........... Muhyiddin Melawat Sekolah Cikgu Poh Kim Thye ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Muhyiddin Melawat Sekolah Cikgu Poh Kim Thye !

Friday, September 6, 20136comments


Terbaca artikel Utusan ni tadi - TPM tinjau perkembangan Sekolah Amanah di Gelang Patah

Rasa macam pernah dengar jer nama tempat tu- Gelang Patah, tapi dimana ya ....... 

Tempat Lim Kit Siang bertanding dan menang PRU13 ? Memanglah tempat yang sama tapi bukan sebab tu ...... kemudian baru teringat yang ini -Pada sekitar beberapa bulan sebelum Pilihanraa PRU13 yang lepas, anak saya yang belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Gelang Patah di Tingkatan 2 Kelas RK2 telah beberapa kali meminta agar dipindahkan ke sekolah yang lain disebabkan oleh seorang Guru P) Cina yang bernama POH KIM THYE. Guru ini terlalu bersikap perkauman sehingga menghasut pelajar Melayu untuk membenci kerajaan, diantara perkataannya -


1 . Kerajaan BODOH 2 . Kerajaan LEMBU 3 . Kerajaan BABI sebab diketuai oleh orang Melayu

Guru ini juga sudah terbiasa memangil pelajar Melayu dengan panggilan 'Melayu Bodoh', 'Melayu Babi', 'Melayu Bangang', 'Melayu Sial' dan 'Melayu Pukimak'. 

Perkara ini berlarutan hingga 23/5/2013 jam 4 petang telah memarahi anak saya dengan bertindak menonjol kepala. Budaya menonjol kepala pelajar dan memaki hamun pelajar bukan lagi perkara asing bagi guru ini. Dan begitu juga terhadap pelajar berbangsa India tetapi dengan pelajar Cina, Guru ini mengajar dengan cara amat berlainan sekali. Sekiranya pelajar Cina bertanya, Guru ini akan memberi penerangan dengan baik sekali. 

Sebagai warga pendidik terutama sekali di SMKGP, sepatutnya sifat demikian tidak perlu ada dalam jiwa seorang Guru. Oleh sebab demikian saya membuat laporan Polis supaya pihak Polis dan juga pihak Kementerian Pelajaran Malaysia dapat menjalankan siasatan segera dan mengambil tindakan tegas terhadap POH KIM THYE kerana saya kuatir masa depan anak saya rosak disebabkan ada seorang Guru yang tidak bertamadun, tidak beradab terhadap orang Melayu.

                                 *****************
Patutlah lambat sikit pick-up sebab Utusan tidak sebut nama sekolahnya - Sekolah Menengah Kebangsaan Gelang Patah, sebaliknya menggunakan nama Sekolah Amanah !

OOOooooooooh .... rupa2nya antara 10 buah sekolah TERPILIH dari seluruh negara sebagai perintis. Besar tu impaknya kalau sekolah contoh seperti itu mempunyai sebarang kes sepertimana laporan Polis diatas.

Ironinya, projek perintis itu bertujuan meningkatkan pembangunan modal insan untuk melahirkan pemimpin masa hadapan.

Tambah Noor Rezan, antara intipati Sekolah Amanah yang dilancarkan pada tahun 2011 adalah memberi kemahiran kepada pelajar untuk berfikir, membina dan membuat keputusan selain mewujudkan suasana pembelajaran yang tidak berorientasikan peperiksaan semata-mata.Berdasarkan maklumat terbaru ini, seharusnya kes diatas menjadi PRIORITI untuk disiasat dan sekiranya terbukti benar sebagaimana yang didakwa, tindakan tegas harus diambil keatas guru terbabit.

Dan jika didapati ia dakwaan palsu, menjadi prioriti juga kepada Kementerian Pendidikan untuk menjelaskan keadaan sebenar.

Tapi kenapa kes diatas kelihatannya seperti mahu disapu dibawah karpet ? Sudah 3 bulan berlalu dan pihak berkuasa juga ada mengatakan yang kes dalam siasatan. Tapi kenapa terus senyap. 

Sekiranya Muhyiddin selaku Menteri Pendidikan tahu akan kes Poh Kim Thye, pasti beliau akan bertanya apa kesudahan siasatan sebelum atau semasa lawatan diatas. 

Atau Muhyiddin tak tahu cerita ? Apapun kita rakyat yang tahu cerita, mahu tahu perkembangannya ! 

Share this article :

+ comments + 6 comments

....................
Reply To This Comment ...................
esa adam
September 6, 2013 at 11:46 AM

Betul tu Din,

Sekolah Sri Pristina di Sungai Buluh bukan main kecoh lagi MIC dan MCA. Guru Besarnya mahu dihukum pulak walau pun apa yang berlaku sudah diterangkan.

Sikap double standard ini tidak boleh dibiarkan. Jika Guru Besar SK di Sungai Buluh mahu diambil tindakan kami juga mahu guru sekolah di Gelang Patah ini diambil tindakan yang sama.

Nak tau apa respon dari Datuk Wee MCA dan Vel Paari dari MIC. Begitu juga dari Ravinder Singh yang kerap memainkan isu ini di Malaysian Insider.

....................
Reply To This Comment ...................
KA
September 6, 2013 at 12:40 PM

heran juga kan.suruh mazidul pi sana lah n hebahkan kt blog dia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 6, 2013 at 1:13 PM

Namanya pun macam benda sulit bercampur najis!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 6, 2013 at 2:12 PM

KO x payah nak bodek Muhyiddin sangat la Din.. Si Budin tu pun sama dengan Bapa Vernakular Ah Jib.

....................
Reply To This Comment ...................
September 6, 2013 at 2:42 PM

@AnonymousHuh ???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 8, 2013 at 10:23 PM

Yg sebenarnya dia gi tu nak sampaikan BANTUAN dari Ah Jib Goh

Post a Comment