........... Kenali Akhramsyah, Pencabar Ketua Pemuda KJ - MENARIK NIH ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kenali Akhramsyah, Pencabar Ketua Pemuda KJ - MENARIK NIH !

Tuesday, September 17, 201339comments



Siapa pencabar kepada jawatan Ketua Pemuda Umno yang bernama Akhramsyah Muammar Ubaidah Sanusi ini ? Orang kata dia anak Sanusi Junid ..... so ? Marina tu anak Tun Mahathir ..... so ?

Saya tak kenal mamat ni walaupun pernah beberapa kali baca penulisan beliau. Ya, mamat ni seorang blogger !  Omputeh memang kelas dan nama blognya - Tangents : Restless Musings Of A Malay Mind.


Waaah .... ni sesuatu yang menarik nih. Dalam keadaan pemimpin Melayu ramai yang malu nak mengaku diri mereka Melayu, si Akhram berani meletak nama bangsanya sebagai tajuk blognya. RASIS tuh ! Yessssss.... I Like !

( Tak payah tanya sayalah apakebendanya maksud tajuk blog mamat ni ... yang saya faham cuma A Malay Mind )

Kemudian dia punya tagline - Pemuda Pejuang Melayu : Ikhlas Dalam Perjuangan Dan Bersama Melaksanakan Agenda Melayu ..... Peeeerrgh ! Meleleh air liur baca beb ....

Semakin menarik insan bernama Akhramsyah ni .....

Pengenalan diri blogger ini pula berbunyi -

Seorang anak Melayu profesional berketurunan Aceh. Anak 5, Isteri 1. Seorang anak Malaysia, ANak SAins MARA lantaran itu anak DEB, 'Energy Economist' dan juga ahli setia UMNO (no 01827033, Bendang Baru, Langkawi). Berijazah Sarjana Kejuruteraan Kimia dari Imperial College, London, dan aktif mengasas, mengerak dan menghidupkan NGO sejak zaman universiti lagi. Kini diamanahkan sebagai Presiden Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) sesi 2010-2012.

Saya ingin nyatakan disini bahawa saya tidak kenal anak muda ini dan info dalam artikel ini saya korek dari blog beliau, maksudnya hasil penulisannya sendiri. Tujuan saya, harap dapat kenali lebih dekat pencabar KJ ini melalui luahan beliau SEBELUM beliau menyatakan mahu bertanding. Ini lebih realistik berbanding ucapan2 kempen Pemilihan .... kan ?




OK ...... kalau anda perasan, ada logo SATU SEKOLAH dalam blog beliau dan ayat pendek yang menyatakan beliau berbangga sebagai pemegang nombor 507 dalam Petisyen Satu Sekolah - Jom cek apa komen beliau disana -


( Kebetulan no 506 adalah saudara Tun Faisal, bos UMB yang kini bertanding kerusi MT ... so saya letak sekali lah )

Saya setuju demi keharmonian komuniti Malaysia generasi zuriat kita semua .... 1Malaysia.

Saudara Akhram menyokong perjuangan Satu Sekolah ! YES  ! ...... I Like ..

Semakin bertambah menarik ..... kira matching juga mamat ni dengan apa yang saya perjuangkan selama ini.

Saya mula baca blog Tangents ni dua tahun lepas ... sebab apa tau ? Sebab kes NFC ! Dari awal lagi Akhram tidak bersetuju dengan cara pemimpin2 Umno menangani isu NFC ini.

Dan beliau juga ada menulis pandangannya tentang bilamana Shahrizat menyinsing lengan dalam Persidangan Umno dan mengheret sama Wanita Umno dalam kes NFCnya -

So Shahrizat over the course of one UMNO AGM speech, personified all that is wrong about the party today. She showcased how the power and position afforded to her by the party could and was willingly used to defend and perhaps indeed enhance private interests. And in her selfishness which is more reflective of a lioness protecting her cubs than a leader staying above the fray, she pushed Wanita to the edge of a precipice, where it remains. ( KLiK )

Pandangan beliau tentang Shahrizat - NFC pula :

If Shahrizat was a true leader, she would do the right thing without the asking. She would have resigned the moment she saw that, as evident to everyone else, something was wrong with the way the NFC was run. In fact, if she was a leader she may even have asked her husband to stay away from the NFC. Certainly as a leader and a responsible mother, she should have kept her children well away from the NFC, which is NOT a family concern!

Lagi sekali - I Like !

Tidak ramai orang Umno yang berani menyuarakan pandangan majoriti rakyat ketika itu. Ramai yang buat muka tembok bila pemimpin2 Umno berlagak bodoh sombong mempertahankan tindak tanduk pengurusan NFC menyalahgunakan kemudahan pinjaman mudah RM250juta dengan membeli kondominium...... terutamanya penyandang jawatan Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin.

Sekadar ulangtayang apa komen KJ semasa mempertahankan pembelian kondo ( yang kemudiannya menjadi bahan lawak rakyat yang mengaitkan lembu, kondo dan Umno ) - KLiK :

Pihak pengurusan telah membuat keputusan bahawa pelaburan yang paling selamat, yang memberi pulangan yang besar, yang boleh dijual apabila duit diperlukan untuk operasi adalah aset hartanah.  Sudah pasti mereka telah mencari projek perumahan yang berkualiti tinggi dan popular agar pulangan NLMC dalam bentuk sewa dan juga kenaikkan harga apartment itu lebih besar dari pelaburan lain seperti akaun simpanan tetap.  Difahamkan, apartmen berkenaan telahpun disewa dan mula memberi pulangan kepada NLMC.  Nilai apartmen tersebut juga telah naik sejak dibeli NLMC.


Hmmmmm ..... memang layak saudara Akhram ini lawan KJ ! Saya tidak berani nak kata yang Akhram ini tidak mengejar jawatan tapi apa yang saya lihat setakat ini, Akhram punya pendirian yang berlawan dengan KJ ..... dan kebetulan pula SEIRING dengan pendirian saya dalam banyak isu.

Memang menarik cabaran yang diberikan oleh saudara Akhram ni ..... sekurang2nya memberi kita sesuatu yang LAIN dari apa yang ada, yakni KJ.

Pertandingan Ketua Pemuda ini tidak harus dilihat dari sudut siapa yang lebih glamer atau sudut plastik, tapi pertarungan antara dua minda yang berlainan.

I Like .... !

Share this article :

+ comments + 39 comments

....................
Reply To This Comment ...................
September 17, 2013 at 3:24 AM

Menarik!

....................
Reply To This Comment ...................
September 17, 2013 at 4:49 AM

Untuk survival Melayu, KJ harus ditumbangkan. Bangsa Melayu tidak memerlukan pemimpin muda yang terlalu mengejar dan tamakan kuasa.. Sejarah telah memperlihatkan bagaimana rakusnya Anwar meniti tangga mengejar kuasa didalam UMNO. Sifat yang sama juga ada pada KJ. Bangsa Melayu akan hancur jika UMNO dipimpin oleh KJ.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
September 17, 2013 at 5:21 AM

Dgr kata dia ni org2 yg seKEPALA dgn Mukhriz....bro Din makin LIKE ke LOIKE?....:)

apa2pun BAGUS la kalau betul dia nak lawan KJ......KJpun "dgr citer" blum lg keluarkan pandangan dia ttg pencabar dia ni.....hearsay lg....kihkihkih

semoga berjaya kpd pencabar KJ & be careful....:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 6:37 AM

ABKJ - asal bukan KJ... mmmm.. boleh tahan gak aku punya short form aku nih..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 7:09 AM

Kalau nak lawan KJ kena ada 3 benda iaitu Duit, Pengaruh dan Kroni. Duit mungkin boleh dicari, tapi KJ telah membina pengaruh dan kroni bertahun-tahun lamanya sejak zaman Tun Lah lagi. KJ mempunyai orang kuat di sekelilingnya yang boleh membantu menaikkan reputasinya. Sukar sebenarnya untuk merobohkan kubu kuat KJ tanpa kekuatan sokongan yang mantap dari ahli umno sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 7:29 AM

Jika pemuda UMNO baca dan fahami KJ dan konco-konco KJ, pasti KJ tak patut jadi Ketua Pemuda UMNO.

Alternative ini mungkin lebih baik.

....................
Reply To This Comment ...................
September 17, 2013 at 7:30 AM

cuba berfikir positif...tapi masih sangsi, bila dah *didalam* nanti semua tutur kata akan terikut menjadi liberal demi survival sendiri?

....................
Reply To This Comment ...................
Salim
September 17, 2013 at 7:41 AM

Dalam sentimen anti UMNO sekarang ni, elok juga parti itu diberi nafas baru.

Nampak Tuan Presiden pun agak kecut bila masih lagi melantik penasihat-penasihat bertaraf menteri, mereka yang 'tainted' dibiar menjadi parasit menasihat hal pentadbiran. Kebiasannya, orang yang takut hilang jawatannya, akan hilang lebih mudah hilang jawatan berkenaan. Bandingkan Tun Mahathir dengan Badawi.

Jikalau Raihana Sulaiman Palestin sahajalah jalan keluar untuk Wanita UMNO daripada cengkaman langsuir yang terus menyedut hasil kerajaan, maka Raihana lah sepatutnya menjadi pilihan akar-umbi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 8:00 AM

Sebagai ketua pemuda UMNO cawangan, saya akan undi beliau.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 8:43 AM

TUMBANGKAN KJ....

....................
Reply To This Comment ...................
September 17, 2013 at 8:45 AM

KJ dah lama membina keyakinan ahli pemuda dengan lengok ucapan dan isi, memukau hadirin dengan kupasan isu dan hujah yg boleh menghanyutkan lawannya. Tanya shj sama Rafizi atau nasaruddin atau ambiga sendiri yg menjadi emosi setelah berlawan hujah dengan beliau. Cuma satu shj kelemahan ketara beliau iaitu prinsip ketua pemuda umno tidak sama dengan prinsip juang dirinya, kalaulah akhram boleh memahaminya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 8:59 AM

Din, ko bole tak tolong brader ni berkempen free of charge dengan letakkan satu poster khas kat blog engko. Ko biarkan jer poster tu kat blog engko hingga ke saat akhir pemilihan umno nanti. Dah tiba masanya KJ patut ditumbangkan. Kita lenyapkan spesis liberal habis-habisan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 10:00 AM

Akhram kemungkinan besar akan kalah.
Sedangkan mukhriz sendiri kala dulu.
Semua ????. KJ pulak dah naik menteri.

Tapi cabaran Akhram ni akan buka mata orang.

kolekkecil

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 10:05 AM

yessss .....!!! lawan tetap lawan !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 10:15 AM

Saya ada sedikit suspicious....adakah Akramsyah ni "Guinea pig" yang di"landing" kan ke medan tempur oleh KJ atau sponsornya untuk membuktikan kunuun-nya Pemuda UMNO adalah open. Worst case scenario klau Akramsyah kalah teruk pon at least bole consider jadi Chairman mna2 GLC ye tak? masyuuuk...Lainlah kalau candidate yang tahap Heavyweight at least pon qualified as EXCO pemuda...Isy teringat pulak kes Nurjazlan tak gitu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 10:17 AM

Salam,

ramai pemuda umno tak yakin dpt kalahkan kj. Mrk pun kaki rembat juga. Bila debat, ko pasal wawasan tak ada apa yg nak diperjuangkan. Ikut ah jib gor jer. So tak afa sebab nak lawan. Asal kj dpt beri projek krn menjolok punggung menadah tahi kj, pemuda ikut. So bila ada yg berani, kita tunggu dan lihat. Yg penting berani dan berwawasan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 11:12 AM

I like Akhramsyah too.

RD.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 11:49 AM

Yezzz hes the man. Takkan la kj sj anak muda melayu yg berani melalak. Saya yakin ramai anak muda melayu islam akan klr berani kerana benar. In sya Allah
. Klr la wahai khalifah2 islam itu tujuannya Allah jadikan kamu kalian untok menegakkan kebenaran. KELUAR dan Tawakkal akan kerjaNya.
Allahu Akbar.

Joyah

....................
Reply To This Comment ...................
September 17, 2013 at 12:24 PM

Saya sendiri tak berapa yakin jika ada yang mampu kalahkan KJ , tapi semua itu kita berserah saja pada Allah. Yang penting ada fight kerana akhirnya yang menang pasti Umno juga

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 12:49 PM

go akhram!

tunjukkan sikit kejantanan anda kepada pemuda umno yang sudah hilang telur bila dipimpin oleh si Kera Jantan menantu Tun Dol kaki tido!

walaupun belum tentu menang, yang penting lawan!

kita perlu hapuskan si Kera Jantan liberal tersebut sebelum si kera tersebut semakin berkuasa di dalam UMNO seperti di zaman Tun SamDol kaki tido!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 12:49 PM

KJonggos sudah kecut telor!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 12:50 PM

Aku doakan semoga saudara Akhram menang dan berjaya menghapuskan si kitol celaka tersebut!

Aku doakan juga semoga Mukhriz bertanding naib presiden Umno dan menang!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 4:33 PM

kalau Setiausaha Pemuda Cawangan boleh undi Ketua Pemuda x??

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
September 17, 2013 at 5:58 PM

Nak komen tentang peluang saudara Akhramsyah ni susah sikit sekarang ni sebab aku masih confuse dengan cara baru pemilihan kali ini. Mungkin bro Din lebih arif dan boleh beri penerangan tentang cara pengundian baru ni. Apa yang aku dengar adalah seperti contoh di bawah :

Bahagian : Kuala Kangsar
Perwakilan : 300
Undi untuk KJ : 100
Undi untuk Akhramsyah : 200
Pemenang : Akhramsyah

Kiraan untuk pusat : Akhramsyah 1 undi manakala
KJ 0 undi
Untuk Akhramsyah menang mestilah mendapat sokongan melebihi 50% dari jumlah keseluruhan bahagian pemuda di seluruh negara (191 atau 192 semuanya - tak pasti). Contoh ni hanya sesuai dalam keadaan 1 lawan 1.

Boleh bro Din perjelaskan samada betul atau salah cara kiraan aku tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 17, 2013 at 9:30 PM

tak kisahlah kalau dia kalah ke apa janji dia ada teloq berani lawan kepala jahal (kj)...

....................
Reply To This Comment ...................
September 18, 2013 at 8:56 AM

Ninja Turtle, Eh.. Din Turtle, saya secara terbuka menyokong Akhramsyah bertanding jawatan Ketua Pemuda dan kembalikan landasan perjuangan Pemuda ke haluan yang betul.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 1:08 PM

Akhramsyah nampaknya tekad untuk memperjuangkan nasib melayu..kj pulak agak liberal dan ada pembantu ahli dap..buat pilihan dengan bijak :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 4:26 PM

siapa pun akan jadi liberal bila berkuasa, sebab banyak businessman yang liberal datang kasi wang belanja.. amoy lagi syiok maa.. sekarang bolelah cakap macam2 dah menang nanti, konek mana yang tahan dah kena cuit amoy..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 20, 2013 at 6:52 PM

Umno lebih terbuka dalam pertandingan...pilih lah samada kj atau pencabar; tetapi aku sendiri sokong kj..bijak berdebat, bila diajak berdebat berani keluarkan fakta..nak harap pemimoin umno yg lain??? Hmmm

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 20, 2013 at 6:57 PM

HIDUP KJ !!! SEGAK DAN BERGAYA !!! HEHE

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 20, 2013 at 8:50 PM

Dengan KJ jugak la ada nya BN youth job fair . belia-belia , budak-budak lepasan IPT semua berpeluang dapat kerja. Lagi-lagi anak muda Melayu. Mereka semua terbela daripada sebelum ni yang menganggur tiada kerja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 20, 2013 at 9:50 PM

Kemunculan KJ membawa perlainan... ''KAMI SOKONG KJ''

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 20, 2013 at 11:01 PM

''tapi apa2 hal pun KJ tetap steady''
''KAMI SOKONG KJ''

....................
Reply To This Comment ...................
rasionalisme
September 21, 2013 at 6:29 PM

KJ la..siapa lg yg bantu anak2 muda kalau bkn KJ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 21, 2013 at 6:45 PM

byk penganggur dpt kerja. org muda sokong Khairy Jamaluddin, xkira politik.

....................
Reply To This Comment ...................
survival bangsa
September 21, 2013 at 7:29 PM

Take note.
pembangkang pn respect dgn KJ.
hidup Khairy!
HIDUP KJ!
no regrets

....................
Reply To This Comment ...................
rasionalisme
September 21, 2013 at 8:31 PM

ape main tumbang2 nie..bertandinglah secara sihat, ape pesen la mangkuk ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 23, 2013 at 10:15 AM

makin sihat ko ye akram....dulu masa sekolah kurus keding je....nerd, jalan pun lajuuuu sambil jinjing buku2

....................
Reply To This Comment ...................
September 23, 2013 at 4:02 PM

KJ berkarisma..Wataniah

Post a Comment