........... Isu Sabasun Part 2 - Peniaga Melayu DiAnaktirikan MBKT | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Isu Sabasun Part 2 - Peniaga Melayu DiAnaktirikan MBKT

Sunday, November 17, 201313comments

Semalam saya telah menyiarkan satu artikel pengenalan mengenai satu perniagaan runcit oleh anak Melayu Terengganu - SABASUN HyperRuncit, yang menjadi kebanggaan tempatan kerana berjaya bersaing dengan syarikat2 gergasi seperti pasaraya Mydin dan Giant untuk terus kekal relevan dan terus membantu masyarakat setempat dan para peniaga IKS Terengganu. ( KLiK )

Bukan kecil cabaran yang dihadapi oleh pemilik Sabasun .... bukan saja cabaran standard bersifat persaingan perniagaan dari Big Player seperti Mydin dan Giant, malah turut berdepan dengan pelbagai karenah birokrasi dari pihak berkuasa tempatan yang sengaja menimbulkan halangan demi halangan yang menguji kesabaran dan daya tahan usahawan Melayu ini.

Mungkin ianya kebetulan tapi sifat kebetulannya itu terlalu 'obvious', masalah2 yang dikirimkan oleh pihak berkuasa tempatan semakin ketara sejak pasaraya Mydin mula beroperasi selang 500 meter dari premis Sabasun. 

Antara isu yang dibangkitkan oleh pemiliknya, Che Salmi adalah -

1- Menjadikan jalan utama didepan bangunan Sabasun sebagai kawasan larangan parking seminggu sebelum HariRaya pada tahun 2009. Habis dicabutnya tiang meter parking, dicatnya garisan kuning dan ditempatkan pegawai trafik bagi menyaman kenderaan yang parking disitu. 

Kesannya, Jualan Hariraya yang sepatutnya tinggi ketika itu jatuh menjunam kerana pelanggan lari dek sebab kesukaran meletakkan kenderaan.

Jalan besar di depan Sabasun1
Selepas 3 bulan, keadaan diubah asal semula - meter parking diletak semula, cat putih menutup warna kuning ...... tidak pula diulangi perkara sama tahun2 berikutnya . 



KLiK untuk ke Youtube.

2 - Notis penamatan tempat letak kereta di belakang bangunan Sabasun1.

Tahun 2003 Sabasun telah menyewa tanah dibelakang bangunan premis ( setelah permohonan untuk beli ditolak ) sebanyak RM4ribu sebulan untuk dijadikan kawasan parkir kepada pelanggan ( percuma / tidak di caj ). Kerja2 menambun dan meratakan tanah dilakukan oleh Sabasun sendiri.

Sehingga Januari 2013, Sabasun telah membayar sejumlah RM484,300 untuk bayaran sewa tanpa sebarang tunggakan tapi secara tiba2, pihak Bandaraya telah mengeluarkan notis untuk menamatkan kontrek sewaan TANPA DIBERI SEBARANG ALASAN pada November 2012.

Kawasan Parkir dibelakang Sabasun1

Sabasun sudah beberapa kali membuat rayuan namun TIDAK PERNAH DIBALAS maupun DILAYAN.


3 - Yang paling UTAMA adalah KEENGGANAN pihak Majlis Bandaraya Kuala Terengganu untuk memperbaharui Lesen Niaga Sabasun1 pada penghujung tahun 2012 !

Ya, pihak MBKT tidak mahu menerima permohonan / bayaran dari pihak Sabasun untuk Lesen Niaga Tahunan dan TIDAK ADA ALASAN diberikan.

Setelah berniaga selama 17 tahun dilokasi yang sama tanpa sebarang masalah, tiba2 pihak MBKT , ikut suka2 hati mereka, merasakan Sabasun tidak layak untuk berniaga lagi dipremis sama !

Sabasun1 masih meneruskan operasi perniagaannya sehingga kini TANPA sebarang Lesen Niaga. Kenapa ? Itu kena tanya MBKT.

Ya, diakui yang bangunan Sabasun itu tidak punya CF tapi ia dijelaskan oleh Cik Salmi dibawah. Tapi jika ketiadaan CF dijadikan alasan kenapa ia tidak disebut ? Saya ulang - Keengganan pihak MBKT memperbaharui lesen niaga Sabasun tidak disertakan sebarang alasan, walaupun setelah dibuat rayuan.


 
KLiK untuk ke Youtube.

4 - Saman kerana tidak meletakkan tanda Tidak Boleh Merokok

Dalam pada tidak ada Lesen Niaga, pihak Kesihatan yang didatangkan khas dari Dungun ( daerah lain ) telah datang seramai 10 pegawai penguatkuasa semata2 untuk periksa samada pihak Sabasun ada meletakkan tanda Tidak Boleh Merokok dipremis.

Papan tanda itu ADA disekitar bangunan tapi kerana ia tidak diletakkan diatas pintu masuk, maka Sabasun telah dikeluarkan surat saman.

Walaupun saman cuma RM250 tapi pihak Sabasun telah mencabar tindakan itu dimahkamah demi menegakkan kebenaran. Mereka telah 4 kali naik Mahkamah  dan kes ini dalam masih dalam perbicaraan.




KLiK untuk ke Youtube


Bersambung lagi ...... Tahun 2009 Sabasun telah membuka satu lagi cawangan HyperRuncitnya - Sabasun 2 di Wakaf Tembesu ( tidak sampai 10 km dari Sabasun1 ). Masalah dari pihak berkuasa tidak kunjung padam mengekori mereka disana juga. Nantikan Artikel seterusnya...

PS 18 Nov.12:45 am -  Atas permintaan empunya diri, video2 dan salinan repot telah ditarik balik.

Share this article :

+ comments + 13 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 17, 2013 at 7:54 PM

Rase rasenye dah boleh agak ape sbbnye. Org bisnes tahu tahu aje.

....................
Reply To This Comment ...................
November 17, 2013 at 8:02 PM

Aku dah cakap kan dah Din.PUKIMAK BABI kat dalam tu punya kerenah sebab apa.Isu bunuh nembunuh perniagan Melayu Tulen ni bukan khayalan atau fantasi.Yang sungguh menyedihkan ada bangsa kita sendiri yang jadi pemsabotaj atau bersekongkol dengan PUKIMAK ASING untuk membunuh Melayu.Kalau pasaraya ni bangkrap PRU 14 mereka akan terima pengajaran yang sungguh dasyat.

Sekian

....................
Reply To This Comment ...................
November 17, 2013 at 9:45 PM

Sakit hati aku baca benda macam ni. Bangsa Melayu sendiri yang cuba menjahanamkan ushawan Melayu. Mendidih darah aku baca laporan Din Turtle ni. Rsa macam nak pi bakaq MBKT pun ada. Haramjadah betul. Rasanya ReentryCapsule betul. Mereka nak pelincir tuh. Cuba tanya Mydin dan Giant berapa mereka hulur. Jangan-jangan mereka dapat pelincir dari Giant tak. Nak bagi Sabasun bungkus.

Syabas Abg.Din kerana sanggup angkat kes seperti ini ke pengetahuan umum.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
November 18, 2013 at 1:08 AM

ohhhhhhh.......patutlah Mydin n Giant mengekor rapat SABASUN.....mana SABASUN pi, depa ada.....mcm nak TANAM SABASUN hidup2

SABASUN 2 pun dulu masa mula2 buka ada ura2 TANAH NAK DIAMBIL oleh empunya tanah....katanya seorang lecturer.....ada la tanya pak guard, bbetul ke SABASUN 2 nak kena tutup, pak guard kata itu semua taktik nak memBURUKkan SABASUN

mcm2 cara org berkuasa nak tunjuk kuasa......bongkar bro DT....bongkar...kalau bro DT berani, pi terjah pejabat MPKT, tanya depan2.....kesian SABASUN 1, niaga takda LESEN

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 18, 2013 at 10:26 AM

itu PUKIMAK dalam MPKT agaknya dah dapat lendir dari cinabeng kot . itu yang khayal dah tak kenal melayu dan ugama tu..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 18, 2013 at 2:48 PM

Sabasun patut bertemu dgn menteri berkenaan (perumahan & kerajaan tempatan). Tengok apa reaksi beliau. Tentu ada kalangan berjawatan tinggi dlm MBKT yang telah menelan pelincir dari giant... lagi sekali sprm dan pm lena?

....................
Reply To This Comment ...................
November 21, 2013 at 1:10 PM

Ambe anak jati Terengganu, ambe dapat rasa apa yang tuan sabasun tu rasa. Abang ambe sendiri dah berapa kali kena tegur di majlis daerah, puak2 ye nung suka sangat lipat orang sediri. Abang ambe bukok carwash je pun, tanoh sediri, modal sediri. Deme2 nok maroh buat apa lagi? Parok gamok orang kita main lipat bangsa sediri.

....................
Reply To This Comment ...................
November 21, 2013 at 2:29 PM

@Abdul KarimPernah seorang rakan dari luar Ganu kabor ke saya, banyak2 tempat dia gi, teganu lah negeri yang paling TERUK pakai kabel !

Malu dbuatnya tapi terpaksa diakui kebenarannya.

Ini bukan isu politik, sebab sapapun memerintah, orang dalam MBKT tetap sama.

Ini masalah mentaliti orang Melayu dalam MBKT !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 21, 2013 at 9:03 PM

Sandart la.. pelincir kena kuat baru bleh hidup macam giant ngan mydin tue.Setiap buan dibayar pelincir..kepada org2 tertentu..

....................
Reply To This Comment ...................
November 21, 2013 at 9:17 PM

@AnonymousTuduhan berat tuh kalau tidak ada bukti !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 1, 2013 at 9:17 AM

Manusia tak sedar yang perancangan Allah itu lagi maha hebat. Semoga pihak yang teraniaya mendapat pertolongan dari Allah.. Amin..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 1, 2013 at 3:22 PM

PIHAK MBKT BODO..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 10, 2014 at 1:25 AM

Walaupun berlaina fahaman politik, tapi dalam bab ni saya turut bersedih, mesti ada tali barut yang buat kerja ni, cuba siasat kalau betul Giant and Mydin ada belanja MBKT apa2?

Post a Comment