dan Berfikirlah dulu sebelum membuat Kenyataan..Anda sememangnya seorang yang Bijak dan Berpengetahuan.

Wahai MELAYU ISLAM di dalam UMNO, PAS dan PKR, sudah-sudahlah Kita Bertelingkah, Bertegang leher, Berselisih pendapat, marilah kita bersatu dibawah satu Payung spt PERKASA dalam mendesak Pengkhianat, PenyalahGunaan Kuasa dan Pemboros ini daripada Kerusi Empuk dan Jawatan Masing2, dengan cara-cara yang wajar dilakukan, BUKANNYA dengan Berdemontrasi di Jalanan seperti di Bangkok, cara ini Kita juga yang rugi.

Tidak Kiralah Anda daripada Penyokong Kerajaan mahupon Pembangkang, Kalau Anda Pembangkang, Perjuangkanlah Yang Haq and Benar di dalam Parti Anda dulu, jangan hanya melihat BN UMNO yang salah semuanya, apakah Pemimpin Kamu itu semuanya Benar dan Betul belaka, Yakinkah Kamu bahawa Para Pemimpin Kamu itu Maksom dan Tiada ada melakukan sedikit pon kesalahan sebagai Pemimpin, jika sekiranya Benar Kamu orang2 yang Zuhud dan Mencintai Hari Akhirat.

Kepada Waris dan keluarga Para Perajurit Negara yang Gugur Syahid Di Medan Perjuangan Lahad Datu, usahlah risau dan Marahkan UMNO. Sumbangan meraka terlalu besar, Jasa mereka tidak terhitung dengan doa-doa dan amalan2 baik sahaja, malah dengan terbinanya dan siapnya Langat 2 nanti, setiap TITISAN dan CURAHAN air yang mengalir diguna-pakai oleh segala Makhluk di bumi Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, IllaAnyashaAllah, semoga Allah Azzawajalla membalas dan menganugerahkan pahala kepada mereka dan amatlah beruntungnya mereka ini, sesungguhnya Allah Azzawajalla Tuhan Sekelian Alam Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui, KepadaNya tempat Berserah, Bersolat dan Berzikir.

Akhirkata saya memuji tindakan berani Pok Din @ Din Turtle di dalam Memperjuangkan Yang Haq dan Benar dan Memperjelaskan yang Batil lagi salah. Melahir dan menzahirkan pandangan majoriti masyarakat senyap. Begitujuga dgn Syed Outsidethebox, Gelombang Kick, Paneh Miang, Unspinners, Helen Ang, Aku Peduli Apa, Sangkakala, Klouang Diamond dan banyak lagi yang sudah Berani memperjuangkan Kebenaran..Tahniah Blogger2 semua. Biarkan saja Si IBDIL dgn LABU-LABU nya nanti jatuh dan lemaslah dia bersama LABI (Si Kito KJ) itu..

Akhirlah sudah andain dan berbagai andaian, terimakasih kerna sudi menyiarkan dan sudi membacanya.

Anak Warisan Dari Ampang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 9:24 AM

Aku dah teramat bosan dgn kepondanan dan keBODOHan pemimpin2 UMNO.... najib al pondani sila letak jawatan.... bawakla sekali kaki2 kipas ko bersama2 dgn peguam negara yg paling hampeh dalam sejarah malaysia ini....

Dulu km Melaka cina xmintak mahap pon sedia memaafkn depa.. la ni kepimpinan UMNo plak memaafkan puak vavi yg mintak mahap langsong atas kebiadapan mrk... wooollll apa nak jadi dgn org Melayu dan umno ni???
Apa umno dah jemu memerintah ke dan nak sangat cina dap memerintah ke?...cume risau tsunami Melayu lebey mmbawa musibah besar pada kite semua.. tokeh2 vavi tuh mmg akan terbang ke negara lain kalo Malaysia huru hara... tapi org Melayu la yg akan mnghadapi sengsara pergolakan nnt...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 9:44 AM

Dah ketua dia pon mcm kangkung, nak buat mcmana? Aku berdoa, suatu masa nanti, Ahjib akan selalu makan kangkung! Mungkin lepas tu baru Ahjib sedar, kangkung dengan asparagus atau salad jauh berbeza!

....................
Reply To This Comment ...................
January 15, 2014 at 10:16 AM

@AnonymousJelas dan Terbukti ? ?

Itu hanya spekulasi saudara saja .

Satu lagi, artikel ini berkaitan dakwaan Tian Chua MEMINTA MAAF padahal apek itu dengan sombong dan bongkak menyatakan kepada umum yang beliau langsung tidak ada minta maaf kepada sesiapa pun !

Jika ada side dealing seperti yang saudara dakwa, pasti Tian Chua juga akan cover line.... kan ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 10:35 AM

Pok Din,

Biarlah Pembangkang dan Pencacai Mereka Menilai sendiri.. siapa Tian Chua sebenarnya.. UMNO masih berjuang dan helah ini memanglah menimbulkan kemarahan ramai penyokong pro-umno..

Tetapi, jika sekiranya Tian Chua di dapati bersalah, dia akan terus-menerus dianggap HERO dalam PKR... Jika ada Pilihanraya Kecil Untuk Kawasan Batu Buat Masa Kini...Apakah Pok Din Yakin BN akan memenangi Pilihanraya tersebut..

Marah memang kita marah, tapi kita mesti sentiasa berfikiran positif dan berupaya memikirkan apa yang sedang berlaku di kiri dan di kanan kita..

Mustapha Ali bukannya Wakil Rakyat mana2 Dun ataupun Parlimen... PAS tiada kerugian kerusi seandainya Mustapha Ali Spender disabitkan kesalahan..

Penyokong PAS akan terus megecam UMNO-BN tapi dengan Helah ini.. Fikir lah Kita diberikan Akal untuk Berfikir.. Tak Kan Sekelian Ahli Penaung UMNO itu Boddoh, Banggang dan Tidak Cerdik..Ada ramai lagi yang Cerdik, yang Boddoh Kankungnya Masih ada lagi.. JOM sama2 Kita Buang Kangkung Basi...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 10:45 AM

Salam,
Teringat kisah dulu. Antara singapura dan mesia. Sori kata pemimpin singa, mesia kata ok, dah minta maaf. Ni kesal, serupa minta maaf zahir batin, menyesal sesangat la tu. So, pemimpin umno mudah jer, ckp la apa pun, lepas tu kata, oooppppsss salah. Maaf la tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 2:06 PM

Ramai penyelamat meninggal dunia hal d lahad datu. D korek biji mata d kelarnya badan.
Umno dah perangai mcm babi tian chua..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 2:08 PM

Saya sgt setuju dgn tuan diatas.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 2:44 PM

Aku rasa macam sial dan bangsat dan hina kerana dipimpin oleh mereka yang pondan. Nanti aku bangsatkan pemimpin-pemimpin sedemikian.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
January 15, 2014 at 3:05 PM

dgn pembangkang LEMBUT GIGI dr LIDAH para pemimpin UMNO...tersengih2 bangga KONON wasatiyyah, pemelihara silaturrahim......KONOOOOONnya

dgn blogger pembangkang, KETUA MEDIA BARU kata apa dgn blogger pro UMNO?....TAK LIFESTYLE nak serang pembangkang hari2
dgn blogger pro UMNO yg TAK SEHALUAN dgn UMNO, nak diTIBAInya habis2....hahaha

siapa yg memimpin UMNO sekarang ni?.....aku tgk dah mcm SEK2 PEMBANGKANG je gaya semua.....DS Ah Jib Gor, Nazri, Hasan Malek, Saifudin, KJ, Cocodilly aww..aww etc nampak seolah2 sedikit demi sedikt mengHANCURkan UMNO dr dlm....JELAS tapi nampak SAMAR tindakan2 mereka :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 4:11 PM

Aku ada ternampak komen " Umno seperti sekawan PONDAN menadah punggung di sana dan di sini..."

Nampak LUCU tapi Benar!

UMNU oh UMNU ...

Apa sula jadi maa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 15, 2014 at 5:13 PM

Pok Din,

Ramai yang Tidak Tahu sebenarnya.. Di Selangor ini Masalah Air bukannya Masalah biasa, Pihak Syabas MENURUNKAN TEKANAN AIR bermula jam 11.30 malam sehinggalah jam 05.30 pagi, kadang-kadang jam 05.45 hingga 06.00pagi barulah pressure Air Meningkat. Maka Pagi2 Berebut2 Mandi untuk Ke Sekolah.

Rata2 Penghuni Flat, Apartment, Condo yang Tinggal di Tingkat 3 dan Ke-atas yang Mempunyai Meter persendirian.. (Bukannya Meter dikawal oleh Pihak Management yg ada Bekalan Water Pump Tersendiri) Maknanya DIRECT dgn Syabas, tidak akan dapat Air Selepas Jam 11.30 malam.

Di Selangor/ Pinggiran Kuala Lumpur, pekerja2 syif tengah hari dan petang yang biasanya pulang selepas waktu Shopping Kompleks dan Tempat Kerja tutop sekitar jam 10.00 malam biasanya kena Membeli air drp Water Machine, dan perkara ini telah berlaku dari lewat tahun 2012, berlarutan, berterusan di dalam tahun 2013 dan sekarang ini seawal bulan Januari 2014.. masih sama.

Hakikatnya AIR dan SYABAS sangatlah menyakitkan Hati Orang2 Selangor, Wilayah Persekutuan. Kalau duduk rumah bawah MUNGKIN TAK TERASA masalah yang kami hadapi hari-hari ini..

Rakyat HANYA tahu menyalahkan SYABAS, dan KERAJAAN bukannya Kerajaan Negeri.. Kerajaan Negeri membayar RM20.00 Bil dan ke bawah, Tapi Bekalan Air Daripada Syabas Amatlah Mendukacita?

....................
Reply To This Comment ...................
January 15, 2014 at 6:14 PM

@AnonymousApakata saudara tulis semula tapi jangan panjang sangat dan hantar ke komen. Saya akan artikelkan.

Post a Comment