........... Isu Artis Bertudung Marina-Castmet - Mkini Cuba Jadi Batu Api Libatkan Perkasa | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Isu Artis Bertudung Marina-Castmet - Mkini Cuba Jadi Batu Api Libatkan Perkasa

Wednesday, January 22, 201417comments



Saya tak berapa nak ikut sangat isu Artis Bertudung Marina-Castmet, sekadar baca sambil lalu jer. Menjangkakan yang isu ini mungkin jadi panjang dek sebab sikap bodoh sombong sesetengah rakyat bukan Islam kita, rasa kena tulis jugalah. Untuk refresh -

Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.

“Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand,” jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi.

Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong. Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.

Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, “Someone Like You” dan “Price Tag”.


“Saya lihat tetamu tiada sebarang masalah dengan penampilan saya berhijab. Malah Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor turut meminta saya menyanyi lagu tambahan,” jelas Marina yang kemudian telah dimarahi Shannon setelah selesai persembahan tersebut.

Menurutnya lagi, Shannon kemudian telah memanggilnya di bahagian luar dewan kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Marina menyanyi dalam keadaan bertudung. Setelah melepaskan kemarahannya, Shannon meninggalkannya bersama Penolong Pengurus Pembangunan syarikat, Jaharudin Abdul Malek untuk menyelesaikan masalah tersebut. -mysuara.net

Marina telah membuat laporan Polis pada hari Ahad lalu.

SINAR  ada melaporkan sesi sidang media oleh Marina bersama Karyawan dan ditulis komen dari Pengarah Castmet, Tan Keh Wah.

"Saya menegaskan syarikat kami bukanlah rasis seperti didakwa, sebaliknya kejadian malam itu bukanlah kerana penyanyi itu bertudung tetapi dia bukan penyanyi yang dipersetujui oleh pengurusan majlis,"

Tan menjelaskan perjanjian antara syarikatnya dengan sebuah syarikat pengurusan yang telah melantik kumpulan nyanyian malam itu tidak melibatkan penyanyi wanita bertudung kerana majlis malam itu ada menghidangkan minuman keras.

Antara isi kandungan perjanjian itu juga, penyanyi kumpulan berkenaan dikehendaki berinteraksi serta menari bersama tetamu yang kebanyakannya lelaki bukan Islam, dan bagi menjaga maruah serta sensitiviti orang Islam syarikat telah bertegas untuk tidak melibatkan penyanyi yang bertudung," kata Tan.



Sementara itu mkini juga ada membuat lawatan ke Castmet dan mendapati Shanon Yong sedang bercuti kerana tertekan dan pekerjanya berkata -

"Mustahil syarikat (Castmet) diskriminasi wanita bertudung, majoriti kita (pekerja) wanita bertudung, saya sendiri bertudung tak jadi masalah pun,"



                                ************************************

Paling menarik bila DIKATAKAN Perkasa akan melakukan satu demonstrasi di hadapan bangunan pejabat Castmet selepas solat Jumaat 24 Januari depan.- Mkini. Penglibatan Perkasa tidak dapat dipastikan setakat ini, lagipun mkini cuma melaporkan maklumat  diperolehi dari seseorang yang tidak dikenali (!).

Hmmmm .... hanya bersandarkan maklumat dari seseorang yang memperolehi maklumat dari seseorang lain yang tidak dikenali sudah cukup buat Mkini menyiarkan tajuk sebegini -


Siap dengan logo Perkasa lagi !  Sepertinya Mkini pula yang beria2 mahukan Perkasa turut enter frame dan berdemo dengan isu ini ..... ATAU Mkini yang sebenarnya mahu isu ini jadi hangat ? Sesiapa saja yang melihat paparan diatas akan terus mengiakan cerita kononnya Perkasa akan turun berdemo dalam isu ini.

Mengapi2kan Perkasa supaya turut serta kemudian menghentam Perkasa kerana terlibat ..... ? ? Amat tidak bertanggungjawab di pihak Mkini !

Saya hubungi sumber dari Perkasa dan diberitahu, sekarang ini Perkasa cuma memantau situasi dan belum ada keputusan samada berdemo atau tidak kerana Perkasa mahu melihat isu ini diselesaikan melalui perbincangan terlebih dahulu. 


                            **********************

Balik kepada kenyataan Pengarah Castmet Tan Keh Wah di atas ,

...... penyanyi kumpulan berkenaan dikehendaki berinteraksi serta menari bersama tetamu yang kebanyakannya lelaki bukan Islam, dan bagi menjaga maruah serta sensitiviti orang Islam syarikat telah bertegas untuk tidak melibatkan penyanyi yang bertudung," kata Tan.


Ada yang tak kena dengan jawapan yang diberikan itu ....... lain macam jer bunyinya.

Apapun saya bersetuju perkara ini melibatkan soal DISKRIMINASI dek kerana ketidakfahaman sesetengah orang bukan Islam tentang amalan bertudung.

Shanon mesti meminta maaf !

Share this article :

+ comments + 17 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2014 at 11:19 PM

Sial punya kerajaan Ahjibgor dengan asas liberal nya memberi HAK kepada orang2 cina untuk maki orang melayu,membenar orang cina menghalang orang islam pakai tudung di sekolah,tidak membenar orang islam sembahyang waktu berkerja di bank,membisu bila orang kafir guna kalimah allah,membisu bila orang cina kata mereka tak payah patuh kepada Agung kita. Setiap hari hak hak orang melayu di pertikai kan oleh orang cina BELUM kita dengar si Ahjibgor Kangkong SEPATAH kata dari dia untuk menyuruh orang cina berhenti hina orang melayu.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
January 22, 2014 at 11:25 PM

Malaysiakini sudah berapa kali pedajal orang ? Hairan nya ramai wartawan dan blogger merujuk kepada berita mereka. Malah Big Dog, Rocky Bru pernah komen tahap profesionalisma kewartawanan mereka.

Tidak mustahil berita kadangkala di sampaikan cara dangkal kerana individu yang melaporkan tidak neutral, sering memihak kepada kumpulan politik sokongan mereka. Jadi apa natijah nya ? Bukan kah untuk satu kepentingan sahaja ?

Biasa nya akbar menaikkan nama negara, menjaga reputasi pemimpin dan rakyat malah boleh menjadi alat pemampan keselamatan negara. Malang nya MK berjaya maju bermain dengan sentimen dan persrpsi.

Kenapa KDN tidak klasifikasikan sebagai akbar pembangkang sahaja. Dulu Zahid marah sangat dengan mereka tetapi marah tidak sejauh mana pun...

....................
Reply To This Comment ...................
January 22, 2014 at 11:38 PM

tambah sikit din, lupa lak...

Pasal artis bertudung ni...jika pihak terlibat sudah menjangkakan tidak manis kerana kedapatan majlis agak sedikit liar dengan minuman keras, bergaul bebas dan berdansa / berparti, sebetul nya tidak layak penyanyi bertudung di jemput di situ.

MEMANG TIDAK WAJAR sekali penyanyi tersebut berbuat sedemikian demi maruah gambaran Islam yang di bawa nya. Amat bertentangan.

Jika benar kata jurucakap syarikat tersebut, kita perlu berterimakasih di atas keperihatinan mereka menjaga sensitiviti Agama Islam. PERKASA kena tahu butiran sahih nya. Moga penyanyi tersebut, di lain kalk, tahu masa dan ketika nya jika ingin buat persembahan.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
January 22, 2014 at 11:39 PM

maksudnya kalau penyanyi Islam yg TAK BERTUDUNG boleh buat SESUKA HATI?....waaaa manyak cantik punya Cinabeng yg tentukan mana yg org Islam buat atau tidak.....hahaha

"INTERAKSI" n "TARIAN" jenis apa sebenarnya yg dikehendaki CASTMET utk dilakukan penyanyi dgn penonton JANTAN KAPIR?....ini wartawan kena tanya sbb mmg LAIN MACAM statement yg diberi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2014 at 11:45 PM

Saya rasa penerangan Tan tu masuk akal juga (jika benarlah apa yg diucapkan). Sebab tak elok juga kalau artis bertudung dlm majlis setan... ye tak?. Tapi kalau bertudung tapi pakaian mcm bertelanjang lainlah....
Bagi saya keduanya tak betul. Yg artis pun sama mcm si jahil tu jgk.

....................
Reply To This Comment ...................
January 23, 2014 at 12:59 AM

saya akui isu walaupun tidak BESAR tapi agak sensitif dan jika tersalah cakap mampu jadi isu BESAR.

Ini hanya melibatkan beberapa inidividu dan sewajarnya Karyawan selaku persatuan yang memperjuangkan kebajikan artis saja yang aktif cuba menyelesaikannya tanpa membabitkan politik.

Banyak pandangan yang boleh diterima berkaitan dengan kes ini... malah to the ekstrim, kita juga boleh persoalkan kenapa dibenarkan arak dalam majlis yang dihadiri oleh orang Islam.

Atau kenapa kita tidak haramkan saja penglibatan artis Muslim dalam apasaja majlis yang mempunyai2 unsur2 maksiat baik secara langsung atau tak langsung.

Saya lebih suka melihat isu ini dari segi cara si Shanon bertindak, amat tidak kena.

Jadi seeloknya pihak yang terlibat selesaikanlah secara elok, secepat mungkin.

....................
Reply To This Comment ...................
January 23, 2014 at 1:32 AM

Salam Bro ! Jumpa mamat Shannon tu, lempang saja, jangan banyak tanya!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 23, 2014 at 1:41 AM

Takpelah CASTMET, nanti bila aku nak beli rumah, aku akan check dulu senarai pemaju hartanah. Kalo ada CASTMET, aku cari pemaju yang lain dulu. Ini bukan soal diskriminasi atau tidak, tapi selagi benda ni tak diselesaikan secara berhemah, selagi itulah aku boikot company ni. Dua-dua pihak mesti mencari jalan penyelesaiaon tanpa melibatkan mana-mana parti politik. PERKASA pun jangan terperangkap dengan isu ni pasal kita perlukan PERKASA untuk isu yang lebih besar iaitu isu Kalimah Allah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 23, 2014 at 7:14 AM

Ini majlis dinner ke......atau majlis tiger show....kat majlis ni kira lelaki-lelaki miang bole raba-raba penyanyi wanita ke. Kalo nak layan sangat permintaan lelaki-lelaki mabuk, baik buat kat kelab ekslusif dan tertutup jer.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 23, 2014 at 7:59 AM

Hai, disini saya terpaksa setuju dengan maae. Kalau benar mereka menghidangkan minuman keras, adalah tidak wajar untuk wanita bertudung menyanyi di atas pentas.
Tetapi kita tak boleh meyalah kan kedua dua pihak,kerana seems like ada misunderstanding kat sana. Pihak pengurusan harus terlebih dahulu memaklumkan serba sedikit tentang majlis kepada penyanyi tersebut. Kalau penyanyi tu tahu hal sebenar , saya yakin dia akan tak akan lapor polis pasal hal ni. Malah , mungkin akan tersenyum lega kerana tak perlu menghiburkan tetamu yang khayal. Peace

....................
Reply To This Comment ...................
January 23, 2014 at 8:25 AM

@AnonymousDi sini kita berkongsi pendapat dan luahan hati.... tidak ada masalah, asalkan tidak ada bahasa kasar yang tidak bertempat dan tidak lari topik :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 23, 2014 at 8:37 AM

Hallo din..aku rasa ramai yg terlepas pandang satu benda..
Company nak buat annual dinner..mesti ada yg dilantik dari kalangan staff company utk manage event tu dan deal dgn mereka yg dibayar utk buat persembahan..mesti ada sound check dulu dan adanya pertemuan face to face..jadi mustahil diaorg tak tau dari awal2 lagi masa diaorg book penyanyi or band tu, yg penyanyi tu bertudung...pada aku nampak sgt tak logiknya...pd aku yg lebih logik..ini mesti kes cina gila..kurang ajor..celaka..yg tiba2 naik angin tgk org bertudung naik pentas nak menghiburkan audience..itu namanya cina bangang..dah lama duduk m'sia pun tak reti2...kalo dia mintak maap pun jgn layan..ajar dia biar sampai reti..

....................
Reply To This Comment ...................
January 23, 2014 at 10:09 AM

Pengerusinya Melayu. Adakah dia salah seorang pengerusi yg hya diguna utk mendapatkan kontrek dgn kerajaan aja tapi tsk ada persnan dlm pengurusan syarikat.
Kenapa ini masih berlaku lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 23, 2014 at 11:34 AM

@Anonymous
kalau ada minuman keras...bukan wanita muslim bertudung sahaja yang tak sesuai ada kat situ...bahkan semua muslim tak kira lah yang bertudung atau tak...

bahkan tetamu tetamu...pekerja pekerja muslim tu pun tak sesuai ada kat situ?

sama juga dengan alasan menari/menghibur dan sebagainya....

aku tak paham...alasan yang diorang bagi memang tak logik!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 23, 2014 at 7:35 PM

Salam,
Majlis makan malam ada minuman keras. Penyanyi tak mau bertudung krn menghormati agama. Tp yg boss dia bkn islam ke, tetamu islam turut minum arak ke dlm majlis tu. Ada ke pekerja islam di majlis tu? Tetamu islam turut berlibur ke?

Bkn ah jib gor shj yg melemahkan islam tetapi hadi awang, anwar ibrahim turut melemahkan islam krn kuasa dunia.

....................
Reply To This Comment ...................
tebing tinggi
January 23, 2014 at 10:33 PM

Saudara Din

Apa nak jadi jadilah ,cacing dah naik kemata.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 24, 2014 at 5:03 AM

Apa susah bukak je la tudung. Ada pendapat bukannya wajib pon,, lebih pada budaya arab

Post a Comment