........... RM7.2 Billion Tuh ! Sebab Nak Bayar Konsultan, Rakyat Kena Tanggung Kenaikan Kos Hidup ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

RM7.2 Billion Tuh ! Sebab Nak Bayar Konsultan, Rakyat Kena Tanggung Kenaikan Kos Hidup ?

Thursday, November 14, 201325comments

Benarkah kerajaan telah membayar jumlah RM7.2 Billion kepada para konsultan swasta sejak 5 tahun lalu ? Atau sejak Najib mengambilalih kerusi PM ?

Siapakah para konsultan ini dan berapakah yang telah setiap dari mereka terima ? Mohon kerajaan tampil dengan senarainya.

Siapakah yang telah melantik mereka ini dan atas kriteria apa ?

Apakah hasil /produk yang telah mereka sumbangkan bagi memberi justifikasi perbelanjan sebegitu besar ?

RM7.2 Billion ! ! !

Selain dari mampu membina Menara Wawasan setinggi 118 tingkat saya percaya amaun tersebut juga mampu mengelakkan ekonomi negara dari pelbagai masalah kewangan sehingga memaksa kerajaan mengurangkan subsidi minyak dan menghapuskan subsidi gula baru ni .

Akibatnya SELURUH RAKYAT MALAYSIA terpaksa menanggung bebannya.  ....  RM7.2 Billion ! !

Adakah maklumat mengenai konsultan swasta ini terletak dibawah Akta Rahsia ? Persetankan sebarang halangan kerahsiaan .... kerajaan harus dedahkan maklumat ini, rakyat berhak tahu !  RM7.2 Billion tuh ...

Jika jumlah itu hanya untuk para konsultan SWASTA saja, berapa pula kos bagi membiayai para konsultan kerajaan seperti PEMANDU selama 5 tahun ini ?

Kalau dah sebegitu ramai konsultan dan penasihat dan begitu banyak dibelanjakan bagi mendapatkan nasihat pakar, saya kira ........ SIAPA  PUN  BOLEH  JADI  PM ! 

Sekali lagi saya mohon agar Najib dan rakan2 Menterinya dapat menghormati amanah yang telah diberikan oleh rakyat dan berasa bertanggungjawab untuk menjelaskan perkara ini dalam Parlimen yang sedang bersidang ketika ini.

RM7.2 Billion tuh ! ! ! ....... RM7,200,000,000-00 

Share this article :

+ comments + 25 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 10:19 AM

Bila aku komen depa beruk hang kata jaga tatasusila..beruk ja yg buat perangai mcm tu. Manusia yg ada sifat2 empati tidak akan buat tindakan2 mcm ni. Sememangnya depa ni beruk.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 11:04 AM

Setakat subsidi guna tak sampai 0.5billion setahun pun nak berkira. bodo jibby

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 11:10 AM

kau tulis la apa pun bro..bagi ahli Umno tu semua x penting..kenaikan harga barang2 n perkhidmatan x penting..duit rakyat kena rembat setahun sampai 30b pun x penting..Najib buat hutang sampai 500b pun x penting.yang paling penting bagi ahli umno adalah pasal kes liwat Anwar ibrahim..itu yg penting bg ahli Umno skng ni..
bagi penyokong umno yg penting kena setuju apa yg najib buat biarpun kehidupan makin terhimpit n jenayah semakin menjadi2 kerana rakyat kelaparan...
adakah ahli umno tiada akal?..pasal semua isu rembat duit rakyat ini ditimbulkan pembangkang dan ia berdasarkan fakta yg sahih..dan kenapa ahli2 Umno seolah2 bersetuju dgn isu ini..adakah rasuah mmg sudah menjadi darah daging ahli2 umno?

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 11:52 AM

Salam bro din,

Maaf ya nak tanya.Boleh bagi link tak sumber cerita 2? Mmg panas dgn ah jib gor ni tapi taknak serkap jarang. Link pls?

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 12:01 PM

Assalam Bro

Termasuklah projek slogan 1Malaysia yang tuan DIN phobia... Lagi ENDLESS POSIBILITIES... PRU hari tu pun mereka pakai con-setan yang suruh Najib tabur duit kat sekolah CINA... So kita punya PM tak boleh fikir apa dia mahu buat untuk NEGARA... tapi boleh fikir nak letak anak beranak dia kat GLC mana?????... Malas nak buruk sangka...tapi dah PM kita yang bagi jawapan tergantung dan separuh masak... terpaksalah kita pembayar cukai korek-korek kemana wang kita pergi... Asyik nak tanggung BIAWAK Hidup mana bole tahan... Apa lagi Najib nak?

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 12:37 PM

@To Live Againsebenarnya ini sambungan artikel sebelum ini. Link mkini - http://www.malaysiakini.com/news/246465

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 12:46 PM

Cuba cek lawatan kerja first lady ke Qatar dan Kuwait..bila pulak FLOM boleh buat lawstan kerja? Dia ada jwtn apa dlm kerajaan?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 12:49 PM

RM7.2 bilion tu kalau bina rumah mampu milik kat seluruh negara confirm beratus ribu rakyat dapat manfaat. Ternganga tokey cinabeng projek tak laku. Itu kalau si najib bangsawan ni pikir untuk kebaikan rakyat.

Minyak dah naik. Sekarang tarif elektrik nak naik pulak. Pastu GST. Kerajaan kata buat ni semua sebab duit takde. Defisit fiskal tinggi sangat. Yang bayar perunding sampai berbilion tu ade pulak duit? Saya memang menyesal pangkah BN pru lepas. Nak tunggu PRU14 lama lagi. Haram jadah najib!

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 12:51 PM

Tepeganjat boghok den, din.... kok iyo, mampuih !

1. Tidak malu ke hidup mewah cara begini ?

2. Duit banyak itu, beri elaun sarahidup pada yang betul-betul memerlukan, sudah tentu kemiskinan tegar terhapus.

Jika betul, siape le punye keje ni ye ?

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 1:00 PM

@ajai62yang terkilan tu, para blogers pro Umno lain tidak ada seorang pun yang main isu ini.

Takkan nak biarkan kerajaan Najib BOROS ! ?

RM7.2 Billion ! ! memang giler babi, takpun babi giler takpun babi giler yang giler babi ..

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 1:00 PM

@AnonymousLari topik nih ..

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 1:43 PM

RM7.2 Billion tuh ! ! ! ....... RM7,200,000,000-00

Bukan kah Billion tu, Million Million?
Jadinya: RM7,200,000,000,000-00

Betul kat Abg.Din, boleh buat Menara Warisan tuh.
Patutla Pembangkang nak kurangkan penjawat awam. Najib pun dah ada keyakinan yang Penjawat Awam, kurang kemampuan buat kerja, sehingga di bayar Consultant untuk buat kerja mereka. Banggang punya PM.

....................
Reply To This Comment ...................
Din Pekan
November 14, 2013 at 1:49 PM

Din Aku memang tak suka PR dan pangkah BN di PRU13. Menyesal aku. Kesilapan aku yang paling buruk dan bodoh. Mungkin aku memang bodoh masa tu. Tapi next GE14. Najib atau siapa pun yang jadi PM atas tiket BN can forget about my vote. Aku nak vote pembangkang. Kita tengoklah sepenggal apa mereka bolih buat... mana tahu mungkin berganda lebih baik dari BN.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 2:41 PM

LHDN...jangan buat2 tak tahu pulak..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:06 PM

@dinturtle

You must remember Din, who controls Rosmah and Rosmah controls who?

Ini semua masuk dalam consultation fee..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:18 PM

Salam Din Pekan, Salam Pok Din dan Semua Pembaca Yg Beragama Islam..., Yg Mempertahankan Kalimah Allah tuuh..

Pepatah Melayu Kata...., Jangan Bakar Kelambu Kerana Marahkan Nyamok, Kerana Nila Setitik, Rosak Susu Sebelangga...

Tun M dah KATA, Najib Lemah, Pentadbiran Najib Lemah... Walaupon Najib Tak Dok Penyakit Tidor Macam Pok Lah, Najib Rupa2nya Buta Celik, Boddo Tok Boleh Di ajor, Sombong & Bongkak.., Depan Baik, Blakang Mengalahkan Nuar Berahi..

Kalau Najib Yg Salah.. Buang Dia, Desak Dia turun daripada Jawatan Perdana Menteri..

Bukannya pie dok Sokong Pembangkang Yg dah Konfirm Huru Hara, Kucar Kacir dan Caca Merba..

Sejarah sudah Membuktikan, Dengan Desakan daripada Akar Umbi, Ahli Umno, Penyokong BN, adanya Pejuang Melayu spt Tan Sri Muhyiddiin Yang Lantang Menyeru dan Menyuruh Tun Lah letak Jawatan..

Bloggers and pembaca kena mainkan peranan penting supaya SUARA ketidak puasan hati KeKITAan Ini dapat di panjang-panjangkan ke merata tempat, ke seluruh ceruk.. Biar Rakyat Malaysia Keseluruhannya TAHU.. betapa Boddonya PM kita Ah Jib Gor Nieeeh..

Kalau tok Malu Jugok, Tak mboh letak Jawatan, Kita-kita pulok lah ambil alih Demonstrasi Jalanan.. Doh Tok kan Kita Nok Biar Ah Jib Gor sebat sebat dok syok-syok hisap darah rakyat??

Nieh Kerja Lebih Dahsyat Dari Vampire dok hisap keringat Rakyat nieeeeh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 6:37 PM

Kalau dulu kita ada tun dol ... Sekarang kita ada tun gong ... Kedua2nya adalah pemimpin yg gagal ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 7:11 PM

@Anonymous

sapa yg nak start kempen jatuh kan najib? blogger syumul amno xda pun push...papagomo lagi la fitnah memanjang kantoi plak tu.

PAU pun dah berlalu Najib still prevail

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 7:40 PM

Syukur. Malaysia masih aman

Doi

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 8:48 PM

Blogger UMNO sekali campak RM500 dah belot dah.Kepala Butoh jer semua tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 11:01 PM

This is what happen bila kita dapat pemimpin yang kurang cerdik seperti Ah Jib Gor yang cuba impress rakyat nya. Nak nak pulak dia nak diri dia di bandingkan dengan era Dr M punya premiership.

I hope Ah Jib Gor has alot more money to pay his con-sultant because I am still not impress with his premiership.

Alfie.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 15, 2013 at 2:48 AM

Sila browse link dibawah..
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/11/13/govt-paid-rm7-2b-for-private-consultants/

14 Komen yg diberikan semuanay Sokong BN Ke? Ini baru satu Blog rata2 CinaDapig & India.. Melayu tak do sorang pon komen?

Kalau Keadaan Begini Berterusan... Apa Nak Jadi dengan 1.4 Juta Kakitangan Awam? DAP sarankan supaya jumlah mereka dikurangkan!!!

Kat Mana Salahnya... Kakitangan Awam ke Boss UMNO / BN.. Ah Jib Gor..????

Nak Kurangkan Kakitangan Awam Orang Melayu yang 1.4 juta ke Nak Buang Pembikin Masalah iaitu Sorang jea.. ah Jib Gor!! Kita sama2 Pikiaq laa sendiri yea.. dok pikir jeaaa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 15, 2013 at 6:37 PM

pak din,kenapa fobia sgt dgn flom??saya menyampah sgt2 dah.hari2 keluar tv,mcm x de dia x hiduplah kita ni semua.ohhhh flom pergilah kau jauh2 dari kami.apa kejadahnya dok pi luar negara tanpa suami?manis ke macam tu?tolonglah pak din,buat satu artikel khas pasal flom ni.kami nak bambu.

....................
Reply To This Comment ...................
November 15, 2013 at 7:13 PM

@AnonymousFlom ? Kalau takde angin takde ribut, saya malas nak tulis.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 18, 2013 at 3:52 PM

Consultant fee banyak tu.Berapa percent?Kalau bayar 10%,nilai projek 72 billion.Projek MRT,Menara warisan dan Rapid.Berapa nilai pulangan pelaburan tersebut.Berapa puluh tahun utk mengembalikan modal.Berbeza dgn industri kewangan islam yg bergerak pantas.Begitu juga koridor ekonomi yang menampakan nilai FDI yang tinggi.Projek prasarana dan OG,kalau markup harga,maka merugikan negara dan rakyat terbeban dgn rasionalisasi subsidi dan GST utk menampung cash flow pada projek berkenaan.Contoh paling mudak terowong air mentah dari pahang ke selangor.Apa pun tidak boleh buat.Kegagalan politik,ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

Post a Comment