........... Projek BBCC RM6.5Billion Boleh la DiSerahkan Kepada Konsortium Konsultan Swasta Negara | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Projek BBCC RM6.5Billion Boleh la DiSerahkan Kepada Konsortium Konsultan Swasta Negara

Thursday, November 14, 201313comments


Terkini mengenai projek Bukit Bintang City Centre ( BBCC ) - UDA Holdings Bhd akan menerima proposal dari 5 pembida yang merupakan pemaju besar untuk projek berkenaan Jumaat depan. Mereka diberikan tempoh 2 bulan untuk menyiapkan proposal projek yang bernilai antara RM6 Billion - RM6.5 Billion itu. - The Star.

Kali terakhir saya dengar tentang projek ini adalah dua tahun lepas ( KLiK ) dimana ketika UDA dibawah Nur Jazlan telah diarahkan oleh Kementerian Kewangan supaya merangka semula pelan induk projek supaya melibatkan lebih ramai Bumiputera.


Hmmmm ....... RM6.5 Billion ya ....... Ada kemungkinan salah satu pembida itu adalah satu Konsortium Konsultan Swasta Malaysia !




Yalah, kalau mereka bersatu modal, setakat RM7.2 Billion duit rakyat telah pun mereka dapat dari Najib hasil membuat kajiselidik dan merangka dasar2 kerajaan Najib, itu dah lebih dari cukup ! Jadi mereka akan punya advantage besar kerana tidak memerlukan bantuan kewangan tambahan dari mana2 bank untuk menyiapkan projek sehingga selesai. RM7.2 Billion tuh !


Itu yang dah dibayar ....belum campur dengan fee konsultan untuk 5 tahun yang akan datang. Kemungkinan Konsortium ini mampu menyiapkan kedua2 projek BBCC DAN Menara Wawasan hasil fee memberi nasihat kepada Najib !


Maksud saya, dari dibiarkan wang negara mengalir keluar mengikut kampung masing2, adalah lebih baik jika wang itu dilaburkan semula oleh mereka didalam negara.   RM7.2 Billion tuh !


Biar mereka jadi kontrektor utama dan projek2 boleh di subkan kepada syarikat2 tempatan sekali dengan pinjaman modal. Diorang mesti suka, kan ? Untung projek + bunga lagi .... entah2 bagi mempromosikan kedua2 projek itu supaya membawa imej yang baik buat negara, tugasan itu akan diserahkan kepada mereka juga selaku konsultan elit negara. Projek lagi .....

Amacam, ok tak Najib ?

Share this article :

+ comments + 13 comments

....................
Reply To This Comment ...................
antihipokrit
November 14, 2013 at 1:57 PM

Baik punya sindir.. hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:09 PM

7.2 billion bahagi dgn Rm650 duit BR1M, 11j uta penduduk boleh dapat..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:27 PM

con-sultans entah apa2 kerajaan sanggup bayar sampai 7.2bil dlm 5tahun..itupun dia cakap SEKURANG-KURANGNYA...ini bermakna nilai 7.2bil itu adalah terendah. kemungkinan besar nilainya lebih tinggi..

con-sultans yang entah apa2 tu tak undi ko pun najib wei..

SEKURANG2NYA 7.2bil tu..kalau pass over kat rakyat. rasanya takde yang melarat lagi dah..klu perkasakan perkhidmatan awam, takdenya pengawal dgn IC palsu lagi dah..klu digunakan dgn berhemah, takde lagi dah mencekik rakyat dgn pelbagai jenis tax bagai...

kerajaan yang tak amanah memang patut dibungkuskan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 3:43 PM

Kita Follow Bro Din Turtle..

Kita Desak Penjelasan Secara Terperinci Bagaimana Wang RM7.2 Billion di belanjakan..

Jika Benar bagai dikata BOROS Membabi Buta... Desak Supaya Letak Jawatan...

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 5:12 PM

Bro
6.5 bilion tu mungkin GDV (Gross Development Value). Aku setuju kalau ianya diusahakan oleh konsortium tempatan bukan konsortium dari negara Cina masa Nur Jazlan jadi pengerusi UDA dulu.
Negara kita bukan tak ada pemaju2 yg boleh usahakan. Setakat nak majukan tanah Pudu jail tu apalah besar sangat.
Tapi yg lebih utama ialah agenda memperbanyak ruang niaga untuk bumiputra dipusat-pusat komersial.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 5:29 PM

mintak mana2 ahli parlimen supaya najib perincikan kemana 7 billion tu di bayar , kalau tak buat satu suruhanjaya siasat , najib and co memang nak pelingkup negara kalau macam ni punya boros , kitta nak pinjam TEKUN pun seksa nak dapat....najib, kkerismudin,nazri , kak jilat eh kak ijat and kitol must go...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 7:06 PM

Din ... Seingat aku ... Aku dah cadangkn dulu kat engkau ... Buat 1 kertas kerja ttg makanan yg merbahayakn kesihatan ... Contohnya garam akan menyebabkn darah tinggi ... Makann segera menyebabkn penyakit buah pinggang ... Dan lain2 bahan makann dan penyakit alibatnya ... Tak pun jika dijual dgn harga murah rakyat akan membeli dgn banyak dan ini suatu pembaziran ... Bagi mengelakn penyakit dan pembaziran barangn tadi hendaklah dikenakn cukai 5%. . Kau mintalah 2% dari ah jib gong tu din. Bukan setakat 7.2 bilion engkau akan dapat ... Engkau lebih layak jadi pm dari ah jib gong itu ...

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 7:16 PM

@AnonymousTeringat lagu lama Air Supply - Making love out of nothing at all !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 14, 2013 at 8:19 PM

Salam bro,

Cmne nak join Konsortium Konsultan Swasta Negara ni? Den berminat ni.. gaji besar smpi berbilion..

....................
Reply To This Comment ...................
November 14, 2013 at 8:59 PM

Bro,
Jauh bezanya GDV dan Consultant fees. Kalau consultant fees saja rm7.2 bilion ini dah kira mengarut dan tak masuk akal. Kalau kita ambil 10% aja consultant fees maknanya projek itu bernilai rm70 bilion. Lebih tinggi dari projek MRT Sungai Buluh-Kajang.

Itu sebab aku kata tak masuk akal. Jangan mu main bantai aja tulis bro baca betul2. Aku tak sempat baca berita dalam The Star tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 15, 2013 at 2:52 AM

Salam Tuan Esa Adam...

Semua Blog2 Lain dah pon terbitkan artikel ini..

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/11/13/govt-paid-rm7-2b-for-private-consultants/
http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=187001:civil-servants-not-smart-enough?-govt-spent-rm72-bil-on-private-consultants-wong-chen&Itemid=2#axzz2ke8CcF5s

Ini Bukan Cerita Dongeng... Ini Cerita Sebenar.. Aik Macam Kisah dalam Pendekar Bujang Lapok pulak doh rasanya...Yang Beneeerrrr!!

Browse dan baca apa si CinaDapigs komen??? Tepuk Dada lagi bertambah2 sakit di hati nieeeh!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 15, 2013 at 2:55 AM

Apa Ah Jib Gor pon Nak Tiru Macam David Cameron Parti Buruh UK kot..

Jom layan jer website: http://www.telegraph.co.uk/news/politics/labour/7804353/Government-spent-1.8-billion-on-consultants.html
Government spent £1.8 billion on consultants

Apa ini Trend terbaru utk Menghabiskan Wang Rakyat supaya cepat negara bangkrap kot??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 15, 2013 at 1:03 PM

Semakin hari semakin ramai rakyat Malaysia menjadi pandai dan cerdik tapi Perdana Menteri kita semakin hari semakin kurang cerdik sampai kena ada con-sultant keliling pingang. Ini lah result nya bila jawatan President UMNO tak di tandingkan. Orang bodoh pun boleh jadi PM kalau mereka sanggup SABAR. Budaya bila No.1 pencen,No.2 naik jadi No.1 dan No.3 jadi No.2 dan seterus nya akan membolehkan orang bodoh menjadi pemimpin kalau mereka sanggup sabar.

Alfie

Post a Comment