........... Mesej Apologetik KJ Yang Tidak Mungkin DiContohi Pemimpin2 Cina Kiasu ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Mesej Apologetik KJ Yang Tidak Mungkin DiContohi Pemimpin2 Cina Kiasu !

Friday, December 27, 20136comments

Apakah begini rupa ucapan Hari Raya yang bakal diucap oleh Lim Guan Eng tahun depan ?

This is not going to be a standard Hari Raya message. I thought this year, let’s not have someone draft the same generic message that politicians get their office to churn out year in, year out.

I went to a national primary school in Johor. Unlike most national schools in Malaysia, my school was run predominantly by malay muslims. Our headmaster was a strict ustaz. Many of my teachers were religious malay muslims. Cikgu Rizal, a tall, curly-haired malay was once such teacher who left an impression on me about hard work and fair play.

Everyday we would begin school with prayer. For non-Muslims like me we just bowed our head in silence out of respect while muslim students prayed. Sometimes I would recite some psalms quietly to myself. Sometimes I would just daydream.

There was an Allah inscription in every classroom. Cikgu Rizal wore a songkok and carries a small Yassin book whenever he goes. Many of my friends went for their Khatam Quran in the afternoon religious class and had their pictures taken for the yearbook.

We all sang in a choir. When it came to Hari Raya, non-Muslims also sang the non-religious songs. I think some even sang the religious songs but just kept quiet during certain lines!

I went to my friends’ houses for Hari Raya. I was given duit raya too and eat their Raya food.

None of this affected my own faith. My parents instilled in me a strong foundation in Christianity. I attend mass on Sundays with my peers when I was small. I took part in catholic choirs organised by the local church. Nothing I experienced at my primary school could undermine or shake my faith.

The point of my brief recollection is this: have faith in your own faith. If your belief is strong, no one can make you lose your religion.

And if you are sure of your own convictions, you will respect others even more. You won’t view them as a threat, as people secretly working to undermine your religion. You might even learn from them as I did from Cikgu Rizal.

To everyone celebrating, Selamat Hari Raya Aidifitri.


Hahahaha .... mati hidup balik 44 kali pun Lim Guan Eng tidak akan sesekali bercakap begitu ! Bunyi macam nak minta maaf bagi pihak kaumnya kerana telah bersalah sangka terhadap kaum Melayu selama ini .... dengan katalain - APOLOGETIK ! 

Lim Guan Eng bersikap apologetik bagi pihak kaumnya yang kiasu ? Hahahaha ..... 

Begitu juga pemimpin2 cina kiasu yang lain, tak kan berlakunya benda ni !

Tapi itulah yang telah dilakukan oleh Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam mesej sempena Hari Krismas semalam. 

Mesej diatas asalnya adalah dari KJ yang telah ditukar perkataan2 tertentu bagi disesuaikan dengan mesej aidilfitri. Asasnya tetap sama. Semuanya kerja sifu blogger JMD. Selepas ditulis semula dalam bentuk begitu, jelas pada kita apa yang dilakukan oleh KJ tidak sesekali akan dibuat oleh puak cina kiasu.


Hanya Melayu Liberal seperti KJ saja yang akan mengambil pendekatan Apologetik sebegitu bagi pihak kaumnya.

Klik link dan baca sepenuhnya apa lagi yang ditulis JMD ..

PS - Saya ada komen juga mengenai mesej Krismas KJ semalam - KLiK.

Share this article :

+ comments + 6 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 27, 2013 at 2:34 AM

NASIB MELAYU.

KIT SIANG BELASAH MELAYU DALAM MESSAGE CHRISTMAS.

KHAIRY SOUND MELAYU SUPAYA HORMAT AGAMA LAIN DALAM MESSAGE CHRISTMAS DIA.

MELAYU NI DAH JADI MACAM PARIA. PEMUDA UMNO BUKANNYA TAU NAK SOUND KIT SIANG. DAH MACAM PONDAN DAH SI KHAIRY NI.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 27, 2013 at 3:45 AM

KJ cuba nak jadi popular di kalangan orang kristian.

Peduli apa dia kat orang melayu. Kena tunjuk kat orang ramai yang dia berani herdik orang melayu barulah boleh jadi popular depan peminat peminat bukan melayu dia yang terchenta!

Maya Karin

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 27, 2013 at 8:07 AM

Suruh KJ sembahyang Jumaat hari nih! Jangan selalu ponteng sembahyang!

Bawa sekali Ahjibengong dgn kak boROSmah. Umrah tuh bukan wajib! Sembahyang tu rukun Islam! Belajar jauh2 luar negara, balik Malaysia tambah kasih rosak lagi!

Jadilah macam penyu. Ke mana pun pergi ke serata dunia, akan kembali ke pantai yang asal untuk bertelur! (Sumber National Geographic).

....................
Reply To This Comment ...................
December 27, 2013 at 9:34 AM

KJ sudah jadi kijang. Wenger khairy sudah terlompat-lompat macam kijang di hambat!

Memang kita di suruh menghormati agama dan bangsa lain - " lakum dinukum waliyadin". Masaalah nya kenapa kristian dan bangsa tidak berbudi ( terutama Pakiam, LGE dan LKS bersama penyokong tegar mereka) tidak ingin menghormati PM najib dan Melayu dan Islam ? Mereka tidak akan berubah selagi kita bersifat apologetik bukan pada tempat nya...

Bukan kah kita WAJIB menentang manusia yang menyakiti dan memusuhi kita ? Lupakah kita kepada firman Allah SWT ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 27, 2013 at 4:20 PM

salam,

kj dok tunggu jer. nanti bila kj jadi pm, mesti ada pokok krismas dalam sri perdana dan masjid. tak kisah pun kerana tak kurang pun keislaman kita. bila tahun baru cina, dalam sri perdana ada tarian singa dan naga, kasi mercun sekali, kj pakai baju wong fei hung, tak kurang pun kemelayuan kj. bila deepavali, sri perdana dihiasi lilin dan hiasan beras sepanjang jalan putrajaya, kj tak jadi hindu pun, masih kekal macam tu juga. tapi orang melayu masih juga melayu walaupun tak tunduk kepada orang dan bangsa lain. tapi pemimpin melayu pakat tunduk bongkok kerana undi daripada bangsa lain. sanggup menjilat tahi bangsa lain demi undi untuk jadi pemimpin. dah tak harap kepada undi melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 28, 2013 at 3:44 AM

Alahai KJ Mat Mata Stiiiim memanjang..asyik2 syooook dgn diri sendiri aje..

Memang Sah Boleh Jadi Ketua LGBT Malaysia... Cer Tengok Mata Dia...

Potong misai dan bela janggut macam puak Pas Haram Jaddah...Nie semua pasai Ustaz Azhar Mabok Todi Idrus kata nabi saw tak simpan misai, bela Janggut...Ntah drp mana dia belajar tak tahu.. Hadis Mana dia pakai, seolah2 dia pernah jumpa Nabi saw.

Sebab itu dlm Islam, Tiada sesiapa dibenarkan menyimpan ganbar nabi saw, tak macam Puak Kristian..

Nabi saw adalah teladan untuk diikuti, Tapi Kalau Yang mengikut itu menggunakannya utk kepentingan peribadi supaya lebih laku berceramah, mengutuk sana sini, menyampaikan fitnah dan buruk sangka? Bolehkan orang semacam ini guna mendapat kesamaan?

Cetek sungguh rupanya Kefahaman Islam Orang Melayu Nieeh

Post a Comment