........... Komen Tun Mahathir Mengenai Minyak 20sen Dan Terjemahan Saya | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Komen Tun Mahathir Mengenai Minyak 20sen Dan Terjemahan Saya

Thursday, September 5, 201315comments



Cuba dengar apa komen Tun Mahathir mengenai kenaikan minyak 20sen.



KLiK untuk ke Youtube

- kita dalam defisit dan rating kita dah jatuh sebab -kita pinjam terlalu banyak duit.

- kalau kita tak pinjam duit, LAGI BAIK.... Kalau kita boleh kurangkan perbelanjaan kerajaan ...

- subsidi kita terlalu tinggi, negara2 yang keluar minyak pun harganya lebih macam di England ..

- naik pun 20 sen jer.. mula2 terasa pedih sikitla, tapi buat adjustment lah sikit.


Tipikal Tun Mahathir hehehehe .... Bergantung kepada bahagian mana yang kita nak highlightkan...

Ada yang akan kata - nah, Tun pun tak kecoh mana hal kenaikan 20sen bla bla bla.. siap bagi contoh KLISE setiap kali minyak naik harga iaitu - negara pengeluar minyak lain lagi mahal harga minyak ...

Bagi saya pula, saya lihat Tun lebih menekankan bahagian KENAPA negara kita boleh sampai ketahap ini iaitu dibahagian permulaan video.

Kenapa yang kerajaan pinjam banyak sangat duit ? Serius ni .... apa yang dapat kita lihat dengan mata kasar bagi memberi justifikasi perbelanjaan besar kerajaan sehingga terpaksa meminjam banyak duit ?

Mungkin saya silap ..... tapi yang saya nampak cuma perbelanjaan hangus jer banyak. Upah kepada para penasihat / konsultan, belanja untuk promosi slogan, pemberian tunai kepada rakyat bla bla bla .... pergi resmi mana-mana pasti akan diumumkan 'hadiah' ..... semuanya belanja untuk bikin gempak jer lebih tapi hasilnya hampeh.

Dari mula Najib pegang kuasa lagi saya dah nampak trend ini. Gempak jer lebih .. Semuanya lebih kepada PROPA jer untuk menghasil FEEL GOOD dalam hati rakyat terhadap kepimpinan beliau.

Mula2 tu memanglah rakyat seronok. Suka sangat dapat macam2 dibawah Najib. Lama kelamaan rakyat akan mula berfikir .... Banyaknya duit kerajaan ni .... Tak putus2 memberi jer ..sampai pembangkang pun jadi seriau.

Cuba ingat balik setahun dua yang lalu .... semua gembira jer tiap kali Najib umumkan hadiah kan ? SEKARANG ?

Manalah rakyat tak marah .... ( KLiK ) Rakyat rasa macam ditipu. Rupa-rupanya kerajaan berhutang ...

Macam orang baru nak kahwin tapi duit tak cukup. Dibuatnya pinjaman bank semata2 untuk belanja hangus buat majlis besar2an yang meriah .... biar semua orang puji. 

Sekarang giliran nak bayar hutang pulak ....

Ingat tak lagi penghujung bulan Mac baru ni sewaktu Najib berucap secara live membaca lapuran tahunan GTP/ETP . (siapa ada masa bolehlah baca sepintas lalu pun jadilah-  KLiK ) semua billion2...

Siapa yang dapat lupa beberapa siri siaran langsung diTV Najib mengumumkan pelaburan2 mega melalui ETP ... semua billion2...

Saya yakin.... waktu itu tidak ada seorang pun yang terlintas bahawa selepas 4 bulan PRU13, kerajaan akan -



Semua ingat Najib telah berjaya mengkayakan negara dan disusuli pula dengan bukti2 hadiah yang tidak putus kepada rakyat ...

Sekarang ?

Itupun masih ramai yang cuba memenangkan tindakan kenaikan 20 sen harga minyak. Tapi tidak ada satu pun hujah yang menyokong itu ada menyebut - Kenapa yang kerajaan sampai jadi begini semput ?

Malas dah nak cakap banyak hal minyak 20 sen ni ... cuma satu jer saya nak beri pandangan pada kerajaan dibawah Najib -

UBAH lah !

Jangan hanya pandai minta rakyat jer yang Ubah, Najib juga kena Ubah. Dan Ubah pertama yang rakyat paling nak tengok sekarang adalah - BUANG PEMANDU DAN SEMUA PENASIHAT2 TIDAK BERGUNA YANG ADA !

Selagi Najib terus bergantung kepada penasihat, selagi itulah gambar dibawah menjadi favorit saya -



ia menunjukkan Najib sebagai seorang PM yang tidak mampu buat keputusan sendiri.

Share this article :

+ comments + 15 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 1:21 AM

haha saya pun suka gambar tu..masa kempen pru ratusan ribu cinabeng dtg last2 gigit jari.ah jib gor kena tipu maaa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 5:59 AM

PEMANDU memberi nasihat bukan atas pengalaman atau kepakaran. Mereka memberi solution atas teori semata-mata. Think tank yang mereka ada lebih banyak memfokuskan kepada perkara yang tidak penting.

Umpamanya, kita nak menganjurkan satu majlis. Kita banyak fokus kepada hiasan backdrop, pentas, aturcara majlis dan lain-lain. Kita lupa kepada perkara yang lebih penting iatu bajet mengikut kemampuan. Tapi apa yang berlaku ialah duit banyak dibazirkan atas perkara-perkara tak perlu.

Saya pun rasa pelik, apakah rasionalnya imej PM dilebih-lebihkan persis seorang selebriti atau artis. Apa faedah yang PM dapat ? Populariti ? PM bukannya Peserta AF yang memerlukan undian sms. PM juga bukannya santa claus yang hadir bertemu rakyat semata-mata untuk mengumumkan "hadiah". Rakyat disogok dengan macam-macam imbuhan tapi ianya hanyalah kegembiraan sementara. Kenapa kerajaan lebih suka memberi ikan daripada memberi joran?

Lagi teruk bila jenayah berat pun PEMANDU yang handle. Apa yang mereka faham pasal kesan dan akibatnya apabila penjenayah EO dilepaskan? Kenapa bekas KPN tidak dijadikan rujukan utama, tetapi sibuk nak "melancong sambil belajar" ke luar negara. Inilah akibatnya bila orang yang hanya cerdik membaca buku diberikan lesen besar untuk membuat keputusan penting. Ahli-ahli PEMANDU yang masih muda belum cukup pengalaman dan kepakaran mereka pun masih belum teruji dalam menangani kes-kes yang getir.

PEMANDU wajib dihapuskan sama seperti kita mengharapkan sekolah vernakular dihapuskan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 6:00 AM

Walaupun kita ada penasihat-penasihat di sekeliling kita untuk memberi ide yang bernas/tak bernas kepada kita, keputusan tetap di tangan kita untuk melaksanakan ide-ide itu atau tidak. Jadi, sekiranya hasil daripada tindakan kita yang berasaskan ide itu tak menjadi, kita dah tak boleh salahkan penasihat semata-semata tapi kita kena ambil "ownership of the decision" iaitu sebenarnya kita sendirilah yang bertanggungjawab ke atas keputusan yang telah kita ambil itu. Dengan kata mudah, Najiblah terang-terang kena bertanggungjawab ke atas keputusan-keputusan yang telah diambilnya dan tak payahlah nak longgokkan kesalahan itu ke atas penasihat-penasihatnya all the time.

Laksa Johor

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 6:19 AM

Salam,
punahsihat dan consetan sedang menjelasksn kpd ah jib gor knp mrk ptg dlm pengurusan kerajaan. Tanpa mereka ah jib gor tak dpt nak lihat nombor dan tak dpt anslisis nombor dgn pencapaian dan diutamakan

tanpa mrk, wife ah jib gor nanti kurang mendpt liputan, nanti ah jib gor skt kapla kena marah.

tanpa mrk, ah jib gor tak pandai nak umum benda besar hebat tapi kosong
tanpa mrk ah jib gor tsk dpt nak tunjuk dia tahu segalanya
tanpa mrk, ah jib gor kena jwp semua benda tak blh diam
tanpa mrk, ah jib gor tak blh nak berfb sakan
tanpa mrk, ah jib gor tak blh bertwitter sakan
tanpa mrk ah jib gor tak boleh belanja sakan
tanpa mrk, ah jib gor mungkin akn hilang kacak sebab rambut habis gugur
tanpa mrk, ah jib gor mungkin kena sakit jantung

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 6:35 AM

Tu la saya sendiri rasa pelik juga. Saya ingat kjaan byk sgt duitnya sampai boleh bg brim tapi ada "catch" lain. Mgapa sblm ni tidak offer brim bila ada pembangkang yg sudah semakin kuat ada pula wang nak beri sj pd rakyat. Tap tup tap praya lepas ni cinabeng tak pon undi kpd pemberi brim. Apa ke he pulak ni....we r that stupid aren't we.

....................
Reply To This Comment ...................
September 5, 2013 at 6:45 AM

Najib sebagai seorang PM yang tidak mampu buat keputusan sendiri.

Memang pun Najib mana ada buat keputusan sendiri.Inilah Pm yang paling pengecut sekali.Macam2 pergolakkan dalam negara dari isu agama hingga lah ke isu sosial,dia diam jer.Diam berubi tak pe gak,ni diam lalang nak tengok angin tiup ikut mana.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 8:03 AM

yang saya tahu, bila najib buat oversea trip sambil makan angin, dia akan cakap...

I'm proud to tell you that now M'sian is a 'FREE' country... (mcm Amerika lah konon tuh!)

I'm proud to announce that now we can invest in foreign country (masa dia kat UK nak invest dlm power generation.... woi bongok! Sabah tiap2 hari power rationing ko tak pernah pikir ker?)

Lepas tu balik negara, yg saya lihat kak rosmah makin berkilau-kilauan pulak!


Saya cadanagkan agar akta yg memberi kemudahan kepada YB2 DIHAPUSKAN! bukan setakat ISA atau EO! Suruh YB2 tuh beli minyak sendiri, pakai keta sendiri dan dikenakan cukai pendapatan!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 10:09 AM

Ore kelate hok dok england kata ' this fellow najib practices management by telitah. Gapo hak dia terlintas dihati atau dinasihat oleh Drebar dia buat". baso gong.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 10:41 AM

Mana2 PM yg baru menggantikan Najib wajib mengheret pihak yg bertanggungjawab keatas pembelanjaan boros dan penyalahguna pentadbiran ke muka pengadilan. Pastikan pihak penasihat tu tak terlepas begitu saja. Kalau boleh buat begitu mmg saya respect kat PM yg baru tak kira dari parti mana pun.

....................
Reply To This Comment ...................
Kuntum
September 5, 2013 at 11:28 AM

Saya nk tny satu je, semasa negara kita mengalami krisis matawang dulu ada x Tun kurangkan subsidi minyak utk meningkatkn kantung negara?
Najib pemimpin yg malas berfikir/mengkaji masalah, mgkin sebab dia ank bangsawan yg semuanya di 'silverspoon fed' kn ke mulutnya. Semuanya nk mengharapkn penasihat2 jahanam. Lepas habis duit joli/tabur sana sini, duit kerajaan dh xde, naik je harga minyak, ape susah!? Xkreatif langsung, xpayah bayar penasihat juta2 lah, kita rakyat biasa je pun boleh fikir penyelesaian simple mcm tu.
Lain kali kalau xde duit, buat cara xde duit. Jgn menyusahkn/menipu rakyat. Saya terus terang msa Ahjibgor tabur duit mcm mak bapak dia punya, rasa seriau..biar betol, kaya sgt ke kita?
Analogi keadaan sekarang mcm Najib ajak kita mkn buffet kt hotel, lepas melantak kenyang2, time kita pg basuh tangan, dia songlap duit kita buat byr bil...hampeh!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 5, 2013 at 7:36 PM

Din aq harap pemilihan UMNO Ku Li tanding la lawan Najib ni..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 6, 2013 at 1:20 AM

@AnonymousKuli dah expired dahhhh!!!
Aku rasaa kalaulah anwar tu tak berapa malaun, aku dah tentu sokong dia.... Hj Hadi pulak lagi teruk.... Kalau cinadap pulak, terpaksalah kita melayu kena masuk hutan... Kita kini tiada pilihan....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 6, 2013 at 9:05 AM

pilihan semenatara ada ... bagi kat muhyideen ...
biar ah jib gong "beradu" dulu ...
dah teruk dah ...
mungkin muhyideen mampu memberhentikan kedunguan ah jib gong ... dan dengan itu kedunguan ah jib gong akan tiada lagi ...
kita tidak mengharapkan muhyideen melakukan keajaiban, cukup untuk kita melihat kedunguan ah jib gong terhenti di sini saja
untuk itu presiden umno perlu diubah ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
November 2, 2013 at 6:20 AM

Pocikpun tak faham, banyak sangat belanja hangus.Otahlah,nak lari duduk vietnampun tak ada modal.Muka dah mcm org vietnam tpi duit tak ada.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 4, 2014 at 4:24 PM

Taw pn angpa noh..makan ckit nk berak besaq2

Post a Comment