........... Hapus Subsidi Gula - Najib Satu Acuan Menteri Ayam ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Hapus Subsidi Gula - Najib Satu Acuan Menteri Ayam !

Friday, October 25, 201333comments

"Berdasarkan statistik, terdapat 2.6 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit diabetes,"

Beliau berkata keadaan itu jika tidak dikawal akan mengakibatkan pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, mata buta dan kaki terpaksa dipotong.

"Saya menyeru agar kita bersama-sama jaga kesihatan, kurangkan manis dalam makanan dan minuman. Tambahkan manis dalam senyuman," - Mkini

Jadi untuk mengurangkan jumlah pesakit diabetes, subsidi gula sebanyak 34 sen akan dimansuhkan.


Hahahaha rupanya satu acuan jer Najib ngan Menteri Ayam !

Cakap jerlah kerajaan tak cukup duit nak buat belanja jadi pemansuhan subsidi gula adalah antara cara terbaik yang mampu difikirkan kerajaan. Tak perlulah beri alasan bengong, konon kerana risaukan tahap kesihatan rakyat.

Ini alasan membodohkan rakyat. Dan yang terlebih bodohnya adalah mereka yang akan bersungguh2 mempertahankan alasan bodoh Najib itu.

Mungkin kerana terlalu perihatinkan masalah kesihatan rakyat, maka pemansuhan itu akan berkuatkuasa ESOK, tak payah tunggu tahun 2014 ( sebab ini Bajet 2014 ). Benda yang baik tak perlu ditangguh2kan.

PS - Oya, bukankah nasi juga merupakan salah satu sumber gula dalam badan bilamana karbohidrat dalam nasi yang tidak digunakan akan ditukar jadi gula ? Soooo ...... ?

Share this article :

+ comments + 33 comments

....................
Reply To This Comment ...................
October 25, 2013 at 7:50 PM

Sooo....makan roti dan lempeng saja

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:04 PM

Aku tidkla nak melenting sgt bila subsidingula dkurang.tp mmg tidak stuju.wpun, mau tak mau satu masa subsidi2 kjaan akn dmansuhkn jg akhirnya.lambat atau cepat. Krn tujuan subsidi utk mbntu dan mgurangkn beban. Bila dah kjaan kira itu kira ini mcm2 sudut, rkyt dah bole bdiri sndiri, maka akn dkurgla sdikit demi sdikit bantuan itu. Aku faham. Tapi yg aku sangat2 tidak stuju dan memualkn apb alasan basi diguna berulang kali konon utk jg kesihatn. Tolongla bgtau sj pgurangn tu utk pnjmatan agar dpt dguna utk pbngunan lain. Fakta cukup jelas, hrg tinggi bukan faktor penyakit dpt dkurgkn. Contoh nyta ROKOK!!! hrg tinggi, tp kadar kmtian akibt rokok tidk jg bkurang.
Lain kali klu nak kurg subsidi tolongla...tolong jangan guna alasan kesihatan. Boleh tak?

-wau

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:14 PM

Refine sugar tu lebih cepat meresap ke dlm system...

....................
Reply To This Comment ...................
October 25, 2013 at 8:19 PM

Wlaupun mcm bodokn rkyt tp ada jg benarnya.. mcm alasan cukai rokok tggi..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:23 PM

mungkin dia takut kes sembunyikan gula kot? pekerja swasta mmg takde kelebihan pun..PRS utk golongan muda je..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:29 PM

hidup najib....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:30 PM

hah..takut nak preview

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:31 PM

Mengeluhlah makcik buat kuih tempat aku. Nak naik harga nanti restoran taknak beli. Nak jual sendiri sewa tak mampu. Dahlah sebulan dapat RM300 je. Makin miskin.

Kata tsunami Cina. Kenapa tak naikkan cukai arak berganda-ganda? Arak lebih bahaya dari rokok. Pemimpin n kroni minum arak ke?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:36 PM

.....bila kata minyak naik harga = rela beratur pjg beli tgh malam sblm minyak naik harga besoknya.....so bila kata gula naik harga esok = jom pergi beli gula byk2 sebelum esok :) :) :).....

......tp masa kata rokok naik harga takde pula org nak bising.....naper ekkk ???.....ke mmg ada yg sanggup beli rokok byk2 sebelum naik harga simpan utk bekalan setahun dua :) :) :) .....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:52 PM

Kau tak tahu ke. Org dh tukar hisap rokok RM2 bukan RM12. Lepas ni bertambahlah yg sakit sebab hisap rokok RM2. Kenapa tak berani haramkan penjualan rokok? Arak apa kes? Sebab arak nanti anak kau mungkin dilanggar mati katak oleh pemandu mabuk.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 8:55 PM

Korang elok menentang GST, tak akan kurang harga barang lagi naik adalah, yelah dah kilang pakai eletrik dan air, dah tentu kena GST dah tentu kena 6% jadi tentu dia naikkan harga sebab kos operasi dah meningkat.

tu tak masuk lagi kat rumah kena GST kat Eletrik dan Air, ada penambahan 6%, kalau siapa yang guna lebih dari 200 Unit = RM 43.60, lebih 1 unit jadi RM 43.93 + 2.6358 = RM 46.5658

TAK JIMAT LAH NAJIB

....................
Reply To This Comment ...................
Pe'ah
October 25, 2013 at 8:59 PM

@RD.

Sama je.....kan roti n lempeng dibuat dari tepung which macam nasi adalah carbohydrates => jadi glucose dalam badan => tenaga atau lemak. Selalunya jadi lemak sebab lepas makan terus tengok TV.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 9:08 PM

Bila dengar alasan PM bab subsidi gula tadi, "Damn, kejap lagi alasan yang tak cukup pro (tahap lawak bodoh and insulting my intelligence) ni memang akan jadi bahan ejekan".

Sapa la yang tulis ucapan tu....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 9:13 PM

Nak jimat guna letrik kurang rm20.00. Pree je

....................
Reply To This Comment ...................
October 25, 2013 at 9:23 PM

@AnonymousYa, ALASAN yang dipertikaikan bukan penghapusan subsidi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 9:35 PM

Din ooi. baru tau kita ni semua bodoh di mata Najib Aka Ah Gib Gor. Kuu tahu peruntukan sekolah jumlah dalam 300juta lebih kut bandingkan dengan Istana Negara dan Istana Treng. 1Billlion, tiap tiap tahun maintenance dg gaji pekerja 100Juta kut? . Pulak GST konon kono rakyat untung, Nampak cam dngu lagi le kita. Apa jaminan Najob Harga tak naik? Ada satu article oleh pakar ekonomi kata dengan GST rakyat boleh buat pilihan nak makan KFC kena GST atau bela ayam belakang rumah kemudain Sembelih goring dengan tepung buatan sendiri jimat tak perlu GST. Itu le pendapat Pakar tersebut. Sapa ikut nasihat pakar tu maka bijakle dia dimata Najib. Nasi, madu, buah dan lain lain semua ada gula tanpa subsidi kan.

....................
Reply To This Comment ...................
October 25, 2013 at 9:56 PM

Apa-apa pun alasan disebalik tindakan ini (jika ada), kita tetap kena akur bahawa gula itu memudaratkan mcm rokok juga. Jadi no point subsidikan benda yg memudaratkan ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 10:02 PM

Kalau Ah Jib Gor lagi bijak dia patut naik kan harga batu nisan jadi secara tak langsung kurangkan banyak orang dari mati sebab harganya mahal. Get to the root of the problem and not the cause of the problem.
Apa pun baru tengok news TV3 semalam Tony Fernandas nak buka HOSPITAL TUNE tak lama lagi. Operation dan ubat free tapi sewa katil $1000p/day,sewa bantal tidur $200 p/day,bedsheet $50 p/day,sewa TV $25 p/day, setiap pelawat kita guna lift $5 p/person,guna tandas hospital $50 p/day. Now everyone can get operated on!!!

Alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 10:07 PM

@AnonymousKalau tak silap speechwriter dia adalah Prof. Datuk Wira Khairul Annas seorang HOMO atau gay. Biasa jumpa dia dulu sekali mamat gay ni yang suka cium pipi bila jumpa orang handsome atupun jambu

Alfie

....................
Reply To This Comment ...................
October 25, 2013 at 10:24 PM

dah bosan dengan raja gula...he..he..banyak nou subsidi..jenuh bayo..

minum skyjuice, makan ulam banyak-banyak !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 25, 2013 at 11:24 PM

PELIK...kalo Gula yang menyebabkan kencing yang serious Kenapa hanya naikan 35 sen...Sepatutnya GULA diharamkan...kerana membawa penyakit...Baru rakyat sihat. Mengapa najib menjatuhkan mertabat dengan alasan cap ayam?, sebenarnya tak perlu bagi alasan penyakit...naik je abis cerita...tak intelek langsung.

Sikit hari lagi...harga beras juga akan naik...sebab Kencing manis tak berkurang. S

Sebenarnya mereka yg nak minum teh tarik tu, atau makan kueh tu..tak kira harga gula naik ke tak..

Cuba bagi alasan yg lebih munasabah..Kalo nak kurangkan Kencing manis...Setiap jamuan digalakan guna air bertapis je..

....................
Reply To This Comment ...................
tebing tinggi
October 25, 2013 at 11:30 PM

Molek sangatlah alasan tu ,nanti kalau tak bagi alasan kata 'tiada sebab' pulak . kalau pegi kedai mamak ,tanya mamak kenapa kuah dia masam, pasti mamak tu cakap , 'itu asam ada lebih tarok' takan mamak tu nak ngaku yang kuahnya tu kuah semalam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 12:54 AM

Minum

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 1:31 AM

jangan marah ajib ,kan dia orang no satu pandai kat malaysia , kalau tak macam mana dapat jadi perdana menteri malaysia, kelentong no satu, belit no satu ,putar no satu , semua no satu lah , itu yang dapat idea 1Malaysia tu..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 3:02 AM

Kalau bagi alasan yang munasabahpun ramai juga yang percaya masuk PAS dijamin Syurga!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 9:09 AM

Amalkan minum air suam atau air kosong atau skyjuice ketika makan kat kedai. Saya cadangkan supaya subsidi beras juga ditarikbalik kerana nasik adalah penyumbang kedua terbesar penyakit diabetes selepas gula.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 11:24 AM

salam,

harga gula naik bila kurang subsidi. itu boleh terima. tapi tang bagi alasan tu yg buat sakit hati, bodo sangat ke yg buat ucapan tu. sakit kencing manis bukan sebab gula sahaj tetapi cara makan. mungkin nak buat lawak kot. mungkin nak rampas takhta maharaja lawak daripada mahpuz. kenapa ikut cara mahpuz beri komen. mungkin kita tak nampak kehebatan mahpuz yg dilihat oleh pm kita. pulut kuning bortingkek tingkek

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 11:38 AM

Itulah alasan yg mampu difikirkan oleh pemandu yang gajinya dibayar ribu2 oleh ah jib gong pemalu gong cina. Lulusan phd kaunseling mengurus ekonomi negara macam ayam menjadi pengurus team renang. Memang lawak habis. Tahniah ah jib gpng atas persembahan anda.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 2:48 PM

kalau nak kurangkan subsidi pun kurangkan lah kat benda bukan makanan..bila gula naik automatik harga makanan akan naik..tahu lah kerajaan nak guna duit untuk rolling kat bajet tue tapi x kesian ker kat rakyat....baru jer harga minya kdan rokok naik sekarang gula pulak

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 3:17 PM

Kalo semua org macam awak ni, bengkerap orag bniaga macam saya ni. Asyik minum air kosong jer? Ni nak kena tanya najib ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 8:22 PM

@rokok haram ada wahai mangkuk hayun

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 26, 2013 at 9:35 PM

pelawak2 malaysia , abih le kau orang , lepas ni kau orang tak dapat job( cari makan) ajib gor ambil alih...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 28, 2013 at 5:12 PM

Aku setuju sangat dgn alasn ah jib gpng ni. Aku cadangkn harga garam dinaikn sebab punca penyakit darah tinggi. Makann segera dinaikn sebab penyakit buah pinggang. Banyak lagi barang boleh dinaikn harga kerana mudarat kepada kesihatn.

Post a Comment