........... Hab Makanan Cina Jalan Alor - DBKL Jawab Rungutan NGO | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Hab Makanan Cina Jalan Alor - DBKL Jawab Rungutan NGO

Friday, September 13, 201310comments

Pujian kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur yang segera memberikan respon kepada rungutan Ngo Melayu yang membantah pembinaan Hab Makanan Cina. Ada saya sentuh diartikel sebelum ini - KLiK.

"Sayugia dinyatakan bahawa dakwaan menyatakan DBKL memberi tumpuan kepada penjaja kaum Cina sahaja tidak benar, kerana objektif utama program naiktaraf dan pengindahan ini adalah untuk menjaga imej Kuala Lumpur selaras dengan Tahun Melawat Malaysia 2014," kata Datuk Seri Ahmad Phesal Talib.

Beliau berkata program pengindahan kawasan penjaja di jalan itu melibatkan penjaja pelbagai kaum sedia ada yang melibatkan penjaja Cina seramai 56 orang, sembilan orang Melayu dan dua penjaja India.

"Saya tak mahu berhujah berdasarkan politik. Kalau berhujah begitu, berapa kawasan sahaja (dalam Kuala Lumpur) boleh dibangunkan. Kalau saya buat pendekatan seperti itu, dia akan timbulkan keadaan yang tak kena dengan pembangunan dan perancangan Kuala Lumpur,"- Mkini.

Ia melibatkan penjaja pelbagai kaum penjaja Cina seramai 56 orang, sembilan orang Melayu dan dua penjaja India. 

OKlah, tak boleh nak pertikaikan fakta. Memang ia melibatkan ketiga2 kaum teras kita. 

Dibawah adalah printskrin dari laman resmi DBKL sewaktu berita projek ini diumumkan -

Penggemar makan cina .....bla bla bla .. Mungkin 9 penjaja Melayu dan 2 penjaja India itu juga menjual makanan Cina juga kot ...

"Saya tidak ada masalah (kalau mahu berjumpa) tapi kalau datang dalam keadaan yang tidak ada cadangan (apa-apa) kita tak boleh buat begitu," katanya.

Nah, DBKL sudah buka pintu untuk rundingan.Yang ini saya puji. DBKL tidak menutup pintunya kepada rungutan wargakota.

Setakat bantah saja tak cukup, kena ada cadangan alternatif

Share this article :

+ comments + 10 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 13, 2013 at 10:07 PM

Cadangan saya... Batalkan rancangan tersebut dan ambik 12 juta itu untuk diagihkan kpd kawasan penjaja melayu sekitar KL yang serba daif prasarananya...... Cadangan ditutup.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 13, 2013 at 10:10 PM

64 penjaja cina ,1 penjaja melayu dan 1 penjaja india pun sama kan datuk , semaua bangsa ada ,pelbagai kaum ( satu malaysia)..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 14, 2013 at 1:49 AM

Kalau dah sebelah menyebelah jual babi salai, ayam katok, makanan-eksotik-yang-kita-tengok-pun-muntah, mana le 9 peniaga Melayu tu nak tahan.

Ni sama aje seperti halau Melayu secara halus.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 14, 2013 at 7:51 AM

Cadangan aku, dimana2 ada monopoli peniaga cina, kita naik taraf tempat itu dan masukkan peniaga2 melayu supaya menjadi kuota 50:50. atau 40:40:20 bagi chance sikit kat hindu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 14, 2013 at 9:25 AM

Separuh dari 64 cina tu,cina mualaf.Makanan halal.

....................
Reply To This Comment ...................
tebing tinggi
September 14, 2013 at 11:37 AM

Cina mesti diutamakan ,itu dasar asas Najib ,takan Melayu tak paham-paham lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 14, 2013 at 11:52 AM

bwerrkh... memang tempat pon cam kandang babi/ sarang tikus gergasi. kotor - busuk - eye-sore - buat duit kaya raya, keadaan tempat makan tak boleh ke di cat/betulkan sikit. Msians are famous as a bunch of filthy glutton lah tak yah nak gah sangat. Ingat pelawat asing berselera ke nak makan. Bukan pon sedap hengat. sekali pergi out of curiousity but never will come back.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 14, 2013 at 12:27 PM

Melayu yg tiada jati diri dan tak sedar diri dan tak sedar dek untung. Kan banyak lagi kawasan Melayu yng bolih diberi tumpuan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 15, 2013 at 1:57 AM

yang melapor pulak malaysia meloya.loya tekak baca 9 org peniaga melayu dgn majoriti penduduk melayu kaum asal.hebat2222

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 15, 2013 at 10:51 AM

Bila pergi ke shopping complex yang besar-besar sedih tengok boleh dikatakan tak ada restoran Melayu yang decent (high class sikit, bukan food court). Dalam shopping mall yang high class selalunya ada dua kategori food court, satu yang elok, decent, satu yang macam kat pasar ikan (terletak di basement contohnya). Kat food court yang decenttu pun tak banyak peniaga Melayu. Mereka hanya menguasai low-class food court. Jadi tanggung lah dosa wahai DBKL, bila ramai pelanggan Melayu makan di kedai-kedai Cina yang tak pasti kehalalannya. Kenapa DBKL tak impose, 50% of restaurant must be owned by Muslims? Kadang-kadang Melayu yang ada duit sikit ni tak nak la makan kat food court yang tak begitu menyelerakan. Jadi nak tak nak terpaksa telan makanan Cina sebab tempatnya selesa. DBKL tak nak ke befikir lebih sikit macamana nak mengatasi fenomena menyedihkan ini daripada berlaku. Kan elok jika 12 juta tu di peruntukkan untuk menampung sewa yang teramat sangat mahal tidak mampu dibayar oleh peniaga Melayu. Ini adalah fardhu kifayah. DAP jugak nak ditolongnya. Besok kalau DAP dah berkuasa, Ahmad Phesol ni ingat dia ada can ke jadi boss kat DBKL?

Post a Comment