........... Filem The New Village - Mohon FINAS Segera Beri Penjelasan ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Filem The New Village - Mohon FINAS Segera Beri Penjelasan !

Sunday, July 28, 20136comments

KLiK Gambar Untuk Trailer Filem
Juga satu lagi Trailer dari Cinema Online .

Benarkah Filem Cina Malaysia - The New Village, yang baru diluluskan FINAS dan bakal ditayangkan bulan depan ( ketika negara bakal menyambut Hari Merdeka ) akan mengangkat martabat Komunis sebagai Pejuang Kemerdekaan ?

Sila baca dua artikel ini untuk sedikit pencerahan -

Filem The New Village Mengangkat Komunis Sebagai Pejuang Kemerdekaan?
.
BODOHnya PEMIMPIN UMNO yang tak SEDAR perJUANGan mereka diHINA dalam FILEM 'The NEW Village'?


Malangnya, filem ini dibuat bagi menyusup minda penonton secara halus bahawa komunis adalah pejuang kemerdekaan negara. Niat tersebut bukan sahaja jelas pada intro filem ini sahaja. Penggunaan bahasa Mandarin bukannya bahasa kebangsaan dalam filem ini juga mengukuhkan lagi prasangka orang ramai kepada filem ini.

Secara jujur, saya tak tahu pun filem ni wujud, sedar2 dah nak ditayangkan. Nak komen banyak pun saya tak reti bahasa cina. Melihat kepada dua trailer yang linknya diatas, saya masih tidak dapat gambaran sebenar filem ini.

Benarkah seperti apa yang didakwa oleh kedua penulis diatas yang filem itu mengagungkan perjuangan Komunis ? Benarkah filem The New Village itu memaparkan askar2 komunis sebagai Pejuang Kemerdekaan hanya kerana mereka menentang tentera British ?

Ikutkan hati, memang saya nak mula panas .... tapi saya perlukan lebih kepastian tentang filem itu.

Saya mohon pihak FINAS dapat tampil memberikan penjelasan kerana mereka telah meluluskan nya untuk tayangan umum ... dan masanya pula hampir dengan Hari Merdeka.

Pihak FINAS pastinya telah menonton sampai habis dan faham apa yang diperkatakan oleh pelakon2 filem itu, dan sedar apakah wujud sebarang mesej tersirat sebelum meluluskan filem itu untuk tayangan .... kan ? kan ?

Jadi pihak yang telah meluluskan filem itu untuk tayangan diharap dapat memberikan maklumat secepat mungkin sebelum orang Melayu mula jadikan filem ini sebagai satu isu besar.

Jika benar filem The New Village ini cuba memutar belitkan fakta sejarah dan FINAS pula telah meluluskannya samada secara sedar atau tidak, saya mohon juga mereka yang bertanggungjawab meluluskannya supaya BERUNDUR / LETAK JAWATAN !

Tapi kalau ternyata filem ini mengutuk perjuangan komunis .....well, mungkin saya akan beli vcd cetak rompak dari penjual cina untuk menontonnya. Tak sabar juga nak tengok penerbit dan pelakon dan kesemua yang terlibat yang mungkin secara kebetulan merupakan orang cina, menghasilkan satu karya seni mengutuk kekejaman komunis. 

Ucapan TAHNIAH! saya dah standby .....

Share this article :

+ comments + 6 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
July 28, 2013 at 3:28 AM

mestilah boleh lulus....bukankah anak DSN FASIH bertutur dlm bahasa Cina???......kalau PM dah kata OK, org2 FINAS tak berani nak tahan

lain la kalau filem BAPA DSN sendiri.....ada pulak scene DSN dlm tu, Tun Mahathir etc..mestilah DSN tahu ada byk cacat celanya & kalau boleh disekat penayangannya lg bagus


DSN, siapa tak kenal?.....ibu bapa Melayu, nama CINA, hatipun CINA...mestilah pro Komunis yg baik

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 28, 2013 at 8:00 AM

Amat menyedihkan kerana terlalu berpolitik, banyak perkara yang merugikan Melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 28, 2013 at 11:44 AM

Salam
saya yg menurut perintah ah jib gor. Dah punaisihat kabor kita jual lagi krn masih tak dpt undi. Jual telur lagi. Telur yg boleh dipicit dan dimainkan ikut sedap.batangnya bersarung kondom.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 28, 2013 at 12:05 PM

mungkin filem untuk mengimbangi Tanda Putera yang sedang hangat ditayangkan sekarang di pawagam dan VCD. aku yang dah beberapa kali nak tengok pun tak sempat nak beli tiket... asyik sold out je. Dengar kata bakal mendapat kutipan box office. - maaf aku hanya berilusi tentang kisah nasib melayu yang menyeronokkan (disuatu masa)... anggaplah kini melayu sedang berada dibawah pemerintahan DAP laknatullah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 28, 2013 at 1:00 PM

Kami yg tidak berblog ni mengharap agar isu ini jangan hangat sehari dua,blog2 dan pihak seperti perkasa,jati dan ngo2 lain kenalah menekan dan memprotes secara besar2an tanpa henti,sedarkan seluruh bangsa Melayu atas pengkhianatan ini

....................
Reply To This Comment ...................
July 28, 2013 at 7:11 PM


阿信 , komen saudara umpama jarum halus ....cuba menimbulkan keraguan tentang motif dan kejujuran pengganas komunis.

Saya tidak punya masalah jika pembaca ingin meluahkan pandangan tapi ada isu2 tertentu yang saya terpaksa menggunakan kuasa CENSOR.

Bukan semua orang boleh terima apa saja isu dengan fikiran terbuka.

Post a Comment