........... Ekuinas - Benarkah Membantu Usahawan Bumiputera ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Ekuinas - Benarkah Membantu Usahawan Bumiputera ?

Thursday, September 12, 20136comments


Isu Ekonomi dan Bisnes bukan gelas teh saya ( not my cup of tea ), saya akui memang tak pandai nak gossip bab ni. Tapi membaca artikel The Star ini, terasa juga nak beri sepatah dua komen kerana hati terasa macam ada yang tak kena jer ......

Ekuinas emerge frontrunners to buy 30% stake in Brickfields Asia College

Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) and Navis Capital Partners Ltd, along with an Islamic financial fund management company, have emerged as frontrunners to take up a 30% stake in unlisted Brickfields Asia College (BAC) for a sum of around RM70mil, sources said. 

The entity negotiating and inking the investment deal is Navis Capital, which will be using funds that have been outsourced to it by Ekuinas. The Islamic fund may surface as a joint-investor in the deal. 

The investment deal will help BAC secure itself a 30% bumiputra equity partner, which will help the private college comply with requirements set out in some of the education licences it has and is pursuing.

- BAC was founded about two decades ago by Raja Singham, who remains its major shareholder. He is also BAC managing director. Raja Singham declined to comment when contacted. 


Navis Capital Partners adalah salah satu syarikat pelaburan ( outsourced fund managers OFM ) yang dilantik oleh Ekuinas bagi  melabur bagi pihak Ekuinas dana yang diperuntukkan oleh kerajaan bagi membantu meningkatkan pegangan Bumiputera dalam perniagaan.

Isu perlantikan OFM dan tujuan diwujudkan Ekuinas ada disebut dalam artikel Tuan Syed di SINI dan oleh JMD ( KLiK ) 4 tahun lalu waktu Ekuinas ditubuhkan.


Artikel The Star diatas melapurkan Ekuinas bersama Navis Capital akan melabur RM70juta bersamaan 30% saham dalam Brickfields Asia College BAC. 

Pegangan 30% saham oleh Ekuinas itu pula bakal memenuhi syarat permit pendidikan yang terpaksa dipatuhi oleh BAC.

OK, apa yang memusykilkan saya adalah, begitukah caranya Ekuinas bertindak dalam usaha meningkatkan peratusan pemilikan saham Bumiputera dalam sektor perniagaan ?

Tidak ada kaitan langsung dengan satupun syarikat Bumiputera ? !

Bagaimana yang dikatakan Ekuinas akan membantu usahawan Bumiputera ?

Beginikah contoh apa yang dikatakan sebagai pegangan ekuiti Bumiputera telah meningkat sehingga 23% ..... maksud saya peratusan itu hanya melibatkan pelaburan GLC ( seperti Ekuinas ) dan BUKANNYA melibatkan syarikat2 atau individu Bumiputera ?

Jika iya, sebenarnya berapakah peratusan % ekuiti yang dimiliki oleh syarikat dan individu Bumiputera ? ( tolak apa yang dimiliki oleh GLC )

Share this article :

+ comments + 6 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 12, 2013 at 6:02 PM

Pada saya, equinas tak perlu ada.. Government ada pnb kalau nak tingkatkan ekuiti bumi melalui glc. Wonder whose idea to establish equinas. Waste of money. Do they have investment committee to decide on their investment ot just out source to 3rd party?

....................
Reply To This Comment ...................
September 12, 2013 at 7:27 PM

Sikit sangat din.. Malu nak sebut pun. Sepatutnya matlamat pemilikan ekonomi bumi dimulakan dgn data pemilikan syarikat dan individu bumi, jgn masuk GLC... Baru lebih tepat.

....................
Reply To This Comment ...................
September 13, 2013 at 6:44 AM

Bagaimana Ekuinas mampu menjaga hak Melayu kalau dipandu oleh PEMANDU yang majoritinya bukan Melayu ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 13, 2013 at 3:00 PM

Tuan jangan lupa dalam berita yang sama:

Quote:
According to filings with the Companies Commission of Malaysia, BAC had posted a revenue of RM30.76mil and a net profit of RM12.17mil for its financial year ended Dec 31, 2012 (FY12).

Assuming Navis Capital pays RM70mil for a 30% stake, the deal would value BAC at some RM233mil, or close to 20 times its historical FY12 earnings.
Unquote.

Ni sekolah mana punya akauntan dan ahli lembaga? Nak bayar sampai 20x lebih nilai perolehan 2012. Yang sengih sampai ke telinga ialah Mr Raja Singham dan konco2 nya...

Joe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 13, 2013 at 3:05 PM

Aku tak nampak langsung peranan 'Equinok' bantu Bumiputera terutama orang Melayu..yang aku nampak mereka2 nih obses untuk bantu syarikat2 yang ada dalam bursa saham saja.DS Najib kena fikir cara lain bagaimana mahu bantu Bumiputera pemilikan equity & membantu pemilikan modal untuk bumiputera.Ramai bumiputera terutama orang Melayu mempunyai kepakaran spesifik,berbanding kaum Cina yang kebanyakannya tertumpu pada perniagaan saja.Jika betul caranya,kepakaran ini mampu diterjemahkan dalam konteks yang lebih luas..Ingat lagi kat DS Najib Melayu Glokal,entah kemana pula perkataan itu dah tenggelam..

....................
Reply To This Comment ...................
Ekuinas Kayakan Cina
September 14, 2013 at 2:40 AM

Kita tidak memerlukan Agenda Bumiputera. apa yang kita perlukan adala Agenda Kemerdekaan Nasional yang akan mengekang ketamakkan golongan kapitalis Cina dan India. Ini sama lah seperti New Economic Policy ia merangkumi hal ehwal nasional.
Agenda Kemerdakaan Nasional akan menetapkan
1. hak-hak orang Cina tidak boleh melebihi 20% aset negara
2. hak-hak orang India tidak boleh melebihi 10% aset negara.

Ini adalah Persekutuan Tanah Melayu jadi kita perlu ada polisi nasional untuk mengawal kekayaan kaum pendatang cina dan India.

3. Gas dan petrol dan diesel petronas perlu diagihkan sama rata untuk semua kaum asal, Melayu dan bumiputera Sabah dan Sarawak.

4. Chinese exclusion clause seperti di US perlu di adakan untuk menjaga sekuriti Persekutuan dari pencerobohan kerajaan Cina dan Cina Singapura.

5. Tanah dan hutan tropika adalah hak Persekekutuan dan pendatang Cina dan India tidak boleh memiliki tanah in perpetuiti.

6. Wasiat Raja-Raja Melayu perlu diambil sebagai peramble kepada pembacaan Perlembagaan di mana di sebutkan 50% tanah adalah untuk orang Melayu. Dan bakinya dibahagikan dengan kaum lain.

7. Pembentukan PEMANDU adalah salah dari segi Perlembagaan dan wasiat Raja-Raja Melayu kerana di anggotai oleh majoriti orang Kristian dan India dan Cina yang kononnya lebih pandai (merit konon) sebab itu mereka di pilih oleh Presiden UMNO. Bahlol!

Ramai lagi Cina dan India yang pandai atau orang Rusia dan Inggeris yang kita boleh bayar. Jadieder ini adalah pariah yang tidak boleh dipakai oleh orang Melayu untuk menetapkan arah jalan Tanah Melayu.

Post a Comment