........... Kerajaan Bercadang Nak Jual MAS ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kerajaan Bercadang Nak Jual MAS !

Tuesday, August 13, 201314comments



Kerajaan patut jual MAS, tegas Menteri kesayangan 1Malaysia Datuk Seri Idris Jala.




Baca di Flying Kick dan JUSTREAD!.

Angin takde, hujan takde... tiba2, Erni ! Angkat kain jemuran .... hujan dah turuuuuuun .... Jual MAS !

Ya, mungkin saja kalau dibuat penilaian untung dan rugi,ada baiknya MAS dijual. Dan kalau mengikut pandangan orang yang berniat nak jual, pastinya MAS dalam keadaan nazak sekali. Jadi lebih baik JUAL saja !

Kemudian kerajaan akan lantik MAS yang dijual menjadi syarikat penerbangan resmi untuk kerajaan......kan ? Pastinya itu akan menjadi salah satu syarat jual-beli kelak.Maksud saya, jika benar MAS merupakan satu entiti yang merugikan, kenapa ada pulak syarikat yang nak beli ? 

Apakah benar MAS begitu membebankan sehingga tidak ada jalan lain lagi dah selain dijual ? 

Saya tak nak buat sebarang spekulasi tapi menurut khabar2 angin, banyak faktor selain dari MAS itu merupakan sebuah GLC, yang menyumbangkan kepada kerugian berterusannya.  Dan faktor2 itu juga berkait rapat dengan transaksi meragukan yang ada kaitannya juga dengan orang politik sehingga sesetengah kos operasi MAS mencanak naik .... diluar kotak pemikiran orang biasa.

Lama dah saya dengar yang MAS merupakan LUBUK EMAS kepada beberapa pemimpin kerajaan melalui kontrek2 yang luarbiasa.
Apakah faktor2 sebegini sudah diambilkira sebelum rumusan dibuat yang MAS harus dijual ?

Bagaimana pula dengan faktor MARUAH Negara ?

Mudahnya cara kerajaan Najib ini mahu menyelesaikan sebarang masalah - JUAL ! JUAL ! JUAL !

PS - Kalau Menteri yang bercakap, ia pastinya mewakili kerajaan ..... kan ? Atau Penasihat ? Atau Najib sorang je yang boleh mewakili kerajaan ? Tidak salahkan tajuk artikel saya ? 

PS2 - Kenapa lepas PRU13 baru nak sebut ?

Share this article :

+ comments + 14 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2013 at 7:17 PM

Esok si menteri PENGKHIANAT ini mungkin suruh jual PETRONAS pula! Ataupun mungkin dia akan suruh paramugari MAS yg. cukup sopan pakai skirt pendek dan baju ketat mcm pekerja kelab murahan di Air Asia! Maklumlah duit bergolek si KAPIR lebih penting dari MARUAH dan HAK agama, bangsa dan negara!

Inilah golongan Melayu/Islam liberal - di mana sebenarnya mereka tak sedar, mereka dipergunakan MUSUH Islam iaitu, Barat-Israel dan sekutu mereka, cthnya PAP-DAPBIAWAK/PKR, utk terus menghancurkan Islam/umatnya di seluruh Kepulauan Melayu, merangkumi Malaysia, Singapura, Thailand, Cambodia, Filipina dan Indonesia. Apalagi bila kaya minyak-gas.

Golongan liberal Islam/Melayu memang PENJAHANAM agama, bangsa dan negara. Kerana mereka sudah TAKSUB dgn "demokrasi/hak asasi" SAMPAH si Barat-Zionis! Kononnya falsafah dan undang-undang Barat-Zionis yang terbaik (pala hotak si KAPIR Barat-Zionis ini!), tetapi di mana wang, kebebasan seks termasuk pelacuran/pornografi/kehamilan luar nikah (dan termasuk kanak-kanak), dadah, alkohol dan perjudian - menjadi tuhan mereka!

Dan kalau orang miskin, terutamanya Bumiputera Islam, akan dirompak harta kekayaan negara Islam mereka dan dibunuh sesuka hati oleh PENJAJAH RAKUS Barat-Zionis ini! Bahkan, Bumiputera lain yang miskin juga akan dibunuh dan di Kristian-Yahudikan (Kristian dan Yahudi sebenarnya berkait rapat) si penjajah ganas ini, contohnya Native Americans/Canadians, Aboriginal Australians dan Bumiputera Latin Amerika.

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (dulu saya MAKCIK Tempurung; tapi saya asyik mimpi sambal belacan dgn ikan masin, dan ulam petai/jering, yg. adalah masakan kegemaran saya).

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2013 at 7:52 PM

jangan pandang lekeh idris jalang ni ...
akalnya tinggi ...
bijaksananya tak terjangkau ...
pemikirannya tajam amat ...
pintarnya hebat amat ...
daya fikirnya elbert eistein pun kalah ...
luarbiasa ...

kalau tidak ... kenapakah ah jib gong telah melantik idris jalang menjadi antara pemikir yang menerajui permasalahan kes jenayah berat ...
polis yang kerja hari-hari melawan jenayah pun tak mampu berfikir dengan baik dan sehebat berbanding dengan idris jalang ...

sebab itulah selepas medengar nasihat dari idris jalang agar ISA diwafatkan ... Ordinan darurat dilupuskira ...
ah jib gong lantik pulak idris jalang sebagai ketua think thank untuk menghadapi masalah jenayah berat yang kian meruncing ...
maka jangan heran ah jib gong akan mendengar pendapat idris jalang ini ...

inilah nasib malaysia ...
pmnya adalah dari yang menghidap penyakit down sindrom ...
ketua pembankangnya berpenyakit gila kerana termakan sumpah ...

penasihatnya dok kira ...
untung ... untung ... untung ... dari wang komisyen ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2013 at 7:56 PM

Aku setuju MAS dijual. Lepas tu kita naikkan CEO Asia-X, Azran Rani Osman sebagai CEO MAS yang baru. Semoga MAS menjadi lebih liberal dan lebih bertransformasi. Idris Jala memang pemandu yang hebat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2013 at 8:27 PM

Negara bakal dijual ...
aku tengok TV3 tadi ...
dan aku dapati ...
TPPA kini sedang dijernihkan oleh kerajaan ...
promosi sedang dibuat oleh kerajaan ...
kononnya meluaskan perdagangan ...
dan malaysia mendapat banyak manfaatnya ...
hem nampaknya TPPA akan ditandatangani oleh ah jib gong ...
selepas mewafatkan ISa dan Ordinan Darurat ...
menyebabkan penjenayah berat bermaharajalela ...
kini Ah Jib Gong beria-ia memusnahkan negara lagi dengan menandatangani TPPA ...
dan Akta Hasutan pun khabarnya kini sedang dipinda ...
mungkin akan berfungsi seperti APA ...
dimana tugas polis hanyalah sebagai faslitator ... untuk memudahkan para pendemontrasi membuat onar ...
seperti kata ah jib gong ... umno sedang menerima perubahan yang sedang dilaksanakannya ...
nasibkaulah labu oii ...
dapat pm pun berpenyakit down sindrom ...
ketua pembankang pung berpenyakit gila termakan sumpah ...

....................
Reply To This Comment ...................
August 13, 2013 at 8:27 PM

'Terlalu banyak vendor, dan harga kontrek tak disclose dan berleluasa. Duit keluar le semua arah so pasal tu takder untung walaupun passenger ramai.

Bila ada owner baru, semua kontrek akan terbatal dan boleh start fresh ... "

Begitu komen seorang sahabat yang bekerja dengan MAS melalui sms yang baru saya terima.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2013 at 8:57 PM

Itu semua kesayangan Najib... Tak pe En. Din kita beli aje la...ee

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2013 at 11:45 PM

SIAPA NAJIB SEBENARNYA? APA PERJUANGAN SEBENAR DIA?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2013 at 1:19 AM

mas bukan slalu buat n batal kontrak sesuka hati ke? xperlu fresh start pon dah bleh batalkan kontrak..

lihat brapa byk projek mega mas yg dibatalkan separuh jalan tetapi vendor dpt full amount paid..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2013 at 1:47 AM

belum tandatangan TPPA pun think thank yang dok dilautan biru dibawah pimpinan perdana menteri down sindrom ah jib gong dok fikir nak jual syarikat penerbangan malaysia kepada syarikat swasta yang berminat ...

melalui TPPA ini mungkinkah produk ini akan menjadi eksport negara yang membanggakan ...

1. proton preve ... mungkin jepun dan amerika berminat untuk mengimport kereta ini ... walaupun kerajaan malaysia sendiri menolaknya dari dijadikan kereta rasmi menteri dan ketua jabatan sebaliknya menjadikan kereta honda buatan jepun sebagai pilihan ... aku yakin ah jib gong telah diyakinkan bahawa amerika dan jepun sedang rancak berbincang untuk mengimport kereta nasional sebagai kegunaan rasmi negara mereka dan sebagai pilihan utama rakyat mereka ... kerana ianya ekomomikal ... tahan lasak ...
kelihatan elegan ... kalis peluru dan sebagainya yang tidak mampu dilahirkan oleh negara tersebut

2. beras ... khabarnya negara amerika dan jepun memerlukan beras yang banyak ... kerana usaha mereka menanam beras dan menghasilkan beras melalui kaedah ubahgenetik telah gagal (atau adakah kerajaan malaysia akan menerima lambakan beras dari amaerika ... terutamanya beras yang dihasilkan melalui kaedah ubahgenetik) ... malaysia diyakini mampu membangunkan product pertanian bermutu tinggi dan menyaingi amerika dan jepun ...

3. ubatan herba ... contoh tongkat ali ... product ini dikatakan mampu menyaingi viagra ... melalui nasihat yang aku dengar yang telah diyakinkan kepada ah jib gong bahawa ubatan herba seperti tongkat ali kini telah menjadi satu product yang amat diingini oleh rakyat amerika dan jepun ... berbanggalah kerana melalui TPPA ini product herba seperti ini mampu merentasi dunia ... tahniah ah jib gong ....

4. minyak kelapa sawit ... khabarnya penduduk negara amerika dan jepun telah menolak pengunaan minyak jagung dan minyak kacang soya sebagai bahan masakan mereka kerana mereka telah diyakinkan oleh pakar kesihatan negara mereka dan pengilang minyak kacang soya dan jagung tentang kebaikan minyak kelapa sawit ... dan minyak kelapa sawit kini tidak diboikot lagi oleh penduduk amerika dan jepun ...

5. getah ... sebagai pengeluar utama getah ... malaysia mampu memanipulasi harga pasaran getah ... er silap fahamkah aku ... setahu aku negara amerika memang pakar dalam memanipulasikan harga ... walaupun mereka negara pengguna getah ... tetapi bab manipulasi harga ini amerika cukup cekap ... mungkinkah team pemikir lautan biru ah jib gong telah berjaya melepasi pemikiran think thank dari negara amerika untuk menjadi sebuah negara pemain ekonomi dalam product getah ...

6. ikan / ayam / daging dan lain-lain product ternakan ... melalui TPPA ini negara malaysia akan menjadi pengeluar product pertanian yang ulung ...

7. filem ... tanda putera / roda-roda jalanraya / mat rempit dan lain-lain filem yang dikeluarkan di malaysia akan ditayangkan di holywood ... melalui TPPA inilah hasrat seperti ini akan tercapai ... itulah yang sedang difikirkan oleh think thank ah jib gong ... manakala filem dari amerika seperti superman akan menjadi sampah ... kerana kehebatan penerbitan malaysia ...

din ... engkau tambahlah lagi product malaysia yang menjadi idaman negara amerika dan jepun ... yang merupakan pemain utama dalam perjanjian TPPA ini ... aku tak sanggup nak fikir ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2013 at 1:47 AM

apa nak susah-susah,

jual MAS dulu dgn harga bawah par (cepat sikit transaksi),

jadi semua kontrak yg tak menguntungkan terbatal ...

bila owner baru dah settle semua isu kontrak yg dipengaruhi org2 kuat politik, kerajaan boleh beli balik MAS dgn harga berlipat kali ganda,

kan UNTUNG namanya tu ... siapa cakap rugi? bagi sebab.

25% tuan!

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2013 at 3:30 AM

@AnonymousTempurung ke, Sambal Belacan ke .... yang penting, komen tetap kelas tersendiri :)

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2013 at 3:30 AM

@AnonymousMenjadi fofular ?

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2013 at 3:33 AM

@Anonymouskepakaran dalam merekacipta SLOGAN ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 15, 2013 at 4:31 PM

Www.muafakatmalaysia.com
Http//:muafakatmalaysia.com

Baca la mengenai siapa idris jala sebenarnya.

Post a Comment