........... Ron97 Naik 15 Sen Jadi RM2.85 - Setel ... Ron97 Lebih Mahal Dari Ron95 | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Ron97 Naik 15 Sen Jadi RM2.85 - Setel ... Ron97 Lebih Mahal Dari Ron95

Wednesday, September 4, 201323comments

Harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara naik 15 sen seliter kepada RM2.85 seliter berbanding RM2.70 seliter berkuat kuasa malam ini.

Perkara tersebut disahkan oleh presiden Persatuan Pengusaha Petroleum Perak, Lee Chee Seng, ketika dihubungi Malaysiakini sebentar tadi.-
Mkini.

Hmmmm ... betul ker berita ni ? Takkanlah berita kenaikan harga minyak kena diumumkan oleh ahChee ? Najib atau mana2 menteri berkaitan pergi mana ?




Minta2 betul lah berita ni...... bukan apa, serabut nak jawab kenapa harga Ron97 dkatakan lebih mahal dari Ron95 sebanyak 3 sen.

Jadi dengan kenaikan 15 sen ni, kira setel la... Ron97 lebih mahal 12 sen berbanding Ron95 !

Fuh, legaaaa .....

Kemaskini 10pm - dari The Star -

PETALING JAYA: The price per litre of RON 97 petrol will be raised by RM0.15 starting midnight Wednesday, bringing its price to RM2.85, up from RM2.70 previously.

This was confirmed by the Petrol Dealers Association of Malaysia president Datuk Hashim Othman, who refused to comment further on the matter until an official announcement was made by the government.

This sentiment was reciprocated by Domestic Trade, Co-operatives and Consumerism Minister Datuk Hassan Malek.

“Seems you know more about it than me. I can’t confirm or deny. Just wait for the announcement,” he said to The Star.

Share this article :

+ comments + 23 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
September 4, 2013 at 8:40 PM

haahaahahaha......kalau betulpun "damage" dah berlaku bro DT.....mmg la lg senang nak jawab isu tu kalau BETUL harga RON97 naik tp KESAN utama ttp dijangka berlaku iaitu kenaikan harga barang

kalau pk logik la kan, masa zaman Pak Lah dulu yg petrol naik mencanak sampai RM2.70 bukan ke para peniaga dah naikkan harga kaw-kaw?....bila minyak turun mencanak ada harga makanan turun?...takda

maksudnya, harga makanan/barangan di pasaran Malaysia skrg masih memakai atau mungkin lebih tinggi dr kenaikan harga brg masa minyak RM2.70 dulu tu. betulkan?

jd sepatutnya tiada langsung kenaikan harga makanan/barangan di pasaran waloaupun 0.1% sekalipun. Tp mustahil la harga makanan/brg tak naik kan?....mustahil...mustahil

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 8:44 PM

@Otak geligaArtikel ni cuma menjawab persoalan harga antara Ron95 dan Ron97 ;))

Soal naik harga barang .... hmmmm ... saya mletak sepenuh kepercayaan kepada Menteri Kalau-Harga-Ayam-Naik-Belilah-Daging.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 4, 2013 at 8:54 PM

Din...aku masih tak puas hati la din...beza cuma 15 sen jer...ciput sgt...biar la bezanya betul2 byk...sedap skit ati aku nak pakai ron95...hmmmm....

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 8:59 PM

@AnonymousJom ramai2 bising minta dinaikkan 20sen lagi Ron97 !

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 9:02 PM

Bro Din,

Kalau betul kenapa tak diumum serentak oleh PM kita. Adakah kerana selepas dikritik tentang keraguan harga RON95 dan RON97.

Sikitlah punya ramai penasihat2 dan Consultant di PMO tak kan tak ada yang perasaan. Bagaimana pula pegawai2 di KPDNKK pula. Adakah mereka ini semua tidur.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
September 4, 2013 at 9:04 PM

@dinturtle
Desak je supaya 20sen dlm RON95 tu diserap dlm RON97 habis cerita....harga brg tak bleh dinaikkan, rakyatpun x naik minyak....hehe

lagipun yg pakai keta besar2 tu mmg sgt mampu & majoritinya adalah Cinabeng....betulkan?

rampok duit diorang....rampok...:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 4, 2013 at 9:07 PM

Hahahaha...payah aku nak teka maksud ko tulis mcm tu...entah2 ko perli aku kot...tapi tak da hal la bro...heh...

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 9:14 PM

@Esa AdamMacam tu punya seksi pegawai besar kat Pemandu, manalah diorang nak perasan apa2 ! hahahaha....

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 9:23 PM

Senang nya perkiraan dalam kerajaan.. Supaya tiada lagi persoalan naik kan saja harga RON 97. Selesai masalah, tiada lagi perdebatan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 4, 2013 at 9:23 PM

@otak geliga n @DT...thank u otak geliga atas komen ko yg pjg lebar dlm artikel sebelum ni...apa yg aku bole rumuskan...naik turun ron97 tidak la sebyk mana...sekitar 10-20sen...
most of the car today bole guna minyak from ron91 -ron97 n higher..lebih tinggi no ron tu, lebih tinggi compression ratio sebelum ia terbakar dgn api dari spark plug...makanya pembakaran sempurna...tapi ini kena la matching dgn spec enjin keta kita juga...but most of the car can run on ron91-ron97 n above...
Bagi nilai ron yg lebih rendah, compression rationya juga lebih rendah...jika engine spec kita punya compression ratio yg lebih tinggi...makanya ron95 akan terbakar lebih awal sedangkan spark plug blum lagi sparking utk bakar fuel+air mix tu...
Jadi dgn mengambil kira kenaikan ron97 yg tidak berapa tinggi dan kebanyakkan bole run from ron91-ron97 n above...dan juga memandangkan ron97 adalah minyak ron yg paling tinggi kita ada dlm malaysia...kenapa tidak subsidi yg diberi pada ron95 diberi pada ron97?...
Sekadar satu persoalan yg bole kita fikirkan bersama...atau mungkin aku ni mengarut byk sgt...heh...

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 9:34 PM

@Anonymousorang nak buang subsidi dia nak suruh tambah pulak .....:)

Saya sebenarnya turut risaukan kenaikan harga diesel.... kesannya pada sektor perniagaan lebih besar. Lori dan jentera2 semua pakai diesel.

Kita tunggu je samada impaknya terasa atau tidak...

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 9:36 PM

lega?..wakakakaka dalam tu bro..! dush!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 4, 2013 at 9:38 PM

kira ok lah tu dengan kenaikan ini.tak kurang juga kereta dijalan raya,betul tak?.Rokok sebatang RM0.30 pun ramai juga yang pulun bakar wang,tak pun kita kecoh berpanjangaan.Cuba potong subsidi rokok,mungkin kurang beban sikit.

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 9:45 PM

RASANYA TAK PERLU DAH NAK KRITIK LEBIH LEBIH TENTANG NAJIB. DIA SEDANG MENCARI NAHAS, BIAR LAH DIA DENGAN KEBODOHAN YANG LEBIH DARI SI LUNCAI...KALAU LUNCAI RETI PULAK TERJUN BAWA LABU SEKALI...BIAR LAH KARIER DIA JATUH DENGAN SENDIRINYA.. LAGI BANYAK KITA KRITIK,LAGI BANYAK KITA AMBIL TAHU BERTAMBAH TAMBAH SAKIT HATI KITA...KEBODOHANYA AKAN MENENTUKAN NASIB NYA SENDIRI..

....................
Reply To This Comment ...................
September 4, 2013 at 10:11 PM

@AnonymousRoko jangan sebut - SENSITIF !

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
September 4, 2013 at 10:13 PM

@Anonymous
Saya rasa adalah lebih baik sedara baca: http://auto.bernama.com/newsDetailBm.php?id=465164

buat masa skrg penggunaan RON95 adalah lebih signifikan berbanding RON97 & kerajaan mengambil keputusan tepat dgn memberi subsidi kpd RON95. memandangkan spesifikasi kenderaan Malaysia adalah sesuai dgn RON95 & penggunaanya adalah lebih meluas, itu meningkatkan lg nilai tambah

mungkin masa depan impian saudara akan tercapai....sbb itu PM menggunakan slogan "Endless possibilities"....segalanya mungkinkan?.......:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 4, 2013 at 10:13 PM

Menyampah aku dengan geng2 PEMANDU mabuk, ader PM pun mcm standard ketua kelas, aper la kerja yg dia buat, mcm komen di atas maser zaman Tun Dol harga barang dah naik kaw2 so sepatutnya mmg xder kenaikan langsung.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
September 4, 2013 at 10:15 PM

@dinturtle
betul bro DT...sgt TEPAT...diesel byk digunakan dlm industri. ok apa kata serap subsidi RON97 dlm diesel....seronok juga main tukar2 ni....patutlah pihak kerajaan suka flip flop...seronok rupanya.....:)

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
September 4, 2013 at 10:17 PM

@anak melayu
masalahnya dia punya BIJAKSINISANA tu akan menJAHANAMkan reputasi UMNO....nak ke Malaysia ni dipimpin PR???....aku tak mau

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 4, 2013 at 10:52 PM

@otak geliga...impian masa depan aku simple jer...aku harap bn terus memerintah dgn umno jadi tunjangnya...tapi pemimpin2 nya biar la jenis yg bole pakai punya...dpt yg setanding tun m ke, atau lebih hebat dari tu....

Aku duduk di klang...keje kat PJ...ulang alik keje isnin-jumaat naik keta...setiap sabtu or ahad aku isi ron95 penuh2 kat keta aku...average dlm 40liter (selalunya minyak aku ada lagi satu takuk sebelum E)...@rm1.90, aku bayar rm76...@2.10, kena rm84...kalo aku nak tukar ke ron97, @2.85, kena bayar rm114...byk tu...

Pastu kat opis aku parking takde kira monthly...cuma ada flat rate sehari rm10...seminggu rm50 la...PTPTN aku sebulan rm214...baru ni aku beli rumah pertama aku kat klang ni, rm380k...start kena bayar monthly, start october ni rm1800...duit brg dapur kat tesco every weekend kena kira gak...anak aku 2 org...sorang darjah 1, sorang baru setahun...duit susu, pampers...huuu...letih wooo...

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
September 5, 2013 at 12:46 AM

@Anonymous
Ramai yg senasib malah mungkin lebih buruk dr kau non.....sedih aku dgr....tp ko tak bg tau gaji ko brapa....pandai noooo x mau aku pau...hehe..gurau je....:)

masalah PM kita ni sbb dia TERLALU PERCAYAkan konsultan/PEMANDU dia tu. ntah la aku tgk dia punya LURUS semacam je....tak tau dah nak klasifikasikan sbg apa

DENYUT NADI RAKYAT kalau tak didgr betul2 mmg boleh menghancurkan rakyat....denyut nadi rakyat bukan terletak pd konsultan/pemandu/bangsawan2 keliling dia...cubalah barang sebulan PM hidup sbg rakyat yg membayar segala2 menggunakan duit sendiri & buat segala2nya sendiri.....serahkan pemerintahan negara sementara pd Timb PM

Tapi mustahilkan?? cadangan akku pun mengarut..haha...org Bangsawan dah biasa hidup senang...mana sama pemikiran mcm org marhaen ni...SABOR je lah non...hidup perlu diteruskan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 2:14 PM

@Otak geliga1 barrel = 117 liter, kalau harga US$110 / 117 = US$0.94, US$1 = RM3.30, US$0.94 x 3.30 = RM3.102

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 2:17 PM

@AnonymousDah tau pakai minyak banyak convert lah pergi NGV

Post a Comment