........... Hospital Cina ? ? Tidakkah Rasis bunyinya ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Hospital Cina ? ? Tidakkah Rasis bunyinya ?

Friday, November 22, 201312comments


Bukan berita tentang hospital itu yang saya nak tulis tapi NAMA hospital itu - Hospital Cina / Chinese Hospital ? ? Ini logonya -



Mungkin saja stafnya ada juga kaum lain, dan pesakitnya mungkin adalah 2-3 orang bukan Cina yang tersesat masuk tapi tidakkah RASIS bunyinya nama Hospital Cina ?


Bukankah Karpal juga baru ni mengkritik sebarang entiti yang berasaskan kaum ..... apa pandangan Karpal tentang Hospital Cina ini ?

Apa pandangan Hannah Yeoh yang sibuk dengan anak Malaysianya  .... konon tak puashati sebab terpaksa mengiktiraf jenis kaum anaknya dalam surat beranak.  - Hospital Cina ?


Bagaimana kerajaan boleh luluskan nama Hospital Cina ? Kalau nama orang cina tu boleh lah diterima tapi ini dinamakan atas jenis bangsa/kaum ... tidakkah RASIS namanya ?

Share this article :

+ comments + 12 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 22, 2013 at 9:01 PM

menurut ah jib gong itu bukam rrasis namanya ... kalau hospital melayu baru rasis ... setahu aku lat plaza rakyat ada sebuah jpspital walaupun namanya bulsan hospital cina tetapi aku yakin pemiliknya adalah cina kerana namanya nama orang cina ... fuh hospital ini besar din ... kamu boleh pwgi tengok ...

....................
Reply To This Comment ...................
November 22, 2013 at 9:20 PM

@AnonymousTung Shin ? tempat dimana Anwar hampir nazak kononnya kena kanister bom asap ?

Sebenarnya artikel ini bukan nak berdebat tentang nama apakebenda pun tapi nak membuktikan betapa hipokritnya mereka yg memperjuangkan Malaysian Malaysia.

Mereka hanya tahu mempertikaikan apa yg ada pada Melayu tapi apa yang kaum lain buat tidak pula mereka sentuh.

....................
Reply To This Comment ...................
November 22, 2013 at 9:36 PM

Itu namanya hak asasi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 22, 2013 at 10:12 PM

Din, ko kena faham. Kat Malaysia ni special sikit. Kalau mempertikaikan hak kaum kiasu, ianya dipanggil rasis. Tapi jika mempertikaikan hak peribumi atau melayu, ianya dianggap sebagai memperjuangkan kesamarataan sesuai dengan kehendak hak asasi manusia. Lagipun kat Malaysia ni kaum kiasu adalah kaum yang tertindas dan perlukan pembelaan. Oleh itu, memang tak salah Ah Jib Gor memanjakan mereka selama ini.

Jika dari peringkat sekolah lagi, mereka diasingkan mengikut kaum. Saya rasa tak salah jika hospital pun mempunyai entiti perkauman. Opsss.....lupa pulak aku, jika atas nama kaum kiasu, ianya bukan perkauman. Elok gak rasanya kita cadangkan pada kerajaan supaya diwujudkan china town di setiap daerah. Setiap cina town ada hospital cina, pasaraya cina, kolej cina.....senang cerita semua orang cina kita letakkan kat satu penempatan khas supaya mereka tak perlu bergaul dengan kaum-kaum lain termasuk melayu. Bila mereka berniaga, biarlah pelanggan pun di kalangan mereka juga. Soal dana sjkc biarlah mereka sendiri yang uruskan. Ah Jib Gor jangan pandai-pandai nak hulur peruntukan lagi.

Mereka enggan bertutur dalam bahasa melayu. Mereka enggan bercampurgaul dengan kaum-kaum lain dalam satu sekolah. Mungkin Din boleh ambik sedikit point dari blog Helen Ang pasal persepsi orang melayu terhadap kaum cina. Hampir semuanya betul kerana orang cina hanya nak duduk dalam dunianya sahaja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 22, 2013 at 10:39 PM

Kalau di peringkat antarabangsa kaum Cina ni ibarat Yahudi. Sebab tu apa saja yang mereka buat itu betul.

....................
Reply To This Comment ...................
zain
November 23, 2013 at 1:11 AM

Din, kalu hospital islam mcm mana lak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 23, 2013 at 1:28 AM

Yang rasis tu jika melibatkan Melayu . Jika melibatkan Cina atau India, itu tidak dikira rasis. Itu kebebasan yg dijamin Perlembagaan Persekutuan.

Ingat tu bro, rasis jika melibatkan Melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 23, 2013 at 1:31 AM

boleh pakai sebab ah jib gonggg pun dah lacur nama dia.so kalau dgn cinabeng semua bolehh.melayu sahaja ada sekatan dan undang2.kita org melayu tak dak nilai sekupang pun di mata ahjib gongg.cinabeng boleh la duit byk pi simpan dekat cimb.

....................
Reply To This Comment ...................
November 23, 2013 at 2:04 AM

@zainHospital atau institusi Islam itu diwujudkan atas keperluan agama terutamanya dari hukum syarak halal dan haram. Bukan wujud untuk membezakan kaum tapi ada fungsi dan perbezaannya.

Gunakan tanpa was-was.

....................
Reply To This Comment ...................
November 23, 2013 at 3:00 PM

Betul juga.
Karpal Singh tak pertikai pun Hospital Cina ini. Logo pun tak guna Bahasa Kebangsaan. Harap=harap, pekerja mereka semua Cina juga?

....................
Reply To This Comment ...................
mae
November 24, 2013 at 7:35 AM

XOX adalah talian komunikasi khusus untuk orang Cina

....................
Reply To This Comment ...................
November 24, 2013 at 12:02 PM

Bang Din....Hospital ni dah lama di Serembang lah....Since 1930 jauh sebelum kemerdekaan Malaysia. Namanya hanya diteruskan dari nama asalnya, Hospitalni dah jadi hospital publik kecuali namanya tak ubah.
Ia bertujuan untuk jaga kebajikan masyarakat Cina pada masa tu....krn masa tu ramai Cina bukan dari pendidikan english atau sepatutnya tidak dpt apa2 pendidikan, terutamanya perempuan dari bawah kelas menengah . Sebabtu ia dibina oleh public funds dari masyarakan Cina sendiri untuk menjaga kebajikan masyarakat sendiri.

Post a Comment