........... Enchant1MST - Satu SCAM Berbentuk MLM Untuk Menipu Wang Rakyat ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Enchant1MST - Satu SCAM Berbentuk MLM Untuk Menipu Wang Rakyat ?

Friday, September 27, 201320comments

TERKINI Sabtu 28/9 1:15pm -  KLiK - http://dinturtle.blogspot.com/2013/09/enchant1mst-lapuran-polis-sudah-dibuat.html

                                            ************************************
.

Saya ada berbincang dengan beberapa orang teman mengenai projek Enchant1MST Gambang..... ya,semua kita setuju yang perkara ini perlu dihalang. Tapi tujuan kami berbincang bukan untuk mencari poin mengutuk tapi cuba mencari Kebenaran disebalik projek mega ini.

Sebab sedikit sebanyak dalam hati saya terdapat satu keraguan dalam keseluruhan projek ini - It's Too Grand, Too Perfect ..... Terlalu Gah dan Terlalu Sempurna dan ia membuatkan saya terfikirkan satu perkara - MLM !

Jadi bila saya bertanya pada rakan2, mereka pun turut mengakui kemungkinan itu. Rakan saya dari Pahang yang dihubungi mengesahkan yang pegawai2 kerajaan Negeri juga tidak tahu menahu mengenai projek ini.


Ya, saya mengesyaki projek Enchant1MST adalah satu SCAM atau Helah untuk menipu duit orangramai !

Ini saya copy dari segmen Business Opportunity / Marketing Plan website mereka -



YA - Ia mempunyai unsur2 penipuan /Scam ala MLM !

InsyaAllah, saya akan buat satu laporan Polis selepas solat Jumaat nanti supaya pihak berkuasa dapat menyiasat perkara ini dengan segera bagi mengelakkan sebarang perkara tidak diingini berlaku.

Share this article :

+ comments + 20 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 2:36 PM

MLM ke tidak itu hal no 700, sbb yg nak melabur tu bukannya umat islam, lain yg liberal yg nak duit dia beranak buat bekal dalam kubur. Yang penting benda ni kena ada penutupnya. Kalau pegawai kerjaan pahang pun tak tahu menahu maka memang wajib sangat lapuran polis di buat. Puak2 ni sekarang dah buat negara ni macam harta sendiri ikut kepala dia nak buat apa. Semakin berani sbb kita semakin bacul.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 2:43 PM

saya mendoakan agar dipermudahkan Allah segala usaha yang admin lakukan. Insya Allah.

....................
Reply To This Comment ...................
antihipokrit
September 27, 2013 at 2:55 PM

Aku pun rasa mcm tu la Din sebab kalau main BV ni memang MLM. Dah byk syarikat yg canangkan projek grand, kutip duit public dan akhirnya tinggal kenangan. Biasa yg buat perangai mcm ni memang cina.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 3:17 PM

yang aku pelik sangat ni..takde idea lain ke? apsal pilih projek mega spiritual selain Islam? nampak sangat memang ada agenda tersirat untuk menidakkan agama rasmi negara ini..tak boleh ke buat REPLIKA BENDA2 AJAIB DUNIA yang TERBESAR DI DUNIA jikalau semata2 untuk "tourism project"..yang pegi pilih SPIRITUAL tu mmg kepala bana depa la..jika benar najib dan kerajaan pun setuju..mmg patut ditumbangkan saja PRU14 nanti. aku tak nak sokong dah..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 3:39 PM

bior je la bro din..kalau depa tipu duit kaum depa jugak..lantak depa la. asal BUKAN UMAT MELAYU ISLAM yang kena tipu dah la..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 3:54 PM

Kalo ada piramid tu sudah tentulah MLM. Kan MLM guna skim piramid. Kesian nama Najib disalahgunakan. Aku yakin Najib tak terlibat dalam hal ini. Diaorang jer pandai2 letak nama Najib kat website tu. Sebab setau aku, Najib hanya nak meliberalkan bangsanya sahaja dan bukan agamanya. Najib hanyalah Melayu Liberal dan beliau setakat ini tiada kaitan dengan Islam Liberal. Erk, apasal tetiba aku backing Najib pulak ni...hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
September 27, 2013 at 4:03 PM

Sdr Din, Oleh sebab projek ini meliputi tanah seluas 500 ekar tak mungkin pegawai pejabat tanbah Pahang atau yang berkaitan tidak tahu menahu mengenainya. Kecuali mereka diarah berbuat demikian atas sebab tertentu. Harap Sdr gunakan saluran untuk menyemak sama ada projek ini benar-benar ada dan diluluskan/disokong oleh kerajaan seperti yang didakwa. Kalau terbukti benar tiada kelulusan diberi oleh pihak berkuasa negeri kepada projek ini, sahlah ia projek tipu atau scam untuk mengaut duit dari pelabur (orang ramai). Pihak polis mesti menyiasat. Siapa pemilik syarikat ini. Pada masa yang sama, semua pemimpin UMNO dan puak yang perihatin kepada bangsa, agama dan tanahair mesti menentang secara terbuka atas projek ini. Buat kenyataan akhbar, biuar Utusan, BH dan NST (bukan akhbar ini selalu berjuang untuk kepentingan bangsa Melayu dan agama Islam?), nanti kita lihat bagaimana rteaksi kerajaan dan para pemimpin. Elok suruih akhbar ini membuat penyiasatan dan temubual pegawai negeri yang berkaitan.

....................
Reply To This Comment ...................
September 27, 2013 at 4:34 PM

Untuk pengetahuan semua, saya sudah pun buat satu laporan Polis di ibupejabat Polis Kuala Terengganu sebentar tadi meminta pihak berkuasa menyiasat akan segala dakwaan yang terdapat dalam website enchant1mst.

Juga siasat apakah ada unsur fitnah trhadap kerajaan negeri Pahang, kerajaan Pusat dan PM Najib. Juga bagi mengelakkan salah faham dan kemarahan umat Islam apabila ugama Islam diperlekehkan dalam negara kita sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 5:21 PM

Tq Din, anda mmg melayu islam dan bukan turtle.... Hehehe..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 5:31 PM

Bro Din, Nik Ajis tak menawarkan perkhidmatan professional dia ker?

Setahu aku, Nik Ajis lah yang paling pakar dalam pembangunan benda2 mcm nih.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 5:55 PM

jangan tanya nik ajis, nanti dia marah, sebab nanti ada patung lebih besar dari patung kat negeri dia tu, mana boleh kalah , kalau buat juga , nanti dia buat patung setinggi al buruj dubai...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 6:11 PM

tuan,usaha anda saya mat hargai.saya sendiri pun tak mampu nak buat apa yg tuan lakukan utk bangsa ,agama dan ibu pertiwi.saya sentiasa menyokong tulisan tuan.jgn lemah semangat utk terus menulis
saya dari skudai~~~

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 6:27 PM

Bro Din

Dah repot polis ????... aku tabik sama kau
Teruskan perjuangan demi ugama, bangsa & tanah Melayu yg kita cintai

Utk mamat-mamat MAYC ... ini contoh repot polis yg patut dibuat
Bukan mcm repot polis yg korang buat kes Akhram
Korang punya tu gaya geng Pakatan Rakyat ... repot polis yg tak masuk akal dan tak mendatangkan faedah

....................
Reply To This Comment ...................
September 27, 2013 at 7:04 PM

@Anonymoussaya dah buat repot Polis tapi sebab hari ni Jumaat cuti di Terengganu, salinan hanya boleh dapat esok.Jadi besok baru saya boleh tunjukkan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 27, 2013 at 9:51 PM

saya tabik kepada encik din penyu. mudah2an usaha dan tindakan tuan mendapat pahala jihad fisabilillah..amiiin..

....................
Reply To This Comment ...................
September 28, 2013 at 10:53 AM

Baguz din. Ini lah kebenaran nya. Lapor polis. Memang gila babi projek macam ni.

Busukkan nama Malaysia dan yang terlibat. Sekurang-kurang nya dalang scam ini di tangkap dan di denda/penjara. Memalukan. Macam pelaburan emas yang mengutip dan menipu hampir lima billion itu...

Kredit din.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 28, 2013 at 11:55 AM

din ko x minta komen dari menteri besar ker?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 28, 2013 at 3:10 PM

Akan tetapi hakikat kerohanian itu bukan akibat perusahaan pelancongan .... projek mega-ekonomi ini tidak lain hanya buah fikiran orang cina kapitalis yang bertopeng agama.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 10, 2013 at 1:18 PM

Dulu lepas pru 13, najib pernah keluar paper muka depan dn kata "apa lagi cina mau" (mca) ? Tanah 500 ekar dan bantuan kewangan rm 10 billion boleh dijadikan geran modal kemenangan utk bn pd pru 14 nnt. Kerajaan najib perlukan byk duit, dan sokongan yg kuat dr masyarakat non muslim, setelah org melayu yg mejoritinya Islam mula menolak kepincangan najib dlm menegakkan keadilan kepimpinan seperti yg dituntut dlm Islam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 10, 2013 at 1:33 PM

Piramid sebagai petunjuk MLM, bingai lah. Kat US dollar ada piramid MLM ke? Kat egypt ada piramid, firuan buat sistem MLM ke? Lambang piramid adalah antara lambang gerakan yahudi dunia. Tak lain dan tak bukan, dgn tujuan utk melemahkan umat2 Islam dunia.

Mustahil ke luas kawasan 500 ekar dan byk rekod2 terbesar di dunia akan terhasil? Masih tak nampak ke, Malaysia ni sebuah negara yg masih merangkak nak membangun, tapi terlalu kemaruk dan terlalu gak utk membina nama dgn bangunan2 yg terhebat di dunia ?

Dana yg dikumpul dari org ramai bukan sistem MLM. Anda tak pernah beli rumah ke? Rumah belum siap, baru nak buat tapak, tapi anda dah start bayar pinjaman bank bulan2 utk rumah anda tu. Ini yg dinamakan 'bridging loan' di dalam sistem perbankan kapitalis. Melalui cara ini, sykt cuba utk buat pelaburan jangka panjang dgn menawarkan pelaburan jangka pendek kpd org awam . Rm 10 billion seperti yg dinyatakan sebagai bantuan dr kerajaan juga dikatakn tidak mencukupi utk projek tersebut. So, mereka cuba menarik keyakinan org ramai utk melabur dgn plan yg sungguh meyakinkn dan mengharapkn deposit dr org awam, bakal pelabur.

Post a Comment