........... Gossip - Najib Rosmah Jangan Lokek Kongsi Ilmu Tingkatkan Pendapatan Dalam Rakyat Berdepan Isu Barang Naik | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Gossip - Najib Rosmah Jangan Lokek Kongsi Ilmu Tingkatkan Pendapatan Dalam Rakyat Berdepan Isu Barang Naik

Tuesday, December 24, 201315comments

Dalam masing2 bersungut ekoran peningkatan kos hidup yang semakin hari semakin merimaskan, tidak ramai yang mahu memberi idea berbentuk positif bagaimana hendak meringankan beban rakyat. Kerajaan sendiri blur .... hingga apa yang mampu difikirkan oleh Najib hanyalah dengan menubuhkan makmal ... ( ker lab ? ) supaya isu kos kehidupan rakyat ini dapat dikaji dengan lebih mendalam.

Niat mungkin nak mengambil hati rakyat kononnya kerajaan MAHU tunjukkan  keperihatinan kerana MAHU menubuhkan makmal tapi samada Najib sedar atau tidak, pengumuan MAHU tubuhkan makmal itu sendiri tambah memanaskan hati rakyat.

Apalagi bila Najib sebut nama Pemandu .... Halo, halo ? Untuk pengetahuan Najib, nama Pemandu itu amat dibenci oleh rakyat, ok. Rasanya kalau ada rombongan meminang datang dan bila ditanya si ayah perempuan, 

Dah, anaknya kerja di mana yang bergaji ribu2 ?

Ooooooh .... kerjanya Baguuusssss, Gaji Lumayaaaaaannnn, Senang lenanglah hidup anak pakcik nanti. Dia kerja dengan Pemandu.

Rasa2lah, apakah reaksi ayah siperempuan ?Teringat Ibrahim Pendek dalam filem Nasib LabuLabi ketika menerima pinangan Haji Bakhil !

OK, balik tajuk asal .... Dalam kemuraman memikirkan isu Barang Naik ni, saya teringat akan satu artikel 3 bulan lepas..... dimana saya memuji tahap gaban akan usaha Najib dan Rosmah dalam mengusahakan penanaman buah ROCK MELON ! ( KLiK ) Ingat lagi tak ?


Hanya dengan tanah dibelakang Seri Perdana seluas 2 ekar, mereka mampu menjana UNTUNG BERSIH ( omputeh kata NET PROFIT )  sebanyak LEBIH SETENGAH JUTA RM !

SETIAP TAHUN SELAMA 3 TAHUN BERTURUT-TURUT !

Ya, lebih RM500k untung bersih setiap tahun berladang Rock Melon menggunakan teknologi terkini dengan hanya tanah seluas 2 ekar.

Bayangkan jika 5000 petani kecil dapat dimasukkan dalam sebuah program yang seumpamanya .... pasti membawa keceriaan yang bukan sedikit kepada mereka dan rakyat pun tumpang gembira ! Najib pun tak perlu nak sebut2 jasa Rosmah sebab rakyat sendiri akan beri pujian....

Yalah, harga pasaran rock melon pun akan jatuh dek sebab bekalan yang bertambah tapi saya percaya pulangannya masih lumayan. Teknologi canggih seumpamanya pasti boleh diaplikasikan bagi penanaman produk2 lain seperti Rock Jambu, atau Rock Betik, atau apasaja lah.

Come to think of it, actually this is not gossip la, this is for real one ! Right or not ?

Benda bukannya dibuat2 tapi sudah terbukti. So ... amacam pasangan Najib Rosmah ? Bolehlah mulakan secepat mungkin. Saya sendiri nak mohon jadi peserta kalau boleh.

Tahap saya ni tidaklah nak terfikir untuk merangka dasar2 ekonomi, setakat idea kampung ini jelah yang termampu. Tapi sekurang2nya ia berpijak didunia nyata dan bukan retoriks... kan ? kan ?

Share this article :

+ comments + 15 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 24, 2013 at 6:54 PM

Btol gak tu, bolehlah jugak buat tambah-tambah mana yang kurang. Orang kampung pun kena ada side income baru bole survive di zaman kos sara hidup yang tinggi.

Pertanian untuk perniagaan adalah satu idea yang bagus. Cuma kena usahakanlah sampai berjaya. Jangan sekerat jalan jer. Barulah boleh dikatakan petani moden merangkap agro interpreneur. Uishh....dah jauh sangat aku melalut ni....hehehe

PS : Din, ko tak sesuai jadi peserta rock melon. Ko sesuai jadi penjual telor penyu jer....muahahaha!!!!....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 24, 2013 at 7:13 PM

Din ... Untung rock melon jutaria ... Tapi nailk kapalterbang peribadi 1/2 juta kerajaan yang bayar .... chait apa cerita ni. Samada kak rps kedekut atau ah jib gong yang bodoh ...

....................
Reply To This Comment ...................
December 24, 2013 at 7:14 PM

haha.. cool

....................
Reply To This Comment ...................
December 24, 2013 at 8:15 PM

@AnonymousYer lah .... aku sedar siapa diriku ini ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 24, 2013 at 8:44 PM

Salam,

dah lama dah bro din cadangkan, tapi tak ada respon dari sri perdana, tp bila dah buat undian untuk pm kita kekal atau undur, mungkin akan dapat perhatian. jika projek ini mendapat perhatian seperti mana datin melihat kanak-kanak untuk program permata, alangkah bertuahnya, rakyat bawahan ini mendapat tunjuk ajar untuk tanam tembikai baru dan mendapat hasil yg membuat rakyat terhutang budi dengan idea yang terbukti. berbanding permata, hanya kanak-kanak yg terpilih setelah melepasi tapisan demi tapisan berperingkat untuk dapat permata. susah tu dan sukar untuk pembuktian projek ini berjaya. jika projek yg bro din syorkan, kita jangka lebih banyak negara arab akan mengundang datin untuk memberi tunjuk ajar dan boleh bawa bukti sekali untuk ditunjukkan. pemimpin negara maju pun tak boleh buek seperti datin.

pandai bro din angkat balik. ramai dah tak ingat apa yg boleh dilakukan untuk mengatasi masa sukar ini. kalu zaman tun razak, bapa pm kita, beliau suruh rakyat buat buku hijau. tanam sayur kat umah. tu zaman dulu. la ni buat buku rock melon, menjana pendapatan untuk negara. kita boleh jadi pengeluar rock melon terbesar di dunia. mesti hebat dan terbukti. tak perlu pun pemandu. para pemandu boleh tukar jadi pekebun pulak. mungkin idea dari pemandu, data-data rock melon akan menjadi lebih hebat dan terbaik di dunia. tak perlu kurangkan subsidi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 24, 2013 at 8:58 PM

Klu tanah kecil, tak intensif sgt, can try nangka madu j33.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 24, 2013 at 9:30 PM

Cukup2lah nak pertahankan subsidi.Mungkin kerajan lebih arif untuk mengatur masa depan rakyat dan negara dari terus bangkrap.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 24, 2013 at 10:00 PM

Gila lawak punyer posting! Ha..ha..ha...! Boleh batal niat org buat umrah nih!

....................
Reply To This Comment ...................
December 24, 2013 at 10:18 PM

@Anonymousapa barang nangka madu .... Rock Melon la !

....................
Reply To This Comment ...................
December 24, 2013 at 10:18 PM

@Anonymoushuh ?

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
December 24, 2013 at 11:43 PM

@Anonymous
kahkahkah....tiba2 menyelit isu subsidi...hahahaha...bukan bro DT je terKEDU, akupun terKEZUTTTTttttt...muaahahahahaha

ceTEKA...apa kaitan ROCK MELON dgn SUBSIDI?....:P

....................
Reply To This Comment ...................
December 24, 2013 at 11:46 PM

Saya terfikir nak tanam pokok daun ketum tapi skrg diharam kan. Kalau kak ros bole tunjuk ajar mcmana nak tanam Rock Melon yg bole untung 1/2 juta setahun . Sebulan rm 40,000 dua ekar sapa yg tak nak.

....................
Reply To This Comment ...................
December 25, 2013 at 12:21 AM

@Sivanaesan NadarajanDey Thambi, u nak tanam pokok ketum nak ganti daun teh ka ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 25, 2013 at 2:10 AM

drp tanam rock melon lebih baik tanam je si ahjibgong dan si rosmah tu...abih citer.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 25, 2013 at 9:55 AM

@Anonymous
Ha..Ha..Ha... Hebat idea nih! Tak terpikir pulak dek hotak melayu belacan nih! Kalu lah boleh mcm tuh, bukan setakat ahjibeng ngan kak Rose, dgn kucing2 garfield pemalas ala2 bansawan tuh pun bole sekali kambus! Dlm 2 tahun jak, negara kita dah dapat balik ROI!

Post a Comment