........... Mukhriz Ancaman Kepada Najib ? - Bila Lapuran Media Asing Menjadi Sumber Authoritif ... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Mukhriz Ancaman Kepada Najib ? - Bila Lapuran Media Asing Menjadi Sumber Authoritif ...

Saturday, September 28, 201316comments




Banyak media/portal yang menulis tentang komen The Economist yang mendakwa sekiranya kemenangan memihak kepada Mukhriz dalam pertandingan kerusi Naib Presiden, beliau bakal menjadi satu ancaman kepada PM Najib.

Baca artikel asal The Economist yang bertajuk - Bumi, not booming.... perenggan berkaitan adalah yang kedua akhir -

What is more, says Kadir Jasin, an UMNO critic of Mr Najib, it might prove only a temporary respite for the prime minister. The conservative wing is contesting many of the UMNO posts up for grabs, including the three influential positions of vice-president. One candidate, Mukhriz Mahathir, the governor of Kedah state, is a particular threat. He is the youngest son of Mahathir Mohamad, who dominated Malaysian politics as prime minister from 1981 to 2003. The champion of bumiputera policies remains a hero to many Malays, and his lustre rubs off on his son. Should Mr Mukhriz win, the anti-Najib forces could coalesce around him as a proxy for his father. A weakened prime minister could then be ousted in an internal putsch, a fate that befell Mr Najib’s predecessor, Abdullah Ahmad Badawi, who also failed to deliver at the polls.

Kenyataan yang amat provokatif yang mampu mencetuskan perbalahan dalam Umno ! Kenyataan yang datang dari media luarnegara ( baca sebagai 'orang luar' ) tapi segera di rembat oleh media tempatan seolah ia datang dari sumber yang authoritif.

Mukhriz  menafikan kenyataan itu tadi - Dari NST -

Mukhriz stressed that he remained loyal to Najib and his deputy Tan Sri Muhyiddin Yassin while reminding the magazine that he was the one who campaigned for changes in the top party leadership several years ago, which eventually placed Najib at the party's top position.

"Najib is still my boss and Tan Sri Muhyiddin as the second in the party hierarchy and nothing has changed.


"But I admit that there have been attempts by some quarters to suggest otherwise and there is absolutely no truth to these allegations,"

Najib masih bos saya dan Muhyiddin adalah orang nombor dua dalam hierarki parti, tidak ada apa yang berubah.

Hmmmm ..... semakin kasar kempen mereka yang anti Mukhriz ...

PS -Saya tertarik dengan cara lapuran perenggan akhir artikel The Economist itu oleh The MalayMailonline -

A brain drain abroad of talented Chinese- and Indian-Malaysians, disgusted by the overt racism of it all, will continue. 

TAPI telah di olah oleh TheMalayMailonline sebagai -

The Chinese and Indian communities here would likely continue leaving the country, "disgusted" by the "overt racismof it all".

Hmmmmm ..... i ting i like the malaymail version la ! hahaha

Share this article :

+ comments + 16 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 28, 2013 at 6:17 PM

sememangnya benar ada juga blog yang sudah pun memainkan issue Mukhriz dengan mempamerkan gambar Mukhriz sedang berdansa. itu semuanya hak mereka sebab seorang musuh tidak akan menceritakan kebaikan seseorang itu melainkan yang buruk. apa pun pandangan mereka, secara waras saya tetap menyokong Mukhriz yang saya kira akan meneruskan perjuangan Tun yang belum selesai.

....................
Reply To This Comment ...................
September 28, 2013 at 6:53 PM

Artikel tersebut Ada logiknya, sewajarnya mukhriz menafikan tetapi apakah hakikatnya pandangan najib tehadap mukhriz yg ingin bertanding? Kenapa perlu zahid minta mukhriz dapatkan nasihat najib jika itu bukan budaya najib.

Setakat ini yg menafikan ialah mukhriz, bagaimana dng najib? Malah kita pun tahu mukhriz sudah di sabotaj seawal pertandingan ketua pemuda dahulu dan disogok dengan timbalan menteri, Dan harapannuntuk melihat mukhriz terasing Dan diam sebagai MB di kedah tidak kesampaian bila melihat mukhriz menawarkan diri sebagai Calon VP.

Mahathir sendiri melihat bagaimana dia sudah tidak mampu melakukan sesuatu utk menyelamatkan umno sekadar menasihat jembalang Dan pontianak. Mungkin hanya melalui mukhriz Dan akramsyah umno mampu diselamatkan.

....................
Reply To This Comment ...................
September 28, 2013 at 7:09 PM

Bro Din,

I also like The Malay Mail Online version. Those wanting to leave do not have to wait. They can go now.

....................
Reply To This Comment ...................
September 28, 2013 at 7:21 PM

@Esa AdamBro pun rasis juga ? Welcome to the DT Club Of Kepala Rasis ! Hahahaha...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 28, 2013 at 8:16 PM

bukan najib terancam.... org lain yg merasa terancam... sape TERANCAM..

tak mungkin najib terancam.. umur dan kedudukan najib jauh dibanding mukhriz... jika mukhriz dah tahap muhyiddin... najib dah tua...

mudah sgt nak lihat sape terancam.. mukhriz bertanding di mana????? sape dan blog mana yg anti mahathir???? sape tak suka dan takut mukhriz jadi calon masa depan pm lebih dulu drnya?????? sapa nak sgt jadi pm termuda dan tercepat???? blog mana yg ada tercekik dgn Tun M????

tentu ada org disebalik ini semua... tuduhlah mukhriz.... hahaha... dendam lama belum tumpas... hihihihi.... datang pulak pau... sakitttttttt... sape yg sakit jika mukhriz menang??????

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 28, 2013 at 8:26 PM

dulu akram.... kini mukhriz.... sape TERANCAMMMMM..... kubu mana TERANCAMMMMM.....

tuan DIN... sebahagian blog tak citer byk pasal RUMAH BERIBADAH MAKHLUK TERBESAR BERPUTAR SEDUNIA.... kena pulak tersentuh jiwa di zaman era pak lah... jika benar tak mustahil ada kaitan dgn kj... LIBERAL TKT TERTINGGI bukan 4 lagi... mcm ni ke nak jadi ketua pemuda umno...

dulu tuduh akhram....dah berjawab fitnah... kita tengok apa kata pak lah najib kj????????

blog blog lain pro kj mungkin tak mau citer byk isu ni... takut dikait dgn kj..

dok termenung jika kepala batu besar hempap kepala gara gara goyang gempa...eeeeeeeeee

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 28, 2013 at 8:36 PM

jika kita atau berita yg masuk kat org luar tu... pasti memenangkan org yg ada hubungan baik dgnnya... nak capai tujuan.. laga laga kan org dulu.. bila berjaya jatuhlah satu pihak...

cuba renungggggg... fikirrrrrr... sape dan kubu mana yg ada hubungan baik dgn org luar.. pembangkang....

sape???? sape????? sape???? perkahwinan kerajaan perpaduan?????

hihihihi... rahsia bani jawi...hehehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 28, 2013 at 9:04 PM

Memang sejak azali segala media baik di luar atau dlam Negara Malaysia akan memburukkan melayu/UMNO/kerajaan. Saya tak pelik dngan laporan seperti itu kerana dah biasa. Cuma kita jangan percaya, dan kalau boleh elakkanlah membaca Malay mail/The Star seperti saya. Cina ni macam perasan sgt dia orang ni bagus, "brain drain", puji diri sendiri . Bukannya pandai pun, cuma sebab nak gaji dalam USD maka berbondonglah kerja di luar Negara. Tu je sebabnya. Cina yang tak pandai pun akan suka menonjolkan diri mereka macam pandai. Org Melayu punya perangai tak macam tu.

....................
Reply To This Comment ...................
tebing tinggi
September 28, 2013 at 9:04 PM

A good statement by the Mlaymailonline ,and I wish the drive would be encourage ,ada pon kalau tak membantu buat apa ,hanya menamban sebak didada.

Kemasokan Mukriz dan kemenanganya adalah titik tolak kapada servival UMNO dimasa depan kerana rata-rata orang Melayu terlalu jelak dengan kepimpinan yang ada sekarang ini ,yang bolih menghanchurkan UMNO itu sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
MeorUsa
September 28, 2013 at 10:57 PM

Poooh Wiiiiiiiiii, Cik DIn(Don't mind me calling you...Cik Din).
This line about the Chinese and Indian leaving Malaysia.....the blew me off .
What the fuc.....they all want to come to America.
When are the Chinese and Indian Malaysia become the brightest of dead stars for Malaysia...maybe as agroup...not as an individu,
?Fuc....Now fuc-up writer nok laga kepala Najib and Mukriz.
Last time I check both of them are still Malay....Malay are getting ready for a better Malay.
Najib still hve the floor with all due respect...we knew what he is capable and what he is not.Yes his agenda got to stop.
We have better Malays to carry the Malay agenda.Chinese welcome ,Indian welcome....or there is always America,whereever...if you care.

....................
Reply To This Comment ...................
MeorUsa
September 28, 2013 at 11:20 PM

My son who for the kali pertama melawat Malaysia did not think Malaysia in total is in the ist world economy club...there are pockets here and there.But Malaysia will not be there in this generation or the next few.WHY DO WE CARE SO MUCH ABOUT THE CHINESE.?????.Do we really need them.??WE DON'T.

....................
Reply To This Comment ...................
September 28, 2013 at 11:39 PM

@MeorUsaYa betul tuh .... Poooh Wiiiiiiiiii ! ! ( apakebendanya tu ? )

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 29, 2013 at 12:20 AM

Apa peduli brain drain, pity them, dont play in the drain. Ramai lagi ada brainy people yang juga loyal citizen.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 29, 2013 at 1:51 AM

Najib ni pun satu. Percaya sangat dengan Mat Salleh. Asyik2, pergi Amerika ataupun Britian. Menteri Kabinet dia pun sama. Siap berkolok bersampin, bergambar dengan Obama. GLC pula sewa pejabat di San Francisco. FGV dan TH beli hartanah di Autralia & Britian. Semuanya di bumi Omputih. Shopping di England. Peminat EPL pula tu. Sanggup lepak dengan kaki-bola sampai tengah malam. Tak ingat sokong MU atau Liverpool. Dah la pegang 2 jawatan. Kementerian lain pun nak monitor. Consultant dan banyak penasihat di GLC pun guna MatSalleh. Boleh percaya ke? Patut la yang di kejar tak dapat, yang di kendong berciciran.

RD.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 29, 2013 at 6:34 AM

Saya pon rasis lagi bertambah rasis saya setelah pru13 . Islam n melayu first. Matinya saya kerana agama bangsa dan negara .
Pergi la ke negara2 mana pon jika rasa negara yg anda pilih boleh beri apa yg anda ingini. Pintu klia terbuka silakan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 1, 2013 at 6:17 PM

dendam mat salleh kat Tun m masih belum padam..kini anaknya pula menjadi sasaran..mungkin benar mereka sudah nampak masa depan mukhriz..mat salleh x nak Tun M yang kedua muncul

Post a Comment