........... Semua Kekal ... UBAH Taik Kucin ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Semua Kekal ... UBAH Taik Kucin !

Sunday, October 20, 201351comments

UBAH  ?  TRANSFORMASI  ?  MEREMAJAKAN  ?  TELUS  ?  DEMOKRATIK  ?  BERSIH  ?  PROGRESIF  ?  HIDUP MELAYU  ?


semuanya TAIK KUCING !

Seperti yang saya tulis diruangan komen artikel sebelum ini, Pemilihan yang baru saja tamat ini hanya membuka pekung Umno lebih luas untuk dipertontonkan kepada rakyat....... konon perkara2 negatif yang didakwa berlaku dalam Umno seperti POLITIK WANG, GILA KUASA, KRONISMA dan lain-lain sebagai tidak lebih hanyalah PERSEPSI negatif, sebenarnya sudah sebati dengan Umno sekarang. ( KLiK )

Nak UBAH apanya kalau Umno sendiri tidak terubah ?

Secara peribadi saya lihat Umno terpaksa bekerja lebih keras untuk memulihkan kredibilitinya dimata orang Melayu selepas TEATER PEMILIHAN ini jika Umno masih mahu mendakwa mewakili suara orang Melayu.

Apa yang nyata, Umno TIDAK mewakili suara orang Melayu dalam Pemilihan ini, Umno hanya mewakili suara Pemimpin Umno sendiri. 

Orang Melayu kena bersuara ! Apakah kita masih mahu terus berikan sokongan kepada Umno setelah dikencing sekali lagi ?

Sama-sama kita fikirkan ...... kita ada 4 tahun sebelum PRU, masih belum terlambat jika ingin bertindak. Kalau sebelum ini kita TERPAKSA menyokong UMNO atas sebab tidak ada pilihan yang lebih baik, apakah kita masih mahu terus dalam keadaan TERPAKSA selamanya ?

Umno bercakap tentang UBAH tapi Umno sendiri tak nak UBAH ..... itu bagi saya namanya PERASAN BAGUS / SYOK SENDIRI !

Jika Umno dakwa mereka JUARA MELAYU tapi orang Melayu tidak iktiraf status itu ..... maknanya ? Umno Hanya Juara Taik Kucing.


PS - Artikel merupakan reaksi spontan saya ekoran berita tidak resmi STATUS QUO Kepimpinan Tertinggi Umno KEKAL.  -TMI - Zahid, Shafie, Hishammuddin kekal Naib Presiden Umno, Mukhriz gagal

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengekalkan jawatan Naib Presiden Umno bagi Penggal 2013-2016 selepas memperoleh 173, 160 dan 95 undi.

Sehingga jam 12.15 pagi ini, 168 daripada 191 bahagian Umno seluruh negara sudahpun mengeluarkan keputusan pemilihan secara tidak rasmi.

Share this article :

+ comments + 51 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
October 20, 2013 at 1:07 AM

Bro Din, boleh tak sediakan ruang untuk menunjukkan jumlah orang yang keluar dari UMNO selepas PAU ni. Sesiapa yang nak keluar, daftar nama pada ruangan yang disediakan. Orang-orang atas UMNO ni mesti kena ajar. Kalau keluar senyap-senyap, impak tak seberapa. Bayangkan kalau senarai terkumpul lebih dari ratusan ribu. Tak mustahil angka tu sebab memang ramai yang tengah kecewa sekarang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 1:09 AM

UMNO skrg mcm bodoh pun ada...baik x payah buat ada pertandingan kalau pemimpin atasan sendiri dah bg restu trio 3 org penyandang tu supaya kekal... tgk negeri pahang semua bhgian dpt kt kerismudin itu pun mesti sebab orang atas punya arahan lah tu almaklumlah pm kita kn orang pahang...xkan nak melawan cakap bos...walaupun dato mukhriz kalah aku respek sebab dia boleh bagi kerismudin hampir nak terkencing!! Kerismudin menang pun nasib je la...itu pun sebab pemimpin yang penuh skandal bg sokongan...ini semua poyo!! Mana2 perwakilan yang jenis kena cucuk hidung pun mcm taik kucing!!!

....................
Reply To This Comment ...................
October 20, 2013 at 1:10 AM

@Melayu KampungOrang Melayu ni kecewanya tak lama..... sekejap jer.

Tengok jer impak lepas PRU13 ...semua balun Melayu Liberal, tapi sekarang ?

....................
Reply To This Comment ...................
October 20, 2013 at 1:30 AM

kebodohan melayu ttp kekal..nmpk sgt najib takut kpd pengaruh mukriz..perwakilan ttp ditakuk lama..wlpn mcm mana lemahnye hishamuddin..dia ttp dipilh..tak tau la..perubahan mcm mana yg nk dibw..mmg btl klh tak semsetinye klh selamanya..tapi ttp kesal dgn tindakan perwakilan yg mementingkan faktor negeri, dgr ckp ketua di atas..spt lembu dicucuk idung...knp UMNO makin lama makin lemah? ini smua sbb pemimpin yg bgs n barani berjuang utk islam n melayu..mereka cantas dari bwh laagi..jdk tinggal la yg lemah ..n bingung..klu UMNO x berubah...yg diatas msh angkuh dan bodoh sombong dgn kuasa..tak mustahil...UMNO akan jdk pembangkang....korang mmg bengap...ckp berdegar2...alih2 pangkah la si amaran....!!!!!!!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
October 20, 2013 at 1:39 AM

Aku memang serious dalam hal keluar UMNO ni. Tak sanggup aku dijadikan perangkaan UMNO Johor seolah-olah aku memang menyokong Hisham.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 1:43 AM

din, yg mudah lupa tu perwakilan umno. rakyat tak pernah lupa. sudahla din, lupakn umno. umno bukan melayu.
kn lu cakap lu blogger parti melayu ... wacakaplu

....................
Reply To This Comment ...................
October 20, 2013 at 1:47 AM

Tepatkan ramalan kat blog aku.Mukhriz kalah punya.Pakatan Lucifer lagi kuat dana dan tipudayanya.

Percayalah.

Benteng terakhir adalah penyatuan dan pembentukan Parti Melayu Baru.Satu gerakan Revolusi dari Melayu baru yang sudah bosan dengan permainan politik JAMBAN selama ini.

Sekian

....................
Reply To This Comment ...................
October 20, 2013 at 1:50 AM

Wanita UMNO sangat LURVE sama KerisBudin.Katanya stim bila tengok H2o cium keris chup...chup..ummmaaaahhh....!!!

Auuuuwww....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 1:58 AM

hati ku kuciwa tidak dapat berkata, gundah gulana ku harapkan bulan jatuh keriba rupa-rupanya tahi kucing jatuh kemuka.....INI SEMUA SALAH DAP!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 3:03 AM

Walaupun saya amat kecewa atas kekalahan tipis Mukhriz, namun saya menyanjungi ketokohan beliau sebagai pemimpin yang berjiwa Melayu, tegas,dan berani. Saya tidak nampak dimana duduknya transformasi yang dilaung2kan dalam UMNO. Tidak ada perubahan langsung. Yang jelas ramai ahli2 UMNO menyokong Mukhriz berdasarkan undi popular namum entah dimana silapnya....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 3:26 AM

Setuju dgn you punya pendapat Bro Din.

Alfie

....................
Reply To This Comment ...................
October 20, 2013 at 4:05 AM

Sebenarnya tidak semua buruk. Kekalahan Mukhriz telah dijangkakan kerana tidak mendapat endorsement dari PM. Kepada semua bahagian yg mengundi, mereka telah diarahkan oleh setiap ketua bahagian supaya mengundi penyandang. Ku Nan sendiri telah menyampaikan 'amanat PM' tersebut minggu sebelumnya. Tanya saja pada mereka yg hadir di majlis tersebut. Najib menyorak slogan demokrasi hanya lip service sebab secara kilas tangan dia mengarahkan agar semua bahagian mengundi mengikut katanya. Walaupun begitu terdapat 91 bahagian telah mengundi Mukhriz bermakna separuh perwakilan bahagian telah melaksanakan tangungjwb mereka tanpa takut pada pemimpin mereka atau tunduk terhadap desakan pemimpin. Mungkin Najib lupa pada sejarah, tetapi setiap org yg mabuk kuasa, menfaraid kuasa sesama golongan mereka pasti jatuh dengan dengan buruk.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 6:10 AM

Hishamuddin dapat wahyu dari Pahang. Kalau tak ada arahan tu, Hisham pun dah terbalik.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 6:20 AM

Kalah menang sudah adat

Tentunya ada hikmat

Silap salah mmg tabiat manusia... mudarat nye juga ada

Tapi... saya pilih mudarat kecil drp mudarat besat... BN drp PR

Semoga... Melayu Islam bertambah kental...

Kecewa??? Saya lbh kecewa dgn pas...

....................
Reply To This Comment ...................
tebing tinggi
October 20, 2013 at 6:40 AM

UMNO semakin lama semakin mengechewakan , pemilihan kali ini serupa tiada pemilihan ,lebih baik tiada pemilihan ,pewakilan endorse sahaja siapa yang ada sebelum ini.

Agaknya orang Melayu dah makin lama semakin lembab ,sampai tak tahu pilih mana baik mana burok !!! .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 7:06 AM

Melayu UMNO, PAS, PKR, semua sama je perjuangkan orang atas dan orang kafir. Melayu miskin tak ada pembela. Nasib kita akan jadi macam Red Indian dan Aborigine, cuma bezanya Melayu yang menghancurkan bangsa sendiri. Hanya pada Allah SWT kita berserah untuk menolong kita yang lemah sambil usaha mencari alternatif baru.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 7:39 AM

sabar bro Din

Memang betul kata pembangkang...bukan org Melayu yang salah, org UMNO yang salah....dalam kes ni semua dungu yang sokong kj dan hisham.....



....................
Reply To This Comment ...................
October 20, 2013 at 7:59 AM

Bukan langsung tak ada perubahan...ada,tapi masih tak cukup kuat momentumnya.Ada tangan2 ghaib yang mahukan keputusan sedemikian rupa.Kalau tak silap cuma negeri pahang yang 100% memilih hisham..rasanya semua orang tahu atas faktor apa.

Mukhriz kalah atas beberapa sebab:
1.Lobi dari orang atasan secara langsung atau tak langsung.
2.Tempoh penglibatan politik yang baru 'setahun jagung di dalam umno(10 tahun)berbanding dengan pencabar/hisham.Jadi hisham lebih sebati dan dikenali dikalangan perwakilan berbanding mukhriz.
3.Sikap wala' membuta-tuli semulajadi orang Melayu terhadap pemimpin(sama macam Melayu pas juga).Ini memang sifat tipikal Melayu.Sebab itu jugalah Melayu satu2nya bangsa/negara yg paling ramai raja di dunia ini sehingga sekarang(bukan anti raja ya..tapi cuma nak bagi gambaran sifat 'taat-setia' Melayu terhadap pemimpin).

Oleh itu,kIta yang majoritinya yg bukan ahli umno tapi menyokong umno atas sebab2 yg kita semua tahu perlu lebih bersikap kritis terhadap umno dalam tempoh 4/5 tahun ini.Sekiranya umno masih tak mahu berubah,pru14 nanti kita perlu lakukan sesuatu.Salah satu yg paling penting yg patut kita perhati dan pantau adalah agenda Melayu/bumiputera ahjib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 8:02 AM

Secara rasmi aku keluar umno. Aku sokong dgn cdangan melayu kampung. Tranformasi mende kalau semua yg ada masih lg duduk atas. Semua yg masih dipilih tu dinasor!!. Harapkan akar umbi berubah tapi yg diatas semua dok pikir tembolok sendiri...perwakilan yg ada pun sama. Masing2 takut kena cucuk btg hidung. Perkembangan semasa langsung tak ikut. Tanya pasal apa pilih sipolan jawab sbb org atas suruh. Jatidiri langsung takde..
Aku sarankan kat dato mukhriz, prk sg limau ni tutup je bilik gerakan. Takyah nak beretorik lg..AKAR UMBI dah menyampah dgn pemimpin yg ada..terasa sangat diperbodohkan kali ini..macam lahanatt!!...ptuihhh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 8:06 AM

Kasi tumbang najib next pru automaticly hisyam ckmm tergolek dog...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 8:12 AM

Bro, seperti mana BN yang tak malu atau insaf setelah mereka kalah melalui undi popular semasa PRU13 dulu, macam tu lah sekarang bila Hishammuddin yang kalah melalui undi popular dengan Mukhriz, dia tak akan malu dan insaf, So, conclusionnya UBAH ? TRANSFORMASI ? MEREMAJAKAN ? TELUS ? DEMOKRATIK ? BERSIH ? PROGRESIF ? HIDUP MELAYU ? MEMANG TAIK KUCING!!!!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 8:19 AM

Betul cakap DinTurtle, orang Melayu ni kecewanya tak lama. Sekejap lagi lupalah tu. Nak buat parti baru rasanya not adviseable. Lagi berpecah undi Melayu, takut yang untungnya DAP. Since sekarang ni Najib and the gang dah menang, kita terima ajelah yang ramai perwakilan UMNO ni half past six. Tapi kita tak boleh give up. Bila-bila Najib and the geng buat salah kita Melayu mesti bising macam Cina dulu. Biar mereka jaga sikit orang Melayu. Don't take Melayu for granted just because most Melayu still think UMNO is the best party to represent Melayu. Leaders boleh ditukar ganti (walaupun payah but it is not impossible) tapi UMNO parti keramat.

Agenda liberal dan progressive? No problem. Yang problemnya bila pemimpin buat agenda legally merompak harta rakyat, mengkayakan keluarga sendiri dan menggunakan duit dan harta negara macam duit/harta mak bapak dia. I hope MACC will not let us down.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 8:56 AM

ubah taik babi..si lembik macam kerismuddin pun boleh menang naib presiden umno..orang umno memang bangang..yang paling bangang ialah orang umno dari johor dan pahang..melayu celaka inilah yang telah mengkhianati melayu dari negeri lain yang inginkan pembaharuab dalam umno..pru depan aku x akan keluar mengundi.tuihhh..umno berubah ke rebah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 9:36 AM

Saya dah jalankan tugas menolak pakar amaran, tapi apakan daya banyak lagi wakil yang benak dan bacul macam dia. Barisan MT pun alahai..

Joe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 9:37 AM

Hisyam pondan menang!! Aku langsung xrespect la ahli umno yg makan duit..kata xamalkan politik duit..penipu tahap gaban..hoi..hisyam pondan..lepas nie jgn malas2 lg..buat keje la woii..jgn harap org tulis skrip kat ang jerr.. proaktif skit..bwk2 la belajar tutup mulut tu klu ketawa..xnampak lgsg ketokohan kepimpinan ang!menyampah aku dgn org xtau buat keje..itu yg d angkat jd pemimpin..bukan buta mata..tp dah d tutup dgn duit..buat malu melayu jer..sakit gigi aku dgn perwakilan yg menyokong membabi buta..inila melayu subsidi..buta hurup..buta hati... aku keluar umno!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 10:07 AM

Dengan kekalahan Datuk Mukhriz, maka sempurnalah pembinaan satu pertubuhan yang lemah dari kepala hingga ke ekor. seumpama seekor beluncas yang akan terdedah untuk diratah oleh burung. Kemenangan H20 menjanjikan kelangsungan periuk nasinya, tapi untuk umno bangun sebagai pejuang melayu, adalah sesuatu yang pahit untuk dibayangkan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 10:59 AM

mukhriz ada kekuatan tersendiri saya berdoa untok hanya itu yg saya dpt lakukan.
Dan saar terakhir mcm sudah d rancang untok menjatohkan beliau dgn konon beliau main politik wang. Niat jahat dlm umno bg mereka mmg tidak sukakan tun m. Aku bc yasin tuan din.
Mana dapat gambaq kucing buang ayak besaq ni. Payah aku nak train kucibg2.aku kat rumah. Lawan tuan je sayang2 juga sekali sekala kena libas...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 11:32 AM

BN
B arisan
N ajib

UMNO
U mno
M ilik
N ajib
O kay

demang....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 12:16 PM

Ahli UMNO dah bersuara. Mereka mahu tokoh spti Najib, Khairy, Zahid, Sharizat dan Hishamuddin. Najib yang tenang terserlah akhrnya. Yg kuat berkokok mcm Mukhriz tersungkur akhirnya. Kalo tak puas, sila berambus dan pegi buat ko punya partai Melayu sendiri. Hidup Najib! Hidup UMNO!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 12:27 PM

Umno hanya mewakili suara Pemimpin Umno sendiri
Hang barru sedaq ka Din ooi.. Aku dah banyak kali komen UMNO is Najib and Najib is UMNO. KAlau NAjib kata status QUO , direct otak perwakilan diatomatickan kepada status quo, Buang maa hang je le Din. UMNO taknak berubah, so DIN TURTLE it time for you to UBAH maka sama samale kita berubah untuk kebaikan. Jadi kita sokong DAP pulak ke? Tapi DAP ni sama dengan PAS. Satu tokong satu lagi ..lu piker le sendiri,. Pokok nya Orang Melayu kena berubah dari segi mental dan actions terutama yang educated, miskin dan mediun earner. Orang kaya susah nak berubah sebab dok harap UMNO je nak jadi kaya raya.. We can do it without UMNO or PAS or PKR or Melayu DAP!. Banyakkan kumpulan pendesak Melayu yang progressif bukan stlye Perkasa for a start. Surakan ketidakpuasan direct to NAJIB sebab UMNO don't actually care.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 12:49 PM

Salam Pok Din,
Kekalahan Datu Mukhriz adalah dijangkakan kerana Kita tahu siapa Mukhriz, apa yang telah beliau sumbangkan di dalam Kejayaan UMNO sebagai Parti yang Menunjangi Kerajaan Barisan Nasional masa kini. Mukhriz bukannya seorang perasuah politik wang, beliau punyai Prinsip2 Tersendiri, Tidak Mahu Kejayaannya disabitkan Kepada Bayang2 Tun Mahathir, Malah tak kala tiba masanya akan jadi seorang Pemimpim Yang Amat disegani, digeruni dan dihormati di masa akan datang, malah Mukhriz akan jadi lebih Baik drp Tun Mahathir.
Apa yang sebenarnya berlaku di dalam UMNO ini amat menarik untuk Kita Kupas, Ulas, Kaji, Selidik kerana sudah pun berlaku TITIK Transformasi di dalam Parti Terbesar Orang2 Melayu.
Apakah Perwakilan tidak peka, tidak ada telinga mendengar, mata melihat akan apa kemahuan rakyat marhaen yang mahukan suatu perubahan di dalam UMNO? Jawapannya, UMNO kini bukan lagi Parti UMNO sebelumnya, kerana sesuatu sedang berlaku di dalamnya yang menyaksikan Ada suara besar di dalam UMNO yang mahukan Perubahan @ Transformasi tersebut.
Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tajol Rosli berkata, setelah 188 daripada 191 bahagian disahkan kiraan undi, Ahmad Zahid perolehi 185 undi, Mohd. Shafie dapat 174 undi dan Hishammuddin, 100 undi.
Mukhriz pula mendapat 91 undi. Walaupun kalah dalam pemilihan mengikut sistem "electoral college", namun Mukhriz mengatasi Hishammuddin dari segi undi popular. Beliau mendapat 55,290 undi manakala Hishammuddin 54,829 undi. Isa Samad dan Ali Rustam masing-masing sekadar dapat 8 dan 7 undi.
Ketahuilah, ramai Perwakilan sendiri yang termenung dan menyesal dengan keputusan tersebut, tetapi, perubahan akan POLA pengundian pada PAU kali ini jelas terbukti, UMNO Parti yang RELEVAN dan BERPAKSI untuk membela nasib Masyarakat Melayu dan Bumiputra.
Jika sekiranya Perwakilan UMNO Bebal, Bodoh dan Bangang, maka tidak mustahil undi Tokoh Veteren seperti Isa dan Ali dapat undian yang lebih tinggi.
Kita Tolak Ahmad Zahid, bicara mengenai Shafie dan Hisamuddin, sebagai Menteri Penuh, mereka punyai segala kelebihan berbanding dengan Mukhriz, boleh mengunakan saluran TV, Media Akhbar dan Elektronik di atas kedudukan mereka, malah boleh bersama2 dengan Wanita UMNO di dalam kempen2 mereka di peringkat Nasional. Mukhriz hanyalah boleh berkelakuan sedemikian di peringkat Negeri.
Kejayaan Mukhriz mendapat 91 undi Bahagian dan KEMENANGAN beliau mendapat 461 Majoriti Undian Paling Polular mengatasi Hishammuddin, menunjukan bahwa Muhkriz adalah lebih hebat daripada ke LIMA Naib Presiden yang bertanding, kerana Shafie mendapat Majoriti Undi Ehsan-Kesihan dan Undi Terkenang Bodi daripada Perwakilan.
Sesiapa pon TIDAK DAPAT menafikan bahawa Kejayaan Mukhriz adalah Kelansungan drp USAHA GIGIH, TEKUN DAN BERTERUSAN PARA BLOGGER yang mahukan Transformasi di dalam UMNO, mereka ini berpaksikan kpd Kebenaran yang Haq dan Benar mengatasi Yang Batil dan Salah.
Muhkriz harus menumpukan segala perhatian kearah suaha yang gigih untuk membangunkan Negeri Kedah, menukarkan Tahap Ekonomi Negeri Kedah daripada sebuah Negeri yang Kebergantugannya daripada Pertanian kepada Negeri Pro-Industri atau Pengeluar dan Pengesport demi mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat negeri Kedah khususnya dan Amnya seluruh rakyat Malaysia.
Sekiranya ini berlaku, penghijrahan tenaga buruh berlebihan di sekitar Lembah Klang dan Selangor dapat di imbangi dan seterusnya tiadalah Pembangkang Angkuh dan Sombong dengan Selangor lagi..
Dari Ampang, AsaL Kay Tee ingin merakamkan Ucapan Alhamdulillah Syukur Dengan Nikmat Allah, Tahniah Kepada Mukhriz, Anda mempunyai masa depan yang terbentang luas, usahalah gigih yang berterusan, Bertawakkallah Kepada Allah, Allah jualah sebaik Tempat Mengadu, Bersolat dan Berzikir. Illa-anyasha-Allahu aminiiiin.
P/S: Tahniah dan Terima Kasih kpd Para Blogger terutamanya Din Turtle, Zamkata, Celah Geleger, putra merdeka, blogger dr kedah, gelombang kick, the flying kick, out syed the box, dll..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 2:45 PM

salam,
kalu tengok keputusan memang frust sebab macam ahli umno ni tak dengar segala kata orang luar yang menyokong umnor. reaksi sponton memang nak carut, tapi kalu tabah dan sabar, kita boleh buat analisa bahawa ada yang masih mahu perubahan. kalu lihat jumlah undi, lebih 100 000 ahli mau perubahan, dan lebih lagi 100 000 tak mau perubahan. yg menang tak menang semua. bila ada suara yg hebat menyokong, maka ahli umno yg taat setia tanpa berbelah bahagi akan ikut suara tersebut. orang umno masih lagi melayu sejati. taat pada ketua membuta tuli. siapa yg berkuasa disanjung serta dipuji dan tiada kuasa dikeji dan dicaci. tak apa la, pau yg akan datang 3 tahun lagi sebelum pru14. mt akan buat keputusan yg dijangka, tiada pertandingan untuk kukuhkan parti menjelang pru.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 3:18 PM

Aku keluar UMNO. Lepas nih, aku ajak keluarga dan kawan2 aku. Ada di antara mereka yg menjadi AJK bhgn. Mungkin Ahjib nak bukti....

Tak perlulah susah2. Biar peristiwa menjadi bukti. tengok jer nanti.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 3:27 PM

Hari pakatan rakyat tepuk tangan sekuat hati bila Mukhriz kalah...Umno memang takmau berubah dan takkan berubah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 3:44 PM

@Anonymous

Amboi sombingnya la bunyi benak sekor ni, sama bongok dengan bos dia yang ingat UMNO menang sebab Agenda Transformasi. Dia ingat UNO menang dulu semata-mata sebab ahli UMNO je yang vote untuk UMNO. Kalau attitude macam ni, memang sedap gila bila kita kasi dia Tsunami Melayu kat PRU14 esok.

....................
Reply To This Comment ...................
Pakcu Rantau Panjang
October 20, 2013 at 3:51 PM

Tension Nampak....sabar Bro Din.
Yang Pakcu tahu kucing tu (gambar) jenis makan umpan punya. Dia berak pun di atur oleh tuannya. Kalu tak ada umpan lapar punya..Kucing Pakcu jenis kampung .Berak sendiri-sendiri.Makan sendiri-sendiri.. dia "melepas " pun ikut sendiri-sendiri.Paling bimbang terpiiat kaki sendiri-sendiri...agak-agak tulah sebabnya..kucing tu di ajar dan diberi umpan suapaya ikut perintah "Tuan Besar" jangan melepas sendiri-sendiri nanti terpijak kaki sendiri. Walahualam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 3:56 PM

Bersedialah jd bahan jenaka kutukan dari pembangkang lepas ni..adeh malu sungguh si bekas menteri amaran ni maseh lekat lagi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 4:39 PM

Buat Khairi Anak Manja Omak Kau Ramlah..... Ingat dan KenangkanLah Apa Yg Telah Kamu Anak Beranak Lakukan Utk Menjatuhkan Orang Lain.. Kamu Anak Beranak sungguh Memalukan, Memang kena Pada Tempatnya Kamu anak beranak di Panggil MAT BANGLA DAN MAK BANGLA...

Ingatlah SesungguhNya Allah Tuhan Sekelian Alam Menyaksikan Perbuatan Kamu Anak Beranak, Semoga Laknat Allah akan Turun Ke atas Kamu dan Seluruh Ahli keluarga Kamu Jika Sekiranya Kamu Menipu, Mengamalkan Politik Wang demi untuk Mencapai Impian yang Seketika..

Orang Melayu, orang UMNO, Perwakilan UMNO bukanlah Orang2 Yg Bodoh, Bebal, dan Tolol, mereka ini ada mata, telinga dan akal fikiran Yg Menunggu saatnya Yg sesuai utk Menjatuhkan kamu...

Jika sekiranya Kamu benar dan Kemengan Kamu yg Haq, Maka terlepas lah Kamu dari pada Kutukan dan sumpahan Laknat, tetapi Jika Benar kamu melakukan Kerusakkan dan Kebinasaan, maka marilah Kita sama sama menunggu dan melihat.. Apa Kesudahannya Nasib Kamu ini Wahai Khairi...

Allah sentiasa bersama2 DGn Orang2 Beriman dengan Penuh Kesabaran, Yang Benar dan Yang Haq... Jika Kamu Benar, maka usahlah kamu takut, kerana haq kamu dianugerahkan sepertinya sekarang ini...tapi Waspadalah Jika Kamu adalah sebaliknya..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 5:49 PM

salam bro.

harapan kami adalah blogger2 spt tuan, kami x pandai menulis, kpd tuan kami berharap..

jalan yg tinggal hanyalah revolusi.. najib perlu di undur dgn apa cara sekalipun..drpd cawangan, bahagian, MT , naib presiden kesemuanye bangsat bangsat belaka..bkn kepentingan umno yg di jaga tapi kepentingan pemimpin yg bangsat terutama sekali kj & hisham bapok

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 6:02 PM

@tobengSaya sokong 100% rumusan saudara.

Saya juga berpendirian yang sama.

Kita harus pastikan Agenda Liberal Progresif oleh You-Know-Who tidak akan dapat direalisasikan.

Kita harus pastikan pemimpin2 baru seperti UFB, Haron Idris dan Azeez Rahim (walaupun beliau dtg dari background yg "colorful" ttp dia nampak jelas dah berubah dan ikhlas) mara demi Islam, Melayu dan Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
October 20, 2013 at 6:23 PM

TerimaKasih kepada anda yang sudi meluahkan pandangan anda ... hari ini saya mengambil sikap tunggu dan lihat perkembangan.

Cerita belum tamat. Ia baru bermula !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 7:01 PM

yang pasti..kami sekeluarga tidak akan undi calon umno lagi selepas ini. bn confirm kehilangan 7undi dari keluarga kami. jangan salahkan rakyat pula ye..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 7:17 PM

@AnonymousBiarkan penyamun-pemyamun itu sombong dan bongkak.
Kita desak PAS keluar dari PR dan ketepikan Anwaritas pada konvesyen mereka, November ini. Suruh mereka letak calon di semua tempat yang ada calon UMNO pada PRU14. Mari kita beramai-ramai pangkah PAS pula.
PAS pun dah nampak tidak jumud lagi selepas berkawan dengan DAP, sekarang.

RD.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 8:20 PM

jadi Din.. apa yang perlu dibuat? jatuhkan umno atau terus kritik umno walaupun tiada perubahan.. hanya blog din yang giat mengkritik.. yg lain.. semua mcm setuju je dgn pilihan ahli umno kali ini?

-kipas-

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 9:21 PM

bro din, saya sekeluarga (4 orang tak kan mengundi pada pru 14 nanti) kesal dgan najib , mulut manis , hati busuk macam bangkai...bias dalam pemilihan..( bapa saya orang UMNO, emak saya orang UMNO, saya orang UMNO ,saya didik anak saya supaya menjadi orng UMNO yang setia , tapi sekarang hati saya kecewa dengan pemimpin2 UMNO terutamanya ajib go , kerismudin ,sarijat ,KJ dan para pemimpin yang hanya mementingkan diri sendiri, termasuk nazri( saya berdoa kapada ALLAH agar mereka2 yang mengkhiyanati orang melayu ISLAM di laknati dunia akhirat) Kapda para pemimpin ingatlah bahawa kamu akan di adili di padang mashar nanti, kamu akan di adili di atas segala perbuatan kamu di dalam pentadbiran negara. ingat lah kita hidup di dunia ini bukan lama , kuasa yang di pinjamkan nya ALLAH bolih tarik bila2 saja..

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
October 20, 2013 at 9:56 PM

Aku tetap keluar dari UMNO. Kalau bukan secara terbuka di blog yang aku sayang ini, aku akan buat secara face to face dengan ketua bahagian tempat aku tinggal ni. Dia pasti akan singgah dirumah yang aku diami dengan mertua aku ni (atas hubungan politik). Cuma impak tindakan aku tu mungkin tak segempak mana.

Aku nak keluar dari UMNO bukan sebab Mukhriz kalah. Bukan sebab Hisham menang. Aku cukup marah dengan arahan beliau kepada perwakilan supaya mengundi calon-calon tertentu. Aku anggap ini perbuatan biadap yang tidak menghormati kewarasan pemikiran perwakilan yang dipilih oleh ahli. Dah sama seperti memperbodohkan ahli juga akhirnya. Tak kan lah aku nak diam kalau diperbodohkan begini?!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 20, 2013 at 10:26 PM

Bahagian saya..duit ditabur dari pemilihan wanita umno bahagian sehinggalah ke ketua bahagian.mantan ketua wanita telah dipanggil berjumpa najib dan diminta menyokong sharizat dan kroni2 yang lain. Malang apa gunanya pengundian jika keputusan sudah diatur dan direncanakan. Cacing kini menjadi ular..ular kini menjadi naga..hasilnya rakyat hanya jadi ulat2 yang menghurung daging busuk.PAU kali ini mungkin menjadi batu nisan buat UMNO.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
October 21, 2013 at 12:37 AM

Kalau semua tak nak undi UMNO PRU14 nnt, mcm mana nak naikkan Mukhriz?

takkan la hari2 nak tgk muka AI, LKS, LGE, HH etc kat kaca TV, surat khabar, majalah?...haaa sanggup?

kalah buat masa ni tak bermaksud kalah selama2nya.....kita kena amik SEMANGAT PEMBANGKANG.....mrk cuba n cuba n cuba lg walaupun KALAH, tp makin lama jumlah undi makin naik n akhirnya undi POPULAR jatuh juga ke tgn mereka......SEMANGAT mcm tu yg kita nak

jgn PATAH SEMANGAT.....nampak mcm KALAH, tp kan JELAS ramai perwakilan memilih Mukhriz dr CKMM?...maksudnya apa?....maksudnya perubahan ada, tp GELOMBANGnya belum cukup kuat lg

kita kena ingat Datuk Mukhriz ni mula politik lambat...ni baru tahun ke berapa dia aktif politik....tp pencapaiannya dia sgt membanggakan.....dapat RAMPAS kaw PAS, dpt RAMPAS KEMBALI Kedah, n skrg jd MB Kedah.....dlm masa skjp je, tapak politik DM dah berjaya menyebar ke SELURUH Malaysia tak termasuk JOHOR n PAHANG....dpt pecahkan ruyung kat JOHOR n PAHANG, bermakna DM akan menjadi salah satu NP UMNO akan dtg....sikiiiiiit je lg.

buat masa ni kita rapatkan blk saf sokongan di belakang DM n teruskan KRITIKan pd UMNO terutamnya Ah Jib Gor n co.....jgn patah semangat....sapa nak keluar UMNO, keluarlah, tp UNDIlah UMNO masa PRU14 nnt....jika tak mahu Malaysia jd CINAsia sbb masa tu nak menyesalpun dah tak berguna lg.....fikir2kan ok.....:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 21, 2013 at 9:25 AM

bro din.... aku cadangkan ko karang novel pasal umno nih.... kalu malas ko plagiat je novel shit tu.... pm tukar jadi pumno muahahaha.... bukan taik kucin dah ni din.... ni taik orang dah berulat dan busuk dalam usus tak leh nak keluar..... muahaha... tu la ramai sangat orang umno gelar nik aziz n.ajis... sekarang umno dah jadi taik berulat dalam usus takleh nak keluar apalagi nak basuh.... pakai operate dan buang segala isi perut je hahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
emma49
October 21, 2013 at 10:19 AM

Salam,

Din Turtle,

saya pon Frust MM kalah... rasenye saya join umno sepenggal jerla... sampai next term jerr ... PRU14 tengokla keadaan semasa,,, nak sokong or biar najib && labu2 nya... BN mennagn PRU13 pon jasa baik Tun M... tapi macam niela layanannya... sabotage...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 23, 2013 at 7:46 PM

@Anonymousambo setuju denge kata2 demo tu

Post a Comment