Kereta Resmi - Payah Sangat, Kita Pakai Juga Honda Tukar Nama Jadi Proton ! Terbaeeek ...

Wednesday, September 18, 201311comments

Honda Accord 2014
Tak puashati sebab kerajaan tak mahu gunakan nama Proton sebagai kereta resmi sebaliknya pilih jenama Honda ?

No problem ! Apakata kita pakai juga kereta Honda, lepas tu kita kasi tukar nama Proton ..... kita buat Rebadge /Penjenamaan Semula dengan sedikit pengubahsuaian dan bahan tempatan sepertimana yang dilakukan kepada Mitsubishi Lancer yang telah dijenamakan semula menjadi Proton Inspira.

Peeergh ........ Solusi Terbaik !

Menjelang 2015, Proton dijangka melengkapkan fasa 2 dengan pengubahsuaian sepenuhnya luaran dan enjin bagi menggantikan model Perdana.

It is understood that the PRM would be based on the Honda Accord’s chassis and Proton would do a rebadging exercise including cosmetic and specification changes, similar to the previous changes to the Proton Inspira, which is essentially a Mitsubishi Lancer. 

However, the sources said Proton had other plans with a Phase 2 that entails a complete change of outlook and engine to be unveiled in 2015.

The new Honda Accord is priced from RM139,000 onwards and the new PRM is expected to be priced more or less the same.

Rujuk  The Star

Share this article :

+ comments + 11 comments

....................
Reply To This Comment ...................
September 18, 2013 at 8:13 AM

terbaik la din....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 8:17 AM

huh!

ngok punya perception yg PROTON nih low class!

Cuba tengok FIA punya WRC, PROTON merupakan jenama popular dalam rali extreme tersebut! Honda, Kia, Hyundai malah Toyota pun tarak berani masuk!

Atau mungkin untuk kelas FIA, vendor2 tempatan PROTON tarak involved?

Apa pun ceritanya, gua never drive a stupid Honda again, selepas blok engin Accord 2010 gua pecah! Harga jak mahal, kualiti lebih teruk dari Wira Aeroback cabuk 2003 gua!

....................
Reply To This Comment ...................
September 18, 2013 at 8:19 AM

@AnonymousTak per .... lepas ditukar nama jadi Proton, mesti OK !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 9:12 AM

Rebadge ada lah praktis normal untuk perniagaan otomobil, boleh dikatakan win-win situation di mana Honda masih mendapat untung dari beberapa parts mereka dan Proton juga mendapat untuk dari parts tempatan buatan mereka, yang penting ianya masih Proton dan tak perlu invest untuk R&D yang besar costnya

....................
Reply To This Comment ...................
September 18, 2013 at 9:34 AM

he..he..pakai je ixora, ubahsuai jadi eksekutif. Bagi "facelift" yang bergaya, simbol kerajaan prihatin ..... ok tak din ?

Cakap pasal inovasi, PM Najib suka. Tapi langsung tiada kreativiti yang menyerlah dari pihak terlibat.

Begini semesti nya juga gambaran Umno perlu berubah. Macam kereta.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 1:04 PM

Why not Proton amik Ferrari atau Porsche kemudian rebadge jadi Proto-rari atau Protorsche, jual dengan harga katakanlah RM120,000 (harga Porsche di USA)? Boleh lah kita semua memandu kereta Porsche dan Ferrari dgn harga yang sebenarnya. Apakata bro?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 1:48 PM

din,
saya sebenarnya sedih bila kjaan (dibaca kjaan negeri perak pasca bn atau pr 2008 dan kjaan persekutuan bn) ambik keputusan tukar dr guna keta proton pada camry/honda sbg kenderaan rasmi jbtn. ibarat kita besarkan anak dan tanggung dia belajar smp dia bejaya jd doktor. lps tu kita pi cari doktor lain plak walhal anak kita tu sendiri doktor dgn alasan doktor yg lain tu lg bagus. sedangkan anak kita pun sendiri boleh ubatkan penyakit tu. analogi nye sama dgn keta juga. apa perlu sgt ke kereta jenis 'eksklusif' utk jusa2 ni? proton inspira tu takleh jalan ke? atau jalan 10 km sure enjin terbakar/boleh akibatkan kemalangan atau apa2 yg memudaratkan jusa2 ni? sy naik menyampah tgk surat ksu mof tu. patut la agenda melayu smp skrg x berjaya kalau benda simple mcm ni pun x boleh pikir. apa salahnya berkorban pakai kereta kurang eksklusif kurang2nya majoriti anak2 melayu kita jg yang terbabit cipta keta tu. bak kata maae kat atas tu kalau keta ixora je yg proton mampu hasilkan, saya sanggup pakai janji proton punya, kalau sy jusa2 tu lah. cuba kalo kjaan jepun tukar dr guna keta honda/toyota ke keta lain sbg contoh ford atau volvo. esok konfem x cukup tanah pm/menteri/peg2 kjaan jepun nak lari kena serang dgn public pasal x pentingkan maruah negara yg ada pd jenama keta2 tu.

jentayu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 2:51 PM

Saga flux SE best lerrr. Pernah pandu hingga 130k tapi kena bw bertenang nanti polis menunggu... $$4998.00 skali dgn insuran.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 3:18 PM

BUNGKUS SUDAHLAH PROTON, PERABIH DUIT RAKYAT JE BILA RUGI MINTAK KERAJAAN BAILOUT

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 19, 2013 at 9:43 AM

Terbaik bro.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 21, 2013 at 9:47 AM

Aku sejak dulu guna Proton. Minyak pakai Petronas. Bukan tak mampu...tapi inilah caranya nak tunjuk bahawa aku patriotik. Dekat porch ada empat buah kereta. Semuanya model proton.

Post a Comment