........... Subsidi, Melayu dan Najib | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Subsidi, Melayu dan Najib

Sunday, December 22, 201310comments
Ramai yang cakap pasal Subsidi... Pengagihan samarata yang orang Miskin Kaya dapat rasa termasuk lah Jemaah Menteri dan Ahli Parlimen dan Wakil Rakyat sekali.

23 Mac 2013,Nor Mohamed Yakcop berkata peningkatan pendapatan isi rumah bandar meningkat pada kadar 6.6 % setahun drp $4,705 pada 2009 kpd $5,742 tahun lepas manakala bagi kawasan luar bandar, bertambah pada kadar 6.4 peratus iaitu drp $2,545 kpd $3,080. Bermakna Pendapatan campuran suami dan isteri (kes Majoriti)... Utk Senang Bicara Ambil Purata Pendapatan Suami 60% dan isteri 40% - maknanya Bandar Suami $3,445.20 dan Isteri $2,296.80 dan Luar Bandar Suami $1,848.00 dan Isteri $1,232.00.

Kita tahu, pendapatan $3,445.20 biasaanya adalah taraf gaji Pegawai Eksekutif, tahap medium.. Kalau Junior pon tak dapat gaji sebanyak itu.. Manakala Majoriti Melayu yang ramai nie adalah pegawai eksekutif.. ada sedikit Penolong pengurus, sedikit sedikit jadi Pengurus Kadang2 jadi Penolong Pengurus Besar dan Jarang2 jadi Pengurus Besar, di mana2 syarikat SWASTA yg di pegang majoriti Bangsa Cinabeng...Kalau Kerani dan Ofis Boy..Mana boleh dapat GAJI sebanyak Itu…(ini tak campurlah side bisness OK).

Jgn Bicara Kelayakkan Bumiputera Melayu yg Bergaji sedikit malah kurang jika dibandingkan dengan Pekerja Bangsa Cina walaupon Tahap Kelayakkan mereka sama atau lebih sedikit, namun gaji mereka TETAP KURANG.

Isu Yg dibangkitkan Orang Kaya Dapat rasa sama subsidi dgn orang miskin HANYALAH helah bagi tujuan MENIPU kerana rata2 orang Melayu Bumiputera berada SAMADA sama PAR, di bawah PAR Kemiskinan, di bandar mahupon Diluar Bandar..
Keberadaan Kaum Melayu ini boleh dilihat secara JELAS:-


1. Siapa Penghuni Paling Ramai Di PPRT? - Orang Melayu Bumiputera (Tak dinafikan Orang Cina pon ada dudok, tapi mereka ini beli rumah teres kos sederhana dan sewakan pada orang lain - trend ini jugak jadi ikutan sesetangah melayu bumiputera yg Berkemampuan - ini bagus.

2. Siapa Paling Ramai Yg Hanya Mampu Memakai Kereta Proton ataupon Jenama Tempatan? Orang Melayu Bumiputeralah

3. Siapa Paling Ramai yang Berulang Alik Naik Motorsikal di mana2 Jalan di Malaysia ini? MANA LAGI KALAU BUKAN ORANG MELAYU

4. Siapa Paling Ramai yang shopping barangan Keperluan Rumah Hujung Bulan Setelah Gaji di Pasar Besar Murah spt TESCO, Carefour, Pasaraya 99 Mart? - Orang Melayu Bumiputera

5. Siapa Paling Ramai yang Shopping Barangan Dapur di JayaJusco dan Giant - Kelas Menengah? Orang Cina lah

6. Shopping di Cold Storage pulak Kebiasaan nya Melayu Elit, Melayu Jutawan, Melayu Bangsatwan..

Negara Amerika yang Maju pon masih cuba memperkenalkan berbagai2 subsidi, malah di Jepun pon ada Subsidi..Subsidi ini adalah strategi paling sesuai dan berkesan di dalam usaha Kerajaan untuk Mengawal Harga Pasaran ke atas barangan tertentu... Harga Tanah dan harga Rumah tak da Subsidi.. Ada Harga Rumah dan Harga Tanah Turun??? Betul banyak faktor, Kerajaan hanya ada undang2 yang memastikan kestabilan tetapi tidak boleh mengawal harga tersebut.

Tapi kebiasaanya subsidi ini adalah mana2 barangan keperluan ASAS, seperti Elektrik, Air, Barangan Makanan Asas, spt Beras, Gula, Tepung Gandum, Kesihatan – Ubat2an dsbnya.

Subsidi Perlu dikekalkan demi untuk kesejahteraan dan keamanan negara, Malaysia Kekal Aman, Stabil Makmur kerana adanya Subsidi.. Kalau Tiada Subsidi – Barangan ditentukan oleh Harga Pasaran – Penawaran dan Permintaan Kuasa Beli … orang Melayu Bumiputera akan Cepat Kehilangan Negara Tercinta Ini..

Takkan Semua Orang Nak Bukak Bisness, Takkan Semua Orang Nak Jadi Pengurus, Pengarah – Siapa yang Nak Buat Kerja? Dalam Mana2 Organisasi pon, Jawatan Rendah Ramai, Jawatan Tinggi sedikit, Ini Lumrah.. Kecuali kat Malaysia Kita Nak perkenalkan Robot untuk ambil alih Kerja2 Am sperti Kerani, Ofis Boy, Nelayan, Penanam Sayur, Buruh2 dsbnya.

Benar 99% punca pendapatan adalah daripada bisness, Jadi Ubah Minda Anda… Sebarang bentuk Kerja sebenarnya adalah Bisness – Menawarkan perkhidmatan cumanya dibayar gaji yang tetap. Yang Bukan Bisness, seperti PENCURI, PEROMPAK, PENIPU DAN PENYAMUN..

Tidak dapat dinafikan bahawa FAKTOR SUBSIDI juga adalah penyumbang UTAMA, yang menjadi Kebinggungan Ramai Professor dan Cendikiawan Barat, macam mana Malaysia Boleh Aman, Sejahtera, Makmor lagi Tenteram selama ini.

IMF, IBD dan World Bank memberikan berbagai tekanan untuk Negara Malaysia Menghapuskan Subsidi... Malaysia amat Bernasib Baik kerana TUN DR MAHATHIR langsung tidak mempedulikan Penyangak-Penyangak Dunia ini untuk menghancurkan kesejahteraan negara.

Jangan Kita Melihat Subsidi sebagai suatu HALANGAN untuk Bangsa Melayu Bumiputera Untuk Maju, Kita sepatutnya Bergerak seimbang dengan Subsidi yang diberikan oleh Kerajaan, maknanya Peratusan Pendapatan Bangsa Melayu Bumiputera dikurangkan selari dengan pengurangan Subsidi.


Kita KAJI BALIK Tata Cara Penurunan dan Pengurangan Subsidi yang telah dibuat Masa Zaman Tun Dr Mahathir... 1 sen 2 sen setiap tahun.. Macam Mana dengan kedudukan Sosio-Ekonomi Orang2 Melayu masa itu.. Berapa Ramai yang dapat jadi SENANG, KAYA, BERHARTA dan JUTAWAN, DERMAWAN dan sebagainya.

Taraf Sosio-Ekonomi Melayu Bumiputera dapat dipertingkat.. Semua Kaum bergembira di masa itu dan bila berlaku kegawatan ekonomi dunia Malaysia tetap utuh dan jitu bertahan..

Malangnya Keadaan Ini diROBEK dan DIHAKIS dari dalam semasa Pemerintahan Pak Lah Durjana Kaki Tidor yg didokong oleh KJ Haram Jadah... Beliau mengurangkan Subsidi secara Drastik, maka bermulalah Era Kekecohan, KetidakStabilan Ekonomi dan Kedudukan Kewangan Malaysia.

Perkara Ini diburukkan Lagi dgn Tingkahlaku Keborosan dan KeTidak Pandaian Ah Jib Gor di dlm menguruskan EKONOMI dan Perbelanjaan Negara.. Belanja Boros, Belanja Tidak berhemat, Beri Umpan Pada Rakyat Melalui Bermacam2 spt BR1M dan malah semua Program 1 Malaysia... HANYA Bertujuan untuk Menghapuskan Subsidi Sama sekali.

Idea Penghapusan Cara Berhemat Program 1 Malaysia ini dgn mengatakan Pemberian Subsidi Tidak Samarata, Orang Kaya Pon dapat menerima Subsidi...Ini Hanyalah Retorik, Dakyah, Helah untuk Menjatuhkan kestabilan dan Kesejahteraan Negara..


Sayang Najib Razak adalah Insan Yg Berhati Mulia, Tiada Niat utk Menyusahkan Rakyat, akan Tetapi Najib Razak sudah Terpalit dan JATUH sedalam2 nya ke dalam LUBUK yg disediakan oleh Puak2 Penasihat PM - yg rata2nya Bukan Islam yg mahu MERAMPAS Malaysia.


Saya doakan Najib Razak diberi Taufik, Nur dan Hidayah supaya Beliau MASIH berpeluang memperbetulkan KedudukanSosio-Ekonomi Negara sepanjang waktu keberadaan Beliau di Baitilahilharam dan di Masjidil An-Nabawi.

Sama2 Rakyat Malysia Kita Doakan semoga Allah AzzaWajalla Mengampuni, merahmati dan Memberkati Pemimpin Kita dan supaya Beliau Kembali Ke Jalan Dasar Yang Benar Lagi Haq..


Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan Apa Yang Terbaik Untuk Negara Malaysia, Melayu Islam Bumiputera, semoga Allah memberikan dan Menganugerahkan Yang Terbaik utk Kita semua. IllaanyashaAllahuaminiin.

Ya Allah, Sekiranya Najib Razak sudah tidak lagi dapat Memberikan Kebaikan, Mengekalkan Kesejahteraan dan keamanan Sosio-Ekonomi di negara Malaysia ini, Maka Ya Allah Engkau, Bukakan lah pintu hatinya Untuk berundur diri dan Ya Allah, Engkau Gantikanlah Pemimpin Kami yang setanding atau yang lebik Baik daripada Tun Dr Mahathir Mohamed (Semoga Allah Memberi Rahmat, Berkat dan Keredhaan Pd Tun Mahathir di Dunia dan Di akhirat). Sesungguhnya Ya Allah kepadaMulah sebaik2 tempat kami Mengadu Diri, Bersolat dan Berzikir.


sekian Terimakasih - Dari Ampang
Catatan seorang hambaAllah diartikel sebelum ini ( KLiK )

PS- Jangan lupa memberikan mesej yang jelas kepada Najib melalui Undi di Bancian yang saya lakukan ( disebelah kanan atas ). Ya, memang tidak akan mengubah apa-apa tapi anggaplah sebagai MESEJ yang perlu difahami oleh Najib. Kita sekadar berusaha dan bertindak mengikut kemampuan ..

Yang pakai hp perlu tukar paparan kepada Web Version untuk mengundi.

Share this article :

+ comments + 10 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 5:36 PM

Amin ya Rabbal Alamin.... moga balik dari luarnegara neh ,,najib beri berita gembira utk rakyat Malaysia.....NAJIB LETAK JAWATAN....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 7:04 PM

Dasar Tun Mahadhtir berkaitan subsidi dan penswataan memamg tepat,andai di nilai dengan kemampuan kerajaan malaysia ketika itu.Ada anjakan pradigma dan platfrom yang selesa oleh pemain utama industri utk berkembang ke luar negara.Sekarang kita berada di landasan yang betul ,di iktiraf negara membangun ke arah negara maju,tetapi akan di hakis oleh tindakan rasionalisasi subsidi yang akan mengulangi sejarah 96-97,tetapi di peringkat dalam negara.Inflasi melonjak tinggi,kuasa membeli jatuh,pendapatan syarikat dan pengkilang menyusut,OPR dan BLR mencatat peningkatan,keuntungan peniaga mengecil atau rugi,gejala sosial meningkat,kerja sambilan mengurang sebab kawalan kos operasi yang tinggi,skim pesaraan swasta wujud,operasi syarikat mengecil,kadar pengangguran meningkat,berlakunya pengabungan syarikat......last sekali bilout oleh tangan ghaib dari luar atau dari institusi tempatan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 7:34 PM

Patut la najib kurangkan subsidi dan naikkan tariff segala bagai rupanya sbb MRS (makmal rasionalisasi subsidi) sa bg warning..hmmm..rupanya keputusan makmal-makmal inilah yg menjadi panduan kepada najib utk buat keputusan non populis demi kebaikan rakyat kononnya.. Hai..senangnye jd PM dizaman najib, tak yah susah2 nk perah otak sbb benda2 tu makmal2 yg diternak najib da handle.. Mana pi kreativiti najib?? APAKAH NAJIB HANYA MENGIKUT SEGALA HASIL KEPUTUSAN MAKMAL TERSEBUT? ADAKAH NAJIB BERANI UTK MENONGKAH ARUS SEPERTI TUN MAHATHIR??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 7:44 PM

Jika subsidi diteruskan, Melayu akan merempat dinegara sendiri. Percaya tak En. Din.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 8:25 PM

DIN, PERLU KE KITA TURUN BERAMAI-RAMAI MENYERTAI ANWAR MEMBUAT BANTAHAN, UNTUK MEMBOLEHKAN NAJIB FAHAM. KALAU YA, DENGAN INI SAYA MENYERU SELURUH RAKYAT MALAYSIA TURUN NENYERTAI BANTAHAN OLEH ANWAR. ORANG UMNO TURUN BERAMAI-RAMAI DAN JANGAN LUPA BAWA BENDERA UMNO SEKALI. KALAU THAILAND BOLEH, MENGAPA TIDAK MALAYSIA.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 8:52 PM

ANOY 7.44 PM , TOLONG JELAS LEBIH NYATA . HARAP BOLEH BERKONGSI PENDAPAT TENTANG SUBSIDI NIE .. . TERIMA KASIH,

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 9:18 PM

Masa Tun Mahadhtir,duit 1 sen berguna.Senang buat adjusment dan tidaklah keterlaluan atas peningkatan subsidi.Ia amat penting dari segi sakailogi manusia.Dulu,bil utiliti ada nilai sen yang kurang dari 5 sen.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 9:48 PM

Yer,melayu akan merempat di negara sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 22, 2013 at 9:57 PM

bak kata bapak aku yang pernah bekerja exec di petronas.. apa kejadah kita nak ikut harga minyak dunia..sedangkan kita beli minyak dari negera konflik pada harga yang terlalu murah..jual minyak negara keluar negara pada harga yang tinggi..sekarang ni mirzan vs petronas..yang pastinya DS Najib kena kencing je la dengan punahsihat dia..

fahmi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 29, 2013 at 4:56 PM

Ahli nujum punya bacaan bergini. Thailand hampir menyiapkan 4 loji tenaga nuklear X 1000 MW.Langkah Rasionalisasai subsidi akan memberi peluang kepada pelabur tempatan dan luar negara untuk beralih pelaburan mereka ke thailand kerana kos operasi yang lebih efficient dan keuntungannya lebih besar.Maka,malaysia hanya sebagai tempat lambakan barangan murah dgn menghadapi sedikit tekanan atas kos pengangkutan, harga borong dan runcit di sebabkan tindakan pengurangan subsidi kerajaan.Ternyata,kaum melayu dan bumiputera puratanya,terperangkap dalam situasi sebegini.Kadar pengangguran akan meningkat.KDNK dalam negara akan menguncup dengan banyaknya.Kadar inflasi akan terus meningkat.Dasar rasionalisasi subsidi yang di perkenalkan mengikut fasa berperingkat2 akan menyebabkan rakyat malaysia akan menjadi miskin dan perbendaraan negara bertambah kaya.Malaysia terkeluar dari senarai negara2 pelabur yang efektif utk melabur.Ini ,berpunca dari dasar penjanaan tenaga dan subsidi serta persaingan yang dekat atau hamoir2 rapat di antara negara2 jiran.Silap langkah,malaysia akan terus tertinggal.

Post a Comment