........... Lagi Pandangan Menarik Dari Mat Melayu-Kena-Jadi-Rasis | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Lagi Pandangan Menarik Dari Mat Melayu-Kena-Jadi-Rasis

Thursday, November 7, 20135comments


Dibawah ada dua lagi video pendek dari Mamat yang baru ni saya siarkan videonya - Melayu Perlu Jadi Rasis Untuk Maju ( KLiK ) Sama seperti sebelumnya, tumpukan pada apa yang diucapnya bukan siapa dia.




Sumber asal video - KLiK





Sumber asal Video - KLiK

Share this article :

+ comments + 5 comments

....................
Reply To This Comment ...................
November 7, 2013 at 4:45 PM

Racist sungguh Bugis ni. Ingatkan DAP saia yang rasis.

Saya sangat setuju dengan brother ni, lebih lagi bila dia kata, 'untung 3000, belanja 6000. Ini tak masuk bab tukar kereta, bini kedua dan lain-lain pembaziran lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 7, 2013 at 5:26 PM

Tertunggu-tunggu kenyataan amat "bijak" daripada Mat Meritokrasi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 7, 2013 at 11:27 PM

Saya tengok dan tengok youtube tersebut and memikirkan apakah point mamat ni. Jawapannya yillek.

Kalau nak jadi usahawan maju, lebih baik cakap pasa produk, business plan, marketing strategi dll. Ni tidak, tak habis-habis berkisar usahawan bumiputera, bugis, cina, arab, bla bla bla. Tapi last last apa manfaatnya?

Ni macam kes belajar kat universiti juga. Orang yang nak maju dalam pelajaran mereka bercakap pasal subjek pelajaran, homework, tutorial, exam strategy, past year questions dll. Tapi datang seorang mamat nak cakap untuk majukan pelajaran. Tapi yang ditekankan pelajar melayu, pelajar bumiputera, cina, bugis, Arab.

Itulah sebabnya dari hari tu lagi saya dah cakap, ini semua pasal Sunnahtullah. Sesiapa yang berusaha, tak kira cina melayu bugis india atau pun arab, insha Allah akan diberikan rezekinya.

Mat Meritokrasi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2013 at 8:11 AM

mat meritokrasi,
maka selain faktor usaha keras tak perlu pertimbangkan juga kegagalan dan kejayaan seseorang? kalau macam tu kenapa orang yg keje sampai lewat malam tak semestinya akan naik pangkat dengan cepat? mmg betul bila awak kata nak maju mesti ada produk, bisnes plan dll tp tu lebih pd internal factor. takde sape dlm dt ni yg x setuju bhw usahawan melayu perlu lebih maju dr segi internal2 factor tu. tp mcm mana dgn external factor? encik tak boleh menipu dengan berkata padang dan peluang dalam bidang perniagaan sama rata. mcm mana dengan gerakan kartel persatuan2 peniaga cina yg control ekosistem perniagaan negara ni sedari dulu? menguasai dan memonopoli begitu banyak cabang perniagaan smp punya susah melayu nak cari makan? dunia bisnes bukan semudah zaman belajar yang mana silibus pelajaran dan skima jawapan dah ditetapkan pihak uni dan pensyarah dan semua pelajar dinilai sama sahaja (mungkin ada unsur bias oleh pensyarah juga tp tidak terlalu ketara). dan semua pelajar pun dibagi kuliah yang sama dan bahan yang serupa. nak maju lebih kena ikut macam saranan en meritokrasi la. tapi perkara ni tak berlaku dalam dunia perniagaan. layanan macam kredit perniagaan tak semudah tu nak diberi pada usahawan bumiputera berbanding usahawan kaum dia. itu belum tengok lagi harga supply yang dah open secret memang berat sebelah. lebih baik encik ceburi dulu bidang perniagaan terutama yg banyak dicontrol kaum cina macam dalam telekomunikasi, perkilangan, hartanah dll dan datang sini balik kemudian citer samada produk dan bisnes plan hebat encik meritokrasi tu satu2nya penyebab kejayaan usahawan bumiputera. atau paling senang cuba bukak kedai komputer kat low yat dan ceritakan balik pengalaman kejayaan encik dengan kami di sini. nak juga tau kepoweran produk dan bisnes plan encik tu yang boleh ngalahkan gerakan kartel perusahaan cina untuk jadi pedoman untuk usahawan2 bumiputera yg lain.

jentayu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 8, 2013 at 9:27 AM

Salam Encik/Cik Meritokrasi,

Saya setuju sangat dgn komen Encik/Cik Jentayu. So, saya berminat dgn saranan beliau tentang Encik/Cik Meritokrasi run satu bisnes (or maybe u dah ada bisnes sendiri)...pastu sharekan pengalaman U tu...bole?

Tak salah kita meluahkan pendapat masing2...tapi bila mana kita berbeza pendapat, adakah kita berlapang dada menerima pendapat org lain?

Badai

Post a Comment