........... Akaun Anwar Di Israel - Harap ahTeck Juga Yang Nak Sebutkan ... Pemimpin Umno ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Akaun Anwar Di Israel - Harap ahTeck Juga Yang Nak Sebutkan ... Pemimpin Umno ?

Wednesday, July 3, 201310comments

Punyalah LAMAAAAAAAAAAAA dakwaan yang Anwar punya akaun di Israel tersebar diinternet, dalam blog2 pun kira macam DAH BASI cerita ni sebab tidak ada siapa yang mahu bawa kedepan. Setakat rakyat biasa macam kita yang bercerita memang takde impak tapi kalau seorang wakil rakyat, SATU ORANG SAHAJA wakil rakyat yang sanggup bertanyakan hal ini di Parlimen, pastinya akan menimbulkan gempak.

Bulan Februari baru ni pun cerita ni dah dimainkan lagi oleh para bloggers. Senyap juga .... tidak ada pula mana2 pemimpin Umno yang mahu timbulkan dipentas2 ceramah semasa kempen. 

Seingat sayalah, SETIAP ceramah kempen PR tidak sah kalau tidak disebut segala macam dakwaan tanpa bukti yang dilemparkan terhadap pemimpin2 Umno BN. Diulang2 sampai tertanam dalam minda rakyat bahawa Umno itu Korup 100%.

Tidak ada siapa pula dipihak Umno yang mahu saman... makinlah rakyat mudah percaya. 

Lama kelamaan, para penceramah sudah tidak perlu sebut secara detail apakebendanya, cuma sekadar sebut rujukan saja, contohnya Submarine atau Altantuya, mereka yang dengar itu pun dah geleng2 kepala. Tak perlu sebutlah apa yang berlegar dalam kepala mereka.

Liang Teck Meng (BN-Simpang Renggam) mendakwa beliau mendapat maklumat itu daripada laman web Wikileaks.
 
Katanya Anggota Parlimen Permatang Pauh itu dikatakan mempunyai 20 akaun bank dengan jumlah simpanan kira-kira AS$66 juta (RM209 juta) dan SGD$49 juta (RM123 juta) di bank di Amerika Syarikat, China, Singapura dan Israel.
 
"Perkara ini tersebar luas dalam internet, dan apabila saya membaca perkara ini, terlintas dalam kepala ialah dari mana datangnya wang sebanyak ini, katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang Di-Pertuan Agong pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
 
Liang berkata setiap akaun itu mempunyai maklumat terperinci seperti nama pemegang, jawatan, nombor pasport, tarikh akaun dibuka dan tarikh matang.
 
Sehubungan itu, beliau meminta kerajaan menyiasat perkara itu kerana ia amat bahaya memandangkan ada akaun berkenaan dibuka di Israel sedangkan Malaysia tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dengan negara itu.
SINAR .


Kenapa selama ini senyap ? Kenapa tidak berbunyi sebelum PRU13 ? Nak harapkan pada Liang Teck Meng juga yang sebutkan dalam parlimen..... Patutnya wakil rakyat Umno dah lamaaaaaaaaaaa sebut, dan sebut, dan sebut sehingga Anwar jawab.

Bagaimana dengan dakwaan bahawa Wan Azizah, Nurul Izzah, Azmin dan Shamsidar juga punya 20 akaun ? Dibawah adalah senarai 20 akaun yang Wikileaks dakwa dimiliki Anwar sepertimana yang disebut oleh ahTeck.


1. Name : Mr Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : DD-2141-7922-549-F
Amount : USD $ 10,000,000.00
Date of opening account : 21/04/97
Date of Maturity : 21/04/99

2. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : United Overseas Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : M-3914-7179-212-D
Amount : S $ 5,500,000.00
Date of opening account : 28/05/97
Date of Maturity : 28/05/99

3. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Development Bank of Singapore
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : B 1712-341-619-C
Amount : S $ 8,000,000.00
Date of opening account : 29/06/97
Date of Maturity : 29/06/99

4. Name: Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Bank of China
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : D 319-2218-512-J
Amount : USD 3,500,000.00
Date of opening account : 28/02/98
Date of Maturity : 28/02/01

5. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 374-6593-88 D
Amount : USD 4,000,000.00
Date of opening account : 08/06/97
Date of Maturity : 08/06/99

6. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : BD 5211-7925-8716-51 MA
Amount : USD 6,500,000.00
Date of opening account : 08/06/97
Date of Maturity : 08/06/99

7. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : E- 6654-662-719-M
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 09/07/96
Date of Maturity : 09/07/99

8. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : J-5152-6161-311-D
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 24/01/97
Date of Maturity : 24/01/00

9. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FG 3469-4462-9172 (DE)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account : 21/09/96
Date of Maturity : 21/09/99

10. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : H 7639-1722-5243 (MG)
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 09/06/97
Date of Maturity : 09/06/99


11. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
1 years
Account No : DC 7943-7716-2713 33 NB
Amount : S $ 7,500,000.00
Date of opening account : 10/12/97
Date of Maturity : 10/12/98

12. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : GH 1299-4166-339 A
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account : 11/06/97
Date of Maturity : 11/06/99

13. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : D 1471-3134-22 F
Amount : S $ 3,000,000.00
Date of opening account : 03/04/97
Date of Maturity : 03/04/99

14. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : AB 7193-4111-331 (A)
Amount : S $ 6,000,000.00
Date of opening account : 20/12/96
Date of Maturity : 20/12/98

15. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency
3 years
Account No : FA 9132-3156-212 E
Amount : USD 7,000,000.00
Date of opening account : 11/04/96
Date of Maturity : 11/04/99

16. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 6,000,000.00
Date of opening account : 06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99

17. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99

18. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : GM 5210-6125-8862-49 DG
Amount : S $ 6,000,000.00
Date of opening account : 10/04/96
Date of Maturity : 10/04/99

19. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : HD 4179-2416-3829-31AD
Amount : USD 5,500,000.00
Date of opening account : 21/12/96
Date of Maturity : 21/12/98

20. Name : Mr. Anwar bin Ibrahim
Post : Deputy Prime Minister
Passport No. : D 283767 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : SD 3912-4942-6918-72 DA
Amount : S $ 8,000,000.00
Date of opening account : 03/12/96
Date of Maturity : 03/12/98

Share this article :

+ comments + 10 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 3, 2013 at 2:14 AM

Kalau benar dakwaan Wikileaks ini, KDN perlu siasat dan dakwa. Dan kalau ini benar, kenapalah ada pemimpin Melayu/Islam macam Anwar ini yang sanggup menggadaikan agama, bangsa dan negara pada Israel, macam biawak gelojoh?

Bahkan, penyiasatan rasuah juga perlu melibatkan penyiasatan terhadap PENAJAAN penjajah Barat-Israel (Israel selalunya berselindung bawah rejim/NGO-NGO/media US) kepada DAP/PKR dan NGO-NGO mereka serta media-media mereka seperti Malaysiakini ini, serta gereja-gereja Evangelis Kristian Zionis mereka! Juga penyiasatan perlu terhadap kegiatan ketua-ketua DAP/PKR ke luar negara, contohnya mengapa Theresa Kok sering ke Jerman.

KDN jangan biarkan ini semua berlaku kerana ini berkaitan KESELAMATAN dan KEDAULATAN Islam/umatnya dan bumi kita ini sebagai warisan dan korban berzaman (dari sebelum dijajah British lagi) nenek moyang BUMIPUTERA Melayu/Islam dan BUMIPUTERA lain!

MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

(PERHATIAN TERBARU: ada PENYAMUN penakut disyaki dari PENGGANAS/SAMSENG DAPigs/PKR/Red beans militiaPIGS durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai “Pakcik/MAKCIK Tempurung/Temporung” untuk mengelirukan pembaca – mereka juga telah menyamar dengan identiti dan tulisan saya kononnya saya benci dan nak menggulingkan PM kita, dan juga saya seolah bersikap lucah, dan saya telah repot terus ke KDN dan Wanita UMNO!)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 3, 2013 at 6:37 AM

Selain public bank, nampaknya bank terbaru yang aku kena boikot ialah citibank. Daripada pendedahan tersebut, timbul pula persoalan baru iaitu :

1. Siapa yang menaja Anwar dan keluarga?
2. Siapa yang membiayai dan memberi peruntukan besar kepada parti PKR?
3. Siapa yang menyalurkan bantuan tetap kepada SUARAM?
4. Siapakah yang sponsor perhimpunan haram seperti Bersih dan Blackout505?

Begitu juga dengan persoalan-persoalan yang bermain di fikiran takyat iaitu :

1. Berapa kos untuk ulang-alik ke luar negara secara kerap termasuk kos penginapan?
2. Berapa kos sebenar untuk membeli bas mewah dan jet peribadi?
3. Berapa kos untuk ahli SUARAM berulang-alik ke Perancis dan kos membayar kos guaman peguam Perancis?
4. Berapa kos untuk membayar perkhidmatan guaman Karpal dan peguam-peguam lain yang mewakilinya sepanjang 3 tahun perbicaraan kes liwat? Ingat kitaorang percaya ke bahawa kosnya adalah free.
5. Berapa kos untuk membiayai penginapan dan kos makan-minum RPK dan mendiang Bala di London?
6. Berapakah amaun yang dijanjikan kepada ayah Saiful untuk membuat turn over sebelum ini?

Oleh itu, diminta pihak bank negara supaya menyiasat bank yang bersubahat menerima deposit bagi pihak Anwar. Kita risau jika tidak dibendung lebih awal, wang berkenaan mungkin akan disalahguna seperti untuk tujuan menghancurkan negara. Antaranya seperti membiayai pembelian senjata untuk pengganas Sulu atau menganjurkan Malaysia Spring.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 3, 2013 at 7:59 AM

jangan harap le pemimpin umno sekarang nak berbunyi,bukan kah semua nya sekapal dgn anwar dulu,luar dalam nuar tahu tentang mereka,semuanya nuar dah picit telor mereka . nak mamposss...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 3, 2013 at 9:19 AM

Masing2 tutup rahsia masing2, aku jaga rahsia kau..kau jaga rahsia aku, tapi tetiba ada pulak mamat cina bikin gempak bongkar rahsia.. ADUSS!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 3, 2013 at 9:42 AM

@Anonymoussatu andaian yang logik. satu lagi andaian ialah ketakutan luar biasa para MP dan menteri UBN kpd PR dan anwar ialah tidak mahu menerima risiko. Mungkin mereka juga ada akaun seperti anwar atau bercita-2 kearah itu. pendek cerita, puak2 ni memang tak boleh diharap untuk mentadbir Malaysia..... bukan saja pengecut, tapi berserta bangang dan berniat jahat.

....................
Reply To This Comment ...................
pinhai
July 3, 2013 at 10:07 AM

Saya rasa ini satu kemungkinan yg boleh diterimapakai kerana 'people who lives in glass-houses will NEVER be throwing stones'. Ada setuju?

....................
Reply To This Comment ...................
Gapodio
July 3, 2013 at 11:01 AM

bro,

benda ni entah betul entah idak. dulu pun ada keluar list macam ni jugak. list ni dah lama. tapi dulu katanya milik keluarga Tun M dan kroni beliau. aku dah try cross check. ada no akaun yang dikatakan milik anwar ni sama dengan no akaun milik orang lain kat bawah. ko try la check pulak.aku takut isu ni jadi peluru kat puak PR je...


48. Name : Mr. Sanusi Bin Junid
Post : Chief Minister of Kedah
Passport No. : D 659711 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit 1 years
Account No : DC 7943-7716-2713 33 NB
Amount : S $ 3,500,000.00
Date of opening account : 10/12/97
Date of Maturity : 10/12/98

50. Name : Mr. Abdul Ghani Bin Othmman
Post : Chief Minister of Johore
Passport No. : D 615791 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit 2 years
Account No : D 1471-3134-22 F
Amount : S $ 3,000,000.00
Date of opening account : 03/04/97

Date of Maturity : 03/04/99

53. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar
Post : Chief Minister of Selangor
Passport No. : D 493718 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account : 06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99

54. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar
Post : Chief Minister of Selangor
Passport No. : D 493718 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account : 06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99

sumber http://nanatanjungcafe74.wordpress.com/2013/03/30/umno-bn-akan-tersungkur-pada-pru13/




(sambung...)

....................
Reply To This Comment ...................
July 3, 2013 at 11:28 AM

jaga punggung sendiri jer ke...adoyaii

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 3, 2013 at 4:49 PM

Wikileaks atau wikipedia yang dijadikan sumber maklumat ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2013 at 8:25 AM

JAGA JUBUR SENDIRI LE BRO , NANTI DI JUBUR DEK ANWAR ,PECAH (RAHSIA)...

Post a Comment