........... RM7 Billion Dalam Masa 5 Tahun - Menara Wawasan Sudah Siap ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

RM7 Billion Dalam Masa 5 Tahun - Menara Wawasan Sudah Siap !

Thursday, November 14, 201319comments


TAHNIAH Najib ! Akhirnya Menara Wawasan setinggi 118 tingkat sudah siap dibina, berdiri megah menjadi mercu tanda terbaru kebanggaan rakyat Malaysia. Asalnya dicadangkan setakat 100 tingkat tapi memandangkan dana ada balance banyak lagi, ditambah lagi 18 tingkat menjadikannya 30 tingkat lebih tinggi dari KLCC.

Kos asal adalah sebanyak RM5 billion, tapi seperti biasa terdapat peningkatan kos tidak diduga termasuk kos tambahan yang sengaja tidak dimasukkan dalam bajet awal supaya ia tidak terlalu tinggi masa diumumkan, tapi diumumkan juga setelah projek berjalan.... dan akhirnya menjadi RM7 billion.

Apa yang ko meroyan ni Din  ? ?

Tak lah ..... saya cuba bayangkan apa yang boleh dibuat dengan duit sebanyak RM7 billion dan diberi masa selama 5 tahun untuk dibelanja hanguskan !

Itu bukan belanja hangus sebab ada bangunan 118 tingkat. Kalau orang tanya, ko buat apa dengan billion2 tu ? Ko bolehla jawab .... Tuuuuuuuuuu ( sambil dongak kelangit ). ADA bendanya yang boleh dilihat.

Hmmm .... betul juga. Habis tu, nak bagi contoh apa lagi ? Ingat senang ke nak belanja hanguskan RM7 billion ? 

MEMANG TABIK NAJIB ! !


Dalam satu jawapan bertulis dari Menteri Kewangan di Parlimen, dikatakan kerajaan membayar sekurang2nya RM7.2 billion kepada para konsultan swasta ( atau para penasihat ) sejak lima tahun lalu. Baca di Mkini.



RM7.2 Billion ! !

Rasa macam tak percaya jer ...... Mesti ada yang tak kena dengan jawapan bertulis tu. mana tahu tertambah satu angka ke ..... atau mungkin itu jawapan secara ringkas. Mana tahu, kalau jawapan yang lengkap akan menunjukkan BENDA-BENDA yang kita boleh nampak.... contohnya macam Menara Wawasan 118 tingkat yang dibina secara rahsia. Surprise la konon...


Entahlah ..... masih sukar untuk diterima akal. Lebih menyakitkan hati bila kita cuba cari apakah hasil yang boleh dibanggakan cetusan idea para penasihat elit itu ..... 1Malaysia ? MEB ? AhJibGor ? 

Saya harap wakil2 rakyat yang bersidang diParlimen akan terus tuntut penjelasan lebih terperinci dari kerajaan. Tak kisahlah wakil rakyat dari pihak mana pun, kalau MP BN tak nak tanya, harap MP PR akan tanya. Ini wang rakyat dan menjadi tanggungjawab kerajaan menguruskannya dengan amanah.

PS - Masih sukar nak percaya ..... yang menghairankan tu, takde siapa blogger nak main isu ni ? ?

Share this article :

+ comments + 19 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 1:33 AM

Tanya Sama Omar Ong... Apa sudah Jadie.. Jawab Omar Ong...Si Najib Buddie Bagie.. Tanya sama Rosmah..Apa Sudah jadie.. Ek Eleh, Aku dah jumpa Pak Sheikh Qatar, Nanti Dia Akan Gantii

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
November 14, 2013 at 1:46 AM

bila tgk bar chart tu .....WAAAAAHHHHHH.....boleh tahan banyak menara yg dah dibina....tingi2 pulak tu.....Alhamdulillah.....terima kasih DS Ah Jib Gor n para penasihat....diharapkan 2013 ada bangunan baru tertinggi akan dibina.....best la duduk Malaysia......I love Malaysia!!!

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 1:52 AM

Cuba bayangkan berapa banyak tong cat (bukan kucing, ya) yang akan di gunakan untuk mengecat bangunan 118 tingkat ni. Kalau 1 tong cat, untung 5 sen dah boleh jadi kaya-raya ni. Siapa la agaknya yang akan jadi pembekal cat?

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 1:57 AM

@RD.cat ?? Dapat bekal toilet paper pun dah boleh kaya !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 2:22 AM

Ini Kesilapan, Ini Kecuaian, Ini Kesalahan, Ini Kelekaan.. Pemimpin Kita yang Patut di Nyahkan dari Jawatan Dengan Seberapa Segera...

Semoga Ada di antara Perwakilan yang berani membawa ISU BESAR ini di dalam Perhimpunan Agung UMNO nanti dan Menuntut Jawapan ... Menuntut Tindakan Sewajarnya Di ambil atas Kesilapan Kecuaian, Kelekaan, Kesalan ini...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 2:54 AM

Ini kes nk lawan Tun M la bro din , malu la dia(najib) bila dh lepaskan jawatan nnt takda bnda yang dibuatnya melainkan menambah defisit negara. Tu yang nk buat menara wawasan tu , hehehe . Percaya atau tidak jikalau benar berlaku , tak smpai 2 tahun menara tu pasti akan dijual kepada syarikat2 besar luar negara . Hik hik hik , oh yah satu lagi , soalan cepuemas , rasa2 bro din la kan , syarikat mana yang bakal dapat TENDER supply CAT untuk projek tu nnt ? Anggaran saya dlm 7 billion tu , tak mustahil untuk supply CAT sahaja boleh makan dlm 1 billion atau kurang . Betul tak anggapan saya ni ? Hehehe . Rasa2 syarikat mana yer yang bakal dapat ? Mari kita sama2 pikirkan . Hehehe .

*BroTak

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 7:58 AM

Aku cuma nak bertanya berapa ramai melayu atau bumiputera akan diberi peluang untuk menyewa premis perniagaan di Menara Wawasan. Apakah nasibnya akan sama seperti KLCC yang dimonopoli oleh kaum tertentu ? Atau adakah menara ini akan menjadi menara terbiar seperti KOMTAR ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 8:02 AM

Heran nya billion dah habis hasilnya takla sehebat mana.
DrM pakai existing goverment staff boleh produce more things

Persoalan

1.Bodo sangat ke kakitangan kerajaan la ni sampai cant produce any tangible programme.
Dah tu dok asyik pat in the back penyampaian khidmat cemerlang dgn hadiah mcm2 tu apa bende nya.

2.Kalu yg bodo dok atas replace je la apa yang ngong sgt menteri2 ni ?

3. Dah tu bertambah2 kerusi menteri2 untuk itu ini,sampai tak cukup meja ,punyalah ramai,apa ke jadah krjenya??

4. Yg si Najib dah tak pakai kakitangan kerajaan dah tu apa ke halnya??


Seronok ko org perabih duit rakyat ye???


Mr Apaakubuta?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 8:31 AM

Salam Pok Din,

Kah Kah Kah..

Kebanyakkan Pembaca Tak Paham Mesej Pok Din!!!

ISUNYA... Ialah sebanyak RM7.2 Billion Yang Kerajaan Ah JIb Gor BELANJA bayor kat PUNAHSIHAT dia... Bukannya Ah Jib Gor Bina Menara Wawasan...

Alaaa Haaaiii .....

Baca Ke dok nieeeh...????? MasyaAllahuAkbarrrr

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 8:50 AM

@AnonymousLayan jeeer...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 9:27 AM

Salam Pok Din,

Mari Kita Buat Perbandingan Di Antara Rakyat Malaysia dgn PUNAHSIHAT Ah Jib Gor..

Ah Jib Gor Belanja Untuk PUNAHSIHAT sebanyak
> RM7.2 BILLION untuk 5 Tahun
> +/- RM1.4 BILLION Setahun
> +/- RM120 JUTA SeBulan
> +/- RM4 JUTA SeHari
> +/- RM166 RIBU SeJam
> +/- RM 2,800.00 SeSaat... dihabiskan untuk membayar perkhidmatan PUNASIHAT2..

Manakala RAKYAT Malaysia mendapat habuan Kenaikan BR1M RM650.00 Se TAHUNNNNN!!!

Memang Tersangat Cerdik & Bijak Ah Jib Gor Nieeh.. Kenapa Nak Simpan Lagie Pemimpin Macam Niiiehhhh!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 9:50 AM

Berkenaan kos naik tu dah memang amalan biasa kerajaan. Dah jadi SOP. Dapat ISO lagi kalau dapat markup harga. Kalau satu2 projek tu tiba-tiba kos akhir lagi rendah daripada kos asal itu memang luar biasa. Semua dari menteri sampai ke kontraktor Indon pakat garu kepala.

Sekarang dah tak sama dengan zaman Tun M. Dulu, EPU yang banyak buat kerja rangka dasar ekonomi negara. Sekarang tak main lagi dah EPU ni. Takde expertise katanya. Kebanyakannya local graduate. Takde standard. Najib lagi suka yang Oxford grads. Ala-ala orang putih gitu, macam Najib gak. Tu yang tersengih-sengih bila berucap kat depan orang putih tu.

Kuasa pada PEMANDU ni terlalu besar. Sampai boleh masuk mana-mana kementerian bila difikirkan perlu. Takde limitations. Sampai meeting dengan KDN pasal isu jenayah pun si jala kristian ni ada. Dia ni background HR. Bukan law. Sampai ke KDN tu apa kes?

Bajet 2014 lepas JPM dapat peruntukan antara tertinggi melebihi Mindef. Tak pernah dalam sejarah. Bila ditanya, jala kristian jawab peningkatan berbilion ringgit tu perlu untuk "capital expenditure". Sebutan mudahnya "nak bayar perunding bertaraf dunia najib gong ni" termasuk RM7.2 bilion tu. Best betul la ada PM bijak macam ni. Betul tak bro din?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 10:37 AM

hahahaha siapalah yang keluarkan report tu??memang nak perkena najib ni...apa kata para blogger pro kerajaan jangan back up najib dalam isu ini...

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 12:07 PM

Salam Din,

Dari artikel yg saya baca dari Mikini 2, MP Kelana Jaya 2 ckp gov dh bayar berbilion pd Consultant. Dia kata Menteri memberi jwpn bertulis. Kalau begitu mana jawapan tersebut? Kenapa MP tersebut tak kemukan jawapan penuh tersebut masa buat PC di lobi Parlimen?

Maaf abg din,bukan bermaksud saya sokong ah jib gor dn segala bagai consultant yg dia lantik, tapi kita takut kita terperangkap mainan DAP dn kita jd tak ubah mcm pencacai pembangkang yg menilai dgn emosi berkenaan sesuatu isu.

Saya masih mencari jawapan bertulis penuh dari Tim.Menteri Kewangan. Kalau btl mmg elok kita tamatkan riwayat Najib dn BN pd PRU14 ni.

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 12:41 PM

@To Live AgainSebab itu artikel saya ini kebih banyak kearah 'meminta penjelasan'.

Menteri Kewangan yang juga PM bernama Najib harus tampil menjawab. Tidak boleh elak2 lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:08 PM

Bro Din,

Macam Mana Nok Jawab... Ah Jib Gor dah LARI ke Sri Langka... Sidang CHOGUM...

Kerras Caggang lah tunggu dia balik!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:44 PM

Harap2 Najib Ah Gor nie Berani lah Beri Penjelasan Press Conference...

Jangan Nak Berselindung Di sebalik Bini Rambut Besar kau tu udah leee

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:53 PM

boleh baca jugak kat link di bawah
http://my.news.yahoo.com/rm7-2-bilion-bayar-perunding-pkr-desak-penjelasan-034350110.html

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 9:51 PM

Bro
Tun Mahadir dulu belanja bilion2 nampak juga hasilnya seperti KLIA, KLCC, Sepang F1 Circuit, Putrajaya. Sampai anak cucu boleh tengok. Yang Ajib Gor belanja ni habuk pun tak nampak.

Post a Comment