........... ahKok Pertikai JPA Beri Lebih Biasiswa Kepada Pelajar Bumiputera. ( Mereka Biadab Atau Kita Lembik ? ) | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

ahKok Pertikai JPA Beri Lebih Biasiswa Kepada Pelajar Bumiputera. ( Mereka Biadab Atau Kita Lembik ? )

Thursday, October 31, 201313comments


Ni apahal yang tetiba Teresa Kok boleh meroyan hal pemberian biasiswa oleh JPA yang melebihkan pelajar Bumiputera berbanding kaum lain ? ahKok mempertikaikan kenyataan Shahidan Kassim yang berkata JPA berikan biasiswa kepada pelajar yang melanjutkan pelajaran ke luarnegara mengikut merit bukannya ikut kaum.- TMI 

Malas saya nak copypaste artikel itu. 

Yang para Menteri pun satu ...... kenapa perlu layan tuntutan cina ni ? Kenapa perlu nak diambil hati mereka yang sememangnya tidak akan puas hati selagi semuanya tidak ikut Meritokrasi ?

Kenapa tidak rujuk saja kepada Wikipedia !

 Peruntukan biasiswa
  • Peruntukan biasiswa atau bantuan yang lebih banyak untuk kepada penuntut-penuntut Melayu daripada penuntut-penuntut bukan Melayu.


Bendanya dah termaktub dalam Perlembagaan. Bukankah SEMUA orang termasuk juga pemimpin2 Dap ( termasuk juga ahKok ) pernah berikrar akan patuh kepada Perlembagaan ? Yang mereka akur serta terima dan hormat pada Perlembagaan ?

So, apa isunya ?

Hmmmm .... mungkin yang timbulkan isu atau dalam kata lain, membuka ruang kepada puak kiasu ini untuk mempertikaikan Hak Istimewa Bumiputera adalah pemimpin2 Melayu sendiri ? Pemimpin2 yang gatal menjanjikan mahu roboh apasaja kelebihan anak bumi Tanah Melayu atas nama LIBERAL ?

Heran .... kenapa yang pemimpin2 Melayu kita jadi kelu lidah, takut mahu mempertahankan apa yang Hak ? Cakap jelah terang2 - Ya, memang keutamaan diberikan kepada pelajar Bumiputera !

Mungkin bagus jika isu2 sebegini diperhangatkan semula supaya rakyat generasi kini dapat belajar dan faham apa maknanya hidup bertoleransi dibumi Tanah Melayu.

Share this article :

+ comments + 13 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 1:51 AM

Tiap2 tahun derang bising bumiputera dpt lebih.. cina ni tau dak yg biasiswa ni salah satu kontrak sosial yg depa tak leh sentuh dlm perlembagaan? 2 tahun lepas MCA minta extra quota untuk cina termasuk cina DAP.. Tp pemimpin kita especially UMNO ni tak ambik pusing pun.. perjuangan apa ntah.. mcmana la org kerajaan tak marah.. tak dak pemimpin yg nak back up.. last2 pegawai kerajaan jugak nak menjawab.. tu yg derang pangkah pembangkang tu..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 6:13 AM

Makan babi byk sangat sbb tuh bute mata dan hati ...lupa pada perjanjian tok nenek depa dulu...mmg rakyat jus soli neh bangsa mungkir janji..

....................
Reply To This Comment ...................
October 31, 2013 at 7:47 AM

Sekarang kita suruh mereka " ini kalilah..ubah " . Slogan mereka yang m esti mereka patuhi untuk diri sendiri dahulu. Masa mereka berubah sikap dan perangai yang berhati jahat terhadap Melayu yang telah di suburkan Dap dan sealiran dalam jangka waktu limapuluh tahun sudah, tanpa perubahan.

1. Ubah cara pihak swasta golongan cina yang memperbodohkan kualiti orang-orang Melayu. Ruang pekerjaan dan gaji sama taraf

2. Ubah untuk lebih berbudi bahasa, menghormati Perlembagaan dan menjadi rakyat yang tahu berterima kasih dan tahu bumi di pijak langit di junjung.

3. Ubah agar menjadi pengundi yang bertanggung jawab dan menerima, menyokong dasar kerajaan, terutama pendidikan.

4. Ubah agar tidak menerima dan menjadikan amalan komunis sepertimana rakyat Negara China sendiri ingin berubah terhadap fahaman ini yang tidak menjanjikan kesenangan. Malah China telah membuka pintu Negara dan pintu hati mereka sehingga mewujudkan kekayaan untuk di nikmati rakyat mereka sendiri menyertai aktiviti ekonomi dunia.

5. Ubah agar tidak meminta yang bukan-bukan seperti biasiswa pelajaran yang semesti nya lebih kepada Melayu sebagai majoriti dan tunjang kepada kestabilan Negara.

6. Ubah kek ekonomi dengan membantu Melayu dan rakyat lain.

7. Ubah untuk kaum cina boleh beramilisasi dengan Melayu dan kaum lain, bukan sekadar menghadiri majlis-majlis perayaan dengan sikap datang untuk makan.

Lantaran itu, setelah mereka menjadi rakyat yang baik dan patuh, kerajaan boleh memberi sedikit ruang kepada keperluan yang tidak bercanggah Perlembagaan yang sudah di aku janji nenek moyang mereka terdahulu.

Semoga perkara-perkara asas di atas terus di pegang Pemimpin-Pemimpin Melayu di mana dahulu amat di patuhi, sekarang cuba di ganggu gugat oleh kaum ini dari sokongan melayu hara-kiri dan keperluan masa depan lebih terjamin untuk Malaysia yang tuntas nilai hidup agar rakyat hidup harmoni , aman dan saling bekerjasama. Realiti HAKIKAT memerlukan di antara satu sama lain.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 8:24 AM

salam 1najib

Ckp byk tk guna, abg bsar ahjib gor pn tk kta apa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 8:34 AM

Din, kadang2 dah give up nak komen sebab benda yang sama dok berulang. Apa2 pun aku respect kat hang pasai masih UTUH memperjuangkan hak2 melayu islam tanpa rasa jemu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 9:34 AM

tu sbb diroang target nak jd kerajaan...supaya dpt ubah perlembagaan...kekadang aku nak tgk sgt PR jd KERAjaan MALAYsia plak...nk tgk brapa ramai yg sokong ubah beberapa perlembagaan berkaitan BUMIPUTERA dalam tu kat parlimen...

tp aku xsanggup amik risiko mcm ni..kita leh lihat cth negara yg ada rakyat asal..mcm US...South Africa...

-smh-

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 11:28 AM

Pak Menteri should tell those "ungrateful" lots the truth...The MALAYsian Government want to ensure that ALL Malay Muslim be given ALL the opportunities and to ensure the Malay Muslim to excel in the highest level of education, in all area and discipline. This is prime IMPORTANT to ensure ONLY educated and well receive Malay Muslim shall continue to rule this blessed country.... See, look around you and think wisely ..is there any other country that a good MALAY MUSLIM can have and live and live and live......So please do forget/ignore those "ungrateful" lots who are "messing" around with the MALAY MUSLIM......

....................
Reply To This Comment ...................
October 31, 2013 at 11:42 AM

Ahli politik dalam UMNO, hampir kesemuanya tak ada telor, sekarang ni. Terlalu takut tak dapat sokongan bukan Melayu nanti, kalau dipilih jadi calon di kawasan Melayu 50~50. Nak berhujah pun tak pandai pula.

Cuba baca apa yang 'Life of Annie' kata.
http://lifeofaannie.blogspot.com/2013/10/when-guan-eng-pulls-knife-you-pull-gun.html

....................
Reply To This Comment ...................
October 31, 2013 at 11:58 AM

@maae Pendapat maae, sangat bagus, tapi...........ahli politik Melayu, takut nanti dicalonkan bertanding di kawasan ~50-50 pengundi Melayu, macam mana. Kalau kalah nanti, habis la periok nasi kawah aku. Tak dapat la contract atau apa-apa budget itu-ini. Kroni aku nak bagi makan anak-bini depa dengan apa. Nak makan rumput?
Dalam permilihan tertinggi pun sama, juga. Tengok sajalah. Yang menang, hampir semuanya lembik dan tak boleh diharap.
Semuanya kerana WANG & HARTA. Itu yang jadi masaalah besar, sebenar.
Menang KP 2009 pun kerana rasuah. Nasib baik pak-mertua President dan PM. Menang lagi KP 2013, pasal apa ya? Dapat sokong perwakilan?

Kalau tidak, masakan Outsyed boleh tanya, "Can you tell me what KJ did for a living before becoming a Minister? Or how KJ earned an income?".
Kit Siang pun cakap, "richest unemployed in the world". Melenting KJ.

....................
Reply To This Comment ...................
tebing tinggi
October 31, 2013 at 12:44 PM

Dia orang kata ,kan mak bapak dia orang yang bayar cukai lebih yang membolihkan kerajaan bebelanja ,maka sewjarnyalah mereka-mereka itu wajib didahulukan. Dalamapa hal juga mereka-mereka ini wajib didahulukan.

Mak-bapak Melayu bayar cukai sekelemut ,kenapa dapat banyak bantuan, sebab itulah Najib selalu dilihat mendahulukan mereka-mereka itu.

Itu kata dia orang ,mak-bapak dia orang bayar lebih , kalau ada lebih-lebih barulah mELAYU BOLIH DAPAT ,barulah namanya adil bagi mereka-mereka itu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 5:21 PM

Dah kalau kepala yg kat atas pun macam hampeh..asyik nak bodek, kelek, jilat dan jolok burit bangsa lain..bangsa sendiri biaq mampuih la..lebih sanggup layan kapir laknat dari bangsa seislam.
Terkulat-kulat pemimpin melayu yg ada setiap kali bangsa celaka ni bersuara. Cuma bole jerit 1 malaysia je laa..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 7:57 PM

Kita lembik. Menyakitkan hati aku je. Mujur bkn anak aku klau tidak telinga tpm ni kena piyal.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 31, 2013 at 10:21 PM

Bro din,

Sejak pemilihan UMNO hari tu, saya dah malas nak komen isu macam ni. Bila fikir balik, memang betul apa yang menteri singapura sebut beberapa tahun lepas pasal pemimpin kat malaysia ni .."...Malaysian leaders are incompetent...." senang kata lembab, penakut, bacul. Masa Tun M dulu, raseny tak berani singapura nak lebih-lebih. Puak kiasu cina pun tak berani nak angkat muka. Rindu masa zaman Tun M.

Post a Comment