........... RASIS ! Ahmad Maslan Dedahkan Peratusan Kedai Milik Bumi | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

RASIS ! Ahmad Maslan Dedahkan Peratusan Kedai Milik Bumi

Monday, July 8, 20139comments

Tak lama lagi puak2 Cinabeng akan melalak menghentam Datuk Maslan sebagai RASIS kerana berani memberi angka peratusan kedai yang diusahakan oleh Bumiputera di lembah Kelang - sekadar 15% !

Mana boleh pisah2kan ikut kaum - RASIS tuh !

Saya percaya faktanya akan lebih tinggi tahap RASISnya jika dipecahkan lagi premis2 perniagaan mengikut LOKASI yang lebih terperinci, contohnya kalau di Mall2 berapa % pula milik Bumiputera ? Atau mengikut pemilikan secara INDIVIDU atau GLC ?

Mungkin saja angka 15% yang disebut Ahmad Maslan itu TERMASUK kedai2 runcit di kawasan perumahan Melayu, atau milik GLC atau koperasi .... makanya ia TINGGI. 

Betul ...15% itu mengejutkan sebab ia tinggi sangat ! Ingatkan dalam 8% jer ...

Sooo ... apa komen pemimpin2 Dap yang sibuk memperjuangkan Malaysian Malaysia ? Tidakkah mereka mahu tolong membantu usahawan Bumiputera supaya dapat dipertingkatkan lagi peratusan itu ?

Mereka tidak boleh terimakah kenyataan yang agihan kekayaan yang terlalu jauh bezanya antara kaum boleh memberi kesan buruk kepada perpaduan dan imej negara ?

Kalaupun mereka tidak mahu membantu secara langsung, mereka masih bantahkah dasar2 affirmatif yang bertujuan merapatkan jurang ekonomi itu ? Kalau sebelumnya BUKAN DASAR yang dipersalahkan tapi cara pelaksanaannya, kenapa DASAR itu pula yang mahu dihapuskan ? Bukankah lebih baik dikekalkan DASAR2 AFFIRMATIF itu dan diperbaiki cara pelaksanaannya ?

Bukankah pemimpin2 Dap dan PR sering melaung2kan yang mereka IKTIRAF hak2 Bumiputera ?

Saya copypaste artikel Mkini -

Hanya 15 peratus kedai di Lembah Kelang milik bumi

Timbalan menteri kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata kadar penyertaan yang rendah di kalangan bumiputera memberi kesan buruk kepada usaha negara untuk mengukuhkan perpaduan, imej dan dalam mengagih kekayaan.

Beliau berkata hanya 15 peratus daripada kedai di Lembah Klang diusahakan oleh golongan bumiputera manakala selebihnya diusahakan golongan Cina.

Ia bukan satu statistik yang baik dari segi agihan ekonomi negara, katanya dalam satu sidang media di Seremban, menurut laporan Sin Chew Daily.

Katanya, keadaan itu dilihat sama seperti di bandar besar kecuali di Kelantan dan Terengganu.

Katanya, beliau perlu menimbulkan perkara ini kerana senario masa kini tidak sihat untuk pembangunan ekonomi negara.

“Apabila pelancong melawat Malaysia, mereka akan tanya: Hanya orang Cina di Malaysia? Di mana kedai orang Melayu, India, Kadazan dan Iban?,” katanya seperti dipetik akhbar berbahasa Cina itu.

Beliau juga menangkis dakwaan pemimpin DAP Lim Kit Siang bahawa BN melayan orang Cina sebagai “warga kelas ketiga”.

Katanya, orang Cina sudahpun menjadi warga kelas pertama sejak sekian lama.

Jika tidak, orang Cina tidak akan memiliki 85 peratus daripada perniagaan di Malaysia dan membentuk sebahagian besar daripada senarai 40 orang jutawan Malaysia, katanya.

Share this article :

+ comments + 9 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 7, 2013 at 9:00 PM

Kalo orang cina yang baru nak bukak bisnes, supplier-supplier cina akan kasi dulu barang2 diaorang untuk penuhkan kedai. Kira diaorang ni boleh ambik barang dengan berhutang terlebih dahulu. Lepas dapat untung, baru diaorang bayar balik hutang tu. Kalau dengan orang melayu, boleh ke ambik barang secara hutang?

Dalam bisnes, orang cina saling tolong-menolong. Ketika orang cina sedang memajukan bisnes, orang melayu masih terkial-kial mencari modal bisnes. Nak memohon modal dengan agensi kerajaan bukannya senang. Nak apply mesti complete dengan proposal, paperwork dan macam-macam lagi syarat yang menyusahkan.

Perkara yang paling sukar sekali bagi orang melayu ialah nak memupuk minat sebagai enterpreneur. Minat tersebut sepatutnya mula disemai sejak dari kecil lagi supaya bila besar nanti tidaklah 'tanam anggur' kerana mengharapkan kerja makan gaji. Ribuan graduan melayu yang tiada pekerjaan dan sepatutnya mereka dilatih sebagai usahawan siswazah.

Aku sebenarnya dah fedup dengan GLC yang tidak memberi peluang kepada orang melayu untuk berniaga. Contoh yang paling mudah ialah KLCC yang boleh.dikira dengan jari bilangan peniaga melayu. Premis2 yang berprestij sukar sekali ditembusi oleh usahawan2 kerana pihak pengurusannya ada pro kepada bangsa tertentu. Nampaknya kek ekonomi negara masih dibolot dan dimonopoli oleh satu bangsa sahaja dan orang melayu akan terus ketinggalan sampai bila2 pun selagi sistem yang diamalkan sekarang tidak diubah.

....................
Reply To This Comment ...................
July 7, 2013 at 9:13 PM

@AnonymousSaya menanti apakah pendedahan Ahmad Maslan ini akan ada follow-up atau tenggelam begitu saja oleh Najib

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 7, 2013 at 9:14 PM

Din, kita pulaukan kaum penyembah berhala dan tak sunat ni. Kita move out dari main center Lembah Kelang. Kita cipta kawasan2 center ekonomi dan retail Melayu diluar lembah kelang. Kita buat zon parameter.

Sebab apa kena buat macma ni? Sebab premis2 sedia ada mustahil akan dijual kepada pembeli2 Melayu samada individu ataupun syarikat. Forget about them, Din.

Oran Melayu bijaksana dan budiman. Lautan tiga yang mengelilingi tanah tumpah darah kita ni sudah dijelajahi oleh nenek moyang kita sejak beribu tahun dahulu. Bahasa kita adalah lingua franca. Apa ada dengan cinabeng? Mereka cuma ada otak menipu dan merasuah. Mereka kembangkan penguasaan ekonomi dan retail dengan duit haram. Kita memang tak boleh menang berlawan dengan penguasaan duit haram cara rasuah. Ini fakta, Din.

Kita buat cara kita sendiri. Pulaukan kapir harbi tu!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 7, 2013 at 9:38 PM

Saya beli kedai 15thn dulu dgn harga 280K. Baru2 ni saja acah Cina jiran saya nak beli sebiji lagi diKawasan ni, katanya dia ada contact kawan2, harga skrg RM1M.. Kalau mau 8biji pun ade nak dijual, ada berani beli? Dengan bongkak dan sombong cara menjawab macam tak ade Melayu yang akan mampu...

Cina berkomplot dgn harga2. Kalau saya terbalik dan beritau yang saya minat nak jual kedai saya, harga mereka sebut sekadar RM45K saja.

Kawasan saya ade group mengutip property2 Melayu2 nak jual atau bermasaalah (lelong), mereka ni sambar macam burung nazak dan simpan, ini le gang Cina jiran saya.

....................
Reply To This Comment ...................
July 7, 2013 at 9:57 PM

@AnonymousTerimakasih kerana berkongsi pengalaman

....................
Reply To This Comment ...................
July 7, 2013 at 10:04 PM

'Bukankah lebih baik dikekalkan DASAR2 AFFIRMATIF itu dan diperbaiki cara pelaksanaannya ?'

semua orang tau perlaksanaan memang screw-up....dah di 'repair' ka belum?

....................
Reply To This Comment ...................
July 7, 2013 at 10:10 PM

@kampong ladRepair ? Sekarang sibuk nak LIBERAL !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 7, 2013 at 10:30 PM

beli insuran dari ejen melayu
beli kereta dari salesman melayu
beli barang di kedai runcit melayu atau mydin
isi minyak di petronas atau stesen yang dikenal pasti taukehnya melayu
beli barang makanan dan minuman jenama keluaran melayu spt Saji, Adabi, Jalen, Brahim dll

kalau sorang dua buat tak jadi apa2 tapi kalau 3 juta ahli umno semua buat? impaknya akan dirasai...

....................
Reply To This Comment ...................
July 8, 2013 at 9:59 PM

Saya rasa ni tak betul semua.
Pertama, krn ramai Cina minak dgn $, tapi Malay minak dgn kerja Office. Sebab tu, Melayu yg top tu biasa jadi government office Sebab tu lah Malaysia adalah negara yg mempunyai peratus government yg pling tinggi seluruh. Tapi ramai Cina suka jadi taoke. Yg mana tu baik? Tak ada betul atau salah. Hanya personal choice. Tapi, inilah penyebabnya. janganlah meyalahkan siapa. Bukan semua kedai kedai untung, dalam statistik...mukin tidak lebih daripada 20% boleh untung dan servive lebih lama dpadi 3thun. 50% boleh tahan tapi tak begitu untung atau susah survive dan kebayankan tutup pintu dalam 5 tahun. Inilah real world..So jgnlah nampak tauke macam gaya...klau kira gaji, mungking ramainya sama dgn pekerja pejabat biasa saja..mungkin Manager level....tapi risk & letih beza....Ramai yg lepas beberaka kali gagal menjalan bisnes dan sesiapa yg ada lagi potensi berani bediri sekali lagi dah menjadi sesiapa yg kami nampak berjaya sekarang. "Gagal ialah IBU berjaya" ini ajaran Cina...maksudnya hanya sesiapa yg melalui ribuan kegagalan dpt success, tapi ramai dah give up selepas beberapa kegagalan.

Kedua, sistem kuota universiti kpda Cina juga menyebab mereka jadi Tauke...heheh..Cubalah pergi tanya, ramail tauke tak habis Uni, kenapa...Krn mereka bukan top student...dan kuota dulu memang tak cukup untuknya. Sebabtu lah....selepas beberapa tahun kuli, tauke adalah hanya jalan yg mereka boleh berpisah dari kuli. Kebanyakan Kawan saya tauke, biasanya tak habis sekolah menengah...tapi sesiapa yg lepas Uni macam saya...sekarang jade "office boy"...so? funny right?

Post a Comment