........... Isu Serbuan JAIS - Harussani Dah Cakap 3 Tahun Dulu .... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Isu Serbuan JAIS - Harussani Dah Cakap 3 Tahun Dulu ....

Saturday, January 11, 20146comments

Sekadar bahan bacaan di hujung minggu .... saya prinskrin satu artikel 3 tahun lepas dari TMI di mana mufti Perak, Tan Sri Harussani pernah mencabar Putrajaya dalam isu 10 Point waktu mula diperkenalkan -

“Apa yang saya tegaskan pasal kalimah Allah... kalimah Allah tidak boleh digunakan oleh agama lain, di Sabah dan Sarawak tidak ada enakmen ini tapi di Semenanjung ada.

“Dalam enakmen agama Islam sudah kata haram di peringkat kebangsaan, atas dasar apa kita perlu benarkan? Adakah enakmen ini terbatal? Adakah undang-undang yang kita buat ini secara automatik terbatal?

“Kalau kerajaan buat macam ini, batalkan sahaja enakmen agama Islam yang ada ini... saya rasa kecewa apabila kerajaan buat macam ini, undang-undang sudah kata tidak boleh kenapa kerajaan benarkan? Kalau mahu juga batalkan sahaja undang-undang yang sedia ada sekarang,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Point saya - isu yang panas sekarang ekoran serbuan terbaru Jais sebenarnya hanya menunggu masa saja untuk meletup. Amaran dan Peringatan telah banyak kali disuarakan 3 tahun lalu waktu Idris Jala mula umumkannya namun Najib tetap berdegil mahu memeterainya bersama pihak gereja.

Apapun satu perkara sisi perlu juga kita renungkan ..... dalam apajua  perbincangan pasti ada Give and Take. Najib memberi 10 Point tapi apa pula yang pihak gereja berikan sebagai timbal balas ? Hmmmmm .... sokongan undi dari pihak gereja ?


Share this article :

+ comments + 6 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 12:32 PM

salam,
nak dengar dulu apa kata ah jib gor setelah pemandu (idris jala dan jabatan komunikasi ) buat ucapan utk beliau baca. mesyuarat 1jam berbincang isu ni. mesti lab dah buat kajian dan keputusan dah keluar. cuma nak tau kondom jenis apa ah jib gor nak pakai. 10 point tu mesti daripada hipotesis awal makmal semasa prn sarawak. tapi kalah juga di kawasan ramai bukan melayu dan bumi. so keputusan mesti setelah mahkamah persekutuan, tapi tak sempat pasal isu timbul balik. tengok depan siapa ah jib gor nak bercakap. kalu dalam umno, pertahankan Allah, (tapi tin kosong, ahli suka dengar bunyi tin kosong ajer. nak kuatkan semangat lawan bukan melayu) kalu tempat bebas dan ramai bukan melayu, 10 point tu la agaknya dan tambah sikit lagi point.( nak beli jiwa la lagi, apa peduli dengan melayu) kita lihat di mana ah jib gor nak buat sidang akhbar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 12:46 PM

Bukan cakap tin kpsong bang dalam pau ...
Sebenarnya cakap paluan gong cina kerana dok main wayang cina nga umat umno yang mudah tertipu ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 2:14 PM

bro din , najib tengah cari orang nak buat makmal...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 7:09 PM

najib x faham bahasa atau x faham ajaran dan apa2 saja pasal agama Islam kot...terlalu ikut kata pemandu hingga agama sendiripun boleh dibuat permainan demi kepentingan politik

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 3:15 AM

dulu kita kata PAS guna agama utk raih undi sekarang UMNO pun 2x5 dgn PAS. UMNO yg diketuai Najib menggadaikan kalimah ALLAH utk dpt undi kaum cina. Apa cer bro din? nak sokong UMNO lagi ke? nanti dlm PRU 14 nak undi parti mana? UMNO PAS atau PKR...atau pun DAP? tepuk gendang cina tanya sama najib...kahkahkah. Hidup PARTI MELAYU.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 12:34 PM

Anonymous January 12, 2014 at 3:15 AM

UMNO masih relevan, cuma Rakyat dan Ahli UMNO, Penyokong Pro Umno kena BUANG NAJIB RAZAK...

Post a Comment