Pages

Sunday, September 29, 2013

Gambar2 Bumbung Mesjid Kampung Tebauk Kuala Terengganu Runtuh

Heboh di blog2 Pas yang bumbung Mesjid runtuh di Kuala Terengganu hari ni. Alahai... runtuh lagi. Kali ini berlaku di Mesjid Kg Tebauk, Bukit Tunggal. Lokasi tak berapa jauh, sekitar 5 minit jer dari Stadium Mizan. 

Mesjid adalah dalam kawasan perumahan. Bumbung/siling anjung mesjid itu runtuh sekitar jam 4 pagi tadi.

Saya kesana tadi sekitar jam 2:30pm dan sempat ambil beberapa gambar untuk tatapan semua - ( KLiK gambar untuk besarkan )


Pandangan dari pintu masuk



Mujur tidak ada sesiapa dibawah itu ketika kejadian. Hmmmm ... banyak sungguh kejadian bumbung runtuh, binaan runtuh di Terengganu, ek.

Komen ? - Malas aku ...

15 comments:

  1. alahai!!! apa nasib orang Trengganu yer? dah memang sahlah akan menjadi issue politik. amacam bro, boleh cover?

    ReplyDelete
  2. @AnonymousSemuanya dalam tangan orang Mat Said, diorang tak perlukan bantuan blogger macam saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik juga bro. Kenapa banyak di Trengganu. Tak di negri lain. Tolong bongkar siapa kontrektornya. Adakah ini kersna banyak level subcon.
      Tak kan nak tunggu sampai ada yg mati.

      Delete
  3. Ahmad Said belanja duit macam air. Tengok dia sponsor RM500,000 untuk nazar berlari dari Kuala Besut ke Putrajaya sebab BN menang PRK Kuala Besut... saya cakap dalam hati 'WTF man??'

    Kedua, tentang Terengganu Sovereign Wealth Fund, dana petroleum negeri terengganu yang ditukar nama kepada 1MDB. Kenapa ditukar pula, apa term dia? Dia faham ke TSWF tu apa main senang senang ja ambik? Sekali lagi saya cakap 'WTF man??!'

    Nak jugak MB lain.. hehehehe.. Tapi malangnya takda siapa pun ADUN Terengganu yang ada economic literacy.. hehe nasib lah. Rasa menyesal pulak pangkah BN baru ni.. :)

    ReplyDelete
  4. Sedare aku kontraktor kelas F. Dia kata, ketua Jabatan di Trg baham duit. Aku iyekan saje. Tapikan, kalau kita tengok hal ehwal kejadian runtuh yg kerap sangat, aku macam percaya je dakwaan dia tu.

    ReplyDelete
  5. Salam,
    jurutera kat ganu tidur atau terlelap? tapi tak kisah la tu, bab runtuh ni, semua yg bertanggungjawab mb. kalu kat pusat, pm, walaupun yg bina dan memantau tu bukan mb atau pm. syukur pasal jurutera dan juruteknik serta arkitek tak payah jawab walaupun mereka tidur masa kerja membina sedang dijalankan. itu untungnya jurutera, arkitek juruteknik meniru masa periksa kat u dulu, lulus dan dapat kerja kerajaan. gaji mahal. aliran politik mana tak diambil tahu. kerja tak buat, tapi mb dan pm kena bertanggungjawab.

    ReplyDelete
  6. Mmg patut pun ganu ubah nm jd darul runtuh.. hehe

    ReplyDelete
  7. Din,

    JKR kena buat kerja molek ckit. Mana2 masjid hok baru guna trus aluminium ni kena tengok balik samada semua ikut design atau design yang betul. Jangan la tunggu satu demi satu runtuh baru nak belek. Bab ni jurutera negeri x kan x pandai, Mat said kena bgtau lah Pengarah Negeri kalau rasa2 tak mampu buat kerja jangan kerja. Sebelum ada kepala jemaah yang pecah sebab masjid runtuh baiklah sesiapa yang berkenaan yang tak buat kerja di bersarakan.

    ReplyDelete
  8. @AnonymousYa, itulah yang sebaiknya. Tak boleh nak back-up dah kalau duk bagi alasan yang sama berkali2.

    ReplyDelete
  9. Banyak kontraktor CAP AYAM di Terengganu ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. X boleh nk salah kontraktor semata2..sbb biasa nya utk roof trusses akan sub pd compy yg dah register dgn jkr dan perlu submit design calculation.. so..perlu siasat la sama ada kesilapan design calculation, semakan jkr atau cara pembinaan..

      Delete
  10. Terlalu banyak bumbung runtuh di Trengganu sekarang ni. Ini tanda kerja buat bangunan ini telah di buat oleh SUB-contractor kerana project project ini di jual di atas banyak tangan selepas award kepada MAIN CON.

    Awal awal tahun ini saya telah pergi ke Trengganu,saya tengok terlalu banyak bangunan besar besar disana yang aneh nya jalan jalan ketempat ini masih single carriage lagi. Too many buildings for not so many people. Kita tahu mengapa banyak allocation telah di beri kepada Trengganu state. Ini juga menunjuk kan JKR dan badan2 dan agensi berkuasa telah berkrompomi integriti kerja mereka.

    Bila project telah di jual banyak kali, last sub con yang habis kerja ini tak cukup duit lagi dan mula guna barang murahan dan kurang kan material nya.

    Alfie

    ReplyDelete
  11. @AnonymousMungkin SPRM kena tengok jugak kontrak pusat untuk hanya 2,3 kompeni bumbung yang diberi oleh kem kewangan atau kem kerjaraya, kenapa hanya mereka saja yg boleh bekal bumbung kpd projek kerajaan.
    Dlm soal ini, JKR tiada kuasa menolak pembekal tsebut sebab ianya telah ditetapkan oleh kem kewangan.... SPRM bolehlah pergi sapa mereka he he he!! (itupun kalau berani)

    ReplyDelete
  12. @AnonymousNampaknya banyak lagilah bumbung yang akan runtuh, sebab pembekal bumbung tersebut membekalkannya kpd projek kerajaan di seluruh negara.... Hanya negeri terengganu kurang bernasib baik sebab dekat dgn laut china selatan, tiupan angin disana sedikit kuat.

    ReplyDelete
  13. @AnonymousPersoalan yang memerlukan jawapan - kenapa BANYAK sangat berbanding negeri lain ?

    ReplyDelete