........... KP Mca Pun Mahu SAMARATAkan Bahasa Kebangsaan Dengan Omputih | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

KP Mca Pun Mahu SAMARATAkan Bahasa Kebangsaan Dengan Omputih

Saturday, September 14, 20133comments

Pemuda MCA meminta Kementerian Pendidikan menimbang untuk mengurangkan masa pembelajaran bahasa Malaysia di sekolah jenis kebangsaan Cina (SJK) (C) kepada 210 minit seminggu daripada 240 minit seminggu yang ditetapkan di bawah rangka tindakan pendidikan nasional. - mStar

Bukan DongZong dan bukan Dap yang minta tapi MCA. Kaum cina sepakat dalam memperjuangkan isu bahasa dan budaya mereka. Semua pihak memainkan peranan mereka kearah satu matlamat yang sama.

Yang pembangkang akan mempolitikkan isu, yang Ngo akan menghasut rakyat dan yang dalam kerajaan pula akan menggunakan pengaruh sokongan kaum .... tapi semuanya satu matlamat.

Orang Melayu pula, ada tak satu jer isu yang diperjuangkan serentak secara bersama antara parti2 politik, Ngo dan kerajaan ? Antara Pas dan Umno - PANTANG tuk nenek kalau ada yang sama antara keduanya ! Semuanya akan dipolitikkan dan jika ada perbezaan yang kecil, contohnya dari segi cara, yang kecil itulah yang akan diperbesarkan.

Perbezaan di raikan.

OK Balik ke artikel diatas ..... Apakah alasan yang diberikan oleh KP Mca untuk menentang keutamaan yang diberikan untuk subjek Bahasa Kebangsaan di sekolah2 Cina -

"Menggunakan masa yang lebih panjang untuk mempelajari bahasa itu bukan satu-satunya faktor yang boleh meningkatkan kecekapan. Ada perkara lain seperti kurikulum dan metodologi, yang patut juga diberi perhatian,"

' Meningkatkan kecekapan ...' apa yang dimaksudkan oleh ahWee ni ? Tanpa mahu membantah hujah beliau, bagi saya pula - Menggunakan masa yang lebih panjang BERSAMA kurikulum dan metodologi pastinya akan jauh lebih berkesan ! 

Maksud saya, jika ahWee ada cadangan lain yang lebih bagus ( kurikulum dan metodologi ) kenapa tidak cadangan itu di ambilkira TANPA mengurangkan masa 240 minit itu, kan itu LEBIH BAGUS . Bukan ganti tapi tambah !

AhWee juga mahu jumlah masa yang diperuntukkan untuk subjek Bahasa Kebangsaan di SAMAkan dengan masa untuk Bahasa Inggeris yakni 210 minit. 

Nah.... hujah yang datang dari komponen BN sendiri. Samaratakan kepentingan Bahasa Kebangsaan dengan Bahasa Inggeris.

Share this article :

+ comments + 3 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 14, 2013 at 12:22 PM

MCA you are not relevant anymore to be in BN . You can get loss. Your presence does not bring any weight to BN victory. Its better for you to fuck off so that its much easier for PM to concentrate on the agendas for the Malays & the Bumiputras .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 7:28 AM

bro din .. baca komen helan ang dia kata mc tikam umno dari belakang kes the star... tapi ah weeni tikam dari depan terus...kepala umno dan pemuda pakat buat bodoh..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 20, 2013 at 8:18 AM

Kepada Semua Ahli-ahli MCA yang di hormati,
Bahawa Yip Kum Fook ketua Gombak MCA dan Yip Jiun Hann ketua pemuda MCA Gombak, bapa dan anaknya cuba merebut Jawatan Tinggi pusat MCA pada Dec ini.
Kami harap Ahli-ahli MCA menimbang dengan sedalam-dalamnya, janganlah undi orang yang bermuka dua kerana perangainya sangat jahat di masyarakat Orang Cina Malaysia.
Dia guna kuasa tipu wanita, merosakan keluarga orang lain, sampai wang SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, DESA JAYA, KEPONG, KL pun berani telan dan tanah tokong India di Taman Daya dia pun tamak membakar untuk kekaya sendiri.
Sekiranya kumpulan opportunist semacam ini disokong dalam parti MCA, kami yakin parti MCA sampai bila pun tidak bolih berkembang.
SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

Post a Comment