........... Isu Sabasun2 - Pemaju Akan Ambil 3 Lot Untuk DiMajukan | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Isu Sabasun2 - Pemaju Akan Ambil 3 Lot Untuk DiMajukan

Friday, December 13, 20130 comments


Rupanya isu Sabasun2 turut mendapat perhatian khas dari MB MatSaid yang ada menyebut tentangnya ketika mengulas perancangan kerajaan negeri bagi projek Bandar Baru Perkasa Alam dalam sessi penggulungan persidangan DUN Terengganu tadi.

Saya copy dari mStar 12/12 -

Hanya Tiga Lot Tanah Milik Sabasun Akan Diambil - MB Terengganu


KUALA TERENGGANU: Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said berkata kerajaan negeri berhasrat mengambil balik hanya tiga daripada tujuh lot tanah milik Syarikat Sabasun Hyper Runcit Sdn Bhd 2 (Sabasun) cawangan Wakaf Tembesu bagi pembangunan Bandar Baru Perkasa Alam di Kuala Nerus.

"Sabasun mempunyai tujuh lot tanah dengan keluasan 10.2092 ekar di dalam kawasan pembangunan bandar baharu itu dan hasil rundingan, pemaju bersetuju untuk mengeluarkan empat lot tanah dari pelan.

"Bakinya, sebanyak tiga lot tanah itu akan diambil balik dan bayaran pampasan akan dibuat oleh pemaju dan sebagai ganti, pihak pemaju akan memberi tiga lot tanah yang setara keluasan dan nilainya," katanya dalam sesi penggulungan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Khamis.

Isu Sabasun menjadi hangat sejak sebulan lalu dan tersebar luas di laman sosial, setelah pemiliknya mendakwa Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT)menganiaya usahawan Bumiputera apabila gagal memperbaharui lesen perniagaannya.

Sabasun dikategorikan sebagai sebuah 'super mini market' yang dan bukannya 'hipermarket' yang tertakluk kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Mengulas lanjut, Ahmad berkata melalui beberapa siri perbincangan dengan pemaju, mereka telah diminta mengadakan perbincangan dengan pihak Sabasun bagi menyelaraskan pembangunan di kawasan itu namun tidak mendapat maklum balas daripada syarikat itu.

Ahmad yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancang, Kewangan dan Pelaburan, Tanah, Petroleum dan Sumber Asli, Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri berkata cadangan pembangunan Perkasa Alam masih dalam penilaian kerajaan.

"InsyaAllah, kerajaan akan mempertimbangkan dan menyelesaikan isu yang dibangkitkan ini secara menang-menang dan tidak akan menganiaya mana-mana usahawan Bumiputera anak watan Terengganu," katanya. - BERNAMA

Sekadar menjadikan artikel ini sebagai rujukan ...

PS - Hmmmm .... patutlaaaaaah bersemangat sorang tu balun saya dalam isu Sabasun, walaupun orang semua duk bercerita tentang banjir ... rupanya ...... :)

Share this article :

Post a Comment