........... Apa Bezanya Peniaga Pasar Malam Melayu Dengan Peniaga NFC ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Apa Bezanya Peniaga Pasar Malam Melayu Dengan Peniaga NFC ?

Saturday, July 27, 201321comments

Tadi saya berjalan2 disebuah pasar malam / ( Bazar Ramadan ? ) sambil memerhati gelagat manusia..... sempat saya rakamkan beberapa peniaga kecilan Melayu yang mencari rezeki disana. Imej2 dibawah boleh anda lihat dimana2 pasar malam / Bazar Ramadan sekarang ini, tidak ada apa yang specialnya. 




Entah kenapa fikiran saya boleh teringat kepada peniaga2 daging lembu NFC.


Coretan ini saya tulis bukan untuk menyindir, SUNGGUH LA !.. tapi secara IKHLAS hati saya tersentuh bila saya bandingkan peniaga2 kecil Melayu seperti diatas dengan peniaga2 NFC.

Apa bezanya atau Apa Kelebihannya yang ada pada peniaga2 NFC yang tidak ada pada peniaga2 kecilan Melayu diatas sehingga mereka boleh diberikan RM250juta Pinjaman-Mudah-Bila-Sangkut-Belum-Tentu-Kena-Bayar-Balik-Sepenuhnya ?

SELAIN DARI KABEL POLITIK..... ?

Serius ni saya tanya.... malah kalau peniaga2 NFC sendiri nak jawab atau nak bayar melalui proksi pun saya amat alu2kan - APA LEBIHNYA ANDA ?

SELAIN dari kabel politik, apa yang peniaga2 NFC ada kelebihan ? - Pengalaman ? Intelek ? Pandai Bodek ? Pandai Cakap Besar ? Fotogenik ?

Mungkin ada yang akan marah dengan artikel ini, tapi atas nama survival bangsa Melayu - apa masalahnya artikel ini ditulis ?
Tang mana yang tak kenanya ?


Kenapa dengan adanya kabel politik orang yang dah memang kaya raya dengan MUDAH boleh dapat pinjaman mudah JUTA-JUTA tanpa banyak soal, tanpa cagaran .... tapi ratusan ribu peniaga kecil Melayu yang tidak ada kabel politik terpaksa berdepan dengan pelbagai karenah hanya untuk dapatkan pinjaman RM10 ribu ? Dan itu pun belum tentu diluluskan !

Bolehkah sesiapa dipihak yang mempertahankan peniaga2 NFC tolong jawab atau mereka yang terlibat meluluskan projek NFC kepada mereka tolong jawab ?

PS - Point Utama saya  -  jika jawapannya tidak lain dan tidak bukan kerana Kabel Politik juga, kenapa tidak digunakan Kabel yang SEUMPAMAnya untuk bantu peniaga2 kecil Melayu dapatkan pinjaman mudah ?

Share this article :

+ comments + 21 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 5:28 AM

Din, engko ni betol2 berjiwa melayulah. Aku salute engko. Selagi kita mempunyai pm yang cenderung kepada kaum minoriti, selagi itulah orang melayu akan terus terpinggir. Pemimpin yang tiada jiwa melayu takkan rasa bersalah langsung apabila memansuhkan DEB, Kementerian Koperasi dan Usahawan (MeCD) dan mengenakan syarat ketat untuk mendapatkan pembiayaan perniagaan sama ada dari Mara, Tekun dan lain-lain agensi kerajaan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 6:06 AM

Salam,
bila bagi je pinjaman mudah, ramai la yg skan jadi macam peniaga nfc. Salah guna duit pinjaman. Tapi kalu nak beri juga, perlu ada ceo la dulu. Kemudian pi bincang dgn driver nkra, transformasi ekonomi, punaisihat, mungkin la kot lulus jika ada sleeping partner di kalangan pembesar. Tak boleh bocor, hanya diri sendiri tanggung.

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 6:16 AM

Salam Din,

Den paham apa yg ado di hati kecil mu tu Din. Mentimun ngan durian...pepatah Melayu ni dalam maknanya.

Den org meniago din. Den ado duo company. Duo2 den bangunkan dengan ponoh susah payah dengan bermacam karenah birokrasi. Ado jugak org gomen yg cubo menolong, tapi banyak di'gagal'kan oleh org politik bosar. Org politik kocik harap support ala kadar sajo.

Kono tipu? Toksah cakap la. Hampir sepanjang maso kono tipu. Tak kono tipu ngan org politik, kono main ngan pegawai gomen.

Tu bolum citor game cino lg tu. Yg sadisnya, org Melayu sendiri lak yg beriyo bantu cino utk menjahanamkan ekonomi Melayu. Kebanyakan usahawan Melayu bukan sajo terpakso bedopan dongan penipuan Cino, tapi game pegawai dan politician Melayu yg nak hidup sonang dan mudah. Bg mereka agak eh org Melayu ni x pandai niago, baik sorah ke cino. Abih sampai bilo org Melayu nak maju dalam ekonomi.

Ontahlah Din. Kekadang dasar yg dibuat dah cukup baik, tapi diperingkat perlaksanaan dasar tu tak dihayati sepenuhnya. Dulu zaman Tun Razak, semuo ketuo jabatan dihantar kursus nasionalisme supaya sayang dan tolong bangso sendiri. Skrg ni adoiii. Bangsa sendiri macam melukut topi gantang.

Walaupun mgkn kito x bolih tolak takdir, peniago pasar malam mgkn itu 'standard' dan kebolehan dio yg sesuai utk dio meniago. Sobab kalo sumo nak diletakkan standard yg samo pun payah gak. Tapi hakikatnya takdir boleh diubah jiko wujud orang Islam yg sayangkan sesama saudara dan membantu saudaranya mencipta kejayaan. Mgkn di Malaysia ni masih ado org gomen dan politician yg prihatin terhadap nasib bangsa Melayu, cumo jumlahnya makin berkurang. Sobab tu payah Melayu nak maju.

Ramai Melayu masih berfikiran, nak maju copek...join politik, guno kabel, sobab ikut kaedah biaso byk na karenah. Agak eh la.

Camno tu Din? Habih nak salahkan sapo?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 6:34 AM

Din ...sy neh xbrapa fahamla...nfc mana yg di jual? milik kjaan atau milik keluarga org kaye tuh punye? dah tuh macamana dgn tujuan asal penubuhan nfc lak sbb setau sy melalui pembacaan di media tujuan penubuhan nfc utk mengimbangi pasaran n pembekalan daging HALAL utk kegunaan domestik dulu kot....sb skrg neh yg menguasai pasaran n bekalan adalah suku sakat alvavian...he he he...betol kah?..konpius la..

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 6:44 AM

@paneherrr... kalau kito salahkan Najib .... boleh tak ?

Ini bolum lagi saya tubek isu NFC terkini dimano ia udah di ambilalih oleh company baru....

Bukan NFC per se yang menjadi isu tapi sikap dibolakangnyo ... jadi ia tidak boleh dijadikan seperti satu kes torpencil.

Mereko2 inilah yang memBASTARDISEDkan DEB. Bueklah apo pun dasar baru bagi menggantikan DEB, jiko sikap sebegini masih menjadi amalan, semuonyo tetap jadi hompeh.

Kepimpinan Melalui Tauladan ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 7:49 AM

@paneh

Saudara Paneh dan Din..

Memang sedih nak cerita bab perniagaan orang Melayu ni...

Ah Jib Gor tu memang dah salah lah...tak boleh nak buat apa...tapi kadang kadang pegawai kerajaan itu sendiri pun sama...dan pegawai ini tak semestinya org UMNO..kadang kadang orang PAS...

Aku sendiri dah cuba....Aku try nak jual/supply barang sistem bangunan dekat JKR. pegi la jumpa seorang dua Pengarahnya...bukan nak rasuah ke apa...cuma nak bersembang... mintak tunjuk ajar cara nak register dan proses dsb....

Senang cerita...kalau ko ada dalam meeting tu Din, memang menitik air mata...hina kita dibuatnya...

Respon sejuk macam air batu...acuh tak acuh....bukan sahaja "macam tak nak bantu" tapi siap demoralized lagi seolah olah suruh kita pegilah buat benda lain..tak payah lah nak berniaga...

Sedangkan kebanyakan supplier sistem bangunan ni adalah Cina....bila org Melayu nak buat....macam ini lah dibuatnya...

Ada jumpa dengan Cina competitor...dia cakap lah pasal pengarah tu...dia describe the guy as "very humble" katanya...naik loya tekak aku...ptuih!....Dalam meeting dengan kitorang, aku tak tau lah nak cakap dari segi mana yang dia tak "arrogant".

itu cubaan perniagaan kedua tu...cubaan yang pertama tak cerita lagi ni...

Semuanya menyedihkan...

-muslim

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 12:01 PM

NFC tu sapa yang ada kepentingan kat dalam.. Tu je penyebab memudahkan pinjaman. Kalau rugi gerenti tak payah bayar punya.Bukan kerana sexy atau pun fotogedik

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 2:53 PM

@Anonymoushmmmm ....kalaulah boleh diwujudkan satu site dimana orang kita boleh luahkan pengalaman negatif mereka tatkala berurusan dengan pegawai kerajaan .... siap dengan nama dan jabatan sekali ! Biar semua orang tahu perangai sekor2 macamana.

Mesti jadi hit ! :)

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 2:56 PM

@AnonymousYalah, perkataan NFCorp pun wujud antara dunia realiti dan fantasi hehehehe...

Sekejap digunakan sekejap macam tak wujud... bukan saja oleh media tapi juga pihak kerajaan sendiri dan juga mahkamah !

Kalau dari awal lagi telus, tidak akan jadi semua benda2 pelik ni..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 6:06 PM

bro din , satu malaysia orang tau ,ajib go tak tolong melayu,menteri2 umno tak tolong melayu,MB tak tolong melayu, pegawai2 tingi kerajaan tak tolong mulayu ,pegawai2 tinggi GLC tak tolong melayu , tapi kalau cinabeng semua laju, meniti air mata mengenang nasib melayu di tanah air sendiri..bila lah agaknya hati mereka akan terbuka untuk memperjuangkan ugama dan bangsa...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 7:36 PM

@AnonymousUntuk kesekian kalinya en din, sy offer untuk jadi abang ipar saya.... Bekenan sungguh saya kat hang "abang Din" ni lahhhh!!!.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 7:41 PM

@dinturtle
memang jadi hit punya din...

tapi kalau nak sebut specific tu...pastikan ada sedia kan bukti sekali...silap hari bulan kena saman...

Nanti percubaan ke tiga dan seterusnya...aku pasang recorder...kalau boleh pasang video spy sekali.....

aku rasa memang patut kita buat...

- muslim

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 8:10 PM

@Anonymoushahahaha ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 27, 2013 at 9:57 PM

Aku rajin la jugak singgah dn tnggalkn kesan tapak kasut kat blog milosuam, bila tiba time war komen hal NFC ni aku tgugat sikit la, pd pndapat aku mana2 manusia yg ada kaitan dgn NFC ni dhentikan la dri bpolitik atau undur le sndiri tnpa dsuruh, wlupn diri x trlibat tp saudara mara pulak dh tlibat kn jd fitnah nt..

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 10:55 PM

SME Bank dulunya Bank Pembangunan , berperanan membantu peniaga kecil melayu pun telah digunakan pula puak keling mendapat pinjaman mudah RM500juta menjalankan perniagaan TV Satelit yg orang/peniaga Melayu kecil2an tak mampu melakukannya.Syarikat Cina diberi pinjaman mudah oleh kerajaan melayu, RM700juta mamajukan keretapi laju,tak tahu bila tebaliknya, mungkin selepas PRU14 nanti.
Kalaulah wang sebanyak itu dibantu kepada orang/peniaga Melayu?Ramailah pengikut ahli perniagaan seperti TSM akan tercipta, sekurang2nya.

....................
Reply To This Comment ...................
July 27, 2013 at 11:09 PM

..peniaga pasar malam mgkn itu 'standard' dan kebolehan ....

Aku jumpa ramai anak muda melayu masih belajar universiti dan ada baru tamat belajar universiti tak malu meniaga kerana tak dapat kerjo. Ada yg nak kena bayo balik pinjaman belajar .Kalau itu 'standard', memanglah tinggi kelas peniaga pasar malam/bazar ramadan ni dari zaman Pak Lah dan disambung oleh Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
July 28, 2013 at 2:09 AM

Ada seorang jiran Melayu di kampung saya. Dia membeli seekor lembu kecil dgn harga RM700. Bila sampai masa, dia jual lembu tu sebelum Raya. Mungkin beberapa ribu keuntungan setiap ekor lembu setiap tahun. Bila saya ceritakan keadaan ni kpd kawan cina saya. Soalan pertama yg mereka pasti tanya "knapa tak beli dua pd tahun ke2? selepas tu 3 4 5 dan bina farm yg secukup kalo market cukup. lepas tu rujukan farming sistem dari negara yg lebih maju...meningkatkan proses tersebut buat SOP, buka syarikat...blabla". Inilah beza antara kaum, bukan siapa yg lebih hebat daripada siapa. Tpi kita semua tau, Bangsa cina ni dah mulakan "business" selama beberapa ribu tahun. Specially, Cina yg duduk dekat laut selatan pd masa dahulu.
Dan kebanyakan cina malaysia yg datang 100tahun lepas adalah dari Guangzou, Fujian(wilayah pesisira laut China selatan.)mereka dah berjaya mengubah dari era pertanian ke perniagaan bbrapa ribu thun lepas. (Kalau dari wilayah pedalaman beza sikit, kebanyakan mereka pastoralism & pertanian.) Sebab itu, “The experience of doing business is so deep in their cultural.” Apa2 yg tidak ajar dalam buku sekolah, hanya ilmu dari nenek moyang ke gen kami.
Ada bagai bangsa seluruh dunia, sbgai manusia, kita semua sama tpi sepatutnya beza sikit. Contohnya Yahudi atau German yg telented dgn sains. DI sini Melayu telented dgn art & muzik banding dgn cina malaysia, tpi cina lebih padai dgn buat perniagaan.

Tapi kalo nak cakap "telented" kat sini, banding dgn ilmu perniagaan Yahudi pun cina "soso" saja. Pendpat saya, cina bukan betul "telented" bhw perniagaan, tpi hanya dari pengalaman yg lebih lama.

Mungkin kali ni saya boleh share sikit pengalaman business org Cina dan sedikit beza antara Cina & Melayu tentang perniagaan yg saya tau.

1. Pengalaman kegagalan.
"失败是成功之母-kegagalan ialah ibu sukses." maksudmnya hanya sesiapa yg pernah mengalami lebih kali kegagalan akan berjaya jika dia masih hidup dan ingin mengambil risk sekali lagi. Sesiapa yg tak mengalami kegagalan, dia takan berjaya krn dia tak pernah cuba ambil risk yg org lain tak berani angkat.

2. Sukses bukan belajar jalan ke sukses, tapi belajar mengelakan kegagalan atas jalan.
Biasa kalo orang muda cina nak mulakan bisnes diri baru, org tua akan mengingatkan apa yg pernah berhati utk mengelakan kerugian atau kegagalan dari pengalaman mereka. Bukan mementingkan apa yg boleh laku, tapi apa yg tak boleh laku lagi penting.

....................
Reply To This Comment ...................
July 28, 2013 at 2:10 AM

3. Hanya sesiapa yg tak ada "U turn" lagi mudah sukses atas bisnes.
Uncle saya bagi tau saya bila saya sedang fikir bhw mulakan bisnes diri, "kalo u ingat u masih ada U turn selepas gagal, i'm sure u will not success on it." Ya, dia betul, saya dah nampak ramai kawan yg gagal bila mereka tak tahan Busnes diri yg untung tak begitu banyak tapi kerja masa yg lebih panjang dan risk yg lebih tinggi. Lagi baik untung gaji yg rendah sikit dan duduk dlm office aircon, biarlah tauke yg ambil risk tu. Sebabtu dlm cina kita ada suatu slogan "Jutawan biasa bukan org yg pendidikan tinggi." Krn mereka biasanya takda pilihan lain & takda Uturn.

4. Lagi susah lagi hebat. Kita boleh nampak ramai Tauke kaya diseluruh Malaysia org Cina, tapi......kebanyakan mereka semuatu mula dari KULI dan tidak dpt pendidikan yg tinggi sebelum mereka sukses. Krn penglaman masa kuli dah menyebabkan mereka boleh tahan kerja yg org pendidikan tinggi tidak tahan. Jalan yg susah, tapi perluang yg lebih, Kalo dia betul2 rajin dan telented. Biasanya perluang bisnes takda dllm bilik office, tapi semua kat tepi jalan raya, bawah longkang atau tpt yg tak nampak krn takda lampu. 1 hari kerja 8 jam, fix gaji, aircon room, kerja senang, risk rendah, allowance tinggi, lawatan perniagaan dgn business class 5star hotel ....ni pasti bukan bisnes sendiri.

5. When u really fell risky, baru kau akan berhati2.
Bila saya nampak kes NFC ni, sya dah tau.....dia takan sukses...krn dia betul2 tak rasa "the feeling risky" dari bisnes ni. Ini rule of business...only when you fell "No Uturn" atau "die or success" deeply, baru kau akan menjalankan bisness kau dgn 1000% x2 berhati. Kalo bukan, surely fail. Inilah mengapa ramai tauke cina bunuh diri selepas kegagalan perniagaan "250Juta loan, kalo gagal....pasti bunuh diri...". Pernahkah dgn bbrpa Melayu yg bunuh diri krn kegagalan bisness? Ini juga alasan mengapa ramai syarikat bumi disubsidi atau "diprotek" oleh kerajaan susah berjaya krn.......perasaan "RISK" dia memang tak cukup. Hanya sesiapa yg guna semua $ dari poket sendiri dan bermulakan bisnes tu dari kecil sampai besar dgn tangan sendirinya akan dpt perasaan tersebut. Funny right? Kerajaan lagi tolong(NEP)....lagi susah berjaya. Tapi Cina kat mana2 yg tak dpt apa2 keistimewaan dan mula dari KULI lagi ramai yg berjaya bisnes dgn sapasang tngan kosong. krn pengalaman dan perasaan ini tidak boleh digantigankan jika ia bukan dari pengalaman sendiri.
Inilah penyebab sepatutnya mengapa Melayu lagi susah berjaya susah bawah NEP.
Macam peribahasa(dah lupa dari mana) "Kalo nak hapuskan satu bangsa, bagilan mereka makan percuma." akhirnya mereka hapuskan diri dgn kebodohan.
Mungkin ramai akan balas, "Ramai tauke cina pun very close dgn ahli politik. Ada juga mereka dpt manfaat dari sana." Sure some of them have, tapi mereka juga pernah mula dari KULI atau tauke Kedai runcit sampai tauke sebuah syarikat baru dpt dikenal oleh ahli berkuasa.

Ini juga mengapa negara yg betul2 kurang sumber asli lebih maju adn sukses dgn teknologi- Jepun, Korea, Taiwan, Singapura---"feeling of risky."
Bangsa yg lagi susah lagi cerdik...Contohnya...Yahudi.

....................
Reply To This Comment ...................
July 28, 2013 at 2:10 AM


6. Lagi risky lagi perluang.....tapi pernah tengok hati & dompet siapa yg boleh tahan?
Perluang yg senang pasti bukan perluang yg boleh buat bisness. Macam judi, sesiapa yg ambil risk yg lebih, dia akan untung lebih. Berapa Melayu suka mengambil risiko yg tinggi ni dgn $ sendiri? Hanya Cina minat, krn minat berjudi. Macam NFC ni, pasti ada RISK...tapi sayang bukan $ sendiri. As a Malay, Cuba fikri, Kalo dia dah ada $250 juta dlm poket......do u think he will take the risk with his own $ utk membina sebuah farm lembu??!! tapi kalo ni betul2 perluang yg boleh untung....saya boleh bagi tau....ramai Jutawan Cina akan take the risk dgn $ sendiri.

Dan alasan lain2 yg menyebab cina Melaysia rupanya telented business....sepatutnya bukan telented. Tapi berbanding dgn bangsa Melayu di Malaysia, Cina lebih suka dan sesuai dgn perniagaan. Pengalaman2 tersebut dikutip hanya krn bangsa ni dah mengalami hidup yg susah sepanjang masa dahulu, and this is the only way they survive. Kalo Melayu juga mengalami sejarah yg sama....saya boleh pasti....we all the same.

....................
Reply To This Comment ...................
July 28, 2013 at 2:23 AM

@阿信
阿信 , Komen saudara lari topik yang saya maksudkan tapi sebab saudara pastinya telah habiskan banyak masa menaip, maka saya siarkan juga.

Menarik juga point saudara mengenai RISIKO.

Bantuan dari kerajaan contohnya pinjaman mudah seperti dalam kes NFC tidak seharusnya FREE ! Pengarah2 NFC harus bertanggungjawab keatas hutang yang mereka terima.

Kerajaan silap jika melepaskan mereka begitu saja.

DEB tidak bersalah tapi mereka yang bertanggungjawab melaksanakan DEB yang seharusnya dipersalahkan.

Namun DEB tidak gagal sepenuhnya kerana DEB bukan hanya dibidang perniagaan semata2.

Ramai orang Melayu telah berjaya melalui DEB.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 29, 2013 at 3:27 PM

@阿信En cinabeng, saya rasa NFC sebelum isu yang meletup tu, mereka belum gagal..... Bagi kami, NFC hanya dihalang dari beroperasi secara agresif oleh musuh perniagaan daging di Malaysia... Siapa kah pengimpot daging yang besar2 di Malaysia? Atau siapa pemunya ladang lembu yang besar2 di Malaysia? ..... Mungkin bangsa anda....
Jadi business apa sekalipun memang ada risikonya, tapi business yang paling kurang berisiko ialah pertanian dan perladangan. (kecuali ada orang yang memang kerjanya hanya nak melingkupkan business org lain)

Post a Comment