........... Rekonsiliasi dan Konsensus Nasional Najib-Anwar ..... Apakebendanya pulak ni ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Rekonsiliasi dan Konsensus Nasional Najib-Anwar ..... Apakebendanya pulak ni ?

Thursday, January 30, 201431comments




Berat topik nih ! 

Saya rasa itu persepsi awal yang menerjah fikiran ramai bila membaca kenyataan terbaru Najib mengenai Rekonsiliasi dan Konsensus Nasional antara kerajaan dengan gabungan pembangkang..... kan ? kan ?

Sebabnya ..... ramai tak faham apa kejadah benda tu ?

Keduanya berasal dari perkataan omputeh yang diMelayukan. Cakap Melayu nya ada tapi saya hanya akan berikan diakhir artikel.

Rekonsiliasi berasal dari Reconciliation atau Reconcile -


Bolehlah kita terjemahkan sebagai Rekonsiliasi ! hehehe...

OK, ok .... maksudnya mencari perdamaian antara dua pihak yang bertelagah atau yang tidak sama pendirian. 

Ingat ayat yang popular sebelum ini yang dipegang antara Dap dengan Pas dalam isu Hudud ? - Agree to Disagree atau Bersetuju untuk Tidak Bersetuju....... begitulah kira-kiranya.

Yang penting adalah untuk berdamai. Kalau dah tak boleh nak bersepakat, maka carilah jalan tengah. Jadi kena ada RESPEK antara satu sama lain.

Perkataan kedua pulak - Konsensus. Omputehnya Consensus -


Secara mudahnya ia bermaksud Kata Sepakat atau Persetujuan Ramai.

( Nasional ? Nasional tu lubang kunyit Anwar ! Takkan itu pun tak tahu .... )

Jadi bila Najib sebut -

"Dalam mesyuarat Kabinet hari ini, menteri saya dan saya meneliti rancangan untuk menubuh dan mempromosikan suasana yang kondusif dan membantu mempromosikan rekonsiliasi nasional menerusi perpaduan dan konsensus dalam negara,"- TMI.


antara lain ia bermaksud yang BN dan PR akan duduk berbincang untuk mencapai kata sepakat dalam isu2 yang sebelum ini sering menjadi duri dalam daging dalam konteks perpaduan nasional.


"Rancangan rekonsiliasi nasional itu akan berasaskan empat kunci utama iaitu sosial, politik, kerajaan dan hubungan antarabangsa dan melihat pada masa depan, saya akan mengetuai pelaksanaan perubahan ini dengan harapan membawa semua rakyat Malaysia berada dekat antara satu sama lain,"

"Bagi semua mencapai ini, kita semua perlu berhenti menyebarkan penipuan dan fitnah, seterusnya menghentikan politik kebencian."

"Kita mesti bekerja ke arah Model Perpaduan Sosial bagi memastikan perpaduan kekal sebagai objektif bersama bagi generasi masa depan negara,"

"Ingin saya tegaskan di sini, rancangan ini bukan termasuk pembentukan apa-apa kerajaan perpaduan.

 "Namun, kita mesti melihat untuk menjadi lebih inklusif dalam aktiviti dan majlis,"


Aaaahhhh sudah ..... ramai yang dah blur balik ..... termasuk saya ! Bagian BERCERITA menggunakan perkataan2 bombastik sebegini - serah kat Najib ! Entah2 Najib sendiri tak faham apakebendanya yang dia BACA tuh.....


Rakyat yang kononnya faham apakebendanya yang Najib cakap mulanya bertepuk tanganlah. Masalah timbul bila ada pihak lain yang perasan kononnya mereka juga faham apakebendanya yang Najib cakap, mula mengaplikasikan kefahaman mereka itu.

Ternyata kefahaman akan apa yang Najib cakap tidak sama antara dua belah pihak ! Kita faham sebagai A, pihak lain faham sebagai B, dan pihak ketiga pulak faham sebagai C. TIDAK ADA KONSENSUS !

Ingat lagi 1Malaysia ? Haaaa.... ni Najib nak ulangi semula lah tu.... Tak boleh ke guna perkataan2 yang mudah difahami rakyat supaya tidak timbul salah faham ? 

OK, takper... kita sambung lagi ....


Langkah pertama ke arah komitmen rekonsiliasi tersebut akan bermula dengan penubuhan jawatankuasa bi-partisan di Parlimen, kata Najib.

"Kami terbuka untuk berbincang dengan semua parti dan boleh gunakan Parlimen termasuk penubuhan jawatankuasa bi-partisan untuk berbincang mengenai isu melibatkan perpaduan nasional,"

Najib juga mengalu-alukan semua rakyat Malaysia untuk menyokong rekonsiliasi nasional tersebut.

"Dalam beberapa bulan ini, kamu akan lihat perubahan yang akan menjadikan Malaysia lebih kuat, lebih bersatu dan menjadi negara yang lebih kohesif.

"Saya jemput semua rakyat Malaysia untuk bersama dalam pelayaran ini," katanya.


Perkara pertama yang saya ingin timbulkan .....Bukan semua rakyat berparti politik. Ramai yang sebenarnya berada atas pagar.  Anwar dan Najib tidak mewakili majoriti RAKYAT Malaysia.

Jadi Najib kena juga ajak sekali Ngo2 berpengaruh yang ada, supaya ia benar2 mewakili rakyat dan rakyat pula tidak melihat usaha ini tidak lebih hanyalah sebagai bermotifkan POLITIK semata2.

Kalau ia hanya melibatkan BN dengan PR, ia belum cukup layak untuk dilabelkan sebagai bertaraf NASIONAL. Pasti ada isu2 penting yang menjadi punca kepada permasalahan perpaduan tidak akan dibincangkan kerana menjaga undi !

OK, saya berikan satu contoh menarik - SEKOLAH VERNAKULAR.

RAMAI yang bersetuju Sekolah Vernakular perlu dihapuskan dan digantikan dengan SATU SEKOLAH saja demi perpaduan nasional. Sekolah Vernakular terutamanya Sekolah Cina dilihat sebagai KILANG yang melahirkan ramai rakyat berjiwa RASIS !

TAPI perkara ini tidak akan sekali2 dibangkitkan dalam Rekonsiliasi Najib-Anwar kerana kedua mereka menyokong kuat Sekolah Vernakular demi undi orang cina.

Akan adalah yang berkata, kalau dah kedua mereka bersetuju maka tercapailah sudah Konsensus ! Next topic ...

Masalahnya, Sekolah Vernakular itu merupakan antara PUNCA UTAMA masalah perpaduan rakyat Malaysia. Yang lain2 itu semuanya adalah KESAN kepada doktrin yang ditanam dalam kepala anak2 cina di sekolah Cina.



OK, ok lah ..... mungkin memang perkara Rekonsiliasi ini sememangnya bermotifkan politik. Jadi kita hanya hadkan topik kepada isu2 ranting jer..... yang mudah orang nampak. Biarlah ia sekadar lakonan luaran saja, yang penting semua orang senyum.

( sementara didalam hati, membara menunggu saat dan ketika lain pula untuk meletup ! )

Ya, saya memang skeptikal dengan benda Rekonsiliasi ini. Apatah lagi jika melibatkan cina2 Rasis seperti pemimpin2 Dap ! Apa yang saya tahu, jika dua pihak berRekonsiliasi untuk mencapai satu Konsensus, akan ada pihak yang mengalah.


Anda sendiri boleh BAYANGKAN jika pemimpin Dap berrekonsiliasi dengan Najib yang disebelahnya berdiri Idris Jala ..... alamat akan cair lagilah baki2 perjuangan yang kita duk pertahankan...... demi mencapai konsensus.

Bukankah isu Hak Istimewa Melayu yang menjadi isu UTAMA kepada puak Dap ? Dan dari situ akan tercetuslah pelbagai ranting2 masalah perkauman yang disemarakkan lagi oleh produk2 keluaran Kilang Rasis cina !

Banyak lagi yang saya nak tulis tapi saya fikir cukuplah setakat itu buat masa sekarang.

Oya, hampir terlupa pulak... awal tadi saya kata Rekonsiliasi dan Konsensus Najib ini adalah perkataan yang diMelayukan dari omputeh. Cakap Melayunya ada ...... ringkas jer ..... cuma dua perkataan jer  -

  
MINTA  NYAWA  !  !  !


PS - Sekali lagi saya nak tanya kepada mereka yang selama ini bermati2an menentang Anwar - Anda boleh terima Najib berRekonsiliasi dengan Anwar ? 

Anda memang HEBAT !

Share this article :

+ comments + 31 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 8:01 AM

Kalo kerajaan serius nak berikonsilasi, ajaklah sekali rakyat marhean untuk berbincang bersama. Mula-mula kita adakan meja bulat di peringkat mukim. Lepastu di peringkat daerah. Lepastu di peringkat negeri. Lepastu barulah di peringkat nasional. Penglibatan semua rakyat tu yang penting kerana kita mahu idea dari akar umbi di bawa ke pucuk pimpinan. Apa yang tak betulnya sekarang ini ialah idea dari atasan, dipaksakan ke atas rakyat bawahan untuk dipakai bulat-bulat tanpa perbahasan. Ini bukan di zaman pemimpin tau semua kehendak rakyat. Pemimpin yang seharusnya menadahkan telinga untuk mendengar rungutan, keluh-kesah dan rintihan rakyat.

....................
Reply To This Comment ...................
January 30, 2014 at 8:27 AM

@Anonymousapa yang saudara sebut itu sudah pun ada mekanismanya sekarang .... JKKK/Pegawai daerah - wakil rakyat - parlimen....

Cuma masalahnya pada setiap peringkat itu, ramai yang perasan mereka lebih bijak dari orang2 dibawah mereka. Seperti kata Tun Mahathir semalam, pemimpin sekarang lebih banyak mementingkan kekayaan atau habuan untuk diri dan mereka yang ada kepentingan.

....................
Reply To This Comment ...................
January 30, 2014 at 8:30 AM

Re - kompem and Re - konek , din. Makna seakan-akan... he..he..

Di ludah, di kahak kat orang, masih nak bermuassasah lagi. Dengar minta maaf dari pihak mereka pun tak de...

Dalam Islam ini, semua perkara ada had. Yang tidak boleh, menghadkan diri kita menjadi hamba Allah sejati, dengar dan patuh di atas suruhan Nya.

Bagaimana pula Najib mesti patuh pada Anuar ? atau patuh pada LGE dan LKS ? atau pada Hadi Awang ? Sedangkan NAJIB Pemimpin no 1. Di mana Nabi Muhammad tidak pernah patuh kepada musuh nya TETAPI amat patuh kepada suruhan dan hidayah Allah SWT.

Berbuat baik / berlaku adil memang di saran. Hikmah di sebalik ini, jika musuh boleh memudaratkan dan menghancurkan dalam perlakuan munafik atau nyatanya golongan kafirun yang tidak pernah redho dengan kita, apa kah ini Najib perlu "rekonsialisi dan konsensus perpaduan" !

Aku sarankan "Najib is to LEAD not to preach" kerana PERPADUAN NASIONAL kita wujud lama daaah.... cuma beliau sendiri menjarhanamkan nya teruja bersikap liberal dan kadangkala sekular, menjadi racun dalam daging rakyat jelata dengan menghapuskan apa-apa yang sudah sempurna. Kesempurnaan ini sudah selari wassatiyah Islam kerana lengkap nya sistem perundangan dan syariah Allah SWT - dimana harus di kemaskini dan di perbaiki mengikut kejadian-kejadian peristiwa. Bukan menghapuskan nya.

....................
Reply To This Comment ...................
January 30, 2014 at 8:50 AM

4 tahun ! 4 tahun saya rasa dah cukup untuk kita menilai setinggi mana ciri2 kepimpinan yang ada pada Najib....

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
January 30, 2014 at 9:25 AM

inilah buktinya kerajaan sekarang ni terlalu LEMAH. KJ dan pengikut2 dia masih nak nafikan ke?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 9:39 AM

Najib dan kroni di peringkat atasan terima pelawaan Nuar sebab tak tahan Nuar and the gang belasah UMNO kaw2. Najib is worst PM ever in the history of Tanah Melayu! TURUN LAH NAJIB!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 9:42 AM

Nak bersatupadu no problem. Nak berpakat no problem. TAPI aku sama sekali takkan benarkan Islam dan Melayu digadaikan atas nama perpaduan. Kalimah Allah adalah hak. Layanan istimewa ke atas Orang Melayu adalah hak. Kesamarataan itu bukan bermaksud semua orang berhak mendapat bahagian yang sama. Ini adalah Malaysia dan terasnya adalah Melayu. Oleh itu, dalam apa-apa keadaan sekalipun, Melayu mesti diberi keutamaan. Tiada kompromi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 9:51 AM

dalam 4 tahun inilah rakyat dah dapat menilai kaca atau permata seorang insan bernama najib. Selepas sahaja PRU13, kita boleh nampak nyata segala bentuk kepincangan dalam pemerintahan najib. Yang tak diminta, diberi,yang diminta dia buat dekkk je, yang suruh dipertahan tak dipertahan, yang diminta mansuh dipupuk dibaja, yang kena hina dibiarkan, yang menghina dibela, benda kecik dihighlightkan, benda besar didiamkan, benda penting dia buat blurr, benda remeh ajak rakyat pakat beri perhatian, kerugian kecil diwar-warkan, kerugian besar disembunyikan, pengkhianat bangsa dimaafkan, pencinta bangsa dimusuhi, penyelamat dan pembela umno dinafikan jasa, budak obes setahun jagung dimomokkan sebagai peneraju agenda, nasihat rakyat dipandang sepi, nasihat konsetan dipandang tinggi, akhirnya setelah nyata pembangkang dirasa bakal memenangi undi, win-win konsensus jalan menyelamat diri... i lab u, u lab me!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 10:27 AM

dr theory yg kita dgr anwar akan masuk umno balik, perkembangan terbaru ni dh ke arah situ saya rasa.

fed up dgn najib asyik melayan pembangkang. kenapa usul pembangkang begitu berharga. berkenaaan perpaduan national pula tu. saya melihat usul nnt sudah tentu ke arah lebih liberal.
bagaimana dgn pandangan kami yg mahu agenda agama bangsa dan Negara di tegakkan seperti termaktub di dalam perlembagaan ?

jgn cabar org melayu najib.

melayu hampa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 12:15 PM

bro din, kalaulah di benarkan olih islam mendoakan kebinasaan kapada dua hantu raya ni , tiap kali lepas sembahyang saya akan doakan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 12:46 PM

Najib akan kelurkan 10 point reconcilasi points.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 12:54 PM

Bro Din,

Pulakk dah.. tak abis2 si al jib ni dengan slogan die. Model Perpaduan Sosial??? Kejadahnya si jibby ni. Den ingat lepas kena kencing dengan komunis PRU lepas, al jib dah insaf. Istilah "world class" dah tak pakai lagi. Rupanya datang balik penyakit die ni.

Masa zaman Tun M, tak pernah den dongar istilah macam inklusif, affirmatif, kebergantungan, macam2 keber la. Yang den ingat Wawasan 2020, Malaysia Boleh. Dah cukup. Tak terjejas pun kerajaan kalau tak guna istilah bombastik ni. Ekonomi mantap, GDP solid, negara aman, komunis tak naik kepala, Islam tak dihina. La ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 1:28 PM

Salam,

Negara kini sedang berhadapan dengan krisis keyakinan rakyat terhadap kepimpinan negara. Menariknya, rakyat sama ada dari blok penyokong kerajaan dan pembangkang sama-sama berkongsi sentimen iaitu kepimpinan negara sekarang amat lemah. Rakyat seperti Tun M kata tidak hormat kepada kerajaan lagi.

Tindakan Najib untuk mengkaji pelan damai dengan Anwar dilihat lebih kepada untuk mengukuhkan kedudukannya sebagai PM sekaligus menyelamatkan karier politiknya. Reconsiliasi berdasarkan konsensus bipartisan seperti dicadangkan Anwar lebih kepada kepentingan politik masing-masing. Bukan kerana kepentingan rakyat dan negara. DAP menyambut baik kesediaan Najib untuk berdamai.

Kenapa DAP yang selama ini beria-ria membangkang segala tindak tanduk kerajaan tiba-tiba menyokong reconsiliasi ini? Siapa yang memulakan ketegangan kaum dan agama di negara ini? Siapa yang mahu kalimah Allah diguna oleh Kristian dalam perutusan krismasnya? Siapa yang memulakan provokasi terhadap Islam dan bangsa Melayu sehingga memaksa kita semua bertindak balas?

Tidak semua dalam blok kerajaan setuju dengan reconsiliasi ini. Datuk Shahrir Samad, Pengerusi BNBBC contohnya menolak saranan Anwar. Ini menunjukkan terdapat kemungkinan Ahli-Ahli Parlimen tidak setuju dengan langkah ini. Najib pada pandangan saya bertindak dahulu tanpa mendapat persetujuan MP BN yang lain.

Pagi tadi, Najib mengadakan pertemuan dengan NGO Islam seperti Yadim di Putrajaya. Ini mungkin tindakan Najib untuk menunjukkan kepada rakyat dia seolah-olah mendapat sokongan dari NGO Islam. Bila tersepit minta nyawa dari orang Melayu, bila dah terlepas komunis juga yang dijilatnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 1:56 PM

Bila masalah perpaduan bangsa dalam negara menjadi semakin chronic maka si bodoh Ahjibgor Kangkong pun terpaksa mengguna bombastic terminology untuk impress rakyat Malaysia yang dia 'berfikir' dalam untuk menyelesaikan problem ini. Saya berani guarantee perkataan yang di guna oleh Ahjibgor ini datang nya dari Idris Jala dengan extra charge dari consultant fee $ 7.2 billion yang telah di bayar. Approach yang di guna oleh Ahjibgor Kangkong base from the advice from PEMANDU is 'When in doubt,just confuse the public with more bombastic words,hopefully the public is MORE confuse than before!!!

Apa yang susah sangat Ahjibgor nak faham pasal perpaduan Nasional? Semua orang Cina sebulat suara TELAH bersetuju untuk berkerjasama ini termasuk MCA dan GERAKAN itu rakan UMNO,untuk MEMBERI kuasa kepada DAP dan Anwar dalam PRU13. Mereka ini telah membuat CONSENSUS melalui NGO pro pembangkang sebelum PRU13 untuk membuat 'PERUBAHAAN' dari segi pemerintahan kerajaan. Hampir kesemua orang cina itu 97% telah tidak mahu UMNO dan Ahjibgor berkuasa lagi. Ini disebabkan oleh spin dan propaganda Anwar yang kerajaan Ahjibgor corrupt dan orang Cina di tindas oleh dasar DEB. Anwar SUDAH confident untuk menjadi PM sebab from risikan inteligence lebih pada setengah rakyat Malaysia iaitu 53% sudah mahu perubahan.

Sacrifice yang di buat oleh MCA dan GERAKAN dalam PRU13 untuk DAP dan pembangkang TIDAK berjaya. Sekarang mereka SANGAT MARAH kepada Ahjibgor sebab perkorbanan mereka tidak membawa hasil. Bagi mereka UMNO ibarat satu bangkai yang TELAH mati dan hanya tinggal ROH nya saja yang sedang memerintah.

Lagi AWAL si bodoh Ahjibgor SEDAR lagi tinggi harapan survival UMNO. Dia perlu fokus atas 100% perpaduan Melayu dahulu sebelum mana2 bangsa. Berkuasanya MELAYU maka didengarlah kata2 mereka oleh orang Cina!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
January 30, 2014 at 2:32 PM

Salam Din,

Den tengok bukti 1Malaysia cukuplah bila lain yang diterangkan dlm 1Malaysia, tapi lain yang dibuat Najib. Apa pun agenda yg diperkenalkan Najib lepas ni, rakyat dah tak percaya dah. Dikalangan agensi kerajaan sekarang ni pun malas dah nak ceramah pasal 1Malaysia, apatah lagi nak dengar perkataan 1Malaysia. Inikan pulak pasal keto recon jenama konsesus yg baru ni. Adakah Najib sedar semua ni?

Camno Din?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 2:55 PM

Ajib gor kemarau undi cina , harapkan peliwat bagi majoriti cina utk suka ajib gor , cina2 nie bukan suka kat peliwat pasal depa meluat kan pemimpin kerajaan kangkong , itu saja ...


PUFF

....................
Reply To This Comment ...................
January 30, 2014 at 4:34 PM

@Anonymous
Lagi AWAL si bodoh Ahjibgor SEDAR lagi tinggi harapan survival UMNO. Dia perlu fokus atas 100% perpaduan Melayu dahulu sebelum mana2 bangsa. Berkuasanya MELAYU maka didengarlah kata2 mereka oleh orang Cina!

Sekarang ni dah nampak usaha2 melabelkan mereka yang kritikal kepada Najib sebagai pemberontak.

Nampaknya sampai bila-bila pun Najib tidak akan sedar. Dia akan terus syok sendiri...... sampai semuanya dah hancur pun dia akan tetap salahkan orang lain

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 4:40 PM

Din,
aku dah malas bincang pasal najib ni so aku nak mintak tolong nko chekc & komen 2 perkara:
1) berapa RM cina kajang yg resign tu dapat utk bagi peluang anwar jadi MB.( kira dlm nilai matawang sekarang yer)
2) andaikata si bakal MB selangor tu tetiba mati esok, apa akan terjadi..

zack
Air Putih Kuantan

....................
Reply To This Comment ...................
January 30, 2014 at 4:41 PM

@panehsobab tu den kato, maksud sobonar Rekon ni adolah - Mintak Nyawo !

Nak tubek airmato den melihatkan pomimpin Melayu sorang ni morayu2 simpati dari rakyat atas namo perpaduan.

....................
Reply To This Comment ...................
January 30, 2014 at 4:45 PM

@Anonymous

1 - Tidak ada melibatkan sebarang RM ! Jangan nak cuba tabur fitnah, ok. Renmimbi mungkin kot .....

2 - Harga beras pulut akan melambung naik !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 5:14 PM

@AnonymousSetuju sangat dengan pendapat saudara! Bila tersepit si BODOH Ahjibgor cari sokongan orang Melayu,bila terlepas,setiap saat dia berfikir macam mana nak menageh sokongan orang cina sambil berfikir apa lagi HAK melayu yang dia boleh HAPUS untuk ambil hati orang CINA!

Kalau dia fokus dahulu perpaduan orang Melayu DAN setuju dengan HUDUD Pas,saya gerenti perpaduan Melayu lagi tinggi. Apa dia patut takut tentang kehilangan undi orang Cina yang memberi 0% kepada dia semasa PRU13.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 5:43 PM

Menyedari tekanam yang berterusan mahukan ah jib gong kangkung berundur kerana kepimpinannya selembut kangkung masak belacan ... Dan kemumgkinan muh yit den yat seng bakal mengambil alih kepimpinannya itu maka usaha melemahkan sokongan kepada muh yit den yat seng perlu dikendurkan.
Menyedari juga do dalam umno masih ada penjilat nwar berahi aljubu... maka nwae berahi aljubu... dipanggil masuk ke dalam umno. Harapnya nal kekang kemaraan muh yit den yat seng ... tetapi penghujungnya nwar berahi alan tendang muh yit den yat seng dan ah jib gong serentak ... Kitol Jahanam dan angkatannya nampaknya berpeluang menaiki tangga lejayaan. Jangan diduga kebijaksanaan orang bodoh merosakan diri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 6:18 PM

Salam
sekolah vernakular kat kajang tengah sedia kertas kerja berjuta utk prk ni. Ah jib gor tengah berstrategi nak labur kat mereka berapa juta. Kalu sekolah kebangsaan tak minta memang bodoh la. Pibg memang tarak guna. Prk utk bn menang atau kalah tak kisah. Tp kita harap pibg sekolah kebansaan main peranan utk sesama minta dana masa prk ni. Jgn bagi semua kat sekolah vernakular

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 7:52 PM

Maknanya ialah:

Najib Kangkung Kena Kangkang Belakang Kasi Anwar Baluuun!!!!

Itulah Rekonsiliasi Nasional

Konsensus tuuh Maknanya Mereka Sepakat Sama-sama Syok Balun dan Membalun

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 8:17 PM

@AnonymousTq saudara alfie. Najib dalam pertemuan dengan NGO Islam pagi tadi mempertahankan tindakannya mendiamkan diri atas alasan "tidak mahu meningkatkan ketegangan...saya pemimpin untuk semua kaum di negara ini". Najib juga meminta NGO Islam bertenang dalam menghadapi provokasi melampau ekstremis kristian.

Yang orang Melayu nampak Najib ni lebih kepada "saya pemimpin untuk komunis dan kristian di negara ini. Orang Melayu dan agama Islam langsung tidak dibela oleh kepimpinan tertinggi!

Najib kena faham Newton's Third Law;for every action, there is an equal and opposite reaction. Ini hukum alam. Orang Melayu akan bertindak sekiranya Najib kekal dengan slogan dan bibir merahnya sahaja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 9:50 PM

Ini comment International dari hambe.

Ahhhhhgeekkkkgoooooorr sattttttttuuuuuuuu Malaysia geeing daunn dee derainnn tapai giibbb ngorr ten ten ten revoulutionsi atasss anngino susahahh nak FAHAM. Awent willy dePM one2undursetan uwat leally ish appenning. now mee gogogo seleepny.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 30, 2014 at 10:08 PM

@Anonymous"....saya seorang pemimpin untuk semua kaum di negara ini". Ini tanda denial seorang yang BODOH sebab kalau dia faham simple arithmatic si Ahjibgor TAHU yang 97% Cina TIDAK mahu dia memimpin mereka dan lebih dari setengah rakyat Malaysia tak mahu Ahjibgor!!!

Saya pasti cakap2 macam ini datang dari consultantnya yang menyakinkan Ahjibgor bahawa dia adalah seorang LEADER yang di SUKAI oleh rakyat jelata. Kali ini saya yakin ahli2 kabinetnya PUN terdiri dari golongan SYIOK SENDIRI yang dikelilingi pegawai2 khas yang sibuk duk buat duit untuk menteri mereka!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 31, 2014 at 12:26 AM

Bro alfie , ajib gor pun satu mangkuk pegawai khas depa pun geng peliwat, ambik apa boleh di minta , ajib gor di boooookan oleh cina pun dia kata depa sayang ajib gor , bila dia tanya balik cornsultant dia , depa jawab just a few people booo you DS , by the way DS tonight ada chinese dinner they want you to play the gong , year of the horse bring goodluck to peliwat .....


....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 31, 2014 at 1:08 AM

@dinturtleYg berlaku sekarang ni banyak masalah / pendapat rakyat marhaen tak sampai ke atas sebab banyak jaring yang tiris.

Contoh:
Di peringkat JKKK:
Kita nak PM tahu, kat kg kita ni belum ada letrik dan air paip. Jambatan gantung kat sungai tu dah berumur 30 tahun...kayu byk dah reput. Tolong sampaikan ke atas.

Di peringkat Adun:
Pengerusi JKKK cakap: YB, di kg saya semuanya bagus cuma nak bajet sikit laa nak ceriakan kampong.

Di peringkat MP:
Adun cakap: YB, kawasan Dun saya semuanya bagus cuma nak minta peruntukan untuk buat dewan siber utk budak2 muda lepak sambil belajar.

Di peringkat Parlimen:
Kawasan saya perlu pelaburan berimpak tinggi.

Dan begitulah seterusnya...
sampai kat Punahsihat PM: KIV semua ni... PM perlu tumpu kepada Persidangan kat New York ni.

ha..ha..ha...

maka elektrik...air paip... jambatan baru... kena tunggu lebih lama lagi lah...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 31, 2014 at 1:39 AM

@AnonymousBetul Bro,Ahjibgor Kangkong dan penyokong2 nya PUN kaki KENCING!!! Ingat tak concert PSY di Penang bila si kangkong tanya cina Penang 'R u ready for Psy,mereka jawab YES dan bila di tanya 'R U ready for BN' SEMUA SATU pulau orang cina jawab NO,consultant dan penyokong Ahjibgor kata 'hanya segelintir orang saja yang kata NO.Tak mengaku!!! TAPI selepas PRU13 Guan Eng masih jadi lagi CM . Apa yang Ahjibgor cakap SUDAH tidak BOLEH pakai lagi! Kita BOLEH lABEL dia juga sekarang sebagai PEMBOHONG kerana isu ini.

alfie

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 31, 2014 at 1:58 AM

@AnonymousLupa nak tambah,saya biasa berdinner dengan pengawai khas ahjibgor iaitu Prof Dtk Dr Khairil Annas beberapa tahun yang lepas,memang dia seorang GAY dan peliwat dan yang sedihnya sekarang dia sudah di jadikan sebagai custodian rumah anak yatim bahawa naungan Permaisuri Agong. Saya bagi lagi 5 tahun akan timbul scandal macam Jimmy Seville di UK di mana kanak ini di perkosa oleh Khairil Annas ini. Kerana menulis buku membodek Ahjibgor kangkong,Khairil ini di beri pangkat dan kedudukan dan sekarang sudah jadi UNTOUCHABLE! May ALLAH help those orphan kids!!!!

alfie

Post a Comment