........... Diskriminasi Kaum ( RASIS ) Masih Tebal Dalam Sektor Swasta ( Pengambilan Pekerja Baru ) | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Diskriminasi Kaum ( RASIS ) Masih Tebal Dalam Sektor Swasta ( Pengambilan Pekerja Baru )

Wednesday, September 18, 201315comments

Diskriminasi kaum dalam pengambilan pekerja baru oleh syarikat swasta .... satu isu besar yang sudah lama berlaku dan masih berleluasa. Juga satu isu yang berpaksikan Rasisma tapi tidak pernah mahu di perjuangkan apatah lagi disebut oleh pembangkang maupun Ngo2 yang sering mempersoalkan dasar2 afirmatif kerajaan sebagai Rasis.

Artikel ini khas buat penyokong Dap, Pas, Pkr dan Ngo2 yang sering melalak tentang Kesamarataan.

Rakan blogger ODS ada mengulas isu ini ( KLiK ) sambil merujuk kepada artikel The Star - Discrimination when hiring is rife, say job seekers .

- Despite the assurances, a study conducted by University Malaya senior lecturer in development studies department Lee Hwok Aun and Universiti Kebangsaan Malaysia research fellow Muhammed Abdul Khalid showed that racial discrimination, at least, is very much prevalent in the private sector.

- Stating that they were only able to conduct the study in the private sector, Lee said that the results that showed that Chinese applicants had an upper hand, was expected.

Diskriminasi Perkauman begitu tebal dalam sektor swasta dan dalam kajian yang dilakukan oleh UKM menunjukkan pemohon kerja bangsa Cina seperti dijangkakan, mempunyai kelebihan

- The result of the experiment showed that in private sectors, race mattered.

“Chinese applicants are much more likely than Malay applicants to be called for interview. Quality also matters, but much less so,” Lee said.

Pemohon bangsa cina mempunyai peluang yang lebih besar untuk dipanggil temuduga. Kualiti pemohon adalah penting juga tapi tidak seketara faktor kaum. Kajian yang dilakukan adalah melalui nama2 samaran Melayu dan Cina yang ditulis sebagai memiliki tahap kemahiran yang sama.

Bermakna, yang menjadi perbezaan ketara dalam kajian itu hanyalah kaum Melayu atau Cina.

TERBUKTI, sektor swasta yang dikuasai kaum Cina mengamalkan Diskriminasi Kaum dengan mengutamakan pemohon bangsa Cina dari bangsa Melayu dalam proses pengambilan pekerja.


ODS bertanyakan soalan ini - Masih tidak nampak lagikah kenapa dasar2 afirmatif perlu diteruskan ?


Still can’t see why AFFIRMATIVE action still need to be carried out???

                               *********************
Saya teringat artikel TMI 5 hari lepas dimana Setiausaha Publisiti Dap, Tony Pua membuat kenyataan -

DAP minta henti diskriminasi bangsa, agama dalam perniagaan

Sewajarnya kenyataan itu ditujukan kepada taukeh2 kaum cina terlebih dahulu !

Share this article :

+ comments + 15 comments

....................
Reply To This Comment ...................
pemuda_surau
September 18, 2013 at 5:51 PM

salam Din,
Banyak bukti sebnarnya puak kiasu kiasi ni bersikap rasisme. Awat PR tak bising bila REHDA kata nak naikkan harga rmh 10% slps minyak naik?? Mana PR bila harga rumah naik? BN ada jgk counter dengan PR1MA& segala bagai.

Rasisme chaivinisme & vernakularlisme sungguh bangsa nih........

wallahualam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 6:35 PM

Barua-barua mereka seperti PAS,PKR,PSM dan golongan-golongan Melayu yang masih tak sedar diri lagi, harap fikir sejenak dan tolonglah berjuanglah untuk agama dan bangsa. Apa yang DAP,MCA dan Gerakan buat, hanya bela hak bangsa mereka aje, itu dipanggil apa, samarata ke??? MP Ayer Hitam pun tak sedar yang bagi dia menang adalah pengundi MElayu. Golongan rasis yang sebenarnya.

....................
Reply To This Comment ...................
September 18, 2013 at 6:53 PM

@pemuda_surau
Memandangkan isu ini diperkatakan oleh dinturtle, maka elok juga dilihat persoalan konsep Malaysian Malaysia dan 1Malaysia disini (klik)

....................
Reply To This Comment ...................
Menangani pendatang Cina/India
September 18, 2013 at 8:55 PM

Menangani pendatang Cina dan India

Pendatang pedagang Cina dan kuli cina dan India ke Tanah Melayu pada kurun 1900 adalah
satu migrasi yang disebabkan oleh orang Kristian British ke Tanah melayu.

Mereka memerlukan tenaga buruh untuk ladang getah dan lombong timah.

Dari sini mereka menjana wang dari jualan getah dna timah ke eropah.
Dengan kekalahan WW2 oleh jepun orang Inggeris tidak mampu
bertahan setelah orang Melayu membunuh duncan Stewart di sarawak,
henry Gurney di Malaya.

Kini orang Melayu dan UMNO berdepan dengan masaalah pendatang Cina dan India yang tebal dengan budaya mereka.

Mereka sukar menerima dan memberi ketaatan kepada Raja dan Negara Melayu

Kini mereka ingin merampas pula tampuk pemerintahan seperti yang terjadi di Singapura dan Fiji dan Sri Langka.

ini ada lah masaalah sekuriti jangka panjang yang perlu dihadapi
dan tidak boleh di tutup dengan slogan 1Malaysia atau rayuan untuk
berterimakasih kerena Tanah Melayu saja yang membenarkan sekolah Cina.

Sebetul itu adalah kelemahan orang Melayu dan bukan bargaining power
bagi orang Melayu. Soalnya sanggup kah UMNO menutup sekolah Cina dan India?

Apa faedahnya? Sebaliknya sekolah cina dan India boleh dimanfaatkan
dengan kesedaran asal usul mereka supaya mereka boleh kembalik
dan memulakan kehidupan baru.

Sekolah vernakular perlu dilihat sebagai rehabilitation centre atau preparation school untk orang orang Cina kembali ke tanah air mereka.

Skim dan dana jangka panjang perlu untuk mengurangkan pendatang asing untuk kedamaian Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 9:17 PM

“ they feel a need and justification for private sector to counterweight the pro-Malay policies in the public sector."

SO FUCK YOU CHIBAI MELAYU

....................
Reply To This Comment ...................
September 18, 2013 at 9:54 PM

apa sebenarnya punca kpd masalah2 yg ada la ni? all these problems don't simply exist overnight. sapa yg pegang tampuk kuasa selama ni? salah cina 100%?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 18, 2013 at 10:57 PM

Aku macam rindu peristiwa 13 Mei. Walaupun itu zaman bapak dan atok aku. Kita perlukan lagi satu racial riot. Allah beri Yahudi untuk bangsa Arab dan Eropah manakala Cina harbi untuk rumpun Melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 19, 2013 at 12:52 AM

Kajian perlu diteruskan dalam bidang-bidang lain:
1. perniagaan
Peniaga Melayu lebih kerap dikenakan tindakan penguatkuasaan berbanding peniaga cina yang sah-sah langgar undang-undang.

2. harga sewa kedai lebih mahal kepada penyewa Melayu berbanding harga 'subsidi' kepada penyewa cina.

3. sama macam 2. harga pemborong yang mahal kepada Melayu berbanding cina

... dan banyak lagi.

Aku teringat dulu belajar mikro ekonomi dalam bab segmentasi pasaran. Selain daripada harga murah untuk kanak-kanak berbanding dewasa dan
bermacam jenis segmentasi, nampaknya perlu ditambah segmentasi cina dan bukan cina dalam semua teori ekonomi yang digunapakai di Malaysia. Cina sentiasa dapat harga murah berbanding dengan bukan cina dalam sistem pasaran yang sama.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 19, 2013 at 7:52 AM

@Anonymous

yeah fuck u back. the deb started around the 70s. whereas discrimination towards malay community by chinese esp started way before independence. since the british favored the chinese in term of modern economic power by giving them licences and start up banks, your pendatang grand father back them was given a foothold, or in other words crutches to control resources all over the country. and after taking control, refuse to share with the bumis. no wonder they turn up the offer by the interim federation of malaya administration to go back where they belong. it's too good to let go riches and fortunes amassed in this blessed soil.

jentayu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 19, 2013 at 12:02 PM

Bukannya cina je, melayu pun tindas melayu. Board dan CEO GLC dan company melayu yang besar2 tak caya melayu.
Cuba tengok pasal ketua finance dan IT. Kebanyakkannya cina. Tak caya check bank islam, CImb, maybank dan beberapa lagi.
Melayu kena tindas keliling.
Elite melayu sibuk pasal untuk sendiri je. Pemimpin fikir pasal kroni.
Kroni didahulukan, melayu ditinggalkan,
Kubai

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 19, 2013 at 2:47 PM

Memang pun CB ni RASIS. Tak bolehkah kerajaan adakan peluang juga utk Melayu dlm sektor swasta. Tak kira daripada lepasan sekolah menengah,ipts atau ipta. Jangan lah biar Melayu yg tak berjaya masuk ke dalam sektor kerajaan dipermainkan oleh bangsa lain. Kadang pelik dgn sikap Melayu Barua ni, bila CB hina Melayu, dia tak spesifikan pun MELAYU tu BN/PAS/PKR. Dia cuma kata, MELAYU PAKAI TONGKAT, MELAYU MALAS, MELAYU LEMBAB,MELAYU BODOH, MA-LAZY(LAZY),
MALAI-SI(MATI)& MALAI-SIAU(GILA). SO,MELAYU(PR) tak termasuk kah dalam semua kategori yg CB carutkan tu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 19, 2013 at 7:04 PM

Kalau dibanding antara melayu dgn pekerja asing seperti bangla, nepal atau myanmar, majikan lebih beri keutamaan pd pekerja asing dari segi kerja, OT, pangkat atau pun gaji. Bangsa melayu sering dilabelkan dgn sifat2 negatif spt malas dan gemar tukar kerja. Itulah nasib melayu di tanah air sendiri. Harapkan pemimpin melayu, tak payahlah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 20, 2013 at 2:12 AM

anak saya dan rakan cinanya sama habis chambering dekat firm yg sama.anak saya nak dibayar rm2400,tapi budak perempuan cina dibayar 2800.tak de lebih pun cina tu,pengalaman pun sama,9 bln chambering/dasar cina dap.boss cina ni memamng kuat sokong dapigg.pulak tu cuba berkias dgn anak saya,dia kata sejak khalid nordin naik jadi mb,susah mau cari makan.tanah rezab melayu ke cina dh tak boleh usik.tu marah sgt.anak saya dh belah kerja firm lain starting 2600.after 3 months may be naik lagi.oklah tu.

....................
Reply To This Comment ...................
esa adam
September 20, 2013 at 10:26 AM

Salam Din,

Aku nak berkongsi pengalaman aku semasa bekerja dalam sebuah anak syarimat milik GLC terbesar di Malaysia iaitu Sime Darby. Syarikat Dunlop tempat aku bekerja adalah anak syarikat Sime masa itu.

Di Dunlop Ketua2 Jabatan pada masa itu kebanyakannya berbangsa Cina. Purchasing, Production, Technical, Marketing dan Engineering bangsa Cina yg control.

Tak ada syarikat Melayu yg boleh masuk supply barang kat Dunlop kerana bahagian Technical akan blok vendor2 Melayu yg ingin supply barang. Berbagai alasan akan diberi kenapa barang2 syarikat Melayu tak boleh supply.

Engineering procurement jangan mimpilah. Inilah capex terbesar Dunlop.

Syarikat2 Melayu tak dapat supply apa2 kecuali kantin. Hinggakan stationary pun syarikat Cina yg supply. Yang inilah patut Head2 GLC ni pandang. Sudah lama patutnya Head2 GLC ni diberikan KPI. Ada Head2 GLC ni yg takut kat Cina.

Satu syarikat GLC ada 1000 lagi syarikat sdn bhd yang masih lagi tebal dengan kecinaannya. Siapa pantau Mereka ini. Berapa banyak anak Melayu bekerja dengan syarikat2 ini. Aku rasa dah tak ada yang pantau lagi. Satu masa dulu Pemuda UMNO dibawah Datuk Suhaimi Kamaruddin boleh tegur perkara ini. Tapi Pemuda UMNO sekarang dah tak ada t***r . Jangan harap PKR dan PAS nak buat kerja ini. Kalau dah tidur sebantal t***r pun dah masuk ke dalam.

Orang2 seperti Tony Pua ni buat bising hanya untuk mengalih tumpuan kita kepada syarikat besar Cina seperti Sunway, YTL, Public Bank, IOI, SP Setia dll.

Kenapa PKR dan PAS tak tegur syarikat2 diatas.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 21, 2013 at 2:59 PM

PEMBANGKANG TAK BERANI TEGUR KERANA NANTI DUIT X MASUK LAH

Post a Comment