........... Cina Rasis Bantah PIPP - Najib Kalau Nak Tunduk Dan Hilang Maruah, Jangan Heret Nama Bangsa Melayu Sama ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Cina Rasis Bantah PIPP - Najib Kalau Nak Tunduk Dan Hilang Maruah, Jangan Heret Nama Bangsa Melayu Sama !

Tuesday, July 30, 201321comments

Satu artikel dari Bernama yang amat menarik bagi saya -

TPM bimbang trend hubungan antara kaum

dimana Muhyiddin memberi komen terhadap Resolusi konvensyen Cina Rasis dua hari lepas yang sebulat suara menentang Pelan Induk Pembangunan Pendidikan ( PIPP ) 2013-2025. 

IPOH - Trend mutakhir dalam masyarakat hari ini semakin membimbangkan terutama dalam konteks hubungan antara kaum sehingga menimbulkan isu polarisasi, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
  
Beliau berkata masyarakat hari ini dilihat mudah sensitif sehingga usaha baik yang dirancang oleh kerajaan dianggap negatif dan dijadikan isu yang menyentuh perkauman seperti apa yang berlaku terhadap Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2013-2025 (PIPP).


"Saya dimaklumkan perhimpunan konvensyen yang dibuat oleh Dong Zhong semalam membuat resolusi untuk menghalang apa yang kita buat dalam PIPP, yang dibentuk untuk memajukan sektor pendidikan.

"Ia (PIPP) dirancang dengan niat yang baik, bagaimanapun ia dilihat berbaur perkauman...13 tahun (pelaksanaan PIPP) dilihat sebagai usaha menghapuskan bahasa ibunda mereka," 

Untuk membaca ulasan mengenai apa yang diucap dan diputuskan oleh cina-cina Rasis itu - ( KLiK )

Apa yang ada dalam kepala otak cina2 Rasis ini cuma tiga perkara - CINA,  CINA  dan CINA !  

Ekoran dari persidangan itu, mereka membentang dan mluluskan tiga usul oleh Chow Sow Hong:

1. Malaysia sebuah negara berbilang kaum, bahasa, budaya dan agama. Semua aliran sekolah adalah aset negara. Kerajaan harus laksanakan dasar pendidikan pelbagai aliran;


2. Menyeru kerajaan betulkan Pelan Pendidikan 2013-2025 mengikut dasar pendidikan yang termaktub dalam Ordinan Pelajaran 1957 (kenapa bukan Penyata Razak dan Rahman?)


3. Menyeru rakyat, institusi pendidikan dan pertubuhan memberi sokongan kapada kempen tandatangan untuk membuat aduan terhdp dasar2 Pelan Pendidikan 2013-2025. 


Dalam mereka menentang apa yang cuba dibawa oleh kerajaan, langsung tidak ada cadangan balas dari mereka bagaimana mahu mencapai Perpaduan dalam konteks pendidikan nasional.

Saya amat berharap PM Najib nampak apa yang berlaku sekarang ini.

Kerana negara kita berbilang kaum lah makanya kita perlukan SATU BAHASA bagi menyatukan kepelbagaian itu dan ia harus dimulakan melalui SATU SEKOLAH !

Apa yang payah sangat nak nampak benda ni ?  

Kerajaan mesti TEGAS dalam soal Perpaduan rakyat. Cara BODEK yang diamalkan selama ini ternyata tidak berjaya untuk mendapatkan undi dari mereka. Najib telah gadaikan perpaduan demi mengejar undi tapi segalanya tergadai, undi pula terbang. Nah, inilah apa yang dikatakan Yang DiKejar Tak Dapat, Yang DiKendong Keciciran.

Kalau diterjemah dalam bahasa sekarang - Najib Kena KENCING ! dengan cina-cina Rasis yang bertopengkan Dong Zong dan ngo2 lain.

Apakah kerajaan masih nak tunduk kepada tuntutan mereka ? MASIH NAK BODEK LAGI ? 

MASIH TAK BELAJAR LAGI ?

Tolonglah ..... kalau masih nak tunduk dan bodek walaupun sudah dikencing beramai2 oleh mereka .... itu dah kira macam TAKDE MARUAH DAH !

Kalau dah takde maruah diri, tolong JANGAN HERET NAMA BANGSA MELAYU SEKALI , OK !

Orang2 Melayu sedang memerhati anda ......

Share this article :

+ comments + 21 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 5:50 AM

Aku seorang ahli umno tegar, tapi bila melihat keadaan sekarang dah mula rasa kecewa dgn pemimpin umno yang tidak lagi dapat lagi menentukan nasib masa depan negara , terlalu mengikut rentak pembankang

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 5:59 AM

@Anonymous'Mereka' kononnya bersuara atas nama NGO tapi perhatikanlah siapa yang hadir di Konvensyen Cina Rasis itu .... saling tak ubah macam Konvensyen PR !

Kita kena ikut cara 'mereka' iaitu lebih VOKAL, mungkin dengan cara itu baru kerajaan mahu dengar.

Selama ini 'mereka' saja yang vokal sementara kita lebih suka senyap. HASILNYA ?

Dalam kita senyap, kita juga sebenarnya bersalah kerana senyap kita itu ditafsir sebagai menyokong.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 6:21 AM

Melayu kita lebih suka senyap sbb kita dok harap pemimpin yg dok ada utk selesaikn hal ni sbb org2 yg ada kuasa ni cakap mereka laku. Tak mcm kita org2 biasa ni setakat dok cakap saje tp takde HASIL mende pn. Kuasa memilih 5 tahun sekali tu je la yg dok ada kot.. Stakat pom pang pom pang dengan kawan2 kita dn buang air liur.. Lg satu org melayu kita ni cepat lupakn satu2 hal bila timbul hal baru yg lain.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 7:44 AM

Dah sampai masa kita kena tunjuk sikap kurang ajar kita kepada mereka kerana bagi kaum yang tak reti bahasa ini, bila kita bersikap bersopan santun dan berbudi bahasa dalam berurusan dengan mereka,mereka semakin besar kepala dan mula nak pijak kepala kita pulak. Enough is enough. Say NO to Cinabeng and let them go to hell for all we care.

Laksa Johor

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 7:57 AM

Salam,
penasihat ah jib gor akan mencadangkan bhs kebangsaan kedua akan digunakan disemua jabatan kerajaan. Bhs mandarin akn jadi yg kedua dan bi jd yg ketiga. Ini adalah perancangan 40 tahun utk anak ah jib gor jd pm nanti, boleh tukar bhs melayu jadi bhs tradisional. masa tu bn mungkin dah jd parti tunggul. Usaha menegakkan penguasaan cina dah bermula dr dalam diri melayu dah. Pemimpin umno dan pas silih berganti berjuang utk bangsa cina. Tak nampak pun pemimpin cina berjuang utk melayu.

tu pasal la dlm tazkirah bln puasa asyik nak suruh cari akhirat. Dunia hanya sementara. Kita org islam tak perlu dunia, tapi perlu tegak hukum dan perlembagaan islam. Kekayaan allah tak bg kat kita krn kita akan lalai dan lupa kpd allah. Kekayaan utk org bkn islam dan kita akan ke sorga manakala mrk akan masuk neraka. Itu utk ahli pas bwh yg bodoh dengar dan patuh pd ajaran pas, tu yg pakat jual bangsa krn undi. Memang bergaduh la satu waktu nanti. Tunggu bom jangka meletup jer. Ramai ahli politik penting diri sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 8:51 AM

Kita nak lihat adakah dalam Bajet 2014 kerajaan masih nak menjilat lagi sekolah pendidikan komunis ni.

Adakah kerajaan masih mahu memberikan RM100 juta sama rata kepada semua sekolah sedangkan diketahui sekolah aliran komunis ini tidak berpihak kepada perpaduan nasional sebaliknya menghasut pelajar-pelajarnya menjadi chauvinist yang mementingkan diri.

Cukup-cukuplah menjilat. RM100 juta tu banyak kalau kerajaan dapat membangunkan MRSM, sekolah Wawasan dan IPT untuk anak-anak Melayu yang menjadi majoriti negara ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 9:33 AM

Dalam kelapa najib ada 3 bende jer.. Bodek cina, jilat cina, gadaikan hak melayu kt cina.. Macam haram..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 10:03 AM

Dah tahu cina tolak BN 100%, ni lah masa nak buat apa yg perlu untuk negara dan bangsa melayu dan bumuputra tanpa rasa serba salah.Bangsa Melayu yang menyokong kerajaan berharap kerajaan hendaklah bijak dan cepat mengambil peluang kemasan ni untuk memperkasa bangsa dan negara.
Cina ni berperangai kiasu dan bertuhan duit, bila kedudukan tergugat tak payah nak bodek2 dia sendiri akan datang dengan terhegih-hegih tersengeh-sengeh nak buat baik kat bangsa melayu.Jangan hampakan orang emlayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 10:16 AM

Orang Melayu sudah dituduh rasis, maka saya kira hendaklah orang Melayu menunjukkan kepada mereka mereka itu akan kerasisan kita. Mereka tidak mengaku dikatakan rasis, tapi sebaliknya bertindak rasis. Dirasakan Najib faham tapi masih lagi berharap akan undi mereka. Jika dari dahulu dikekang, taklah jadi macam nih. Orang Cina tidak kenal erti puas. Mereka akan terus desak dan mendesak untuk kepentingan mereka. Najib takder kerja lain melainkan beransur bila tolak. Segalanya bermula dari Najib yang terlalu membodek. Kemudianya bangsa Melayu digunapakai untuk menyorokkan kebaculan beliau. Gantinamasayaditukarkanmenjadi “KAMI” untuk mewakili bangsa Melayu. CUKUP, CUKUP dan CUKUP tuh Najib. Bila orang Melayu menolak tak pulak beransur, kenapa? Sebab orang Melayu tak sampai hati dan bersikap kesian dan bermaafan

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 10:21 AM

@AnonymousBetul ... we got nothing to lose in terms of 'their' votes. Tak perlu risau akan hilang undi malah PR pula yang akan risau kehilangan undi orang Melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 10:57 AM

Tunjukkan KUASA BELI KITA.

Jangan sekali-kali beri seposen pun ke kedai mereka dan HARAMKAN membeli produk Cinabeng.

Pasaraya Besar:

Boikot Econsave
Boikot Family Store
Boikot GIANT
Boikot Pasaraya COWBOY

Mini Market:

Boikot Speedmart 99
Boikot KK Mart
Boikot 7 Eleven

Kopitiam (AWAS! Ada DNA Babi):

Boikot Old Town White Coffee
Boikot One Station Kopitiam
Boikot Kluang Station
Boikot Secret Recipe
Boikot Toast n Toast
Boikot Pak Hailam Kopitiam

Minyak Masak:

Boikot Seri Murni
Boikot Minyak Cap Pisau/Cap Buruh
Boikot Avena

Beras:

Boikot Beras Jati
Boikot Beras Nasional
Boikot Cap Rambutan
Boikot Beras Aman


Nak tahu banyak lagi masuk ke laman blog GAP

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 2:43 PM

terkekeh ..kekeh cina sambil berguling guling menahan perut ketawa atas kebodohan najib....
cina nampak dalam ramai ramai PM Melayu ,iniyang paling "ngok" dan senang di sembelih...

Najib ..alaihai..najib...betul kata penulis kalau nak jadi ngok ..jadi lah sorang sorang ..jangan bawak "melayu" bersama sama kamu...

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 2:53 PM

Melayu kena lantik pemimpin UMNO yg Ultra bukan yg asyik berdiplomasi.Mcm ni Melayu yang akan rugi. Mohon tolong kekawan yg ahli umno agar memilih wakil yg boleh membela nasib Melayu. Tolak org yg tiada semangat keMelayuan.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 3:34 PM

@Mohd IzhamIni satu lagi perkara mudah yang saya tidak faham kenapa payah sangat orang Melayu dalam Umno tak boleh nak buat.

Umno parti perjuang hak Melayu tapi bila terpilih pemimpin yang Mat Liberal, yang terbukti merugikan bangsa Melayu, orang Umno masih mempertahankan beliau.

Satu misteri alam Melayu ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 5:10 PM

@Anonymous

aku kira ini adalah satu komen yang terbaik dan sangat tidak menghampakan. ini kalilah. apa lagi nak diharapkan daripada kaum bangsat nih melainkan tekanan yang diberikan kepada kerajaan justeru menggusarkan pemikiran orang orang Melayu. aku harap Najib terbaca komen ini atau setidak tidaknya mereka yang rapat dengan dia dapat menyampaikan mesej ini. gua tabiklah bro.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 5:19 PM

@dinturtle

yang benar benar berotak Melayu takut nak keluar duit. itu jer. tebang buluh pakai kapak bro.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2013 at 7:29 PM

Najib ni memualkan.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 10:20 PM

Saya sebagai seorang Cina dri pantai tumur. Dan sebagai seorang guru, student SRJKC dulu. Boleh bgi sikit komen ttang ISU ni.

1. Masalah ni bukanlah mereka betul2 igin tolak bhs Kebangsaan. Tapi negotiate tentang masa subjek. Dan juga ada dua kumpulan yg lawan dlm NGO DZ, 1 peguam pernah bincang pekara ni dgn kerajaan dan harap blh dpt konsensus antara. 1 peguam pembangkang melalui cara protest secara apa yg kita nampak atas suratkhabar terkini. Walaupun tujuan sama, tapi kelakuan beza. Tapi skrang sesiapa yg ambil kuasa dlm NGO DZ ni ialah kumpulan YST(kumpulan lain dah kenal kick out oleh dia). Sebab itulah kita baru boleh nampak apa kelakuan yg NGO ni tak pernah laku 10~30tahun lepas.

2. Tujuan mereka bukan igin tolak BM dlm srjkc, tapi masa subjek 270mins/30mins = 9kelas dlm 5hari,(Tak kira Lagi klas english pun pernah ditambah dlm polisi baru ni?). Sebagai sorang Ibubapa cina, saya rasa ramai boleh terima kalo masa skolah dipanjangkan(tak payah pening utk making program ank2 selepas sekolh bila sibuk kerja)...tapi bolehkah Cikgu2 dan Pekerja2 Sekolah tahan? I'm not sure. So, apa yg mereka ingin capai ialah "210mins dari 180mins", let try first.

3. Kesusahan kurikulum subjek BM SRJK ditingkat. Sebagai seorang cikgu, Sya boleh kata ni betul2 tak jadi. Cuba fikir, kesusahan Kurikulum subjet BI disemua sklah rendah ditingkat jadi sebagai standart UK...berapa ank2 kita betul boleh mencapai target. Saya boleh pasti, kebanyakan tak kira Melayu atau Cna akan dihapuskan. Hanya sesiapa dari keluarga yg berbahasa petama BI.

4. Kurukulum dan cara ajar BM negara kita dah out date dan tak berkenaan dan salah. Istri saya dilantih sebagai "guru BC untuk org bukan berbahasa Cina" kat Taiwan masa dia belajar. Apa2 beza antara "untuk org bukan berbahasa Cina" dan kurikulum utk biasa? bezanya cara mengajar. Cara yg lebih tepat utk org yg bukan berbahasa ibuda dng bahasa tersebut, lebih berkesan dan tepat. Jepun, German, Korea pun dah maju dgn kurikulum tersebut. Inilah mengapa ramai boleh belajar bhs mereka dan fasih dlm masa yg 1~2 tahun. Krn cara yg tepat dan saintifik. Boleh cuba, Kalo anak sesiapa yg bukan berbahasa Cina ingin belajar BC dgn istri saya, dia akan belajar dgn lebih cepat berbanding dgn sesiapa yg ingin blajar BC melalui kurikulum SRJKC. Krn it is special design for non chinese spoken ppl.

Kurikulum yg silap dan outdate.Inilah masalah knapa "ramai"(bukan semua) murid dri SRJKC langsung tak fasih dgn BM walau pun selepas 12tahun dgn subjek BM.(krn sya pun mangsa bwh kurikulum ni, apa yg saya cuba ialah "self learing with my own", selepas saya tau "skill of learing and teaching 2nd language.", walaupun masih tak begitu fasih krn dah lewat bila saya diketahui.) Do u think it can change anything only for that "50mins" more?

5.My last piont is. Yg terpenting......
Sebagai seorang cikgu, kita semua tau bhw:

Kalo mau seorang murid benci atau berputus asa dgn satu subjek....It is easy..

"Cuba memanjangkan masa subjek tu, meningkatkan kesusahan kurikulum tu, dan memaksa dia atas subjek tu. "
99% murid akan putus asa atas subjek tu.
It is really easy to get there..

Inilah apa yg ( PIPP ) 2013-2025 akan melakukan...dia akan hapus 90% keatas murid2 yg bukan berbahasa ibuda dgn bahasa kebangsaan.

Should be Double Worse then now.

Kalo tak percaya, mari kita boleh fikir apa yg akan jadi jika kita mengguna kurikulum UK utk mengajar BI dlm sklah rendah kita.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2013 at 11:53 PM

@阿信Saudara berbincang mengenai pengisian PIPP. Artikel ini mengenai apakah bentuk REAKSI dari kerajaan Najib.

Kita bercakap tentang EGO dan maruah :)

....................
Reply To This Comment ...................
July 31, 2013 at 1:14 AM

@dinturtle

Din, Sama saja..Kini dah include 2 topik yg boleh dibincang. kita pernah bincang reaksi Najib dari keadaan PIPP. Krn ISU ini dimula olh PIPP baru. Reaksi DZ dan msyarakat cina pun berhubung dgn PIPP baru ini. (of cause, bukan semua organisasi Cina sokong cara DZ terkini lakukan, contohnya guru besar sya dulu dari kumpulan lain dlm DZ pun tak bersetuju dgn motive DZ terkini. Hanya tapi mereka dah kick out dari DZ olh kumpulan YST)
Tapi, hanya cara minta tak sama, Tujuan sama. Apa yg akan dilaksanakan PIPP baru akan membawa krisis ke murid2 bukan Melayu. Bukan saja hapuskan pendidikan bahasa ibuda mereka, tapi juga Bahasa Kebangsaan antara.

Inilah yg kita bincang, adakah PIPP ini solution yg betul. Kalo tak betul, harap we can have some modify, betul?

Sebab itu, apakah Reaksi Najib. Maka kita pun tengok Reaksi Najib, "Is he a open mind leader, or autoritarian leader?"

Dulu pd masa Dr.M, Semua ni pasti kenal ISA. Tapi masa kini, guna kuasa ni hanya akan membawa nama teruk kpd kerajaan dan negara. Mungkin ok dlm negara, tapi now is ERA IT dan media. CCTV, CNN, BBC, informasi dpt dihantar begitu cepat dan instant. And Malaysia masih sebuah negara strongly depend on eskport dan invester asing (bukan mcam ngara yg populasi tinggi. Contohnya China, walaupun kerajaan komunis mereka selalu ada isu pelanggaran hak asasi manusia dan dikutuk olh ngra asing , tapi walaupun mereka "tutup pintu" negara 10 tahun, negaranya pun masih boleh operasi dgn populasi yg gila banyak tu.). Sebab tu, sya rasa Ajib Gor pun tak harap ada negara asing (specially western country) mempuyai image yg negetif atas nama dia bila melawat.(I think he prefers to act like a open mind leader.)

So, apa tu "open mind". Let back to the policy, Kita hanya harap masalah diselesaikan. Mungkin polisi PIPP ni bukan best, tapi selepas dengar pandangan dari pewakil masing2, kita buat modify dan hrap dpt the best utk semua. Kalo beliau boleh ada sikip macam ni....I can claim he as a "open mind leader". So, kenapa saya bincang PIPP sini, krn sya hanya nak hantar masej bhw PIPP baru ni bukan 1 polisi yg tepat, sebaliknya, polisi dilaksanakan tentang SRJK...hanya akan make BM there worse.

So, kalo kita blh terima masalah PIPP, takda apa yg kata "Maruah", it is just a new unperfect policy need to be discussed. Tapi saya pun rasa pelik knapa DZ kali ini nak push isu ni dgn cara ni. Macam main politic dia. Bukun terus minta sesiapa yg wakil pergi berbincang kat kedai kopi dgn hati tenang. Dulu pun macam ni, Adakah J pendidikan kata PIPP ni tak boleh dibincang atau dimodify? Pasti terus dilaksanakan dgn kuasa kerajaan?

Mungkin ada org reply ah jib gor dah too friendly to msyarakat Cina tapi pun tak dpt sokong.
Krn, this just a political game...ada parti politic lain lagi menunjuk "friendly" atas pekara tersebut. U show friendly, I show double friendly, maybe triple...tapi saya percaya semua ini hanya politic game. Semua Takleh pasti sebelum parti opposite betul ambil kuasa.
Dulu Singapura pun sama, Selepas kemerdekaan, Semua sekolah vernakular dihapuskan oleh tangan PAP LKY juga....so....politic is politic.





....................
Reply To This Comment ...................
July 31, 2013 at 1:52 AM

@阿信Bab DZ dan PR mempolitikkan PIPP, saya setuju. Mereka berlagak macam grandstanding dalam isu ini.

Tidak bolehkah hantar wakil berbincang secara senyap ? Kenapa perlu dikerah segala tuk nenek NGO, berkonvensyen dan memberi kata putus menentang ? Ia dilihat satu bentuk tindakan mencabar.

Post a Comment