........... Isu Serbuan Jais - Harussani Cabar Jamil Khir Letak Jawatan ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Isu Serbuan Jais - Harussani Cabar Jamil Khir Letak Jawatan !

Saturday, January 11, 201413comments


Artikel sebelum ini ( KLiK ) saya telah prinskrin artikel TMI 3 tahun lalu dimana Harussani mencabar Putrajaya supaya membatalkan saja Enakmen Syariah jika mahu terus dengan 10 Point Najib yang jelas bertentangan dengan Enakmen berkaitan.

Semalam pula Harussani mencabar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom meletakkan jawatan sahaja sekiranya takut bertindak terhadap Pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew dan mereka yang mempertikaikan keputusan Mahkamah Rayuan berhubung larangan penggunaan kalimah Allah kepada bukan Islam.

Ini sudah mencabar mahkamah, bahkan mencabar kuasa Yang di-Pertuan Agong. Kenapa itu kita biarkan lagi. Saya tengok dalam televisyen malam tadi, menteri sendiri, Jamil Khir kata, jangan bising-bising, tunggu sahaja keputusan mahkamah.

Mahkamah sudah buat keputusan, jadi apa lagi hendak tunggu? Kalau sebegitu lemah hendak jadi seorang menteri, saya kata letak jawatanlah,"

- Harussani juga meminta pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap orang Melayu yang menghadiri perhimpunan solidariti penganut Kristian di sebuah gereja di Klang baru-baru ini kerana tindakan mereka itu seolah-olah menyokong penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.

Hari ini kita lihat apabila isu kalimah Allah ini timbul, Ada orang Melayu, pergi ke gereja di Klang, bawa bunga dan bersama-sama menyanyi. Jadi, orang Melayu menggalakkan benda itu dan sepatutnya orang itu ditangkap," katanya.
- UTUSAN.

Mengambilkira pendirian tegas secara konsisten yang ditunjukkan Harussani dalam isu kalimah Allah ini, sewajarnya kita persoalkan dakwaan yang menuduh beliau sebagai ulama politik atau ulama kerajaan.

Saya sokong ketegasan Tan Sri  Harussani Zakaria dalam isu ini !

Share this article :

+ comments + 13 comments

....................
Reply To This Comment ...................
January 11, 2014 at 3:20 PM

Cantik kronologi DT. Lihat lah kebodohan Melayu :

1. Sekali di ketuk, bobalian( helenang dari perkataan sarah - saya komen kisah kancil dengan buaya ) teguran Mufti, lain-lain terus melatah mencabar di antara satu sama lain. Masaalah pokok tidak di selesaikan dengan tindakan dan undang-undang dengan kuasa rasmi di tangan. Ada kah kita bertindak zalim bila mengenakan hukuman yang terang jelas melawan Perlembagaan dan enakmen syariah Islam ? Nyata nya yang bersalah sudah melakukan provokasi dan ugutan secara halus secara berputih tulang !

2. Hilang nya kesatuan Umat Islam akibat khianat dua individu, sememang jatuh murtad hasil dari tindakan yang tidak sepatut nya. Zaman Nabi mereka ini jelas golongan munafik, musuh Islam paling berbahaya yang hukuman nya neraka paling bawah berbanding kafirun di tingkat agak atas "

3. Lihat lah bahana fitnah, duit haram, penipuan, penganiayaan baik dari kerajaan juga pembangkang yang tidak lagj mampu melindungi rakyat, rasuah dan mencari syurga dunia - apa jua seumpama nya, berleluasa berkembang tanpa sempadan.

Muzakarah dan berjemaah kian di jauhkan. Permusuhan di segarkan. Maka penyelesaian yang di beri kepada bukan ahli nya, tunggu saja kehancuran nya.... Tidak bijak, janji dan bencana Allah itu benar. Jangan di syirikkan dengan berbangga menatang syaitan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 3:24 PM

Mana pergi suara majlis mufti kebangsaan? Kenapa hanya harussani shj yg dibiarkan bersuara? Igt..anda semua yg ada kuasa dalam hal ini ada tggjwb dn ia akan disoal ALLAH dipadang mahsyar nnt. Majlis mufti perlu desak jamil khir utk tegas dn berani gunakan kuasa yg ada utk pertahankan akidah umat islam masa hadapan kerana Allah. Igtlah..jawatan dn kuasa datang dari Allah, bukan makhluk. Wallahua'lam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 4:11 PM

Ini bukan kebodohan melayu TAPI punca KEBODOHAN PERDANA MENTERI MELAYU ia itu Ah Jib Gor. Dengan agenda politiknya dari nasihat konsaltan nya,hak melayu,bangsa melayu,ugama islam di gadaikan untuk memdapat undi dari orang CINA dan orang kafir. Lain lain menteri melayu bodoh kena IKUT kehendak PM bodoh kalau tidak cabinet akan di rombak,dan juga menteri2 cina dan india dalam kabinetnya menikam dia dari belakang dan di biarkan.
Selain mengeruhkan isu ugama islam,gangster2 ISA juga di lepaskan untuk nak pancing undi dari orang2 yang ANTI UMNO agar dia boleh berkuasa. BODOH punya PERDANA MENTERI.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 4:15 PM

Tak kan saudara tak tahu,selagi PERDANA MENTERI BODOH tidak BERSUARA dan memberi komen nya,siapa pun tak berani bagi pendapat mereka kerana TAKUT nanti bercanggah dengan pendapat PM BODOH kita.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 4:46 PM

IsuNya Di sini Jamil Khir Menteri Lantikan BEKAS PM NAJIB GAGAL melaksanakan Tugas Sebagai Menteri Hal Ehwal Agama Islam- PATUT WAJIB letak Jawatan...

Cuba lihat apa peranan dan Tanggungjawab Jamil Khir sepanjang Isu Kalimah nie dibincangkan..

Kenapa Khairi J yg CETEK Ilmu agama di panggil temuramah.. Nie Saja Nak Popular.. Ala2 Menteri Boddo...Patutlah Tak dapat jadi Menteri..

Najib Lantik..

1. METERI AYAM - HASSAN MALIK ------ GAGAL LAKSANA TANGGUNGJAWAB ...

2. Jamil Khir - Lagi Gagal tunai Tanggungjawab dlm isu Kalimah Allah

3. Khairi J - Apa dia buat? Menteri Boddo Kesukaan Ketua2 Bahagian nie lagi boddoh buat statement sokong artikel 10

4. Ahmad Maslan.. - Isu Minyak.. Budak Ingusan

Dah Nak Buat Macam Mana .. Kita ada PM Paling Boddo Dunddu dah sejarah..

Semua nak kena tunggu orang cakap baru nak buat.. Tunggu Tun M komplen baru ambik tindakan...

Laa Nie Nak Tunggu Keputusan Mahkamah... Pihak Gereja Pihak Kristian Langsung tak tunggu, tak Hormat Mahkamah, Tak Hormat YDP Agong, Perlembagaan...

Menteri2 UMNO-BN Melayu kata Tunggu.. Biar lah dia orang Nak pakai Kalimah Allah pakailah..

TUNGGU LAH BALA DRP ALLAH .... Hancur Malaysia nanti baru lah Menteri Nak Sedar Diri..Boddoh Tak dapat di ajar...Komen tak nak dengor...

Isu Kalimah mudah aje.. Guna tangkap...Apa tak da Undang2 ke Permainkan Kalimah Allah.. Apa kat malaysia nie dah tak de undang2 yg boleh protek orang Melayu Orang Islam.. Alllah...

Kita tak selamatkan Kalimah Allah... Macam mana mati nanti ank berdepan dgn Allah, Para Nabi dsbnya..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 4:53 PM

Kalimah Allah untuk orang Islam Saja..

Ada cerita kalimah Allah dah digunakan oleh orang Arab, oleh Waraqah sepupu isyeri Nabi Siti Khadijah.. menurut citer.. Ini palsu penipuan..

Ayat Pertama Al Quran surah Al-Alq tida perkataan Allah -- ayat 1-5, ayat mudzamir.. wahai orang2 berselimut pon tak da kalimah Allah..

Bila sebenarnya kalimah Allah dipakai? Bila ?

Kalau org Kristian Nak pakai Kalimah Allah BOLEH.. Tapi mesti Mengaku bahwa Allah itu Satu, Tidak beranak dan Tidak Diperanakkan.

Bahawa Nabi Isa (Allah dam Para Malaikat Berselawat Keatasnya dan Selruh para Nabi) BUKANnya Anak Tuhan..

Kalimah Tuhan ialah RAB.. itulah yg Arab sekalin Tanah Arab Guna.. Bukan Kalimah Allah..

Apa pasai orang ugama tak refer pada Al-Quran????

Nanti saya akan tulis panjang lebar.. ttg penyelewengan Para Hadis, Penipuan Umur Siti Aisyah (6 tahun kahwin duduk sam umur 9 tahun - Ini penipuan) Banyak lagi penipuan.

Banyak hadis di ambil drp Kitab Kristian dan macam2 lagi.. semua Al-ustaz, Tuan Guru.. belajar ugama yg dah diselewengkan oleh Yahudi di syiria, mesir sama saja...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 5:36 PM

{\rtf1\ansi\ansicpg1252
{\fonttbl\f0\fnil\fcharset0 ArialMT;}
{\colortbl;\red255\green255\blue255;\red34\green34\blue34;\red255\green255\blue255;}
\deftab720
\pard\pardeftab720\partightenfactor0

\f0\fs26 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0
\outl0\strokewidth0 \strokec2 Nauzubilahminzalik,\
\
Mudah-mudahan kita dijauhkan daripada segala azab daripada murka allah dan dilindungi diberikan jalan keluar dari kemelut ini.\
\
Ini bukan soal politik tapi soal akidah, kalau mahkamah sudahpun menentukkannya, enakmen pun dah ada, rukunegara dan perlembagaan pun memeliharanya tetapi semuanya dibakul sampahkan oleh mereka-mereka ini apa lagi yang ditunggu oleh pemimpin islam kerajaan malaysia.\
\
Bagi saya wajib Najib dijatuhkan kerana sememang dia tidak lagi layak memimpin majoriti rakyat beragama islam dinegara ini. ingat kristian cuma 9 peratus sahaja. Ini yang dilindungi sangat-sangat oleh Najib.}

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 5:36 PM

Salamun'alaikum wbh.

Wahai Sekelian Umat Islam di Semenanjung dan Di Malaysia, Kaum Melayu, PERTAHANKANLAH Kalimah Allah ini drp digunak-pakai oleh Orang2 Kritian, Oleh paderi dan Mubaligh Kritistian.

Paderi, Mubaligh dan Orang Kristian ini tidak akan berhenti untuk menganggu gugat KeIMANAN kamu terhadap Allah Azzawajalla.

Kesilapan telah di buat oleh Pemimpin Melayu sendiri, Najib Razak selayaknya seorang yg Murtad, Kafir, bilamana membenarkan Orang2 Kristian di Sabah & Sarawak Menggunakan Kalimah Allah di dalam Kitab Kristian..Bible..

Lihatlah Wajah Najib, penipu agama ini, resah dan mengelisahkan, kalaulah Najib Mati sekarang ini, adakah Allah akan menerima segala amalanNya? Mana perginya semua Orang UMNO yg Berpengetahuan ttg Islam, kenapa biarkan Najib Sesat lagi Menyesatkan?

Orang2 Pas, Nik Ajiz, Hadi Awang, Khalid Samad, Mat Sabu, Mahfuz dan banyak lagi SANGGUP berdiam diri dalam Kalimah Allah, walhal mereka mengaku Memperjuangkan Islam di Malaysia, Nauzubillah.. Mereka nie sudah sah Ornag2 Yang Mengejar duniawi semata2, Keghairahan mereka dlm mentafsir Al-Quran berpandukan hadis sudah menampkakan Mereka ini keliru dan akan terus keliru selama2nya, selagi Allah tidak memberikan nur hidayah, orang2 pas ini akan terus tenggelam di dalam mimpi2 kepalsuan teantang keIslaman mereka.

Kita Tentang Penyalahgunaan Kalimah Allah untuk diguna pakai oleh paderi, Mubaligh dan Orang2 Kristian kerana mereka mengamalkan Triniti, mereka nak katakan Allah adalah Tuhan Mereka,Isa Anak Allah dan ini akan mengelirukan seluruh umat di masa akan datang.

Pertahankan Kalimah Allah.. Kalimah Tauhid, Kalimah Suci.. Allah Tuhan Sekelian Alam (Mengakui KeEsaan Allah itu Satu, Tunggal), Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana, Allah Tiada Tuhan Melainkan Allah, Kepadanya Tempat Berserah Diri, Bersolat dan Berzikir..

Inilah Kata2 Allah kpd Nabi Musa (Allah dan Para Malaikat Berselawat Keatasnya dan Sekelian Para Nabi). Silalah rujuk Al-Quran.

Jangan sesekali dengar dan ambil apa2 cerita, sokong buta tuli, Wahai Orang Islam kembalilah kepada Al-Quran, Kamu sesungguhnya tidak akan sesekali tersesat..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 7:01 PM

Setuju..dah la bodoh..lembab pulak..dah la lembab..pondan pulak..haa..elok la tu..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 11, 2014 at 10:21 PM

salam,

isu ni, menteri kena tunggu pm. pm kena tunggu pemandu. pemandu tunggu makmal. makmal tunggu duit. masa ni ulama dalam umno pun dah jadi ular dalam semak. ulama umno tak boleh lawan 10 point ah jib gor kerana presiden menang tanpa bertanding yg cakap. so kena ikut. fathul bari mungkin dah jadi biri2 hitam, sebab kp umno bn dah cakap, exco kena lifestyle dulu la. so, kena tunggu pemandu dapatkan fakta kpi isu. baru ah jib gor boleh jawab. semua media cetak dan elektronik, tolong jangan mainkan isu ni yer, pm sedang pakai kondom.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 1:35 AM

Maka Betul lah Bagai Di Kata... blog Melayumaju...

KUALA LUMPUR: AJK PAS Pusat, Dr. Mujahid Yusof Rawa berkata orang bukan Islam boleh menggunakan perkataan "Allah" dalam majalah mingguannya, The Herald, namun ia bersyarat.

Mujahid berkata PAS Pusat sebelum ini menetapkan kalimah itu boleh digunakan dengan syarat ia tidak melanggar Perlembagaan Persekutuan 1963, Perkara 3(1) yang secara jelas mengisytiharkan Islam adalah agama Persekutuan.

"Orang bukan Islam yang hendak memakai kalimah Allah dalam The Herald boleh tetapi jangan menyebabkan artikel 3 dalam Perlembagaan Persekutuan yang agama Islam agama rasmi terjejas, pada saya itu adalah yang terbaik," katanya.

Wahai Saudara2 Islam Melayu...

HADI AWANG mengKAFIRkan UMNO kerana UMNO menggunakan Perlembagaan Persekutuan yg Menurut HADI AWANG Perlembagaan Penjajah.

Hari ini PAS menerima Artikel 3 Perlembagaan Persekutuan Kerana Nak Membenarkan dan Memenangkan Pihak Gereja Paderi, Mubaligh dan Penganut Kristian di dalam Isu Kalimah Allah..

Saya dah katakan Puak2 PAS SESAT nie sanggup melakukan APA-APA SAJA demi untuk MENYESATKAN Umat Islam di Malaysia ini..

Dalam artikel HOT saya kata spt dibawah:-

Pendirian Keagamaan mengenai Islam boleh bertukar-tukar dengan mengikut keadaan dan tempat yang mana diguna-pakai sesuai dengan kehendak dan kemahuan mereka sahaja.

Ramai di kalangan mereka mengelarkan diri masing2 Mursyid, Tuan Guru, Al-Ustaz dsbnya, namun mereka ini pada Hakikatnya masih belum faham Apakah Islam yang disebut-sebut Ad-Din, sebagai suatu cara hidup yang benar di sisi Allah Azzawajalla.

Tak lah begitu lama rupa2nya Allah telah menunjukkan SUATU BUKTI yang terang lagi nyata tentang Penyelewengan Agama Yg Dimainkan oleh PAS selama ini.

Sekarang terpulanglah pada anda semua samada masih Nak Mempercayai PAS untuk memperjuangkan Agama Islam.. atau Kita sendiri Mengambil langkah Jihad Tanpa Senjata TENTANG penyalahgunaan Kalimah Allah di dalam Kita Bible ini..

Kepada YBhg Syed Hasan.. Semarakkan Lagi Perjuangan Memartabatkan Islam dan Melayu dengan Tiupan Angin PERKASA.. Tentang Kemungkaran samada Pihak kerajaan mahupon Pembangkang...

Anak Warisan Dari Ampang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 8:10 AM

@AnonymousSetuju alfie,
Dari mana datangnya rumah
Kalau tidak dari sedili,
Dari mana dtgnya fitnah
Kalau PM puncanya sendiri.

Dari mana dibeli rumah
Kalau bukan dengan RMnya,
Mana datangnya menteri yang lemah
Kalau tidak dari PMnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 12, 2014 at 10:15 AM

Nak jaga hati2 yg hari2 melantak babi kan kan kan...sampai anuu bawah kecut masok perut...muak dan mual...

Post a Comment