........... Melayu Perlu Jadi Rasis Untuk Maju ! Apa Pandangan Anda ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Melayu Perlu Jadi Rasis Untuk Maju ! Apa Pandangan Anda ?

Tuesday, November 5, 201316comments

Apa pandangan anda kenyataan mamat dibawah ni ? Saya tak kenal dia siapa, tak kisahlah .... apa yang ditekankan adalah kenyataannya- Orang Melayu Perlu Tanamkan Sikap Perkauman Untuk Maju !




atau KLiK untuk sumber video


Jika tidak ada sifat perkauman, bangsa Melayu akan luput.

Share this article :

+ comments + 16 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 11:03 AM

Bagus juga mamat ni. Tapi dari sudut lebih luas ia satu bukti melayu tak mampu bersaing dan maju tanpa bantuan kerajaan. Melayu memang lemah dan tidak kompetitif. Dan paling jelas sekali sifat perkauman itu sendiri amat ditegah Allah dan ia ada disebut dlm Quran dgn jelas tanpa huraian hadis dan sebagainya. Sampai bila lah melayu nak bangkit.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 11:07 AM

Ingat ! Bangsa yang melihat bangsa lain lebih bagus, lebih hebat, lebih disegani berbanding bangsanya sendiri maka selagi itu bangsanya tidak akan menjadi lebih bagus, dihormati dan hebat!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 11:17 AM

Amat setuju... banyak kaum dlm dunia maju kerana sifat kepentingan kaum mereka... perkataan rasis diujudkan untuk melemahkan kaum lain supaya tidak dapat bersaing dengan mereka... ini adalah agenda dunia yang tersirat...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 11:23 AM

Melayu perlu menjadi rasis untuk maju ... Kerana cina dah lama menjadi rasis ...
Melayu pengguna kena membeli di kedai melayu ... Jadikan kedai cina pilihan terakhir ... Aku dapati kini di supermarket giant bersebelahn supermarket maiden d kuala terengganu pelanggannya amat kurang - tahniah rakyat terengganu. Lahirkn lebih ramai usahawan bumiputera terutamanya dalam bidang peruncitan, pemborong, pengedar dan lain2 perniagaan berskala besar. Pecahkan monopoli perniagaan kaum cina ini dalam semua sektor. InsyaAllah melayu akan berdaulat Islam akan dihormat dan dengan itu tak perlulah llagi pm 1 Malaysia ah jib gong dan tim pm 1 Malaysia Mu shi din yat seen.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 11:28 AM

Tingkatkan ekonomi diri dulu baru kisahkan ekonomi bangsa..

....................
Reply To This Comment ...................
November 5, 2013 at 12:18 PM

Good speech. Tak ada tapi - tapi simply good speech. Better to have some kesedaran daripada mengomen the guy itu ini. Niat dia bukan nak merosakkan bangsa lain pun

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 1:14 PM

Ia satu kenyataan yang amat bodoh. Orang cina memang rasis. Tapi mereka maju bukan disebabkan mereka rasis. Tapi dedikasi, kerja keras dan strategi. Mereka membina asas perniagaan yang kukuh berdasarkan kemahiran, nilai kompetitif dan mutu perkhidmatan yang tinggi, bukannya ali baba. Sebagai contoh, lihat aje kontraktor renovate rumah. Kalau bagi kat melayu, alamatnya kerja tak siap, kalau siap pun lambat, lepas tu mutu kerja teruk. Lepas tu mahal pulak. Sewaktu saya belajar di universiti, komposisi pelajar melayu-cina hampir sama. Semua pelajar cina dalam kursus saya mendapat 2n Class Upper. 3 mendapat 1st class. Sedangkan pelajar melayu hanya 3 2nd class upper, tak ada 1st class dan yang lain 2nd lower. Adakah ini disebabkan oleh sikap rasis orang cina?

Inilah hakikat yang orang Melayu perlu sedar. Jangan kita mencari alasan yang tidak ada kena mengena semata-mata untuk menyedapkan hati kita. Padahal, masalah sebenar ialah kelemahan diri kita sendiri.

Islam membenci sikap perkauman. Tetapi ada mamat ni mai ajar kita untuk jadi perkauman. Apakah nabi kita bernama Muhammad S.A.W. atau mamat ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 1:29 PM

Salam,
Rasanya melayu memang dah lama rasis. Tp berlembut dgn kaum lain, jaga hati kononnya, perpaduan, diutamakan, integrasi nak kena jaga. Tp melayu aje la yg buat, yg lain tak ada dlm agenda kaum mereka. Melayu aje yg dok kena bila ckp bab melayu dan agama mcm kaum lain teraniaya sgt.

La ni, pemimpin melayu dah malu nak guna nama melayu. Nak mengutamakan kaum lain. Ramai pulak yg sokong tu. Tak boleh tahan. Nak jadi rasis, nanti polis dtg umah kalu terlebih ckp tapi kaum lain lebih ckp tak pa pulak. Kalu ada melayu yg bertelur besar dan boleh menjadi pemimpin yg mengutamakan agama, bangsa dan negara, kita ikut aje la dia.

Tak nampak dah telur kat ah jib gor, den nak sin apa tah lagi kp bn umno. Sapa la pemimpin umno yg sanggup hilang segalanya demi agama, bangsa dan negara. Susah nak lwn bila duit besar di dpn mata.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 1:38 PM

Bangsa lain dah lama bersifat perkauman terhadap produk bangsa mereka sendiri. Memang betul 100% apa yg mamat ni cakap.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 1:45 PM

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum (bangsa) melainkan kaum itu sendiri mengubah nasibnya” - Ar-Ra’d:11

“Seorang lelaki (ayah perempuan yang meriwayatkan hadith) bertanya: ‘Wahai Rasulullah, adakah dianggap ashobiyyah, puak orang yang sayang kepada kaum bangsanya?’ Jawab Baginda SAW: ‘Tidak, tetapi asobiyah ialah apabila seorang itu menolong bangsanya kepada kezaliman’.” (HR. Abu Daud, Ibn Majah dan sebagainya)

Jadi orang Melayu, adakah dalil2 ini tidak cukup untuk memberi petunjuk kepada kita?

....................
Reply To This Comment ...................
November 5, 2013 at 3:09 PM

@AnonymousHujah saudara saya panjangkan dalam artikel selepas yang ini. Menarik untuk dibahaskan :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 5, 2013 at 9:58 PM

Mamat Anon 1:14 PM.

Jangan mudah membodohkan kenyataan orang. Kata pujangga 'Dengar apa yang dikata dan bukan orang yang berkata'. Dia hanya memperingatkan masa depan bangsa Melayu. Bagus pandangannya. Mamat Anon 1:14PM juga boleh upload ke Youtube kalau ada pandangan tang lain. Jangan asyik komen orang lain jer.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 6, 2013 at 1:04 AM

Kalau syarikat apple tak 'rasis' dengan produknya. Agaknya dia akan berjaya ka? Kalau microsoft tak 'rasis' agak boleh berjaya ka? Monopoly market = kuasa ekonomi. Fikir fikirkan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 6, 2013 at 2:51 PM

melayu mana boleh rasist..kan ada melayu hijau yang sokong cinapek

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 14, 2014 at 1:16 PM

Yang tersangat penting kita usahakan dan capai ke cemerlang di semua bidang ekonomi tampa penat lelah yang inti nya menunjukkan kita bolih sebagai seoranf individu

....................
Reply To This Comment ...................
January 26, 2016 at 4:51 PM

Melayu terlalu manja dan ingin dapat sesuatu dengan mudah, selalu berkedok agama dan justru kelakuan mereka sendirilah agama mereka menjadi negatif di mata non muslim.

Post a Comment